Kameranytt.no

Hasselblad oppgraderer til X1D II 50C

Hasselblad X1D II 50C
OPPGRADERT: Hasselblads X1D er blitt oppgradert til X1D II 50C. (Pressefoto: Hasselblad)
Hasselblad X1D II 50C
OPPGRADERT: Hasselblads X1D er blitt oppgradert til X1D II 50C. (Pressefoto: Hasselblad)

Hasselblad oppgraderer nå sitt X1D-mellomformatkamera, opprinnelig lansert i 2016, til nye X1D II 50C. Større LCD-skjerm, forbedret elektronisk søker og raskere Live View-oppfriskning er blant nyhetene.

[toc] Det rører på seg i mellomformat-verdenen nå om dagen. Fujifilm er frampå ikke bare med 50 megapiksler, men også med 100 megapikslers speilløst mellomformat-kamera, Leica-folk reiser rundt og viser fram Leica S3, som kommer i salg i andre halvår 2019, og Pentax henger også fortsatt med i mellomformat-racet.

Akkurat i disse dager er det imidlertid våre svenske naboer, Hasselblad, med hovedkvarter i Göteborg, som får mest oppmerksomhet med sin fornyelse av mellomformat-kameraet X1D. 

«Lite» mellomformat-kamera

Hasselblad X1D ble lansert sommeren 2016, et speilløst mellomformat-kamera med bildebrikke på cirka 44 x 33 mm, som er omlag 70 prosent større enn en fullformat-brikke. Da kameraet kom på markedet, var det ikke minst den beskjedne størrelsen på kamerahuset som vakte oppmerksom. Alt er relativt, naturligvis, men i forhold til mellomformat-kameraer flest var størrelsen ganske beskjeden.

Hasselblad X1D II 50C
ZOOM: Det nyeste medlemmet av Hasselblads XCD-familie av forholdsvis kompakt optikk er det første zoomobjektivet i serien, XCD 3,5-4,5/35-75 Zoom Lens. (Pressefoto: Hasselblad)

Samtidig lanserte Hasselblad en ny serie objektiver myntet på dette kameraet, XCD-serien, og dermed ble det plutselig mer aktuelt enn før å ta med seg et Hasselblad-kamera ut i felten. Tradisjonelt har jo Hasselblad først og fremst vært atelier-fotografenes kameramerke. Totalt finnes det i skrivende stund ni XCD-objektiver å velge mellom, samt 12 HC/HCD-objektiver og adaptere til annen optikk.

Bedre skjerm og søker

Og nå kommer det altså en oppgradert versjon med mange godbiter. Nye Hasselblad X1D II 50C har for eksempel en ny og større LCD-skjerm, opp fra tre tommer til 3,6 tommer i størrelse, mens oppløsningen er økt fra 920.000 piksler til 2.360.000 piksler. Også den elektroniske OLED-søkeren er blitt forbedret, med oppløsningen økt fra cirka 2,3 megapiksler til 3.690.000 piksler. Søkerforstørrelsen er oppgitt til 0,87x.

Hasselblad X1D II 50C
SPEILLØST: Hasselblad X1D II 50C er et hypermoderne speilløst systemkamera, med mellomformat-brikke på 43,8 x 32,9 mm. (Pressefoto: Hasselblad)

De som jobber mye med nattfotografering og andre opptak som krever lang lukkertid, kan glede seg over at lengste lukkertid er 68 minutter, hvis man bruker XCD-optikk. Korteste lukkertid er fortsatt bare 1/2.000 sekund, men kameraet har en elektronisk lukker med korteste lukkertid på 1/10.000 sekund. 1/2.000 sekunds lukkertid er for øvrig også identisk med blitssykroniserings-tiden til lukkeren, som er plassert i objektivene.

I tillegg er gjenoppfriskningsraten på Live View-visningen blitt raskere enn før, økt til 60 bilderuter i sekundet, og det er skjedd forbedringer i brukergrensesnittet, som i større grad kan tilpasses av fotografen selv. Dessuten kan man nå se menysystemet i den elektroniske søkeren, ikke bare på LCD-skjermen.

Hasselblad X1D II 50C
UT I FELTEN: Hasselblad vil ha atelier-fotografene ut i felten og frir til dem som ønsker seg lett og mobilt mellomformat-utstyr. (Pressefoto: Hasselblad)

iPad-tilpasset

Ved hjelp av Hasselblad-appen Phocus Mobile 2 kan man fjernstyre opptakene fra et iPad Pro-nettbrett eller iPad Air fra 2019 eller nyere. Phocus-programvaren finnes også for Mac og Windows-PC-er.

