Aurora HDR 2018
AURORA HDR 2018: Slik presenterer Skylum Software den nyeste versjonen av Aurora HDR: (Foto: Skylum Software/Tim Martin)

Bildebehandlingsprogrammet Aurora HDR er kåret til årets beste Mac-program av Apple. Windows-brukere kan glede seg over at det fungerer utmerket på Windows-PC-er også.

Hvert år kårer «redaktørene» i Apples nettbutikker de beste produktene i en rekke sjangere. Som årets – det vil si 2017s – beste Mac-program var det Aurora HDR 2018 som stakk av med seieren.

HDR er et omstridt tema som ofte debatteres heftig blant fotografer og fotoentusiaster. Dette, og hva HDR egentlig er, kan du lese mer om lenger nede i artikkelen. Men først:

Markedsføring

Kamerablogg.no mener naturligvis ikke at kåringen av Aurora HDR til årets beste Mac-program er noe objektivt kvalitetsstempel. Dette dreier seg om markedsføring.

Men det er ikke til å stikke under en stol at folkene bak Aurora HDR i det minste har lykkes godt i å skape blest om programmet, som har fått over tre millioner brukere siden det ble lansert i 2015.

LES OGSÅ: Luminar får pris – og utfordrer Adobe

Det er programvarehuset MacPhun LLC, nylig omdøpt til Skylum Software, som står bak Aurora HDR. Navneskiftet har sammenheng med at programvarehuset har utvidet perspektivet fra rendyrket Mac- og Apple-fokus til å omfatte Windows-PC-verdenen som en likestilt plattform.

Selskapets visjon er nå å bli et reelt alternativ til Adobe for fotografer – intet mindre. Derfor må Skylum Software fri like sterkt til Windows-brukere som til Mac-brukere. Så langt ser det ut til at dét prosjektet går bra.

Og ikke minst 2018-versjonen av Aurora HDR, lansert i siste halvdel av 2017, har fått mye positiv omtale blant mer nøytrale programvareanmeldere og -testere. For eksempel skriver Rod Lawton sin anmeldelse at Aurora HDR 2018 er et langt steg framover fra forrige versjon, med mange nye verktøy.

Mye skryt

Når man går inn i Apples nettbutikk, App Store, finner man Aurora HDR 2018 under vignetten «Redaktørens utvalgte». Det mangler ikke på adjektiver. Programmet omtales som det mest avanserte HDR-bilderedigeringsprogrammet som noensinne er lagd, og det blir beskrevet som det verktøyet for dette formålet som er enklest å bruke.

Aurora HDR 2018
BEGYNNELSEN: Et av verdens første HDR-fotografier daterer seg helt tilbake til 1856: Brig Upon the Water av Gustave Le Grey. (Foto: Gustave Le Gray [Public domain], via Wikimedia Commons)
Naturlig eller ekstrem HDR – Aurora HDR er det foretrukne verktøyet blant både profesjonelle og semi-profesjonelle fotografer i hele verden, heter det.

Mye skryt, naturligvis. Det er jo som man må forvente i en butikk. Men all viraken rundt programmet har i det minste fått denne skribenten til å kvitte seg med 849 kroner for å laste ned Aurora HDR 2018 fra Apple App Store.

Man kan riktignok spare noen kroner på å kjøpe det på nett direkte fra produsenten under promoteringskampanjen som pågår nå, og da får man også med en Windows-lisens. For en som benytter flere Mac-er, slik jeg gjør, er det imidlertid praktisk å ha det klart for nye nedlastinger fra App Store.

LES OGSÅ: Bedre bilder med kunstig intelligens?

Jeg har bare så vidt rukket å prøve programmet på noen få bilder når disse linjer skrives, så dette dreier seg i høyeste grad om en «first look»-omtale av programmet.

