Kameranytt.no

Her er Nikon D7500

Nikon D7500
HANDS-ON: Kamerablogg.no fikk et første møte med Nikon D7500 da Nikon presenterte nykommeren i Oslo i form av en førproduksjonsmodell. (Foto: Toralv Østvang)
Nikon D7500
HANDS-ON: Kamerablogg.no fikk et første møte med Nikon D7500 da Nikon presenterte nykommeren i Oslo i form av en førproduksjonsmodell. (Foto: Toralv Østvang)

Med Nikon D7500 vil Nikon vise at mobilgenerasjonen vil ha ekte speilrefleks, men kompakt og med alle de nyeste digitale mulighetene.

[toc] Akkurat nå er både Nikon og Kamerablogg.no på kollisjonskurs med de rådende trender i kameramarkedet.

Mens «alle» går og venter på den speilløse Nikon-lanseringen som skal redde Nikon fra kamera-dinosaurenes spådde død, lanserer Nikon enda et nytt speilreflekskamera – stikk i strid med alle ekspertkommentatorers velmente råd om at nå er speilrefleksepoken over.

Og etter et kort møte med en førproduksjonsutgave av Nikon D7500 – med innlagt brannalarm som gjorde at det første møtet ble litt i korteste laget – er Kamerablogg.no tilbøyelig til å tro at Nikon har gjort et riktig valg, tross alle spådommer om det motsatte.

Speilløs-krigen

Nei da. Nikon har ikke droppet planene om en fornyet satsing på speilløst, selv om vi nå må anse Nikon 1-speilløseventyret med én-tommes bildebrikke for å være over – noe som Nikon-folkene vel å merke ikke innrømmer i klartekst ennå.

LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon

– Vi er klar med speilløst når vi er klar med speilløst, er det nærmeste vi får Nikon-folkene til å si om akkurat den saken.

Nikon D7500
KOMPAKT NOK? Nikon D7500 er litt mindre enn forgjengeren D7200. Her med 70-300 mm-objektivet. (Foto: Nikon)

Men nå dreier det seg altså om Nikon D7500. Ryktebørsen har gått en stund, først om at Nikon D7200 ville bli etterfulgt av D7300, men så om at Nikon ville hoppe direkte opp til D7500.

Hvorfor er akkurat den modellbetegnelsen så viktig?

Nikon D500-arven

Jo, for å vise det nære slektskapet til Nikons mest avanserte APS-C-kamera gjennom tidene, Nikon D500. Til 22.000 kroner. Som igjen er en nær slektning av Nikons mest avanserte speilreflekskamera noensinne, Nikon D5. Til nesten 68.000 kroner.

Mye av disse kameraenes kvalitet og funksjonalitet skal du nå få kjøpt for 14.590 kroner. I form av et kamerahus som kan konkurrere med noen av de heftigste speilløse konkurrentene når det gjelder størrelse og vekt.

Så mens fullformatkameraet Nikon D5, myntet på presse- og sportsfotografer, har en vekt på over 1,4 kg bare for kamerahuset og D500, entusiastkameraet med APS-C-bildebrikke, krever at du må bære på 860 gram pluss optikk, veier nye Nikon D7500 bare 640 gram.

Til sammenligning har et av de mest profesjonelle Micro Four Thirds-kameraene på markedet, Panasonic Lumix DC-GH5, en oppgitt vekt på 725 gram inkludert batteri.

Nikon D7500 er altså både vesentlig billigere og lettere enn det som i hvert fall enkelte mener er en av de sterkeste konkurrentene i speilløs-markedet.

Nikon D7500
EXPEED: Nikon D7500 har den samme Expeed 5-prosessoren som benyttes i D500 og D5. (Foto: Nikon)

Nikon kan riktignok ikke skryte av fullt så mange lette og kompakte objektiver som Micro Four Thirds-aktørene kan vise til. For kameravekt dreier seg ikke bare om kamerahus, men om den samlede pakken av kamerahus og optikk som man må bære med seg ut i felten. Her har Micro Four Thirds-gjengen en fordel.

Men Nikons svar – vel å merke fritt fortolket av Kamerablogg.no – er: Ikke glem at et Four Thirds-objektiv på for eksempel 100 mm brennvidde og lysstyrke f/2,8 omregnet til 35 mm-format tilsvarer et 200 mm-fullformatobjektiv med lysstyrke f/5,6. Beskjæringsfaktoren på 2x gjelder også lysstyrken.

