Huawei-mobil med tre kameraer

Huawei P20 Pro
FARGENE: Den nye Huawei P20-serien kommer i fire farger. (Foto: Huawei)
Huawei P20 Pro
FARGENE: Den nye Huawei P20-serien kommer i fire farger. (Foto: Huawei)

Huawei har nå lansert P20 Pro på det norske markedet: Mobilkamera med tre stk. Leica-kameraer innebygd. Det ene på 40 megapiksler.

[toc] Huawei hevder at deres nyeste mobilkamera gjør det mulig å ta bilder med profesjonell bildekvalitet selv med en smarttelefon.

Spesifikasjonene og førsteinntrykket har fått mange mobiltestere og it-journalister til å plassere P20 Pro øverst i rangeringen av mobilkameraene på markedet akkurat nå.

Samtidig har Huawei også lansert en litt enklere modell, Huawei P20, som har den kjente dobbeltkameraløsning fra Leica som vi også har sett på tidligere Huawei-modeller, altså med et rent sort/hvitt-kamera som supplerer fargekameraet. Data fra sort/hvitt-kameraet bidrar til å øke skarpheten, minske bildestøyen i bildene og forbedre bokeh-en når man vil ha uskarp bakgrunn.

Huawei P20 Pro og P20
P20 OG P20 PRO: Her er alle P20-modellene, P20 på høyre side og P20 Pro til venstre. (Foto: Huawei)

Men mens de to kameraene i P20 har samme vidvinkelbrennvidde, kan P20 Pro skilte med et tredje kamera med telebrennvidde og trolig et av markedets beste zoomløsninger for mobilkameraer til nå. Her snakker vi om 3x optisk zoom.

Huawei + Leica

Det er nå gått to år siden kinesiske Huawei lanserte sin P9-mobil og feide inn på mobilkamera-kartet gjennom et oppsiktsvekkende samarbeid med tyske Leica. I tillegg til å samarbeide om mobilkamera-teknologi har de i fellesskap også opprettet et mer allsidig utviklingssenter for teknologi i Tyskland.

LES OGSÅ: Huawei tar en dobbel Leica med P9 

Dobbeltkamera-løsningen vakte også oppmerksomhet, selv om Huawei ikke var først ut med mobil med to kameraer i tillegg til selfie-kameraet.

Senere har samarbeidet mellom de to selskapene resultert i blant annet oppfølger-modellene Huawei P10 og P10 Plus, lansert i februar 2017.

LES OGSÅ: Nytt Leica-kamera fra Huawei 

40 megapiksler

Noe av det som er mest oppsiktsvekkende ved mobilkameraløsningen i Huawei P20 Pro, er at det ene kameraet har en oppløsning på hele 40 megapiksler. Apples flaggskip iPhone X har til sammenligning et kamera på 12 megapiksler.

Viktigere er det kanskje at Huawei har greid å presse en større bildebrikke inn i P20 Pro enn konkurrentene har i sine mobiler. Brikken er på 1/1,73-dels tomme.

Dette betyr at bildesensoren er nesten dobbelt så stor som bildebrikken i de fleste andre mobilkameraer, inklusive flaggskipsmodellene fra Apple og Samsung. Dessuten skal bildebrikken være i stand til å absorbere rundt 20 prosent mer lys enn bildebrikkene i de vanlige mobilkameraene, ifølge teststedet DxOMark.

Den knøttlille bildebrikken i mobilkameraene har vært hovedgrunnen til at mobilene har strevd med å gi skikkelig kvalitet på bilder tatt i dårlig lys.

Huawei P20 Pro
KAMERAENE: Huawei P20 Pro har hele tre baksidekameraer i tillegg til selfie-kameraet i fronten. Samarbeidet med Leica markeres tydelig. (Foto: Huawei)

40 megapiksel-brikken resulterer i bildefiler på 10 megapiksler, siden bildesensoren er bygd opp med en såkalt Quad Bayer-struktur der 2 x 2 piksler bindes sammen. Bayer-filter er betegnelsen på mosaikkfilteret over diodene på en bildebrikke som filtrerer de innkommende fargene. På Huawei P20 Pro betyr Quad Bayer-strukturen at fire piksler for hver av de samme RGB-fargene knyttes sammen for å kunne fange inn mer lys. Løsningen gir en pikselstørrelse på to mikrometer i stedet for rundt 1,4 mikrometer, som konkurrentene opererer med.

LES OGSÅ: Huawei med enda et dobbeltkamera

Funksjonen skal bidra til bedre bildekvalitet, særlig i dårlig lys. Når mobilkameraet stilles inn på natt-status, slår samtidig kameraets funksjon for bildestabilisering inn, basert på kunstig intelligens (AI). Dette skal gjøre det mulig å ta håndholdte opptak på opptil utrolige seks sekunder. Og det fungerer, påstår de som har prøvd det. I tillegg skal nattbilder tatt på stativ skal også bli svært bra, hevdes det.

Huawei P20 Pro opererer med en lysfølsomhet på opptil ISO 102.400, men hvordan bildekvaliteten blir når ISO-verdiene presset så høyt, gjenstår å se.

3x zoom

På sine iPhone-modeller 7 Plus, 8S og X har Apple et ekstra teleobjektiv på 2x brennvidden av standardkameraet, tilsvarende respektive 28 og 56 mm.

Til sammenligning finner vi på Huawei P20 Pro et hovedkamera med brennvidde tilsvarende 27 mm og lysstyrke f/1,8, et monokromt kamera med litt mindre bildesensor – 1/2,78 tommer –  lysstyrke f/1,6 og 27 mm brennvidde, samt et telekamera med enda litt mindre sensor – 1/4,4 tommer – lysstyrke f/2,4 og brennvidde tilsvarende 80 mm.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Opptikkløsningen fra Leica bærer navnet Leica Vario Summilux-H 1:1.6-2.4/27-80ASPH.