Jeg har imidlertid kjøpt det mer generelle bildebehandlingsprogrammet Luminar fra samme programvarehus tidligere, og har hatt positive brukererfaringer med dét programmet. Brukergrensesnittet i de to programmene ligger svært nær hverandre. Mye av jobben kan gjøres ved å velge ferdige forhåndsoppsett. Derfor var det ingen stor utfordring å gi seg i kast med Aurora HDR.

Dette er HDR

HDR, som er en forkortelse for High Dynamic Range, er en fotografisk teknikk som har vært brukt siden lenge før fotografering ble en digital affære. Faktisk finner vi eksempler på bruk av teknikken helt tilbake til 1850-tallet, da fotografen Gustave Le Grey satte sammen negativer med ulik eksponering for å få fram detaljene både i de lyse skyene på himmelen og det mørkere havet under dem da han fotograferte vakre havlandskapsbilder.

Aurora HDR 2018
TRE SKAL BLI ÉN: Her er de tre eksponeringene som er brukt i eksempelbildet i denne artikkelen. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Poenget er at hverken i filmens dager eller med dagens digitale bildesensorer har man greid fullt ut å etterligne det menneskelige øyes evne til – i samarbeid med hjernen – å kunne se detaljer både i skygger og høylys samtidig.

En rekke teknikker har vært brukt for å utvide det såkalte dynamiske omfanget, fra den klassiske løsningen med å sette sammen ulike eksponeringer til ett bilde til å bruke manuelle eller digitale lysne- og mørkneverktøy, som det heter i Photoshop på norsk, eller dodge and burn, som det heter på engelsk. Den kjente amerikanske landskapsfotografen Ansel Adams (1902-1984) utviklet «dodge and burn» nærmest til en egen kunstform.

Dagens digitale kameraer har gjerne en form for automatisk HDR-funksjon som tar et antall eksponeringer i rask rekkefølge og setter dem sammen til et fiks ferdig HDR-bilde. Til og med mange mobilkameraer har denne funksjonen.

«Ekte» HDR-bilder lager man imidlertid helst ved selv å ta flere eksponeringer av motivet og benytte HDR-funksjoner i bildebehandlingsprogramvaren på datamaskinen til å slå sammen disse eksponeringene til ett bilde der man har flust med detaljer både i skygge- og høylyspartiene.

LES OGSÅ: Norsk nettleser med fotoinfo

Funksjonen med å slå sammen flere bildefiler til et HDR-bilde finnes i mange bildebehandlingsprogrammer, som for eksempel Photoshop, men det er også utviklet rendyrkede HDR-programmer der dette er hovedformålet med programmet. Aurora HDR er et slikt program.

Bruk stativ!

Jeg har altså prøvd Aurora HDR bare en kort stund, nok til å få et lite innblikk i det, men ikke lenge nok til å kunne gi noen grundig evaluering. Det får eventuelt komme senere.

Det er enkelt å hente inn det antallet bilder som man vil bygge sitt HDR-bilde på. Som hovedregel bør dette være en serie på minst tre bilder, gjerne flere, av samme motiv, helst tatt med kameraet på stativ.

HDR egner seg best for stillestående motiver, gjerne landskaper og bygninger. Elementer i bevegelse, for eksempel personer som går eller biler som kjører, blir fort seende ut som halvt gjennomsiktige spøkelser. Nettopp derfor har man i Aurora HDR nøkkelfunksjoner som Deghosting (spøkelseseffektfjerning), Alignment (funksjon for å sørge for at forskyvninger mellom opptakene blir rettet opp) og Chromatic Abberation Removal (fjerning av lysbrytningsfeil) som effektivt hjelper til med å gjøre sammensettingen av bildefilene så enkel og effektiv som mulig.

Når man har hentet inn et sett med bildefiler i programmet, må man være forberedt på noe ventetid mens programmet analyserer og behandler filene og setter dem sammen. Stikkordet for prosessen er tone mapping, som jeg har sett oversatt til norsk som tone-kartlegging eller tone-tilordning. Dette er en tung prosess som tar mye prosessorkraft og som stiller krav til maskinytelsen, så litt ventetid er ikke til å unngå.

