Her er Richards lydtips for video

Videolyd
VINDSTØY: Ifølge Richard Opsahl-Engen er utstyr for vindbeskyttelse av mikrofoner er en fornuftig investering. (Foto: Toralv Østvang)

– Sørg for at lyden har minst like god kvalitet som filmen.

Dette er det viktigste rådet fra lydekspert Richard Opsahl-Engen til dem som ønsker å gi seg i kast med video eller som ønsker å forbedre sine videoproduksjoner – det være seg alt fra korte videosnutter fra barnebursdagen til profesjonell bryllupsvideo eller reklame- og dokumentarvideo.

Forleden dag delte Richard velvillig ut gode råd om lyd til videobruk under et foredrag for videointeresserte hos Foto.no. Foredraget inngikk i markeringen av at Foto.no-butikken i Barcode-rekken ved siden av Oslo S hadde åpnet videoavdeling.

LES OGSÅ: Hvorfor video – og hvorfor nå?

Richard Opsahl-Engen har arbeidet i en årrekke hos den nordiske avdelingen av tyske Sennheiser, storprodusent av lydprodukter, og har inngående kjennskap til både produktene og teknologien. Ikke bare som leverandør, men også i rollen som bruker av lydutstyr gjennom sin virksomhet som musiker i bandet Grand Cafe.

Dynamisk eller kondensator?

Opsahl-Engen ga de fremmøte en rask innføring i de to hovedtypene av mikrofoner man har å velge mellom – og fordeler og ulemper med dem.

Dynamiske mikrofoner krever ingen strøm, tåler mye og er enkle å jobbe med, men de fungerer best når man befinner seg ganske nær lydkilden.

LES OGSÅ: – Lurt å filme i 4K

Kondensator-mikrofoner krever strøm fra batteri eller annen strømkilde og gir bedre lydkvalitet, også over lengre avstander. Men de er mer følsomme for støy fra vind og fra berøring av mikrofonen, fortalte Opsahl-Engen.

Kampen mot vinden

I det hele tatt tydet spørsmålene fra salen på at kampen mot vindstøy står sentralt i tilværelsen hos dem som lager video. Opsahl-Engen ga gode råd om bruk av utstyr for vindbeskyttelse av mikrofoner og viste frem en rekke eksempler på god mikrofonbeskyttelse mot vind: Vindpels, vindhetter og forskjellige andre løsninger i både mykt og hardt materiale.

Opsahl-Engen var i flere sammenhenger klar på at kameraenes innebygde mikrofoner som oftest er det dårligste valget av lydkilde. Den elektroniske vindstøybeskyttelsen som kameraene byr på, dreier seg bare om å redusere lavfrekvent lyd og greier ikke å matche fysisk støydemping av eksterne mikrofoner, ifølge foredragsholderen.

LES OGSÅ: Dual Pixel Canon-video for entusiaster

De innebygde mikrofonene er dessuten ofte omnidireksjonale og tar derfor også opp mye bakgrunnslyd og -støy, ifølge Opsahl-Engen.

Fra dokumentarfilmere til vloggere

Han tok for seg forskjellige bruksområder og rådet dem som driver med nyhetsreportasje til å velge enten håndholdt mikrofon eller clip-on-mikrofon – typisk en liten mikrofon til å feste for eksempel i skjortekraven – med kameramontert mikrofon som et kompromiss-alternativ. – Unnvik helst innebygd mikrofon i smarttelefonen eller i systemkameraet, sa Opsahl-Engen.

Vindbeskyttelse og hodetelefon for å sjekke lydopptaket underveis var også gode råd.

Til dokumentarfilming der man ikke har direkte tilgang til aktørene, anbefalte han som beste valg en såkalt shotgun-på-boom-løsning, altså en utpreget retningsstyrt mikrofon, men advarte mot at det kan virke forstyrrende i enkelte situasjonen, for eksempel hvis man har påtatt seg å filme i et bryllup.

Det nest beste dokumentarfilm-valget er shotgun montert på kameraet, og også her advarte Opsahl-Engen mot å bruke den innebygde mikrofonen i kameraet.

Videolyd
CLIP-ON: ClipMic digital for iOS-enheter er et eksempel på moderne clip-on-mikrofoner, utviklet i fellesskap av Apogee og Sennheiser. (Foto: Sennheiser)

Til de stadig flere som driver med video-blogging, eller vlogging, som det gjerne heter, fremholdt Opsahl-Engen at clip-on-mikrofon var det beste alternativet, med kameramontert mikrofon som et kompromissvalg. Igjen var han klar på at man helst bør unngå innebygd mikrofon i smarttelefonen eller DSLR-systemkameraet.

– Bruk øra

Opsahl-Engen oppsummerte rådene sine med at man alltid bør prøve å være så nær kilden som mulig med mikrofonen, at man så langt det lar seg gjøre velger riktig mikrofon for jobben, at man bruker riktig mikrofon på riktig måte, og at man er på vakt mot sine fiender, altså i første rekke vindstøyen.

– Og fremfor alt er det viktig å bruke øra og lytte! konkluderte lydeksperten med.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.