Her er årets EISA-vinnere

TREDJE GENERASJON: Sony a7 III – fullformat på 24 megapiksler. (Foto: Sony)
ÅRETS KAMERA: Sony a7 III – fullformat på 24 megapiksler. (Foto: Sony)

Fem priser til Sony, fire til Canon og to til Nikon. Det ble fordelingen av årets EISA-priser i fotoklassen blant de tre store på kameramarkedet.

[toc] EISA, en samarbeids-organisasjon for europeiske tidsskrifter om foto, hifi, bilelektronikk, hjemmekino og mobilutstyr, har kunngjort sine pristildelinger for 2018-2019.

I fotoklassen fikk Sony a7 III den kanskje gjeveste prisen, som årets kamera. Men også de andre prisvinnerne er stolte over tildelingene.

De fleste produsentene bruker pristildelingene for alt de er verdt. Derfor ble e-postkassene til oss journalister som skriver om foto- og kamera-teknologi, raskt fylt opp av pressemeldinger der prisvinnerne benyttet anledningen til å skryte litt ekstra av sin prisvinner-produkter.

I fotokategorien ble det kunngjort i alt 18 priser til et utvalg kameraer, objektiver og fototilbehør. 

Seks kategorier

Foto er imidlertid bare én av i alt seks kategorier for EISA-prisene. For eksempel ble Sony tildelt ytterligere to priser i andre kategorier i tillegg til de fem i fotokategorien og endte med imponerende sju priser.

Det ble altså kunngjort pristildelinger også i fem andre kategorier: HiFi, lydprodukter for hjemmekino, skjermer og video for hjemmekino, bilelektronikk og mobile enheter. Kamerablogg.no hopper elegant over disse sjangerne – her fokuserer vi på det som har med foto å gjøre.

På fotosiden er det tidsskriftet Fotografi som er norsk representant i juryen, som i denne sjangeren består av i alt 15 europeiske fototidsskrifter.

Prisvinnerne i fotosjangeren

Her er oversikten over prisene i fotokategorien, med noen stikkord fra juryens omtale av de enkelte produktene. (NB: Ikke ordrett oversatt.)

Beste superzoom-kamera

Sony Cyber-shot RX10 IV

Juryens kommentar: Kameraet kombinerer et svært anvendelig zoomomfang tilsvarende 24-600 mm med med en stor bildesensor – en én-tommes 20,1-megapikslers Exmor RS CMOS-sensor – og et autofokussystem som greier å følge motiver i rask bevegelse

Beste profesjonelle speilløse kamera

Sony a7R III

Juryens kommentar:Tredje generasjons speilløse a7R-kamera med en 42,4-megapikslers sensor som produserer bilder med enorm detaljrikdom, i kombinasjon med mulighet til å ta opptil 10 bilder i sekundet med følgefokus og et forbedret fem-aksers system for bildestabilisering.

Beste speilløse kamera

Fujifilm X-H1Fujifilm X-H1

Juryens kommentar: Et nytt flaggskipskamera i X-systemet, nå for første gang med svært effektiv bildestabilisator innebygd i kamerahuset. Ergonomien er sterkt forbedret, og det raske, hybride autofokussystemet ledsages av stillegående serieopptak på opptil 14 bilder i sekundet. Søkeren er blant de beste på markedet.

Beste kamerakjøp

Canon EOS M50Canon EOS M50

Juryens kommentar: Lite, lett og prisgunstig speilløst kamera som gir like god bildekvalitet som sine større søsken. Den vridbar berøringsfølsomme skjermen gjør kameraet anvendelig i alle situasjoner, inkludert for selfies og vlogging. Dual Pixel autofokus er rask, nøyaktig og presis over 88 prosent av bildeflaten både i fotografier og Full HD-video. 

Beste profesjonelle speilreflekskamera

Nikon D850

Nikon D850

Juryens kommentar: Et bemerkelsesverdig og kraftig fullformat-speilreflekskamera som takler alle oppgaver. Sensoren på 45,7 megapiksler gir stillbilder og 4K UHD-video i fullformat med høy oppløsning. Autofokussystemet er det samme som i Nikon D5 og kan følge bevegelige motiver uten problemer. Stor og lys optisk søker. 

Beste speilreflekskamera

Canon EOS 6D Mark II

Juryens kommentar: Et kompakt, men kraftig speilreflekskamera i fullformat for fotoentusiaster. Bildesensoren på 26,2 megapiksler i samarbeid med Digic 7-bildeprosessoren gir eksellent bildekvalitet, selv i dårlig lys. Imponerende Dual Pixel-autofokussystem til bruk i Liveview og videoopptak. For første gang har et av Canons fullformatkameraer fått vridbar LCD-skjerm.

