Heftige Canon-objektiver snart klare for Norge

Canon-objektiver
TRE NYE: Canon-fotografer i Norge får snart mulighet til å stifte bekjentskap med disse tre nye RF-objektivene: Canons nye 100 mm makroobjektiv, og de to supertele-objektivene på henholdsvis 600 og 400 mm. Bildemontasjen gir ikke nødvendigvis et korrekt bilde av størrelsesforholdet mellom de tre objektivene. (Pressefoto: Canon. Montasje: Kameranytt.no.)

Tre nye teleobjektiver fra Canon vil bli leveringsklare for det norske markedet i første halvdel av juli 2021, opplyser Canon Norge til Kameranytt.no. Alle de tre objektivene hører hjemme i RF-familien av objektiver bygd for Canons speilløse EOS R-systemkameraer med RF-fatning. To av dem er svært dyre supertele-objektiver, mens det tredje er et 100 mm makro- og portrettobjektiv i mer moderat prisklasse.

Etter denne lanseringen begynner Canons utvalg av optikk for EOS R-kameraene å bli ganske rikholdig, om enn langt fra så komplett som mange ønsker. Ifølge nettstedet Techradar.com er tallet nå kommet opp i 22 RF-objektiver, noe som Techradar omtaler som ganske imponerende med tanke på at R-systemet ble lansert så sent som i 2018.

Til sammenligning er det ifølge Wikipedia lansert over 80 objektiv-modeller i Canons EF-familie siden Canons EOS-system ble lansert i 1987 – og dette tallet kan være noe foreldet.

EF-objektivene er bygd for Canons EOS-speilreflekskameraer, med underfamilien EF-S for Canons APS-C-speilreflekskameraer. EF-S-objektivene kan for ordens skyld ikke brukes på fullformatkameraene fra Canon.

RF-fordelene

Selv om Canons nye fullformats EOS R-kameraer ved hjelp av overgangsfatning kan benytte det store utvalget av «gamle» EF-objektiver bygd for Canons speilreflekskameraer, byr de ekte RF-objektivene på fordeler som det gamle systemet ikke greier å matche. Blant fordelene er nye muligheter innenfor optikk-design takket være kortere avstand mellom bildebrikken – fokalplanet – og bakre linseelement. Dessuten snakker vi om mye mer effektiv kommunikasjon mellom kamera og objektiv, noe som blant annet innebærer mulighet for raskere autofokus og mer effektiv bildestabilisering. For igjen å referere til Techradar, så skriver de at Canons japanske designingeniører omtaler hastighetsøkningen fra EF- til RF-objektivene som forskjellen mellom moped og lyntog.

Canon Rugby World Cup 2019
ØNSKER Å DOMINERE: Slik håper nok Canon at det skal fortsette å se ut på pressetribunene også når RF-optikken etter hvert trenger seg inn og erstatter en del av EF-optikken blant presse- og sportsfotografene. Bildet er fra en av pressetribunene under rugby-VM i Japan i 2019. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Utvalget av RF-objektiver domineres så langt av forholdsvis store, tunge, lyssterke og dyre objektiver, gjerne i en fem-sifret prisklasse – og nå også i seks-sifret. Det ligger ganske sikkert en bevisst strategi bak Canons sammensetning av optikkutvalget for R-kameraene så langt. De viktigste målgruppene å overbevise om at tiden nå er moden for å gå videre fra speilrefleks til speilløse kameraer, er profesjonelle fotografer med helt andre budsjetter enn oss vanlige hobbyfotografer.

USM versus STM

De «profesjonelle» RF-objektivene myntet på profesjonelle fotografer og entusiaster med romslig lommebok, er objektivene med en stor L inne i navnet og betegnelsen USM i slutten av navnet. L-en står for «luxus» og USM står for Ultrasonic Motor, noe som gir løfte om særdeles rask autofokus, basert på en teknologi der vibrasjoner fra ultrasoniske lydbølger omsettes til rotasjonsbevegelser som flytter de fokuserende linseelementene. Første prioritet for USM-objektiver er lynrask autofokus, selv om både Canon og andre også har utviklet ganske stillegående USM-fokusmekanismer.

