Heftig vidvinkel fra Hasselblad

Hasselblad XCD 21mm f4
Hasselblad er på banen med nytt vidvinkelobjektiv, XCD 21mm f4. (Foto: Hasselblad. Montasje: Kamerablogg.no)
Hasselblad XCD 21mm f4
Hasselblad er på banen med nytt vidvinkelobjektiv, XCD 21mm f4. (Foto: Hasselblad. Montasje: Kamerablogg.no)

Hasselblad har lansert et heftig vidvinkelobjektiv myntet på Hasselblads X1D-system og har samtidig oppdatert fastvaren for X1D- og H6D-kameraene.

[toc] Hasselblad XCD 21mm f4 er Hasselblads videste vidvinkelobjektiv noensinne, ifølge Interfoto, som begynner å selge objektivet fra slutten av mai.

Hasselblad X1D er som kjent et såkalt mellomformat-kamera, med bildebrikke på 44 x 33 millimeter med oppløsning på 50 megapiksler.

Det er kanskje unødvendig å rippe opp i det, men i kameraverdenen har vi altså den lille selvmotsigelsen at begrepet mellomformat representerer et film- og brikkeformat som er større enn fullformat på 36 x 24 mm. Historikken bak begrepene står vi over i denne omgang.

Tilsvarer 17 mm

Med en konverteringsfaktor på 0,79x betyr det at Hasselblads 21 mm-objektiv har en brennvidde tilsvarende 17 mm omregnet til fullformat.

Objektivet er blant annet tiltenkt fotografer som jobber med landskaps- og arkitekturfotografering.

Hasselblad XCD 21mm f4
KOMPAKT: Hasselblad X1D er et særdeles kompakt mellomformatkamera. Kamerahuset veier 725 gram, som er omtrent det samme som Nikon D7500 veier. (Foto: Hasselblad)

Nærgrensen er på 32 cm i bildeskala 1:10, og henholdsvis største og minste blenderåpning er f/4 og f/32.

Hasselblads X1D-kamera er etter forholdene et ganske kompakt kamera, og det skyldes ikke bare at det er speilløst, men også at Hasselblad har flyttet lukkeren over til objektivene, som er utstyrt med integrert sentrallukker. Fordelen er mindre kamerahus, men kanskje noe større objektiv.

Lukkertidsomfanget går fra 60 minutter til 1/2.000 sekund. XCD 21mm f4-objektivet har sentrallukker som byr på full blitssynkronisering opptil 1/2.000 sekund. Sikkert hendig for dem som fotograferer mye med studioblitser.

Objektivet veier 600 gram.

Ni objektiver

Veikartet for Hasselblads XCD-objektivlanseringer i 2018 viser at vi om ikke så lenge får et zoomobjektiv med brennviddeomfang på 35-75 mm (tilsvarende 28-60 mm), et 65 mm-objektiv (tilsvarende 51 mm) med lysstyrke f/2,8 og et 80 mm-objektiv (tilsvarende 63 mm). Mot slutten av året er det varslet et 135 mm-objektiv (tilsvarende 107 mm) med lysstyrke f/2,8.

Hasselblad XCD 21mm f4
EKSEMPEL: Her er et eksempel-bilde som Hasselblad har lagt ut av et motiv fotografert med det nye 21 mm-objektivet. (Foto: Hasselblad)

I løpet av 2018 vil tallet på objektiver i XDC-serien være kommet opp i totalt ni objektiver. Veikartet er tilgjengelig på Hasselblads nettsider for pressen.

Prisen

Hasselblad XCD 21mm f4 kommer altså i salg i slutten av mai, og prisen vil bli 38.000 kroner, opplyser Interfoto.

Hasselblad XCD 21mm f4
NYTT OBJEKTIV: Hasselblad XCD 21mm f4 kommer i salg i slutten av mai 2018. (Foto: Hasselblad)

Dyrt, ja, men mellomformat-kameraer og objektivene til dem er sjelden særlig billige. Kameraet vi snakker om her, Hasselblad X1D-50c, koster i underkant av 80.000 kroner bare for kamerahuset, og Hasselblad H6D-serien strekker seg fra i underkant av 145.000 kroner for versjonen med 50 megapikslers oppløsning til rundt 490.000 kroner for versjonen med 400 megapiksler – NB: Her snakker vi om 100 megapikslers sensor i kombinasjon med Hasselblads multishot-teknologi der bildebrikken forskyves i mikroskopiske avstander mellom opptakene, som slås sammen til bildefiler med oppløsning på opptil 400 megapiksler.

I lys av disse tallene er vel 38.000 kroner for den nye vidvinkelen helt grei pris?

Ny fastvare

Hasselblad har også lagt ut ny fastvare for X1D-kameraet og for H6D-serien, oppdatering 1.21. Blant nyhetene er et nytt hvitbalanseverktøy. X1D-kameraet får med denne firmware-oppdateringen en ny funksjon for intervallopptak og såkalte bracketing – automatisk serieopptak på opptil ni bilder med alternative eksponeringer. Oppdateringen har også en del andre nyheter.

Hasselblad-kameramerket oppstod i Sverige i 1941, og Hasselblad har hovedkvarter i Göteborg.

Hasselblad XCD 21mm f4
FRONTEN: Hasselblad XCD 21mm f4 har filterdiameter på 77 mm. (Foto: Hasselblad)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.