Ikke helt diskret fra Leica

Leica APO-Summocron-M 50mm f2
RØDT: Leica APO-Summicron-M 50mm f2 ASPH rød er navnet på det nyeste objektivet fra Leica. (Foto: Leica)

Bare en kjapp kuriositet denne søndagskvelden: Knallrødt Leica-objektiv til 88.000 kroner.

Jeg hadde tenkt å forbigå Leicas nye røde objektiv i stillhet, for det er vel et produkt mer myntet på samlere enn på seriøse fotografer.

Men det er en rolig søndagskveld i november, fotball-cupen er nettopp avsluttet, humøret er godt og da passer det jo med en liten gladsak fra Leica.

Leica står bak noen av de flotteste kameraene og objektivene verden har sett, selv om prisene selv på standardproduktene deres er i høyeste laget for folk flest.

Men av og til tar det fullstendig av, selv til Leica å være. Med jevne mellomrom lanserer selskapet noen produkter som er enda mye dyrere enn vanlig, gjerne med litt annerledes design enn produktene som de bygger på, og gjerne i små produksjonsserier som uten tvil gjør dem til samlerprodukter.

Samlerprodukt

Leica APO-Summicron-M 50 f2 ASPH rød er et slik produkt. Det er gått noen få dager siden lanseringen, og kommentarfeltene på enkelte kameranettsteder har rent over av sterke synspunkter på dette objektivet. Dessverre for Leica er nok mange av kommentarene ikke særlig vennlige. Noen er vel av den litt sarkastiske sorten, og enkelte er direkte negative. Det skyldes vel både misunnelse og politisk korrekthet.

Leica APO-Summocron-M 50mm f2
IKKE DISKRET: Leica M-kameraene har en historie som diskret kamera for gatefotografering. Det røde objektivet bidrar nok til litt redusert diskresjon. (Foto: Leica)

Det får nå så være. Det er ingen som tvinger noen til å kjøpe dette nye objektivet, så vi får vel heller ta det med smil.

Bygger på klassiker

Leica APO-Summicron-M 50mm f2 ASPH rød ser ut til å bygge på den gode, gamle Leica-klassikeren Leica Summicron-M 50mm f2 – Leica-historikere får arrestere meg hvis jeg tar feil. Dette er et sort normalobjektiv som i Leica-importør Bressons prisliste står oppført med en pris på 20.600 kroner – noe som vel må betegnes som en ganske grei pris på et Leica-objektiv med disse spesifikasjonene.

Hos Digital Photography Review blir klassikeren omtalt som et objektiv med perfekt bildekvalitet helt ut i kantene selv på full blenderåpning. Jeg merker meg at objektivet står oppført på en liste sammen med 8-10 andre Leica-objektiver med ukjent opprinnelsesår.

Den røde oppfølgeren som nå er lansert skiller seg altså fra originalen ved at objektivet har rødanodisert utførelse – og at prisen er firedoblet til veiledende utsalgspris på 88.000 kroner.

De som tar seg råd til et slik objektiv, kan glede seg over at det bare vil finnes 99 andre eksemplarer av dette objektivet i hele verden. Det produseres altså i bare 100 eksemplarer. Dette er i hvert fall det planlagte produksjonstallet, ifølge pressemeldingen fra Bresson AS.

Bygd for hånd i Tyskland

Objektivet er designet og utviklet ved Leica-hovedkvarteret i Wetzlar nær Frankfurt. Det er satt sammen helt for hånd i en omfattende prosess, heter det.

Med på kjøpet får man et frontdeksel i samme rødanodiserte utførelse, et bakre deksel i plass og en rund objektivveske i grått okseskinn.

Leica omtaler naturligvis objektivet som superskarpt: – MTF-kurvene, som beskriver skarpheten i et bilde, holder over 50 % kontrast helt ut til kantene, selv på største blenderåpning. Dette har tidligere ikke vært mulig å oppnå. Resultatet er ekstremt skarp avbildning av alle motiver, med optimal definisjon helt ut i hjørnene, selv ved nærbilder, heter det i pressemeldingen.

Objektivet blir tilgjengelig hos utvalgte Leica-forhandlere fra midten av desember. Kamerablogg.no regner ikke med å mottatt noe utlånseksemplar til test.

Leica APO-Summocron-M 50mm f2
PAKKEN: Dette er hva man får med i pakken, i tillegg til fremre og bakre objektivdeksel. (Foto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.