Kameranytt.no

Her er Mias Huawei-fotokunst

Huawei Mate 20 Pro / Mia Weiseth
Huawei Mate 20 Pro / Mia Weiseth
Foto: Mia Weiseth
TILLER: Urban skjønnhet – og urbane kommentarer. Fra en bru på Tiller i Trondheim. ISO 800, 5,58 mm, f/1,8, 1/125 sek. (Foto: Mia Weiseth)

Mobilkameraene får sakte, men sikkert økt status som seriøst verktøy for fotografer og fotokunstnere. Kameranytt.no har overlatt testingen av Huawei Mate 20 Pro til en ung og lovende bildekunstner.

[toc] Mia Weiseth fra Trondheim er ung, bare 16 år gammel, nylig uteksaminert fra 10. klasse ved Tonstad skole, men er allerede blitt lagt merke til for sitt talent for tegning og maling. Talentet er også kommet til uttrykk – bokstavelig talt – i andre kunstneriske uttrykksformer. Under yrkesutplasseringen på ungdomsskolen ble hun – neppe tilfeldig – utplassert i en tatoveringsbutikk i trønder-hovedstaden. 

I senere tid har Mia også begynt å interessere seg for fotografering. Hennes Instagram-konto inneholder mye mer enn bare bilder av venninner på tur og det som er favorittmotivet for mange på internett: kattebilder. Selv om begge deler er med.

Mia Weiseth
FOTOGRAFEN: Mia Weiseth har tatt bildene i denne artikkelen.

En annerledes utprøving

Som et supplement til all skrivingen om de tekniske aspektene ved kamerautstyr som man vanligvis finner her på Kameranytt.no, dukket derfor ideen opp om å la Mia få utfolde seg med testenheten av Huawei Mate 20 Pro. Ikke bare for å prøve å få fram en annerledes test av de tekniske finessene ved Huawei-mobilenes kameraegenskaper, som har fått mye blest. Men kanskje vel så mye for å se hvordan en mobiltelefon i denne klassen kan komme til nytte for en ung person med åpenbart talent for fotografering og bildeestetikk.

Foto: Mia Weiseth
Gamle flasker er blitt moderne lamper – og et fint fotomotiv. ISO 400, 7,48 mm, f/2,4, 1/25 sek. (Foto: Mia Weiseth)

Mia tok utfordringen på strak arm og har fotografert flittig med Huawei Mate 20 Pro utover våren og forsommeren. De fleste bildene som vises her, er enten tatt i Mias hjemby Trondheim eller i Storlidalen, en vakker fjelldal i Trollheimen lengst vest i Oppdal kommune. Her ligger den gamle gården Bortistu, som er modernisert og blitt gjestegård som drives av Mias familie, med en masse fotomotiver som inneholder spennende kontraster mellom gammel og ny tid. Mias bilder viser at hun har stor sans for disse kontrastene.

Mobilkamera-debatten

Hvis bildene også kan ses på som et aldri så lite ja-innlegg i debatten om hvorvidt mobilkameraene nå er blitt gode nok til å anses som et seriøst verktøy for fotografer og bildende kunstnere, hadde jo det vært fint.

Foto: Mia Weiseth
BARE RØR: Stramme linjer og elegante reflekser – i rørene på kjøkkenet. ISO 200, 2,35 mm, f/2,2, 1/50 sek. (Foto: Mia Weiseth)

Kameranytt.no er definitivt av den oppfatning at mobilkameraene holder mål til mye av den fotograferingen som gjøres i dag – og i hvert fall for alle bildene aldri skal vises noe annet sted enn på en datamaskin- eller TV-skjerm. Slik skjebnen faktisk er for mange av bildene vi tar i våre dager. At bildene også holder mål for album og fotobøker, har mange av oss allerede erkjent.

Selv har jeg hatt gleden av å se Mias bilder på en flott 32-tommers 4K-skjerm. Jeg har ikke brydd meg om å studere pikselkvaliteten med lupe, men har isteden valgt å glede meg over en flott bildeopplevelse med spennende bildekomposisjoner, og med utallige små og interessante detaljer som man etter hvert får øye på i bildene når man vier dem litt tid.

Foto: Mia Weiseth
VANN OG METALL: Flere spennende reflekser. ISO 200, 5,58 mm, f/1,8, 1/100 sek. (Foto: Mia Weiseth)

At bildene ikke uten videre lar seg skrive ut i plakatstørrelse uten en del teknisk manipulering, som vel å merke er mulig, har ikke betydd noe som helst for min bildeopplevelse.

Bildebehandling på mobilen

Mia forteller til Kameranytt.no at hun har bearbeidet en del av bildene direkte i Huawei-mobilen, men ikke gjort noe etterbehandling på PC etterpå. Kameranytt.no har heller ikke gjort noen bildebehandling i ettertid.

– Det var veldig enkelt å bearbeide bildene litt på mobilen, som også ellers var grei å bruke, sier Mia.

Bildene ble overført til Kameranytt.no som et delt album via Google Photos. Ved å dobbeltklikke på bildene kan man få dem opp i den størrelsen de ble oversendt til Kameranytt.no. Av rundt 250 tilsendte bilder er 15 bilder plukket ut til å bli presentert her.

Som ikke-kommersielt nettsted består Kameranytt.no sin honorering til Mia i å si tusen takk for at vi har fått publisere bildene fra utprøvingen av mobilkameraet. Vi takker også Huawei Norge å ha stilt testmobil til disposisjon. 