Årets kamera

Sony a7 III

Juryens kommentar: Med a7 III har Sony fastsatt standarden for allround fullformats speilløse kameraer som kan håndtere mange typer fotografering. Kameraet har en 24,2-megapikslers bildesensor som gir utmerket bildekvalitet under mange slags lysforhold. Med serieopptak på opptil 10 bilder i sekundet og 4K-video er a7 III alltid beredt på action.

Beste smartmobil

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Den mest avanserte, innovative og teknisk overlegne smartmobilen noensinne. En perfekt ledsager for mobile brukere og en trendsetter i mobil fotografering som gir imponerende bilder og videoer, med et imponerende trippel-kamerasystem produsert i samarbeid med Leica.

Beste telezoom for speilløse kameraer

Sony FE 100-400mmF4.5-5.6 GM OSS

Juryens kommentar: Dette super-teleobjektivet er ideelt for sports- og natur-fotografer. Det byr på høy skarphet gjennom hele zoomomfanget. Autofokusen er meget rask, presis og stillegående, og den optiske bildestabiliseringen gir skarpe bilder selv med lang lukkertid.

Beste standardzoom for speilløse kameraer

Tamron 28-75 f-2,8Tamron 28-75mm F/2.8-Di III RXD

Juryens kommentar: En lyssterk standardzoom designet for speilløse kameraer i fullformat. Kompakt og lett med en vekt på bare 550 gram, utmerket for små kameraer som Sonys a7-familie. På største blenderåpning er det lett å få bakgrunnen ute av fokus med en vakker bokeh-effekt.

Beste speilløse vidvinkelzoom

Sony 16-35mm f2.8Sony FE 16-35mm F2.8 GM

Juryens kommentar: En storartet vidvinkelzoom med imponerende skarphet gjennom hele zoomomfanget. Selv om objektivet er værbestandig og bygd for profesjonell bruk, er det lettere enn mange av konkurrentene, og likevel bedre enn de fleste av dem. Utmerket for landskap, arkitektur og bymiljøer.

Beste speilrefleksobjektiv med fast brennvidde

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Juryens kommentar: Et perfekt valg for portrett- og bryllupsfotografer som benytter fullformat speilreflekskamera med høy oppløsning. Dette unike objektivet kombinerer innebygd bildestabilisator med svært høy lysstyrke, og det kan brukes til å ta håndholdte bilder i svært dårlig lys, med vakker bokeh.

Beste profesjonelle objektiv

AF-S Nikkor 180-400mm f/4 TV1.4 FL ED VR

Nikon AF-S Nikkor 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR

Juryens kommentar: Nikons første objektiv med innebygd telekonverter er en drøm som er gått i oppfyllelse for mange profesjonelle sports- og action-fotografer. Med telekonverteren byr objektivet på brennvidde på opptil 560 mm med lysstyrke f/5,6. Bildene holder skarpheten gjennom hele zoomomfanget.

Beste telezoom for speilrefleks

Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD

Juryens kommentar: Tamrons nyeste telezoom kombinerer optikk av høy kvalitet med  konstant lysstyrke på f/4 gjennom hele zoomomfanget, med rask og stillegående autofokus og optisk bildestabilisering til en brøkdel av prisen for tilsvarende objektiver.

Beste speilreflekszoomobjektiv

Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art

Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art

Juryens kommentar: Et imponerende objektiv for fullformat-speilrefleks til svært gunstig pris. Et landskaps- og arkitektur-objektiv som skiller seg fra konkurrentene. Det er sjelden å finne en så lyssterk vidvinkelzoom med så god skarphet, nesten ingen lineær forvrengning og nesten ingen tegn på kromatisk forvrengning.

Beste fototjeneste

Cewe Photobook PureCewe Photobook Pure

Juryens kommentar: En app som kan brukes i en brukervennlig fotoboktjeneste til fornuftig pris for smartmobilbrukere som vil vise frem bildene sine. Appen er gratis for Android- og iOS-brukere og gjør det enkelt å lage en 22-bilders fotobok, trykt på førsteklasses matt fotopapir og levert på døra.

Beste fotovideokamera

Panasonic Lumix DC-GH5S

Juryens kommentar: Et kamera som er spesialutviklet for krevende videofotografer. Four Thirds-sensoren tilbyr dobbelt basis ISO-følsomhet for best mulig bildekvalitet i dårlig lys. Kameraet tilbyr en rekke forskjellige opptaksformater, inklusive 240 bilderuter i sekundet i Full HD for lekre opptak i langsom kino. 

Beste fotoinnovasjon

Canon Speedlite 470ED-Ai

Juryens kommentar: En blits som gjør livet lettere for fotografene som heretter slipper å gjette seg fram til innstillingene når man vil la blitslyset reflekteres fra tak og vegger. Blitsen fyrer automatisk av en serie forholdsglimt for å analysere hvordan lyset best kan reflektere og roterer deretter blitshodet til riktig posisjon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.