HTC prioriterer selfie-kameraet

HTC U Ultra & Play
NYE KAMERAMOBILER: HTC satser sterkt på kamerafunksjonaliteten i sine to nye mobiler, HTC U Ultra (til venstre) og HTC U Play. De skiller seg fra hverandre visuelt ved at Ultra-modellen har firkantet kameramodul, mens den er rund på Play-modellen. (Foto: HTC)
HTC U Ultra & Play
NYE KAMERAMOBILER: HTC satser sterkt på kamerafunksjonaliteten i sine to nye mobiler, HTC U Ultra (til venstre) og HTC U Play. De skiller seg fra hverandre visuelt ved at Ultra-modellen har firkantet kameramodul, mens den er rund på Play-modellen. (Foto: HTC)

Selfie-kameraet på de nye U-mobilene fra HTC har høyere oppløsning enn hos konkurrentene, og på den ene av de to modellene faktisk høyere oppløsning enn hovedkameraet.

[toc] Er HTC flinkere til å ta mobilverdenen på pulsen enn konkurrentene? Hva har HTC skjønt om oss når deres nyeste mobiler nesten har bedre selfie-kamera enn hovedkamera?

HTC har åpenbart skjønt at vi som bruker mobilkamera, gjerne vil være med på bildet selv.

Før du leser videre – la meg bare minne om at høyere oppløsning ikke trenger å bety bedre bildekvalitet. Andre egenskaper, som vibrasjonsdemping, spiller også en rolle. Mer om det senere.

HTC U-mobilene

HTC er nå på banen med to nye smartmobiler, HTC U Ultra og HTC U Play, med skjermstørrelse på henholdsvis 5,7 og 5,7 tommer.

Begge modellene kan skryte av selfie-kamera på hele 16 megapiksler, og på den største modellen har hovedkameraet faktisk lavere oppløsning enn selfie-kameraet. Det gir umiddelbart et inntrykk av at selfie-kvaliteten prioriteres høyt.

LES OGSÅ: Kinesisk kameramobil selger bra

5,7-tommersmodellen har hovedkamera på 12 megapiksler, mens den mindre modellen på 5,2 tommer har 16 megapikslers hovedkamera.

Ikke lenger annenrangs

Begge de to nye HTC U-modellene har altså selfie-kamera på 16 megapiksler.

Dette er annerledes enn tradisjonen hittil når det gjelder forholdet mellom de to kameraene. Frem til nå har selfie-kameraet på de fleste mobiler vært mer av et annenrangs kamera enn hovedkameraet, med lavere oppløsning og fast fokus i stedet for autofokus.

Apples nyeste mobiler, iPhone 7 og 7 Plus, har for eksempel 12 megapikslers hovedkamera og sju megapikslers selfie-kamera, på iPhone 6 var forhold 12-5, og modellen før der igjen, iPhone 6, hadde hovedkamera på åtte megapiksler og selfie-kamera på bare 1,2 megapiksler, som Apple kjørte med i flere mobil-generasjoner.

LES OGSÅ: iPhone 7 Plus får utskiftbar optikk

I lys av dette blir HTCs 16 megapikslers selfie-kameraer ganske oppsiktsvekkende.

HTC U Ultra
EKSTRA SKJERM: De nye HTC U-mobilene har en liten ekstraskjerm over hovedskjermen. (Foto: HTC)

En annen sak er hvorfor den minste av de to mobilene har fått bedre kamera – i hvert fall med høyere oppløsning – enn den største? HTC selv sier at 16 megapikslers hovedkamera passer best for dem som denne mobilen er myntet på, hva nå det måtte bety.

Også videomulighetene er forbedret. For eksempel har de nye HTC-mobilene fire lavstrøms-mikrofoner som jobber i bakgrunnen med å analysere lydbildet kontinuerlig, blant annet for å registrere talekommandoer – de nye mobilene har tale- og stemmegjenkjenning. Disse fire mikrofonene brukes også til å ta opp lyden til videoopptakene, noe som ifølge HTC skal gi økt romfølelse og bedre lydkvalitet på videoopptakene, med mindre støy og mindre forvrengning.

HTC U Play

Hovedkameraet på HTC U Play, 5,2-tommersmodellen, er altså på 16 megapiksler med pikselstørrelse på én mikrometer.