Canon 600mm
600 MM SUPERTELE: Eksempel på hva slags bilder man kan ta med Canons nye 600 mm-objektiv. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Heldigvis begynner det å bygges opp et utvalg RF-objektiver i litt mer moderat prisklasse også. Gjerne objektiver som dessuten er lettere og mer kompakte. Disse objektivene mangler L-en i navnet, og sluttbetegnelsen er ikke USM, men STM, som står for Stepper Motor. Denne teknologien gir en mykere og fremfor alt mer stillegående fokusering enn USM-objektivene, om enn litt langsommere, og er i så måte et svar på utfordringen som kameraprodusentene har fått med at stadig flere av oss bruker stillbildekameraer til også å ta opp video.

Ulempen med STM er at fokusringen ikke er koblet direkte til noen fokusmekanisme, men isteden overfører signalene til fokusmotoren elektronisk via kabel med instrukser om å endre fokusposisjon.

Oppsummert kan vi si at USM-fokusmotorer primært er myntet på profesjonelle fotografer, mens STM-objektiver er mer innrettet mot amatørfotografer, og dessuten kan de være litt bedre til videoopptak. Nettopp den litt langsommere fokuseringen gjør at fokuseringsbevegelsene blir litt mykere og mer behagelige på video.

For forbruker- og amatørmarkedet har Canon altså satset på å tilby et antall STM-baserte objektiver. Det mest ytterliggående eksempelet på Canons nye STM-objektiver med RF-fatning er kanskje Canons normalobjektiv RF 50mm F1.8 STM. Det er ikke bare lite og lett, med en vekt på bare 160 gram, men det er også det rimeligste Canon EOS RF-objektivet på markedet i skrivende stund. Prisen i Canons norske nettbutikk er 2.999 kroner. Objektivet mangler optisk bildestabilisering, så det passer nok best for EOS R-kameraer med bildestabilisering i kamerahuset, hvilket altså ikke omfatter Canon EOS R og EOS RP.

Ventetid

Men nå er det altså dyrere objektiver som er underveis til Norge, en 400 mm supertele til cirka 158.000 kroner og en enda heftigere 600 mm-tele til omlag 169.500 kroner. I tillegg kommer det et litt mer folkelige 100 mm-makroobjektiv til cirka 10.600 kroner.

Canon har valgt å være litt vag på antydningen om når disse nykommerne vil være å se i norske fotobutikker, for det er litt uklart hvor stor volum det vil være på leveransene til å begynne med. Canon Norge opplyser til Kameranytt.no at de nye objektivene vil komme i utvalgte norske fotobutikker i løpet av første halvdel av juli, og at dette er litt tidligere enn ventet. Noen konkret dato vil Canon altså ikke ut med foreløpig.

OL OG CANON: Skjebnen til Sommer-OL i Japan, foreløpig utsatt fra 2020 til 2021, kan komme til å innvirke på tilgjengeligheten av nye objektiver fra Canon, tror Kameranytt. Her er OL-ringene på plass på Takao-fjellet i Japan. (Foto: Antonio Tajuelo, Wikimedia Commons CC-by-2.0.)

Man kan kanskje spekulere på om usikkerheten kan ha noe å gjøre med skjebnen til det utsatte Tokyo-OL sommeren 2021. I skrivende stund pågår det en intens debatt i Japan om Sommer-OL 2020 bør utsettes enda lengre enn til 2021, eller kanskje til og med avlyses helt og holdent på grunn av korona-pandemien, som fortsatt herjer hardt i Japan. Men hvis de olympiske leker kommer til å gå av stabelen som planlagt nå i 2021, er det rimelig å anta at Canon vil sikre seg muligheten til å ha så mange av sine supertele-objektiver tilgjengelig for utprøving blant presse- og sports-fotografene som dekker OL i Japan. En vesentlig del av Canons målgruppe for disse objektivene vil jo i så fall være samlet nettopp der til sommeren. Men dette er altså spekulasjoner og ikke noe som Canon Norge ønsker å si noe om.

Kameranytt.no publiserte en grundig gjennomgang av de nye objektivene i midten av april, inklusive en oversikt over de tekniske data, så alt dette finner du her:

LES OGSÅ: Canon-nyhet nr. 2: Heftige RF-objektiver

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.