Huawei med enda et dobbeltkamera

Huawei Honor 8
LEICA ELLER IKKE LEICA? Honor 8 har ingen Leica-logo på kamerasiden, slik Huawei P9 har, men ellers ser mye likt ut. (Foto: Huawei)
Huawei Honor 8
LEICA ELLER IKKE LEICA? Honor 8 har ingen Leica-logo på kamerasiden, slik Huawei P9 har, men ellers ser mye likt ut. (Foto: Huawei)

Mens alle venter spent på hva slags dobbeltkamera Apple kommer med i sin nye iPhone neste uke, har Huawei lansert nok et slik kamera.

Huawei har lansert en ny kameramobil på det norske markedet, Honor 8.

Den Android-baserte mobilen er kommet på markedet rett i forkant av Apples lansering av den ventede iPhone 7, der ryktene sier at Plus-modellen vil få kamera med to objektiver.

Dermed har Huawei allerede flere mobiler på markedet med kamera med dobbelt-objektiv før Apple kommer med sitt første i denne sjangeren.

I skrivende stund gjenstår det å se om Apples løsning vil være på linje med den Huawei har valgt, altså med to objektiver med samme brennvidde, der det ene tar fargebilde og den andre tar sort/hvitt-bilde. Deretter kombineres de to bildene på en måte som skal gi skarpere bilder og mindre bildestøy, særlig i dårlig lys.

Huawei Honor 8
GLASSFIBER: Honor 8 har et bakdeksel bestående av 15 lag med vevet glassfiber, og inne i dette kombineres litografi og 3D-belegg. (Foto: Huawei)

En alternativ løsning er den som LG har valgt, med to objektiver med ulik brennvidde, slik at man også med et mobilkamera kan få ekte, optisk teleeffekt, ikke bare digital innzooming som ofte gir grovkornede telebilder med lav oppløsning.

Leica eller ikke Leica?

Tilbake til Huaweis nye Honor 8. Prismessig ligger den nye mobilen fra Huawei et lite hakk under Huawei P9, som ble lansert i vår og som ikke minst vakte oppmerksomhet på grunn av sin mobilkamera-løsning med to separate objektiver.

Noe av oppmerksomheten skyldtes at kinesiske Huawei hadde samarbeidet med tyske Leica om å utvikle kameraløsningen.

LES OGSÅ: Huawei tar en dobbel Leica med P9

Til å begynne med var det litt usikkerhet knyttet til spørsmålet om hvor tett dette samarbeidet hadde vært, underforstått en aldri så liten insinuasjon om at Huawei hadde bygd inn noen ordinære lisensprodukter fra Leica og deretter utnyttet dette for alt det var verdt og mer til i markedsføringen.

Blant annet hadde en Leica-logo fått en sentral plass ved siden av objektivene på Huawei P9.

Leica og Huawei slo i fellesskap tilbake mot insinuasjonene og gikk ut med en uttalelse der det het at de to selskapene hadde samarbeidet intenst om optikken i Huawei P9 og storebror Huawei P9 Plus.

LES OGSÅ: Tett Leica-Huawei-samarbeid likevel 

Denne debatten kommer neppe opp igjen etter lanseringen av Honor 8, rett og slett fordi Huawei ikke snakker om Leica i presentasjonen av den nye modellen.

Huawei Honor 8
RASK FINGERAVTRYKKSLESER: Honor 8 har en fingeravtrykksleser med reaksjonstid på mindre enn 0,4 sekunder, ifølge Huawei. (Foto: Huawei)

Jo da, Huawei gjør naturligvis et stort poeng ut av det faktum at også Honor 8 har kamera med dobbelt-objektiv. Men det er ingen Leica-logo på mobilen, og pressemeldingen fra Huawei Norge inneholder heller ingen referanser til Leica. Det samme gjelder den svenske pressemeldingen, som jeg også har sjekket.

Det nærmeste man kommer er følgende formulering i den norske pressemeldingen: «I fotsporene til andre modeller fra Huawei har Honor 8 fått «dual kamera» med RGB og monochrome-sensor på baksiden.»

Man må kjenne forhistorien med P9 og Leica-debatten rundt den modellen for å lure på om det er grunnlag for å spekulere i om det er den samme Leica/Huawei-utviklede teknologien og objektivdesignen som benyttes i Honor 8.

Det har vi altså ikke noe klart svar på, annet enn at vi kan fastslå at de tekniske spesifikasjonene som er oppgitt, gjør at mye ser likt ut. For eksempel har dobbeltobjektiv-kameraet på Huawei Honor 8 samme oppløsning som på Huawei P9: 12 megapiksler.

Selfieobjektivet er på åtte megapiksler.

Flaggskipsdödare

Huaweis strategi på mobilmarkedet er å utfordre de etablerte premium-mobilene – blant annet fra Apple og Samsung – med mobiler som tilbyr så å si samme funksjonalitet, ytelse og eleganse, men til lavere pris.

Leica-samarbeidet indikerer til og med ambisjoner om å lage bedre mobiler enn konkurrentene, men fortsatt til lavere pris.

I den svenske pressemeldingen om Honor 8 er det brukt et begrep som stemmer godt overens med denne strategien. Der kalles den nye mobilen for «flaggskeppsdödaren».

Kamerablogg.no kommer tilbake til kameraløsningene i både Huawei P9 og Huawei Honor 8 om ikke så lenge, etter at vi har fått prøvd dem i praksis.

Veiledende startpris på Honor 8 er for øvrig 4.490 kroner med 32 gigabyte lagringsminne.

Huawei Honor 8
ELEGANT: Honor 8 er en elegant smartmobil. Huawei kaller glasset for 2,5D på grunn av de avrundede kantene – altså ikke helt 3D-design, men nesten. (Foto: Huawei)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.