Kameranytt.no

Hasselblad stiger til værs

Hasselblad A6D-100c
FOR FLYFOTO: Hasselblad A6D-100c er spesialkonstruert for fotografering og filming fra lufta. (Pressefoto: Hasselblad)
Hasselblad A6D-100c
FOR FLYFOTO: Hasselblad A6D-100c er spesialkonstruert for fotografering og filming fra lufta. (Pressefoto: Hasselblad)

Den svenske kameraprodusenten Hasselblad og den kinesiske dronemakeren DJI har innledet samarbeid om profesjonell dronefotografering.

[toc] Det er kanskje ikke så merkelig at de to samarbeider, siden den ene eier den andre. Det var under CES-messen – den årlige messen for forbrukerelektronikk i Las Vegas – i 2017 at ryktene begynte å spre seg om at DJI hadde utvidet sin minoritets-aksjepost i Hasselblad-selskapet fra 2015 til å bli selskapets største eier. Ryktene er angivelig ikke blitt benektet, selv om de visstnok heller ikke er bekreftet.

«Klostrene» i New York

Samarbeidet som er kunngjort nå, dreier seg helt konkret om dronefilming av et svært spesielt bygningskompleks i USA. Metropolitan Museum i New York City – det største museet i USA og et av verdens største kunstmuseer – har en egen avdeling for europeisk middelalder-kunst på øvre Manhattan kalt The Met Cloisters.

The Met Cloisters
KLOSTERET: Met Cloisters i New York med Fuentiduena-koret nærmest. (Pressefoto: Hasselblad)

Dette er en samling kloster-bygninger som ble flyttet fra Europa til New York før den andre verdenskrig. Det var en eksentrisk skulptør og kunstsamler ved navn George Gray Barnard som skaffet dem til veie, og ved hjelp av finansmannen John D. Rockefeller ble de etter hvert innlemmet i samlingene til Metropolitan Museum, men altså plassert  i et eget område nord på Manhattan kalt Washington Heights.

I praksis er bygningene som huser samlingen av middelalderkunst i seg selv gammel middelalderkunst, eller mer korrekt middelalderarkitektur. På 1950-tallet ble klostrene supplert av deler – koret eller alterrommet – av en middelalderkirke fra Fuentiduena i Spania, bestående av bygningselementer helt tilbake fra 1100-tallet.

LES OGSÅ: Heftig vidvinkel fra Hasselblad

I disse bygningene finner vi over 5.000 europeisk middelalderske kunstgjenstander av mye forskjellig slags opphav, inkludert gjenstander som kanskje er blitt ranet opptil flere ganger opp gjennom historien. For eksempel er det gjenstander her som i sin tid var havnet hos europeiske aristokrater og som ble ranet fra dem igjen under napoleonskrigene.

I hvilken grad det var kontroversielt at så mye europeisk kunst havnet i USA i mellomkrigstida, har jeg ikke satt meg inn i. Men det skal i noen grad ha vært litt byttehandel inne i bildet ved at blant annet det kjente Prodo-museet i Madrid har fått noe kunst fra amerikansk side i denne sammenheng.

Overvåkning av tilstanden

Det sier seg selv at bygningsmasse av denne typen krever nitid vedlikehold og grundig overvåkning av tilstanden. Bare tenk på domirkeruinene på Hamar, som nå er bygd inn i en glassbygning til beskyttelse mot alle uhumskhetene som vi forurenser lufta med.

DJI M600 Pro
I LUFTA: DJI M600 Pro med Hasselblad A6D-100c i aksjon. (Pressefoto: Hasselblad)

Det er her Hasseblad-kameraer og DJI-droner kommer inn i bildet. Til å inspisere utsiden av disse kalkstenskonstruksjonene på Manhattan sender DJI nå opp droner av typen DJI M600 Pro UAV påmontert Hasselblad A6D-100c-kameraet til å videofilme og fotografere bygningselementene.

Ekspertene hos Metopolitan Museum har inspisert elementene tidligere også, senest på slutten av 1990-tallet, men det har vært tid- og ressurskrevende arbeid, der man har fotografert bygningen sten for sten. 