Aurora HDR 2018
AURORA HD 2018: Slik er brukergrensesnittet i Aurora HD 2018, blant annet med mulighet til å se før- og etter-versjoner av bildet. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Jeg har altså vært igjennom denne prosessen med Aurora HDR 2018, samt prøvd meg på den enkleste viderebehandlingen, som går ut på å velge fra et stort antall forhåndsoppsett med navn som Realistic Vivid, Bright, HDR Look 1 og 2 og så videre.

Så langt har jeg opplevd programmet som enkelt å bruke, men det har et utall funksjoner og verktøy til videre bearbeiding av bildene som jeg ikke har rukket å fordype meg i ennå. Man kan jobbe med lagdelte bilder, bearbeide bare utvalgte områder av bildet og mye annet – det kan i utgangspunktet se ut som om man står foran en bratt lærekurve av Photoshop-proporsjoner.

Aurora HDR 2018
ROMANTISK REMA: Et HDR-bilde knipset i all hast under en handletur på den lokale Rema 1000-butikken før nyttårsaften. Kameraet som ble brukt, var en Canon EOS 650D, stilt inn til å ta tre Raw-eksponeringer av hvert motiv – ett undereksponert i to EV-steg, ett overeksponert i to steg og et «medium»-eksponert. Kameraet sto på stativ. De tre eksponeringene ble satt sammen i Aurora HDR, og blant forhåndsoppsettene ble det valgt et som heter «Romantic Glow». Kanskje ikke helt passende om et bygg som en designer-nabo av meg i sin tid omtalte som en bygning satt opp uten bistand fra arkitekter, men det får være en annen sak. (Foto: Toralv Østvang)

Dette får jeg komme tilbake til senere. I denne omgang nøyer jeg meg med å fastslå at Aurora HDR har vekket min interesse for å granske HDR-fotograferingens muligheter videre når jeg får tid til det.

Heftig debatt

Vi kommer imidlertid ikke utenom det faktum at HDR også skaper debatt og strid blant fotointeresserte. Noen synes HDR-bilder er fantastisk vakre, andre synes de representerer et lavnivå av fotografisk smak med sine overdrevne fargegjengivelser.

Forkjemperne for HDR påpeker gjerne at denne teknikken gjør det mulig å gjenskape virkeligheten slik det menneskelige øye faktisk ser virkeligheten, ikke så flat og kjedelig som en bildesensor greier å gjengi den, uten detaljer i skygge og høylys.

Motstanderne synes at HDR-bilder konsekvent ser ut som overdrevne drømmesekvenser og beskylder dem som driver med HDR for alltid å overdrive mulighetene som teknikken byr på.

Noen av argumentene og mytene knyttet til HDR-fotografering kan du lese om i en artikkel som produsenten av Aurora HDR har lagt ut, med tittelen 7 Myths About HDR photography.

For Mac og Windows

Aurora HDR fås både for Windows-PC-er og for Mac.

En Windows-PC som skal kjører Aurora HDR 2018 bør ha Intel Core i3-prosessor eller bedre, bør ha minst fire gigabyte internminne og grafikkort som er Direct X 10-kompatibel eller bedre, bør kjøre Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10 og må ha en skjerm med oppløsning på 1.280 x 768 piksler eller bedre.

Skal man kjøre Aurora HDR 2018 på en Mac, bør den ha en Intel 64-bits Core 2 Duo-prosessor eller bedre, være fra sent 2009 eller nyere, ha minst fire gigabyte internminne og skjerm med oppløsning på 1.280 x 768 piksler eller bedre.

Affinity Photo

Blant de andre kåringene av årets programmer fra App Stores side finner vi Affinity Photo fra Serif Labs som årets iPad-app.

Mer om årets apper kan du lese om på nettstedet for Apple-utviklere.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.