LES OGSÅ: Mobilkameraets seiersmarsj

Kameraet har optisk bildestabilisator og fasedetekterende autofokus. Lysstyrken er f/2,0 – mobiltelefoner har fast blenderåpning, så all justering for endring i lysforholdene gjøres via lukkertiden og ISO-innstillingen. Brennvidden tilsvarer 28 mm-vidvinkel omregnet til 35 mm-format. Kameraet kan ta opp video i Full HD (1920 x 1080 piksler) med 30 bilderuter i sekundet. Altså ikke 4K-video.

HTC U Ultra

Hovedkameraet på HTC U Ultra har lavere oppløsning, 12 megapiksler, men tilsvarende større pikselstørrelse på 1,55 mikrometer.

Også dette kameraet har optisk bildestabilisator og fasedetekterende autofokus, men her er den laserassistert i tillegg. Lysstyrken er bedre enn på hovedkameraet i den mindre modellen, f/1,8, og i motsetning til lillebror kan hovedkameraet på HTC U Ultra ta opp 4K-video.

Med andre ord: selv om hovedkameraet på U Ultra har lavere oppløsning enn på U Play, er spesifikasjonene ellers bedre.

Selfie-kameraet

Begge de to mobilmodellene har altså 16 megapikslers frontkamera for selfie-fotografering. Også her er pikselstørrelsen oppgitt til én mikrometer.

Så vidt jeg kan tolke de oppgitte tekniske spesifikasjonene er det snakk om et kamera med brennvidde tilsvarende 26,5 mm med lysstyrke f/2,0 og med mulighet til å ta opp Full HD-video med 30 bilderuter per sekund.

Selfie-kameraet har ansiktsdetektering, og bildet kan tas ved berøring av skjermen eller automatisk ved hjelp av smildetektering.

LES OGSÅ: Portrett-krig: iPhone, Nikon og Panasonic

Selfiekameraet har en egen lavlysmodus som skal gi bedre bilder i dårlig lys, om enn med lavere oppløsning, fire megapiksler. Ifølge HTC er denne såkalte UltraPixel-funksjonen fire ganger mer sensitiv for lys enn standardmodus.

De øvrige forskjellene

De viktigste forskjellene ellers mellom de to nye HTC-modellene er at Ultra-modellen veier 170 gram, mens Play-modellen har en vekt på 145 gram, at den største har en Qualcomm Snapdragon 821-prosessor, mens den minste har en MediaTek Helio P10-prosessor, at den største har fire gigabyte internminne, mot tre gigabyte på den minste, og at U Ultra kan fås med enten 64 eller 128 GB innebygd lagringsplass, mot 32 GB på U Play. Begge kan utstyres med MicroSD-kort for lagringsplassutvidelse på opptil to terabyte.

Ingen 3,5 mm-kontakt

Ellers kan det jo nevnes at HTC har droppet vanlig 3,5-mm hodetelefonkontakt på de nye HTC Ultra-mobilene, akkurat som Apple gjorde på iPhone 7-modellene – og fikk mye kjeft for. HTC har i stedet valgt å utstyre disse mobilene med USB Type-C-port, også for lyd.

HTC har utviklet en lydteknologi kalt HTC USonic, med ørepropper som skal kalibreres automatisk til brukerens ører og hørsel. Dette fungerer bare med USB-C-basert tilkobling, ifølge HTC.

HTC Ultra-mobilene er bygd med heldekkende glass rundt et metallchassis, og 5,7 tommers-modellen fås også i en ekstra luksuriøs safir-versjon – Sapphire Glass Edition. HTC Ultra-mobilene har dessuten en ekstra meldingsskjerm ovenfor den vanlige skjermen.

De nye Ultra-mobilene fra HTC kjører Android 7 Nougat og kommer i salg globalt i løpet av første kvartal 2017.

OPPDATERT 16. JANUAR 2017: HTC opplyser at HTC U Ultra og U Play er tilgjengelig i Norge fra siste del av første kvartal 2017. Da kan de kjøpes i fargen «brilliant black» til en veiledende butikkpris på 7.290 kroner for Ultra-modellen og 4.590 kroner for Play-modellen. Man kan også få kjøpt mobilene i flere ulike farger på HTCs nettbutikk, heter det.

Mer informasjon hos HTC.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.