Her finner du fyrverkeri-tips

Fyrverkeri
GODT NYTTÅR! Nyttårsaften byr på de beste mulighetene til fotografere fyrverkeri. (Foto: Pixabay.com)
Fyrverkeri
GODT NYTTÅR! Nyttårsaften byr på de beste mulighetene til fotografere fyrverkeri i Norge. (Foto: Pixabay.com)

Har du lyst til å ta fine bilder av fyrverkeri-oppskytingene på nyttårsaften? Her er noen tips til artikler det kan være lurt å lese i god tid før midnatt.

[toc] Fyrverkeri fremstår som et attraktivt motiv for folk som er ivrige etter å fotografere. Fyrverkeri byr på mange spennende fotografiske elementer: lys, farger, bevegelse, kontraster og mye annet.

Men det er ikke så lett å ta gode bilder av fyrverkeri. Får man de beste bildene når man er tett innpå, eller er det bedre å være langt unna? Gjelder det bare å sikte på selve fyrverkeriet, eller er det like viktig å få med omgivelsene? Hvilke lukkertider og blenderåpninger passer best? Her må man jo kombinere motiver som inneholder både kveldsmørke og kraftige lysglimt.

Heldigvis er det mange tips å finne på internett. Her er noen av de bedre tipsartiklene jeg har funnet de siste dagene – det meste riktignok på engelsk.

Digital Photography School

Artikkel: How to Photograph Fireworks

Link: https://digital-photography-school.com/how-to-photograph-fireworks/

Denne artikkelen, publisert på nettstedet Digital Photography School og skrevet av Darren Rowse, inneholder mange grunnleggende tips og dessuten mange gode eksempel-bilder som man kan la seg inspirere av. Her gjennomgås i tur og orden behovet for stabilt underlag – les: stativ, videre om bruk av fjernkontroll, viktigheten av å sikre seg god oversikt over fyrverkeriområdet på forhånd slik at man kan planlegge fotograferingen, valg av brennvidde, blenderåpning og lukkertider og mye annet. Anbefalt lesning.

National Geographic

Artikkel: How to Photograph Fireworks

Link: https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2017/06/photographing-fireworks-tips/

National Geographic publiserte i 2017 en kort tipsartikkel som også kan være nyttig å ta en titt på. Selv om det ikke tar mer enn et par minutter å lese artikkelen, får man som bonus med seg et lysbildeshow med 18 bilder der de aller fleste er gode eksempler til etterfølgelse.

B&H

Artikkel: How to Photograph Fireworks

Link: https://www.bhphotovideo.com/explora/photography/tips-and-solutions/how-photograph-fireworks

Den store amerikanske fotohandler-kjeden B&H byr på mye instruktivt stoff på sine nettsider og har naturligvis også fulgt trenden med å legge ut en artikkel med tittelen «How to Photograph Fireworks». Dette er en ganske omfattende og grundig artikkel skrevet av Todd Voremkamp.

Artikkelforfatteren byr dessuten på en nyttig anbefaling til slutt: Vær så snill å ikke la fotograferingen og kampen med kamerautstyret frata deg gleden ved å oppleve et godt fyrverkeri. Det gjelder å finne den rette balansen mellom å glede seg over å få fotografere samtidig som man tar seg tid til å la seg imponere over det man ser.

DinSide

Artikkel: Slik tar du bilder av fyrverkeri

Link: https://www.dinside.no/data/slik-tar-du-bilder-av-fyrverkeri/61244080

Hva med norske tips om fyrverkeri-fotografering? Jo da, de finnes. Pål Joakim Olsen hos DinSide la ut en tipsartikkel som riktignok er blitt fem år gammel nå, men som er like aktuell for det. For eksempel med tips om at man bør la kameraet få varme seg opp igjen litt før man begynner å se på bildene etter en fotograferingsøkt ute i nyttårskulda.

Caps-en som utløserknapp

La meg for øvrig også nevne at det finnes mange gode YouTube-filmer der ute som gir gode råd om fotografering av fyrverkeri. For eksempel har det kjente fotografi-YouTube-paret Tony & Chelsea Northrup et originalt tips om at man kan bruke lua som utløserknapp. Nysgjerrig på hvordan? Sjekk ut denne videoen:

Hva med video?

Jo da, man kan godt gjøre videoopptak av fyrverkeri. Mange av tipsene for fotografering av fyrverkeri gjelder også for video, for eksempel når det gjelder valg av bildeutsnitt og lignende. Men man har jo som regel mye mindre kontroll på innstillingene under videoopptak enn under fotografering, blant annet når det gjelder lukkertider og slikt.

Under videoopptak kommer også et ekstra element med i bildet, bokstavelig talt: lyden. Her vil blant annet avstanden til fyrverkeriet spille en rolle. I eksempel-videoen nedenfor har jeg lagt på fyrverkerilyden etterpå etter å ha lastet ned royalty-frie lydeffekter fra et av nettstedene som tilbyr slikt, i dette tilfellet fra Audioblocks, eller Storyblocks Audio, som tjenesten heter nå. NB: Å ha tilgang til royalty-fri musikk og royalty-frie lydeffekter til videoene dine krever abonnement. 

Husk også at det som regel vil være nødvendig å redigere bort mange mislykte klipp eller deler av klipp fra en video som viser fyrverkeri. Blant forstyrrende elementer kan være lyset fra blitsen når folk rundt deg tror man skal bruke blits når man fotograferer   fyrverkeri.

FYRVERKERI-VIDEO: Denne 20 år gamle videosekvensen – visningstid cirka ett minutt – presenteres ikke som noe godt forbilde for videoopptak av fyrverkeri, men den viser i hvert fall at det lar seg gjøre å ta opp video av fyrverkeri. Fra et besøk i Walt Disney World i Orlando i Florida høsten 1999, da min kone og jeg besøkte sønnen vår, som jobbet i den norske paviljongen i Epcot det året. Håndholdt opptak med et Mini DV-kamera: Canon MV3i MC – dette var lenge før vi begynte å tenke på 4K… (Video: Toralv Østvang)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.