Som sagt er Hasselblad X1D II 50C ganske lett og lite, med en oppgitt vekt på bare 650 gram, eller 766 gram med batteri og SD-kort. Dimensjonene er 148 x 97 x 70 mm.

Hasselblad X1D II 50C
DISKRET ORANSJE: Utløserknappen på Hasselblad X1D II 50C skiller seg ut fra de sorte og mørke grå elementene på kameraet for øvrig. (Pressefoto: Hasselblad)

Oppløsningen til CMOS-bildebrikken er på 8.272 x 6.200 piksler eller vel 51 megapiksler brutto, om man vil. Nettooppløsningen er oppgitt til 50 megapiksler. Dynamikkomfanget tilsvarer 14 blendersteg. Lysfølsomheten går fra ISO 100 til ISO 25.600. Hver piksel er stor i seg selv, med en oppgitt dimensjon på 5,3 x 5,3 mikrometer. For kuriositetens skyld kan vi jo ta med at pikselstørrelsen på Apples dyreste iPhone, iPhone XS, er på 1,4 mikrometer. Hasselblad-kameraet er bygd for fotografer som vil ha bildene sine forstørret opp i stor plakatstørrelse.

Hasselblad X1D II 50C
HENDIG: Hasselblad X1D II 50C er et mellomformat-kamera av den forholdsvis lette sorten. (Pressefoto: Hasselblad)

Kameraet har plass til to UHS-II SD-kort på maks én terabyte hver. Kameraet kan ta serieopptak med opptil 2,7 bilder per sekund.

Hasselblad X1D II 50C kan ikke brukes til å ta opp video, men det er nok bare en midlertidig mangel. Forgjengeren fra 2016 kunne ta opp 1080p-video, og videomulighetene vil bli tilgjengelig i forbindelse med en kommende fastvareoppgradering, etter det Kameranytt forstår.

Hasselblad X1D II 50C
VIDVINKEL: I mellomformat-verdenen er et 45 mm-objektiv et vidvinkel-objektiv – og hos Hasselblad til og med et relativt kompakt vidvinkel-objektiv. (Pressefoto: Hasselblad)

Prisen

Mellomformat-kameraer er profesjonelle arbeidsredskaper og ganske dyre. Ikke minst gjelder det mange av Hasselblads kameraer. Nye X1D II 50C er faktisk blant de «rimeligere» kameraene fra Hasselblad. Den norske prisen for kamerahuset er cirka 61.990 kroner inklusive mva., ifølge Prisjakt.no – selv om det også er listet opp forhandlere som tar opptil nesten 72.000 kroner for kameraet.

Hasselblad X1D II 50C
MINIMALISTISK: Som enkelte andre dyre kameraer er også Hasselblad X1D II 50C preget av en minimalistisk design. (Pressefoto: Hasselblad)

Prisen på den nye modellen er faktisk blitt satt kraftig ned. I amerikanske dollar er prisen på den nye modellen oppgitt til 5.750 dollar, mens den opprinnelig X1D fra 2016 kostet 8.995 dollar. Hos norske Prisjakt.no finner vi en variant av den opprinnelige modellen, oppgitt til over 108.000 kroner, som vel å merke inkluderer et 45-millimeters XCD-vidvinkelobjektiv – en spesialutgave i forbindelse med Hasselblads 75-årsjubileum for noen år siden.

Hasselblad XCD-objektivene ligger stort sett på priser fra rundt 22.000 kroner til oppunder 50.000 kroner.

Hasselblad Data Camera
MÅNEKAMERA: Hasselblad er akkurat nå med på feiringen av den første bemannede månelandingen for 50 år siden. De første bildene fra månens overflate med mennesker til stede ble tatt med et kamera kalt Hasselblad Data Camera (HDC), med spesialmagasin for å kunne ta opptil 200 bilder. Kameraet, som var sølvfarget for lettere å tåle temperatursvingninger fra -65 til +120 Celsius-grader, måtte etterlates på månen før reisen tilbake til Jorden av hensyn til vekten. (Pressefoto: Hasselblad)
Hasselblad Data Camera
PÅ MÅNEN: Et av de ikoniske bildene fra landingen på månen 20.-21. juli 1969, fotografert med Hasselblad Data Camera (HDC). Bildet viser astronaut Edwin «Buzz» Aldrin og ble tatt av Neil Armstrong, som hadde kameraet festet til brystet på romdrakten. (Pressefoto: Hasselblad)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.