LES OGSÅ: Nikon i full sving med speilløst

Hvis Micro Four Thirds-gjengen skulle ha lagd et objektiv med samme reelle lysstyrke som Nikon byr på, ville nok ikke objektivene vært så små og lette som en del av Micro Four Thirds-objektivene på markedet i dag. Velger man MFT, velger man også bort noe av den gode lysstyrken som Nikon kan by på i mange av sine DX- og FX-objektiver, hevder Nikon.

Det er sånt det blir debatt av.

Førsteinntrykket av D7500

De viktigste stikkordene for D7500 er at kameraet er litt lettere og slankere enn forgjengeren D7200, at det kan ta opp 4K-video, at det kan ta raskere bildeserier enn før med større minnebuffer, at det har Nikon D500s svært gode CMOS-bildebrikke på 20,9 megapiksler samt en RGB-lysmålingssensor på hele 180.000 piksler som ikke bare måler lyset, men også hjelper autofokussystemet til mer effektiv følgefokus enn tidligere, og at det har fått en ny, vippbar berøringsskjerm der man i Live View kan sette fokuspunktet med en finger.

Nikons nordiske produktsjef Björn Nordgren og salgsansvarlig for Nikon i Norge, Vegar Berg, hadde med seg et førproduksjonseksemplar av Nikon D7500 til Oslo som Kamerablogg.no og et par-tre andre fotopublikasjoner fikk se på. Førsteinntrykket var at dette er en verdig etterfølger til D7200 med såpass mye forbedret teknologi at det vil varme en del speilrefleksentusiasters hjerter.

Kameraet er et sterkt signal om at speilrefleksteknologien fortsatt har mye å by på. Velger man APS-C/DX-optikk med omhu, kan man med dette kamerahuset få en forholdsvis hendig kamerapakke som konkurrerer godt mot mange speilløse alternativer, men som likevel gir mulighet for å ekspandere inn i Nikons verden av heftige fullformat/FX-objektiver, om man senere skulle ønske det.

VIPPBAR SKJERM: D7500 har fått en LCD-skjerm som kan vippes opp og ned. (Foto: Nikon)

Det finnes imidlertid også DX-teleoptikk som gjør dette formatet særlig velegnet til natur- og sportsfotografering, der D7500s forbedringer i håndteringen av svakt lys kommer til nytte, for eksempel ved fotografering av sportsarrangementer innendørs. D7500 støtter nå hele området fra ISO 100 til ISO 51.200 i kalibrert form, med mulighet for å utvide ukalibrert nedover til ISO 50 og oppover til hele ISO 1.640.000.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikon billigste er helt OK

Forgjengeren D7200 greide maks ISO 25.600 kalibrert og opptil ISO 102.400 ukalibrert, men da bare i sort/hvitt.

LCD-skjermen bak på Nikon D7500 er på 3,2 tommer, det samme som på forgjengeren. Oppløsningen er noe lavere, ned fra 1.228.800 piksler til 922.000 piksler, trolig en konsekvens av at skjermen nå er berøringsfølsom og dessuten kan vippes opp og ned.

For mobilgenerasjonen?

Naturligvis gjenstår det å se hva slags appell Nikon D7500 vil ha i det som Nikon kaller mobilgenerasjonen, de som har vendt seg til alle de praktiske fordelene som mobilkameraene byr på når det gjelder bildeoverføring, kommunikasjon og deling, men som ønsker seg heftigere kamerautstyr med bedre bildekvalitet enn mobilkameraene kan gi.

Kontinuerlig strømgjerrig Bluetooth-kommunikasjon med mobilen ved hjelp av Nikons SnapBridge-løsning står sentralt. Her kan man hele tiden få overført to megabyte-versjoner av bildene til mobilen for rask deling på internett, hvis det er ønskelig.

Ønsker man å overføre større bildefiler, kan man gjøre det via WiFi-oppkobling.

Via SnapBridge kan man også fjernstyre opptakene fra mobilen og legge inn GPS-informasjon i bildefilene.

Merk at Nikon har fjernet muligheten for nærfeltskommunikasjon (NFC) på D7500. På D7200 var denne funksjonen til stede for å gjøre det lettere å etablere kommunikasjon mellom kameraet og Android-mobiler som støtter NFC.

LES OGSÅ: Nikon helt i hundre

Undersøkelser viser ifølge Nikon at når en del av dem som tilhører mobilgenerasjonen bestemmer seg for å kjøpe systemkamera, velger de gjerne noe til rundt 10.000 kroner eller i overkant av dette. Det er disse Nikon nå prøver å nå med D7500, selv om prisen for kamerahuset ligger noe høyere.