Huawei P20 Pro
AVRUNDET: Huawei P20 og P20 Pro har en moteriktig avrundet design. (Foto: Huawei)

Denne løsningen gir opptil 3x optisk zoom, mot altså maks 2x optisk zoom på iPhone-modellene. DxOMark konkluderer med at Huawei P20 Pro har den beste zoomfunksjonaliteten i mobilkameramarkedet.

I tillegg til 3x optisk zoom opererer Huawei også med «5x hybrid zoom» på P20 Pro .

Det monokrome tilleggskameraet hjelper til med dybdeanalysen i bildet og bidrar til bedre bokeh enn hos konkurrentene, ifølge DxOMark.

I tillegg til henholdsvis to og tre kameraer i P20 og P20 Pro kommer for øvrig selfie-kameraet i begge kameraene. Dette er et kamera på 24 megapiksler med lysstyrke f/2,0.

Hovedkameraet i Huawei P20 er på 12 megapiksler med en brikkestørrelse på 1,55 mikrometer. Det monokrome tilleggskameraet har en oppløsning på 20 megapiksler.

Mobilkameraet har for øvrig en «Super Slow Motion»-innstilling på 960 bilderuter i sekundet. I tillegg kommer blant annet en «3D-portrett»-innstilling med mulighet for digital justering av portrettbelysning, noe à la portrettlyssettingen som Apple byr på for de nyeste iPhone-modellene.

Farger og detaljer

Det jeg har observert så langt av kritiske merknader til testbilder fra Huawei P20 Pro som har vært presentert på internett de siste dagene, har blant annet gått på at den interne bildebehandlingen i mobilen har lett for å resultere i vel sterke farger. Dessuten hevder noen at kameraet av og til går litt for langt i kampen mot bildestøy. I bilder tatt i dårlig lys blir litt for mange detaljer visket ut, påstås det.

Det pågår en evig debatt om det finnes merkbare forskjeller i smaken hos europeiske, amerikanske og asiatiske forbrukere på hvordan farger bør gjengis i fotografier, med en gjennomgående påstand om at det asiatiske markedet ønsker «sterkere» farger enn oss europeere.

Huawei har angivelig prøvd å tilpasse seg den asiatiske smaken i såpass stor grad at vi europeere synes fargene i bildene fra Huaweis mobilkameraer er overdrevent sterke, påstås det.

LES OGSÅ: Dobbeltkamera, men uten stabilisator

Jeg skal ikke ta stilling til påstanden her og nå, annet enn å medgi at jeg under utprøving av Huawei P9 i sin tid merket meg at kameraet leverte sterke farger. Men til sammenligning er det jo for eksempel noen som har påstått at Canon generelt kjører med sterkere farger enn Nikon for å tilpasse seg smaken til amerikanske forbrukere. Så dette er en debatt som kommer til å fortsette.

Mobilene

P20 har en LCD-skjerm på 5,8 tommer og en oppløsning på 2.244 x 1.080 piksler, med pikseltetthet på 428 punkter per tomme. AMOLED-skjermen på P20 Pro er på 6,1 tommer med oppløsning på 2.240 x 1.080 piksler og pikseltetthet på 408 piksler per tomme. Skjermen går helt ut til den avrundede kanten på mobilene.

Huawei P20 Pro
PROMOTERING: Huawei kjører nå fram en kraftig markedsføringskampanje av de nye P20-mobilene. (Foto: Huawei)

De nye Huawei-mobilene har Kirin 970-prosessor, produsert av et datterselskap av Huawei. Kirin 970-prosessoren kan automatisk identifisere mer enn 500 forskjellige motivtyper i 19 kategorier, benytter kunstig intelligens og har en avansert 4D-basert predektiv autofokusløsning som skal gi svært god følgefokus på bevegelige motiver.

Utseendet på de nye mobilene er utviklet i samarbeid med Porsche Design, ifølge pressemeldingen fra Huawei. En nyutviklet fingeravtrykksteknologi gjør det mulig å vekke mobilen fra dvale ved å la fingeren flyte over skjermen mens man berører fingeravtrykkssensoren for rask opplåsing.

P20-serien kommer i fargene Twilight, Pink Gold, Black og Midnight Blue. De to første har flere optiske lag under glasset på baksiden og forandrer fargetone avhengig av lyset i omgivelsene.

Huawei 20P Pro er 7,8 mm tykk, 155 mm høy og 73,9 mm bred. Vekten er oppgitt til cirka 180 g. Mobilen har seks gigabyte internminne og 128 gigabyte lagringsminne. Det er ingen kortplass for Micro-SD-kort.

LES OGSÅ: HTC med justerbar bokeh

Den vanlige 20P-modellen er 7,7 mm tykk, 149,1 mm høy og 70,8 mm bred, med en oppgitt vekt på 165 g. Internminnet er på fire gigabyte, mens lagringsminnet er på 128 GB.

Batteriet er kraftig, på 4.000 milliamperetimer i P20 Pro og 3.400 mAh i P20.

Huawei P20
TELL KAMERAENE: Du må telle kameraene for å se om det er P20 eller P20 Pro på bildet. Her er det P20. (Foto: Huawei)

Lading og annen oppkobling skjer via USB Type-C-kontakt, og mobilene støtter USB 3.1-standarden.

LES OGSÅ: Samsung Galaxy S9/S9+ kommer 16. mars

P20-modellene kjører Android 8.1.

Prisene

Huawei P20 Pro har en veiledende pris på cirka 8.500 kroner, mens man får kjøpt Huawei P20 for cirka 6.500 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.