I alt 13 kameraer ble kåret til vinnere i sine respektive kategorier i 2020-utgaven av TIPA-prisene. Canon, Sony og Fujifilm endte opp med tre kamera-priser, Nikon med to og Sigma og Panasonic med én hver. I tillegg sikret Huawei seg nok en gang en topplassering i mobilkamera-kategorien.
Det ble det kunngjort prisvinnere i en rekke andre kategorier også. Totalt var det 40 vinnerprodukter i årets TIPA-tildeling, det samme som i fjor.
Kameranytt kommer tilbake til de andre prisene senere. I denne artikkelen ser vi på hvilke kameraer som vant.
Dette er TIPA
TIPA er forkortelsen for Technical Image Press Association, en samarbeidsorganisasjon for fototidsskrifter etablert i 1991. Medlemslisten teller i skrivende stund 26 publikasjoner, ned to fra i fjor. Den konkurrerende fototidsskrift-organisasjonen EISA kunngjør sine priser på høstparten.
Du kan lese mer om TIPA i Kameranytts omtale av TIPA-prisene for 2019:
LES OGSÅ: De 40 TIPA-prisene for 2019
Der er også noen av de kontroversielle spørsmålene rundt pristildelingene omtalt, blant annet spørsmålet om TIPA stadig supplerer med nye kategorier for at alle de store aktørene i foto- og video-markedet skal få bedre sjanse til å få en pris. Kameranytt har tidligere gitt uttrykk for at endringene i kategoriene reflekterer teknologiske endringer i foto- og kameramarkedet.
Beste avanserte speilreflekskamera
Det ble Canon EOS 90D som stakk av med seieren i klassen for beste avanserte speilreflekskamera. 90D er et raskt, allsidig og imponerende kamera med sterk appell til speilrefleksbrukere som ønsker seg det nyeste i kamerateknologien, skriver TIPA-juryen. Kameraet er ypperlig for dem som fotograferer mye på reise, tar familiebilder, landskapsbilder og sportsbilder, heter det.
Beste APS-C-kamera for avanserte brukere
I kategorien beste APS-C-kamera for avanserte brukere var det Nikon Z 50 som kom på topp. Et ideelt kamera for familie- og reise-fotografering og for kreativ foto og video, heter det. Nikon Z 50 er lett å bruke, det er kompakt og har avanserte kreative kontrollmuligheter inkludert rask og enkel svitsjing mellom foto og video. Muligheten for serieopptak på opptil 11 bilder i sekundet omtales som imponerende.
Beste speilrefleks-kamera for eksperter
Nikon D780 er umiddelbart blitt en klassiker, skriver juryen. Dette speilrefleks-kameraet inneholder mye av den nye teknologien som man også finner i Nikon Z-serien av speilløse kameraer. Hastighet, videoegenskaper og autofokus-ytelse gjør at det havner høyt på ønskelisten til mange fotografer. Pluss for dobbelt minnekortplass.
Beste APS-C-kamera for ekspert-brukere
Sony a6600 er et ideelt kamera for dem som ønsker seg et kompakt kamera å gå rundt omkring med som har et stort utvalg spennende og kreative egenskaper både for stillbilder og video, ifølge TIPA-juryen. Sony byr på ny og imponerende teknologi innen fokussporing i sanntid med sømløs overgang fra fokussporing til ansikts- og øye-fokus. Kameraet er raskt med opptil 11 bilder i sekundet og har den beste batteritiden i sin klasse, ifølge TIPA.
Beste profesjonelle APS-C-kamera
I klassen som TIPA kaller beste profesjonelle APS-C-kamera klatret Fujifilm X-Pro3 til topps. Fujifilm viderefører sitt pionerprosjekt med hybrid-søker der man kan velge mellom optisk og elektronisk søker. I tillegg har kameraet fått en ny løsning på LCD-skjermen på baksiden, der den nå kan vippes nedover slik at det er lett å «skyte fra hofta». Kamera har et stort utvalg kreative innstillinger, og APS-C-sensoren på 26 megapiksler kan også ta opp 4K-video i opptil 30p.
Beste profesjonelle fullformat-kamera
Med sin fullformat-bildesensor på 61,2 megapiksler utfordrer Sony a7R IV de større mellomformat-kameraene med sin mer kompakte formfaktor. Dessuten kan det med avansert pikselforskyvning ta bilder med en imponerende oppløsning på hele 240 megabyte. Tross den superhøye oppløsningen er ytelsen både på foto og video imponerende, med opptil 10 bilder i sekundet og 4K-video i full sensor-bredde.
Beste fullformat-kamera for ekspert-brukere
Sigma fp er kåret til det beste fullformat-kameraet for ekspert-brukere. TIPA omtaler kameraet som verdens minste og letteste speilløse fullformat-kamera i lommestørrelse. Det er lett å bruke og det er også lett å svitsje mellom stillbilder og video, heter det. Sigma fp er fleksibelt og man kan lett koble til utallige typer tilbehør. Kameraet er modent for videoproduksjon takket være sitt utpregede cinema-brukergrensesnitt.
Beste profesjonelle speilrefleks-kamera
Canons nye flaggskip-speilrefleks Canon EOS-1DX Mark III er ikke uventet plassert på toppen i klassen for profesjonelle speilrefleks-kameraer. Grensesprengende fokuseringsteknologi kombinert med proffe videoegenskaper gjør det til et toppkamera der høy hastighet og god bildekvalitet i dårlig lys er avgjørende. Juryen påpeker også rask trådløs overføring som viktig.