Én minnekortplass

D7500-kamerahuset er rundt 35 gram lettere enn forgjengeren D7200. Noe av forklaringen kan være at nykommeren bare har én kortplass for SD-minnekort, mot to hos forgjengeren.

Dette har allerede avstedkommet krasse kommentarer fra enkelte Nikon-brukere som mener dobbelt kortplass er en nødvendighet for å forsikre seg mot tap av bildefiler. Sannsynligvis mener Nikon at den kontinuerlige bildeoverføringen via SnapBridge holder.

SD-minnekortplassen i D7500 støtter for øvrig ikke de superraske UHS-II-minnekortene som D500 håndterer.

Full 4K-video

Mobilgenerasjonen er glad i å ta opp video, og her byr D7500 på betydelige fremskritt fra D7200.

For eksempel snakker vi nå om fulle 4K-muligheter med oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler og hastighet på 24p, 25p og 30p, med en bitrate på 144 Mbps.

4K-video tas fra et utsnitt av bildebrikken som tilsvarer en beskjæringsfaktor på 1,5x i forhold til APS-C-formatet. Dette tilsvarer en beskjæringsfaktor på 2,25 omregnet til fullformat, altså samme beskjæringsfaktor som benyttes på storebror D500. Denne innvirker på anvendt brennvidde og slår særlig ut ved at man ikke får så kraftig vidvinkeleffekt i videoopptakene som man gjør når det samme vidvinkelobjektivet brukes til stillbildefotograferinger.

Nikon D7500
VIDEOKAMERA: Nikon D7500 er også myntet på videoentusiaster. (Foto: Nikon)

D7500-modellen som Nikon viste pressen i Oslo, var som sagt en førproduksjonsmodell som ikke var tilgjengelig for annet enn litt førsteinntrykksknipsing uten å få med bildene på minnekortet hjem, så det gjenstår å se hvor god 4K-video D7500 er i stand til å levere. Men det ser unektelig lovende ut.

Kameraet kan for øvrig sende ukomprimert video til ekstern videoopptaker via HDMI-porten samtidig som komprimert video lagres på minnekortet.

Med D7500 kan man også filme såkalte timelapse-opptak i 4K, om enn med maks varighet på tre minutter. Intervallopptak kan gjøres med opptil 9.999 bilder.

Maks lengde på 4K-videoopptak er 29 minutter og 59 sekunder.

I menysystemet kan man nå gjøre separate forhåndsoppsett for stillbilder og video. Nikon hevder at dette er velegnet for dagens mulitmediegenerasjon, som ønsker å skifte kjapt fra fotografering til videofilming uten å måtte gå inn og endre innstillingene hver gang.

Full HD med bildestabilisering

D7500 byr også på forbedringer når det gjelder filming i Full HD-modus i 1.920 x 1.080-format. Hverken Nikon og erkerival Canon leverer i utgangspunktet speilreflekskameraer med elektronisk bildestabilisering i kamerahuset, men satser på avansert optisk bildestabilisering i objektivene.

Men med Nikon D7500 kan man filme Full HD med en beskjæringsfaktor på 1,3x. Da benyttes altså en litt mindre del av bildebrikken enn om man velger å benytte hele brikken (i 16:9-proporsjoner), og dermed er det plass til å utføre elektronisk bildestabilisering under videoopptakene.

Full HD-opptak på 1.920 x 1.080 piksler kan tas i 60p, 50p, 30p, 25p og 24p, og kameraet støtter også 1.280 x 720 pikslers videoopptak.

Under Full HD-filming kan man benytte Nikons Active D-Lighting-funksjon for bedre håndtering av skygge- og høylys-partier.

LES OGSÅ: Nesten lydløs pulsmotor fra Nikon

Den innebygde mikrofonen tar stereoopptak, mens den innebygde høyttaleren gir monolyd. Kameraet har imidlertid kontakt både for ekstern mikrofon og hodetelefon, så D7500 ser ut til å være velegnet for videoentusiaster. Dette styrkes ytterligere av at kameraet kan ta videoopptak med en flat bildeprofil for dem som vil gjøre profesjonelle fargegradering på pc-en etterpå.

D7500 er for øvrig det første i D7000-familien der man kan endre blenderåpningen under videoopptak. Dette gjør det mulig å endre dybdeskarpheten underveis i et videoopptak slik at graden av uskarphet i forgrunnen eller bakgrunnen forandrer seg synbart i sekvensen.

