Her er L-fatningsalliansen

L-Mount Alliance
SYMBOLIKK: Det ligger mye symbolikk om valgfrihet i logoen til den nye L-fatningsalliansen. (Ill: L-Mount Alliance)

Blant alle produktnyhetene fra Photokina-messen handler én nyhet om noe helt annet: Leica, Panasonic og Sigma går sammen i den nye L-fatningsalliansen. 

Leica-utviklede L-mount, et objektivfeste for speilfrie systemkameraer med autofokus som brukes på Leica CL, Leica TL og Leica SL, utvider samarbeidet og teamer opp med Panasonic og Sigma, heter det i en pressemelding fra den norske Leica-importøren Bresson AS.

Alliansen har fått navnet L-Mount Alliance. Kameranytt.no spår at alliansen vil bidra til å få fart i utviklingen mot stadig flere fullformat-kameraer på markedet.

Fullformat-drivkraft

Noe av bakgrunnen for spådommen er at Panasonic samtidig har kunngjort at selskapet snart kommer med sine første speilløse fullformat-kameraer – mer om dette snart, følg med! Derfor er det grunn til å tro at den nye alliansen kommer til å bli en av drivkreftene i et voksende fullformat-marked.

L-Mount Alliance
PARTNERE: Dette er logoene til de tre samarbeidspartnerne i L-fatningsalliansen.

Panasonic har i senere år først og fremst vært forbundet med sin pionerrolle innenfor Four Thirds-satsingen, med Four Thirds-bildebrikken og den tilhørende objektivfatningen for speilløse systemkameraer under navnet Micro Four Thirds, gjerne forkortet MFT. Four Thirds-brikken er mindre enn den klassiske APS-C-brikken. Alliansepartneren til Panasonic i MFT-markedet har i første rekke vært Olympus.

Tospann

Samtidig har japanske Panasonic lenge hatt et tett samarbeid med Leica og stilt mye av sin elektronikk-ekspertise til rådighet for den tyske kameraprodusenten, som til gjengjeld har latt Panasonic få produsere en del objektiver i Japan på lisens fra Leica. Dessuten har Panasonic opp gjennom årene produsert litt rimeligere varianter av utvalgte Leica-kameraer i forbruker-sjiktet, gjerne med litt mer ordinær design enn Leicas utpreget minimalistiske stil.

LES OGSÅ: Leica CL – nå også i sølv

Når Panasonic nå går svanger med sine første fullformat-kameraer, er det ikke unaturlig at selskapet ønsker å satse videre på et samarbeid med Leica, for på fullformat-feltet har ikke Olympus noe å bidra med, ser det ut til.

Sigma følger opp

Objektivfabrikanten Sigma, som vel å merke også produserer kameraer, har på sin side kunngjort at selskapet nå kommer med et nytt fullformat-kamera i selskapets Foveon-serie – med L-fatning. Tidligere har denne kameraserien brukt en egen Sigma-fatning kalt SA-objektivfestet.

L-Mount Alliance
UBEGRENSET: L-fatningen byr på ubegrensede mulighet til å mikse og blande kameraer og objektiver fra partnerne i L-fatningsalliansen, hevder de tre medlemmene. (Ill: L-Mount Alliance)

Sigma har også varslet at selskapet kommer med en ny adapter, SA-L, som gjør at eiere av Sigma Foveon-kameraer kan bruke sine eksisterende SA-objektiver på kameraer med L-fatning. Samtidig vil eiere av SA-objektiver tilbys mulighet til å få bygd om fatningen på sine objektiver til L-fatning.

LES OGSÅ: Ny ultravidvinkel-zoom fra Sigma

I tillegg kan vi naturligvis forvente at Sigma etter hvert kommer med egne L-fatningsobjektiver.

Ikke bare fullformat

Nå understreker alliansen at L-fatningen ikke bare angår fullformat-markedet. – Teknologien er like godt egnet for APS-C-format som for Full Frame-kameraer, står det å lese i pressemeldingen fra Bresson AS.

Alliansen har funnet et passende slagord. L-fatningen har eksistert siden 2014, men har så langt bare vært knyttet til Leicas CL-, TL- og SL-kameraer. CL- og TL-kameraene er APS-C-kameraer, mens Leica SL er et fullformat-kamera.

Nå blir L-fatningen nesten ubegrenset: L for limitless, som alliansen kaller det. Fra nå av skal fotografer kunne «mix and match» kameraer og objektiver fra de tre produsentenes APS-C- og fullformat-produkter uten begrensninger, heter det.  

Men vil Panasonic være interessert i L-fatningen på grunn av APS-C-mulighetene? Det høres tvilsomt ut med tanke på alt Panasonic har investert i utviklingen av Micro Four Thirds-systemet, i form av både yen og ekspertise. Her er det nå et bra utvalg av kameraer fra Panasonic og Olympus, supplert med stort utvalg MFT-objektiver fra de to samt en rekke tredjeparter, inkludert Leica og Sigma.

Four Thirds-systemet ble i sin tid utviklet i et samarbeid mellom Olympus og Kodak, og ble lansert i 2002. Flere andre kamera- og objektiv-produsenter sluttet seg etter hvert til Four Thirds-konsortiet, som etter noen år besto av Olympus, Kodak, Panasonic, Leica, Fuji, Sanyo og Sigma.

Super-Vario-Elmar-SL 16-35/3.5-4.5 ASPH
FULLFORMAT: Leica SL er alene med L-fatning og fullformat foreløpig – her med et 16-35 mm zoomobjektiv. Vil Panasonic og Sigma også snart komme med fullformat-kameraer med L-fatning? Alt tyder på det. (Pressefoto: Leica)

I 2008 introduserte Olympus og Panasonic i fellesskap den nye fatningen for speilløse varianter av Four Thirds-kameraer kalt Micro Four Thirds. Etter den tid har Olympus og Panasonic skiftet ut det meste av sine speilrefleksprodukter med speilfrie kameraer.

MFT en barriere?

Det store spørsmålet nå er om Panasonic begynner å se den nye fremveksten av speilløse fullformat-kameraer som en barriere for fortsatt vekst i MFT-markedet, samtidig som man kanskje begynner å nå taket for hvor mye bedre bildekvalitet man kan presse ut av den lille Four Thirds-bildebrikken. I stedet for å sitte stille og se på at stadig bedre mobilkameraer nå også begynner å spise seg inn på MFT-markedet nedenfra, er det kanskje taktisk lurt å sikre seg en plass der oppe i fullformat-markedet. Mon tro om det er slik de tenker hos Panasonic nå?

LES OGSÅ: PRØVD: Panasonic Lumix DMC-G80

Man kan gruble mye på utviklingen videre i kameramarkedet, noe Kameranytt vil fortsette å gjøre. Inntil videre kan vi i hvert fall fastslå at den nye L-fatningsalliansen blir et interessant fenomen å følge med på i tiden som kommer – og om det går slik noen av oss tror at dette sammen med andre tegn i tiden varsler en kraftig vekst i markedet for speilløse fullformat-kameraer?

Ett av stedene man kan følge med på, er det offisielle nettstedet for L-fatningsalliansen, https://l-mount.com.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.