Kameranytt.no

Hjelp til proff video med mobilen

Zhiyun Smooth 4
SOFT: Med en gimbal som Zhiyun Smooth 4 kan man videofilme selv de raskeste hunder med myke kamerabevegelser. (Ill.: Zhiyun)

Zhiyun er klar med en ny avansert kamerastabilisator – en gimbal – til lav pris: Zhiyun Smooth 4.

Dette er en tre-akset motorisert stabilisator for mobiltelefoner som skal passe de fleste mobiler, inkludert såpass store mobiler som iPhone 8 Plus og Samsung Galaxy S9 Plus.

Gimbal er et engelsk uttrykk som nå er i ferd med å trenge seg inn i det norske språket. Her til lands skulle vi vel egentlig kalt det en slingrebøyle, om vi skal tro Wikipedia. Dette er betegnelsen på en innretning som gjør det mulig for et instrument eller gjenstand å holde seg i ro, selv om hovedplanet beveger seg.

Fra Hitchcock til Haisommer

Sammenlignet med tidligere modeller som Zhiyun Smooth 3 har den nye utgaven et nytt og angivelig brukervennlig zoom- og fokuseringshjul. Med dette kan man skape en såkalt Dolly Zoom- eller Vertigo Shot-effekt.

LES OGSÅ: Her er Richards lydtips for video

Dette er en type dramatiske kamerabevegelser som er kjent fra diverse Hollywood-filmer. Den klassiske Alfred Hitchcock-thrilleren Vertigo fra 1958 har gitt navn til effekten.

Dette var den første filmen der man bruke en såkalt Dolly Zoom, en kameraeffekt som i filmen ga et forvridd perspektiv.

Zhiyun Smooth 4
ENKEL: Zhiyun Smooth 4 skal være enkel å betjene, hevder produsenten. (Foto: Zhiyun)

Formålet var å skape forvirring. Dette ble oppnådd ved at man beveget kameraet samtidig med at man zoomet inn eller ut, enten ved at man flyttet kameraet vekk fra motivet samtidig med at man zoomet inn på det, eller omvendt. Dermed opplever man at hovedmotivet fyller samme plass i skjermbildet gjennom hele opptaket, samtidig med at perspektivet rundt endrer seg hele tiden.

Effekten er brukt i mange filmer etter Vertigo, for eksempel i Jaws. Med Zhiyun Smooth 4 skal det altså nå være lett å gjennomføre den samme prosessen under enkel mobilfilming. Hvor lett det er, er vanskelig å si, for Kamerablogg.no har ikke prøvd den nye gimbalen ennå.

LES OGSÅ: – Lurt å filme i 4K

En annen mulighet er at man kan bruke knappen Follow Focus, som gjør at man med kontrollhjulet kan aktivere følgefokus og justere fokus manuelt.

Appen

Det er i kombinasjon med appen Zy Playman får tilgang til mange av disse mulighetene. Et kontrollpanel på gimbalen med direktetaster og spesielle utløserkontroller på baksiden gjør det mulig å styre de forskjellige innstillingene og stabiliseringsmodusene uten å måtte trykke en masse på mobilskjermen.

Tastene gir dessuten direkte tilgang til innstillinger som ISO og eksponeringskompensasjon. Dessuten kan man raskt veksle mellom fremre og bakre kamera, se igjennom opptak eller ta panoramabilder, om man vil.

En modus kalt PhoneGobrukes til å tilpasse stabilisatorens motor til de raske bevegelsene når man løper eller filmer fra for eksempel en bil eller en sykkel. Ypperlig for action-fylte opptak, sies det.

Zhiyun Smooth 4
SORT: Zhiyun Smooth 4 fås i to farger. Her er den sorte. (Foto: Zhiyun)

Zhiyun Smooth 4 har et dobbelt litium ion-batteri som skal gi driftstid på opptil 12 timer, og det er batteriindikator på enheten. Dessuten kan man via en USB-ledning på gimbalen lade opp mobilen direkte fra gimbalen. Man kan for øvrig lade opp gimbalen via en ekstern batteripakke (powerbank) via medfølgende USB-C-kabel.

Zhiyun Smooth 4 har et innebygd standard 1/4-tommers stativfeste, og det medfølger et lite ministativ, som blant annet gjør det lett for videofilmeren å bli med noen av opptakene selv.

Zhiyun

Zhiyun er et kinesisk selskap som har lansert en hel rekke gimbal-løsninger, ikke bare for mobiltelefoner, men også for større kameraer, som for eksempel Zhiyun Crane Plus-serien, som ligger i 4.000-8.000-kronerssjiktet.

Tekniske data

Zhiyui Smooth 4 er altså en tre-akset stabiliseringsenhet for mobiltelefoner. Telefonholderen er justerbar i bredde fra 62 til 85 millimeter.

Zhiyun Smooth 4
VEKTEN: Zhiyun Smooth 4 veier i overkant av et halvt kilo. (Foto: Zhiyun)

Tiltområdet opp/ned er på 240 grader, mens panoreringsområdet er på 300 grader og roll-området på 240 grader.

LES OGSÅ: GoPro HERO6 Black er Årets videoprodukt

Anbefalt mobilkameravekt er fra 75 til 210 gram.

Batteritiden i stativet er på 12 timer, med driftsspenning på 7,4 V.  Enheten er utstyrt på to litium ion-batterier på 2.000 milliamperetimer hver. Oppgitt ladetid er cirka tre timer.

Enheten veier 547 gram.

Prisen

Den norske distributøren Focus Nordic opplyser i en pressemelding at den nye gimbalen kommer i salg i Norge i månedsskiftet april/mai.

Den sorte versjonen av Zhiyun Smooth 4 vil få en veiledende pris på 1.590 kroner, mens man får den hvite versjonen ved å legge 200 kroner ekstra på disken – eller i praksis sende 1.790 kroner gjennom betalingsterminalen.

Sjekk ut video om Zhiyun Smooth 4 nedenfor.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.