På LCD-skjermen kan man få frem sebrastriper til å indikere områder i videobildet som risikerer å bli overeksponert og blåst ut.

Rask autofokus

Selv om Nikon D7500 har arvet mye fra sin avanserte D500-storebror, gjelder ikke dette autofokusmodulen på 153 fokuspunkter. I stedet har Nikon beholdt løsningen fra D7200 med 51 fokuspunkter.

Autofokus-sensormodulen kalles Multi-Cam 3500 II. 15 av fokuspunktene er av korstypen, og sentrumspunktet håndterer blenderåpning på ned til f/8. Dette gjør at man kan benytte forholdsvis lyssvake teleobjektiver med fatning for brennviddeforlengelse og likevel få bruke autofokusen.

Autofokussystemet fungerer ned til -3 EV og kan ifølge Nikon brukes selv i svakt måneskinn.

Hastigheten i både lysmåling og autofokus blir også påvirket av den raske signalprosessoren som Nikon kaller Expeed 5, den samme som brukes i både D5 og D500.

Serieopptak kan nå gjøres med opptil åtte bilder i sekundet, mot seks bilder i sekundet på forgjengeren D7200.

Til sammenligning kan D500 ta opptil 10 bilder i sekundet, og D5 greier opptil 14 bilder i sekundet.

Kameraet har fått bedre minnebuffer enn forgjengeren og greier nå sammenhengende serieopptak på inntil 50 Raw-formatbilder i 14-bits komprimert Raw-status uten tap av bildekvalitet, eller inntil 100 JPEG-bilder i beste kvalitet.

Takket være den raske Expeed 5-prosessoren er håndteringen av bildestøy mye mer effektiv enn før, ifølge Nikon.

Nikon har fjernet lavpassfilteret i kameraet for økt bildeskarphet.

Selskapet hevder at den nye Auto Picture Control-funksjonen er så bra på intern bildebehandling i kameraet at behovet for etterbearbeiding av bildene er redusert betraktelig. For eksempel skal funksjonen sørge for konsistent utseende på bilder som tas i serieopptak, selv om det er små variasjoner i bildevinkel og lysforhold fra bilde til bilde.

Kameraet har også en avansert anti-flimmer-funksjon som trer i kraft når man fotograferer innendørs der det er lysstoffrør.

Batch-prosessering

Nikon D7500 er det første speilreflekskameraet fra Nikon som kan tilby batch-prosessering av bilder i Raw-format internt i kameraet. Dette kan komme til nytte når man ønsker å overføre et stort antall bilder til mobilen eller når man har gjort intervallopptak for å lage en timelapse-sekvens.

Bildene kan også prosesseres slik at man bevarer parametere som hvitbalanse, bildekontroll, støykontroll og Active D-Lighting-oppsett.

Man kan dessuten koble sammen flere bilder, opptil 10 om gangen, til å lage flereksponeringsbilder i kameraet.

Radiostyrt blits

D7500 er også det første speilreflekskameraet fra Nikon med innebygd blits som kan brukes til radiostyring av flerblitsoppsett. Dette krever riktignok ekstrautstyr i form av WR-R10 Wireless Remote Controller. Da kan eksterne radiostyrte SB-5000 Nikon Speedlight-blitser plasseres utenfor direkte synsrekkevidde for mer kreativ belysning.

Nikon D7500
RADIOSTYRING: Nikon D7500 kan brukes til radiofjernstyring av blitser. (Foto: Nikon)

I tillegg kan den interne blitsen brukes til å fyre av eksterne blitser via infrarødt signal.

Programvare

Nikon D7500-kjøpere får tilgang til to gratisprogrammer til bilderedigering, ViewNX-i og Capture NX-D. Førstnevnte inneholder funksjoner for å redigere 4K-video i tillegg til vanlig bilderedigering. Sistnevnte byr blant annet på mulighet til fjerne merker etter støv på bildebrikken.

Prisene

Prisen for kamerahuset har vi allerede nevnt, 14.590 kroner veiledende.

Pakkeløsningen med 18-105 mm-objektiv kommer på 17.190 kroner, mens man kan få kameraet med et 18-140 mm-objektiv til 17.690 kroner.

Det store flertallet av dem som kjøper speilreflekskameraer i denne klassen, kjøper imidlertid bare kamerahuset, selv om folk som oppgraderer fra mobilkamera naturligvis også må ha med objektiv.

Leveringen av Nikon D7500 starter i juni, ifølge Nikon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.