Canons familie av speilløse EOS M-kameraer vil snart få et etterlengtet tilskudd: Canon EOS M5. Ifølge ryktene.
Det nye kameraet vil trolig ha en bildebrikke av EOS 80D-karakter på cirka 24 megapiksler, kraftig forbedret autofokus, innebygd elektronisk søker og bedre batteritid.
Dermed vil kritikerne av de tidligere EOS M-modellene få innfridd noen av sine viktigste ønsker.
Den nye EOS M5 vil bli lansert torsdag 15. september, en snau uke før den store Photokina-messen i Köln åpner sine dører.
Alt dette ifølge flere av de mange ryktemakerne på internett, inkludert nettstedet digitalrev.
Vanskelig ekteskap
I likhet med Nikon har Canon i en årrekke hatt det vi kan kalle et litt vanskelig forhold til dette med speilløse systemkameraer.
Nikon har holdt seg helt unna speilløse systemkameraer med de samme brikkestørrelser som selskapets speilreflekskameraer er bygd på, men har i stedet prøvd seg på en løsning med sin såkalte CX-brikkestørrelse. Dette er én-tommes bildebrikker av samme størrelse som vi finner i mange premium-kompakt-kameraer, som for eksempel Sony RX100-serien. Nikon 1-familien har hatt begrenset suksess i vår del av verden.
Canon har på sin side holdt seg til sitt tradisjonelle APS-C-brikkeformat med speilløse systemkameraer i EOS M-familien. Den første modellene i denne speilløs-familien kom på markedet i 2012. Etterfølgeren, EOS M2, ble lansert året etter, men kom aldri i salg i Europa og USA. I 2015 dukket EOS M3 opp, først riktignok bare i Asia og Europa, men etter hvert ble den også tilgjengelig i USA.
LES OGSÅ: Speilløs-duell: Canon mot Panasonic
Litt vinglete lansering, beskjedent modellutvalg og få EOS M-tilpassede objektiver har ført til at Canon er blitt beskyldt for litt halvhjertet satsing på speilløs-markedet.
Flere av konkurrentene har derimot satset sterkt på speilløs-teknologien, for eksempel Sony på APS-C-plattformen og ikke minst Olympus og Panasonic på Micro Four Thirds-plattformen (MFT).
Sistnevnte er en standard for brikkestørrelsen 18 x 13,5 mm, som i areal er omtrent 30 prosent mindre enn APS-C-brikkestørrelsen. APS-C (Advanced Photo System Classic) er en litt vagere definisjon. Den tar utgangspunkt i negativformatet til Advanced Photo System. lansert i 1996, som i versjon C (Classic) var definert til 25,1 x 16,7 mm. Kameraprodusentene opererer med litt forskjellige APS-C-størrelser. Hos Canon er den såkalte beskjæringsfaktor litt større enn hos for eksempel Sony og Nikon – 1,6x mot 1,5x. Canons APS-C-kameraer har altså litt mindre APS-C-brikker enn de andre. På Canon EOS M-kameraene lansert til nå er brikkestørrelsen 22,3 x 14,9 mm.
For å fullføre fortellingen om EOS M-historien frem til nå kan vi også ta med EOS M10, som ble lansert sent i 2015. Mens mange ventet på en mer avansert modell, kom Canon isteden med en mer forbruker-rettet modell med redusert oppløsning sammenlignet med M3, ned fra 24 til 18 megapiksler – tilbake til utgangspunktet, altså.
Endelig en avansert EOS M-modell?
Både på rykte-nettstedene og i deres kommentarfelter spekuleres det nå heftig på om det endelig er en mer avansert entusiastmodell i EOS M-familien som nå er på vei.
En indikator på det skal for eksempel være at Canon hopper bukk over EOS M4-navnet og går rett på M5.
Oppløsningen vil ifølge ryktene bare være marginalt høyere enn hos M3 på 24,2 megapiksler, men det sies at det skal være en variant av Canons 80D-bildebrikken.
Hva betyr det? Hva er det som er så spesielt med CMOS-brikken i Canon EOS 80D?
Dette er en av Canons kameraer med såkalt Dual Pixel CMOS AF-teknologi, som håndterer autofokus bedre enn forgjengerne, både for foto og video. EOS 80D er en videreutvikling av EOS 70D, som var først ute med Canons Dual Pixel CMOS AF-system.
Under vanlig «speilrefleks-fotografering» benyttes kameraets separate og raske fasedetekterende fokussensor. Det er denne sensoren som speilet blokkerer for i fotoøyeblikket og som derfor ikke kan brukes i Live View-modus eller under videoopptak.
Da kobles det isteden inn fokusdetektering fra utvalgte piksler på bildebrikken. Dette har tradisjonelt vært en svakhet ved speilreflekskameraene, som da måttet å svitsje til litt mer langsom, famlende og unøyaktig kontrastbasert autofokus.
Canons genistrek her har vært å utstyre hver piksel på bildebrikken med to fotodioder og i tillegg sørget for at fokussøkingen også fra bildebrikken skjer via fasedetekterende fokusering i stedet for langsommere kontrastbasert autofokus.
I tillegg ble dette systemet videreutviklet fra 70D til 80D ved at antallet kryss-autofokuspunkter økte fra 19 til 45.
Dessuten fikk 80D forbedret dynamisk omfang og er derfor bedre i stand til å gjengi et bredt lys- og fargeomfang i motivene.
Så hvis den kommende EOS M5 har arvet de fleste av disse egenskapene, lover det godt for kameraets renommé. Hvis ryktene stemmer, da.
(PRESISERING 5. september 2016: En leser har påpekt at det som står om kryss-autofokuspunkter hos EOS 70D og 80D ikke er relevant for EOS M-kameraene, siden de ikke har speil og derfor heller ikke en separat fokussensor som speilreflekskameraer har. Dette er korrekt. Men som det står i artikkelen, snakker vi om «en bildebrikke av EOS 80D-karakter», og dermed er det jo det de forbedrede egenskapene ved nettopp selve bildebrikken som er det relevante – og interessante – her. Iboende og grunnleggende forskjeller mellom speilløse kameraer og speilreflekskameraer endrer ikke dette resonnementet.)
De øvrige M5-ryktene
Ryktemakerne vil videre ha det til at EOS M5 kommer med et nytt og spennende standardobjektiv med brennvidde 18-150 mm (tilsvarende cirka 29-240 mm), i stedet for det litt kjedelige 18-55 mm-objektivet som var standardobjektiv på M3.
Den delen av ryktet som denne kameraskribenten er mest begeistret for, er at M5 sannsynligvis vil ha innebygd elektronisk søker. Det har manglet på forgjengerne, selv om M3 kunne suppleres med en ekstern, men litt klumpete elektronisk søker plassert i blitsskoen.
Foruten å gjøre M5 til et «ordentlig» kamera vil den elektroniske søkeren også kunne bidra til redusert batteribruk, forutsett at LCD-skjermen bak kan vris inn mot kamerahuset slik at man kan fotografere uten å ha den i bruk.
Det ryktes for øvrig at Canon muligens også jobber med en fullformat-versjon i EOS M-familien.
Den spådde lanseringsdatoen for Canon EOS M5 er altså 15. september. Vi venter i spenning – og kan naturligvis ikke se bort fra at ryktemakerne har lurt oss…
Én kommentar
Kryss-autofokuspunkter i 70D og 80D ++ ligger på en separat AF-sensor i speilhuset, og er dermed ikke relevant for EOS-M serien som ikke har speilhus.