Foto: Mia Weiseth
TRIKKEN: Sen kveld på Gråkallbanen. ISO 640, 2,25 mm, f/2,2, 1/35 sek. (Foto: Mia Weiseth)

Huawei Mate 20 Pro

Til slutt noen ord om selve mobilkameraet, Huawei Mate 20 Pro. Dette er flaggskipsmodellen som Huawei lanserte høsten 2018. En etterfølger ved navn Huawei Mate 30 Pro er ventet, og ifølge ryktene begynner lanseringen å nærme seg, men foreløpig er det altså Mate 20 Pro som gjelder. 

Mate 20 Pro har tre kameraer på baksiden pluss et selfie-kamera på forsiden. Hovedkameraet har en oppløsning på 40 megapiksler og en vidvinkel-brennvidde tilsvarende 27 mm. I tillegg finner vi et kamera med tele-brennvidde tilsvarende 80 mm og oppløsning på åtte megapiksler, samt en «super-vidvinkel» på 20 megapiksler og brennvidde tilsvarende 16 mm. 

Huawei Mate 20 Pro
FLAGGSKIP: Huawei Mate 20 Pro, mobilkamera i toppsjiktet fra Huawei. (Pressefoto: Huawei)

I Huaweis mobil-produktspekter er det gjerne modellene med «Mate» i navnet som er toppmodellene, men selskapet kommer vanligvis med modeller med forbedret kameraløsning, men med noe enklere mobil-funksjonalitet ellers, mens den eksisterende Mate-toppmodellen fortsatt er i salg.

Først kom P20 Pro på vårparten i 2018, med hele tre kameraer på baksiden, etterfulgt av Mate 20 Pro utpå høsten, med samme kameraløsning, men litt mer avanserte funksjoner på enkelte andre områder.

Historien gjentar seg

Og nå er historien åpenbart i ferd med å gjenta seg. Akkurat i disse dager er det Huawei P30 Pro selskapet promoterer hardest, både i Norge og i mange andre land. P30 Pro har fått et «periskop»-teleobjektiv som ligger sideveis inne i mobilen for å få plass til objektiv med optisk brennvidde tilsvarende 135 mm. Ved forskjellige former for kombinering av de tre objektivene kan man få opptil 5x optisk zoom, 10x hybrid-zoom og opptil 50x digital zoom – sistnevnte riktignok med en del tap i bildekvaliteten.

Foto: Mia Weiseth
GRÅKALLBANEN: Vår Huawei-fotograf ser motiver der vi andre ikke ser etter. ISO 1000, 5,58 mm, f/1,8, 1/25 sek. (Foto: Mia Weiseth)

P30 Pro har også et eget kamera for rendyrket avstandsmåling, blant annet for å beregne bokeh-tilpassingen for myk bakgrunn i portretter.

P30 Pro har imidlertid ansiktsgjenkjenning med litt enklere 2D-teknologi enn 3D-løsningen som finnes i Mate 20 Pro, og fingeravtrykkslesingen virker heller ikke like feilfri som på Mate 20 Pro. Det er vel disse tingene som blir forbedret når Mate 30 Pro ifølge ryktene kommer på markedet – formodentlig med samme kameraløsning som dagens P30 Pro.

Ved lanseringen i Norge i oktober 2018 ble prisen på Huawei Mate 20 Pro oppgitt til 9.590 kroner. Den har sunket en del siden da og ligger i dag på mellom rundt 6.000 og 7.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. 

Kjære leser, kos deg videre med Mias bilder!

Foto: Mia Weiseth
S/H: Kjøkkenstemning i sort/hvitt. ISO 400, 2,35 mm, f/2,2, 1/50 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
KATT PÅ NETTET: Joda, vi må ta med et kattebilde også. ISO 100, 5,58 mm, f/1,8, 1/100 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
STJERNEN: Mercedes-stjernen har alltid tiltrukket seg oppmerksomhet. Bileieren her kan sikkert være glad for at oppmerksomheten denne gang kom fra en fotograf, ikke en «samler». ISO 50, 7,48 mm, f/2,4, 1/640 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
STEMNING: Lys i mørket, og miljøet bare en antydning i bakgrunnen. ISO 160, 2,35 mm, f/2,2, 1/100 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
EVI(G): Internett og datateknologi står sentralt i produksjonen og salget av hypermoderne fjellski ved EVI-skifabrikken på Lønset i Oppdal, på en gård som stammer fra 1814. Her er noen EVI-ski stilt opp på den andre siden av vinduet i en av de gamle bygningene på Bortistu Gjestegard. Mia har fått fram tidsaspektet. ISO 500, 5,58 mm, f/1,8, 1/35 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
LYS OG SKYGGE: Mønster i en gammel lykt. ISO 50, 5,58 mm, f/1,8, 1/950 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
GLASSKUNST: Det vi andre ser på som bare noen oppstilte glass på benken, skaper Mia om til vakker kunst. ISO 50, 5,58 mm, f/1,8, 1/1200 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
VÅR: Våren er kommet til Trondheim. ISO 90, 5,58 mm, f/1,8, 1/640 sek. (Foto: Mia Weiseth)
Foto: Mia Weiseth
BOKEH: Med Huawei Mate 20 Pro har fotografen god kontroll over bokeh-en. For noen år siden trodde vi ikke det ville bli mulig med mobilkameraer. ISO 500, 5,58 mm, f/1,8, 1/60 sek. (Foto: Mia Weiseth)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.