Ved hjelp av droner kan arbeidet gjøres mye mer effektivt enn før, og takket være Hasselblad-kameraets høye oppløsning på 100 megapiksler får man bilder med en ekstremt høy gjengivelse av detaljene. Dette gjør det mye lettere enn før å observere endringer i tilstanden over tid.

I tillegg kan bildene brukes til å lage 3D-modeller av bygningselementene, slik at konservatorene kan visualisere hvordan miljøet og omgivelsene påvirker bygningselementene over tid.

The Met Cloisters
SÅRBART: Med bygnings- og kunst-elementer helt fra 1100-tallet er droneinspeksjon med høyoppløste bilder et viktig verktøy for konservatorer hos The Met. (Pressefoto: Hasselblad)

– Vi som arbeider her hos The Met er glad for samarbeidet med Hasselblad og DJI om dette unike og avanserte bildeprosjektet, og vi ser fram til å arbeide med de høyoppløste bildene som vil komme ut av dette prosjektet, sier sjefen for Advanced Imaging hos Metropolitan Museum of Art.

Hasselblad A6D-100c

Hasselblad A6D-100c er bygd over kameraer H6D-100c, som ble lansert i 2016. Året etter kom A6D-100c, der A-en sannsynligvis står for air-et-eller-annet, siden kameraet er spesialkonstruert for fotografering og filming fra lufta.

A6D-100c har tekniske spesifikasjoner som i stor grad matcher H6D-100c. Som for eksempel raw-filer på opptil 211 MB og TIFF-filer på opptil 289 MB. Det dynamiske omfanget utgjør 15 blendersteg, kameraet byr på 16-bits farger, og maksimal lysfølsomhet er ISO 12.800.

Men A6D-100c har noe redusert videokapasitet – 1080p i stedet for full 4K-video. Bladlukkeren kan kjøres med lukkertid ned mot 1/4.000 sekund – korteste lukkertid på H6D-100c er 1/2.000 sekund – noe som minsker risikoen for bevegelsesuskarphet under dronefotograferingen.

LES OGSÅ: Hasselblad med 400 megapiksler

Videre kan kameraet benytte alle objektiver i Hasselblad H-systemet som er modifisert for bruk på dette kameraet. Modifiseringen går blant annet på solid fastlåsing som skal redusere vibrasjoner, i tillegg til at fokus er presist låst på uendelig.

Opptil åtte A6D-100c-kameraer kan benyttes samtidig i synkronisert modus.

Proffutstyr

Dette er vel å merke ikke utstyr for folk som har kameraer og droner som hobby. Ifølge Prisjakt.no koster dronen som er brukt her, DJI M600 Pro, opp mot 55.000 kroner.

DJI M600 Pro
TÅLER TUNG LAST: DJI M600 Pro kan ta en last på rundt seks kilo. (Pressefoto: Hasselblad)

Det er imidlertid bare småtteri sammenlignet med Hasselblad-kameraet. Nå har jeg riktignok ikke funnet Hasselblad A6D-100c hos Prisjakt.no foreløpig – og ikke noe annet sted heller, for den saks skyld. Men i den grad søstermodellen Hasselblad H6D-100c – som vel å merke ikke er bygd for «flyfotografering» – kan tjene som en pekepinn, ser vi at dette ligger i kvart-million-klassen. Prisene på slike kameraer kan sprike ganske kraftig fra forhandler til forhandler. Interfoto skal ha vel 228.000 kroner for det, mens Foto.no vil ha over 257.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Det er vel grunn til å tro at «flyfoto-kameraet» A6D-100c er en god del dyrere. Men hos Metropolitan Museum har de altså råd til å bruke det.

DJI M600 Pro er en av de største dronene i produktutvalget til DJI. Dronen er sertifisert for en nyttelast på rundt seks kilo og er utstyrt med Lightbridge 2-systemet,  som kan strømme 1080p-video over lange avstander. Dronen har også et navigasjonssystem som gir muligheter til svært nøyaktig navigering, heter det.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.