Beste fullformat-kamera for både foto og video
Video-veteranen Panasonic vant klassen for fullformat-kameraer bygd for både foto og video med sitt Panasonic Lumix DC-S1H. Kameraet appellerer til ambisiøse videofolk og produksjonsteam, heter det. Det har et imponerende dynamisk omfang på mer enn 14 steg i V-Log-modus, og uansett videomodus er det ingen tidsbegrensning på opptakene. Videoopptak kan gjøres i 6K/24p, 5,9K/30p og 10-bits 4K/60p.
Beste mellomformat-kamera
Fujifilms andre TIPA-pris i år gikk til Fujifilm GFX100, som ble kåret til det beste mellomformat-kameraet. Tross bransjens litt forvirrende begrepsbruk er som kjent mellomformat-bildebrikkene større enn fullformat-brikkene – brikken i GFX100 er på 44 x 33 mm, mot fullformat-brikkene som er på cirka 36 x 24 mm. TIPA-juryen tror Fujifilm GFX100 godt kan bli favorittkameraet til bryllupsfotografer som ønsker å jobbe uten stativ, men som likevel vil kunne levere bilder som er av god nok kvalitet til å forstørres i «plakat- og vegg-størrelse».
Beste kompaktkamera i ekspert-klassen
Hvis man vil ha et kamera i lommeformat, men som likevel har tilnærmet profesjonelle egenskaper, anbefaler TIPA-juryen Sony RX100 VII. Kameraet støtter optisk bildestabilisering og kan skilte med serieopptak på hele 20 bilder i sekundet. I tillegg kan kameraet ta opp 4K-video og filme i sakte-kino på opptil hele 1.000 bilderuter per sekund. Kameraet er altså en flott videokamera, også.
Beste vlogge-kamera
Kategorien «Beste vlogge-kamera» var ikke med i fjorårets TIPA-prisutdeling, men i år er det kommet med, trolig fordi videoblogging rett og slett er blitt veldig populært. Førsteprisen går til Canon PowerShot G7 X Mark III, som har mange egenskaper som vloggere setter pris på: Det støtter Live Streaming til YouTube og kan håndtere både horisontal og vertikal video, og mye annet.
LES OGSÅ: Er du klar for vertikal video?
Beste kompaktkamera i premium-klassen
Fujifilm X100V er det beste kompaktkameraet i premium-klassen, mener TIPA-juryen. Kameraet er blitt kalt proff-fotografenes reservekamera og entusiast-fotografenes spasér-kamera. Fujifilm X100V har den samme bildesensoren og prosessoren som storebror X-Pro3, og har fått et nydesignet pannekake-objektiv på 23 mm brennvidde (tilsvarende 35 mm i et fullformat-kamera), som er samme brennvidde som før, men med høyere optisk kvalitet. Andre stikkord: Hybrid optisk/elektronisk søker, 4K-video, Fuji-filmsimuleringer og høy batterikapasitet.
Beste smartmobil-kamera
Nok en gang gikk Huawei til topps i kategorien Beste smartmobil-kamera. I fjor var det Huawei P30 Pro som mottok denne prisen. Siden Huawei nå har lansert etterfølgeren, er det kanskje ikke så overraskende at nettopp etterfølgeren er kåret til beste smarmobil-kamera i år. Skjønt – årets pris går ikke til noen enkelt modell, men til hele den nye Huawei P40-serien. Altså til både P40, P40 Pro og P40 Pro+. Sistnevnte er for øvrig ikke kommet på markedet ennå – det skjer ikke før til sommeren. Dét tyder jo på at noen av TIPA-pristildelingene er basert på kunngjorte spesifikasjoner, ikke nødvendigvis på rigorøs testing. Uansett er det sannsynligvis en velfortjent pristildeling, for mellom-modellen i serien, P40 Pro, har tross alt fått høyeste DxOMark-karakter som noensinne er gitt til et mobilkamera, som vi skrev her på Kameranytt.no for kort tid siden.
LES OGSÅ: Huawei P40 Pro rett til topps
Merk at TIPA-prisen til beste mobilkamera er plassert i sjangeren Tilbehør, ikke Kamera.
Oppsummert
Som jeg påpekte da fjorårets TIPA-priser ble kunngjort, bør man ikke anse pristildelingen som en umiddelbar kjøpsanbefaling. For det første vet vi ikke hvor grundig produktene er blitt testet i forkant av pristildelingen, og for det andre kan det nok være lurt å supplere med å lese produkttester og annen informasjon om produktene før man bestemmer seg. Aller helst bør man prøve ut potensielle produkter selv før man kjøper.
Vi kan for øvrig merke oss at det ikke ble kåret noe produkt i kategorien kompakt-kamera med super-zoom og heller ikke noe i kategorien profesjonelt MFT-kamera. Begge kategoriene var med i fjor, men ikke i år. Om dette skyldes mangel på nye kandidater i disse kategoriene eller andre vurderinger, vet jeg ikke.
Dette var altså en gjennomgang av pristildelingen til kameraer, inklusive mobilkamera. TIPA opererer også med en rekke andre kategorier, som objektiver, tilbehør, tjenester, teknologi og design. Prisene i disse kategoriene kommer vi tilbake til senere.
Kreditering
Alle bildene i denne artikkelen er levert av TIPA – Technical Image Press Association. TIPAs egen omtale av TIPA 2020-prisene finner du her.