Huawei tar en dobbel Leica med P9

Huawei P9 optikk
Huawei P9
STOR LANSERING: Huawei har kjørt en stor lansering av sine nye mobiler P9 og P9 Plus. (Foto: Huawei)

Kinesiske Huawei har nå lansert to nye smartmobiler der kamerateknologien står i sentrum. Samarbeidspartner er Leica.

Huawei P9 og Huawei P9 Plus skiller seg fra den gemene hop av mobilkameraer ved at de har innebygd et dobbelt-kamerasystem.

Huawei er riktignok ikke først ute med to kameraer i mobilen. Også LG har dobbeltkamera på sin G5-modell.

LG har to kameraer for å kunne tilby to forskjellige brennvidder basert på optikken og ikke på digital beskjæring av bildene. Det ene objektivet har ekstrem vidvinkel med 135-graders bildevinkel.

Huaweis P9-mobiler har derimot to kameraer med samme oppløsning, 12 megapiksler, og  samme brennvidde, tilsvarende 27 mm vidvinkel, der det ene kameraet tar fargebilder og det andre tar sort/hvitt-bilder.

Hva er nå poenget med det?

Det er flere grunner til at Huawei har valgt en slik løsning, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Farger og sort/hvitt

RGB-kameraet, altså fargekameraet, er naturlig nok det kameraet som best tar seg av fargene i motivet.

Huawei P9 Plus
TANDEM: Huawei har to kameraer som jobber sammen. (Foto: Huawei)

Men det arbeider i tandem med kameraet ved siden av, som er et monokromt kamera. Dette kameraet er bedre på detaljer og bidrar til å gjøre bildene skarpere.

I tillegg skal denne løsningen gi mindre bildestøy i dårlig belysning, ifølge Huawei.

Leicas rolle

Nøyaktig hva som er Leicas rolle i dette samarbeidsprosjektet, er ikke klart. Ifølge nettstedet DPReview skal Leica ikke være direkte involvert i produksjonen hverken av optikken eller elektronikken.

Huawei selv beskriver det som en integrasjon av designverdiene og ingeniørkunsten til Huawei og Leica i et mobilfotosystem som er utviklet i samarbeid mellom de to selskapene.

Huawei P9 Plus
PLUS: Dette er Huawei P9 Plus-modellen med 5,5-tommers skjerm. (Foto: Huawei)

Dette er litt som Leicas samarbeid med Panasonic, som blant annet går ut på at Panasonic produserer objektiver i Japan med Leica-logo og på lisens fra Leica. Optikk som Leica produserer i Europa, er på Leicas egne fabrikker, blant annet i Portugal og hjemme i Tyskland.

Men Huawei fremholder likevel at samarbeidet med Leica har bidratt til at kameraene gir bilder fra P9-mobilene et følelsesmessig og tidløst preg av Leica-bildekvalitet.

I innstillingene kan man velge mellom tre «filminnstillinger», Standard, Vivid Colors (livlige farger) og Smooth Colors (duse farger), avhengig av en personlige smak.

I tillegg kan man ta rent monokrome bilder som Huawei hevder vil være av enestående kvalitet. Det gjenstår å se, naturligvis – vi er i dialog med Huawei i Norge om å få inn et av kameraene til utprøving.

Laserfokus

Huawei bruker laserteknologi for å gi raskere og mer nøyaktig autofokus, i tillegg til fokusering via kontrastdeteksjon og dybdeberegninger

Dobbelt-optikken skal også bidra til å gi bildene elegant bokeh, det vil si vakker, diffus bakgrunn når fokus ligger på et objekt i forgrunnen. Kombinasjonen av liten bildesensor og liten optikk i mobilkameraene gjør det generelt vanskelig å eksperimentere med dybdeskarpheten i mobilfotografering.

Oppløsningen på de to hovedkameraet er altså på 12 megapiksler, og pikselstørrelsen er på 1,25 mikrometer. Apples iPhone 6s opererer til sammenligning med pikselstørrelse på 1,22 mikrometer.

Frontkameraet, som brukes til selfies og slikt, er på åtte megapiksler.

Når det gjelder de tekniske spesifikasjonen på selve mobiltelefonene kan vi nevne at de to modellene har henholdsvis 5,2- og 5,5-tommers skjerm. Skjermene har 1080p-oppløsning, og P9 Plus kan skilte med Press Touch-skjerm som skiller mellom lett og noe kraftigere press mot skjermen.

P9 har et batteri på 3.000 milliamperetimer, mens batteriet på P9 Plus er litt kraftigere, på 3.400 mAh. P9 Plus har også hurtiglading som skal gi seks timers taletid etter en ti minutter lang opplading.

Prosessoren er en nyutviklet Kirin 955-prosessor basert på ARM-prosessordesign og med en klokkefrekvens på 2,5 GHz. Begge modellene har fingeravtrykksensor. Kirin er merkevare fra en kinesisk prosessorfabrikant som er heleid av Huawei.

Størrelse og vekt

P9 har dimensjoner på 145 x 70,9 millimeter og er 6,95 mm tykk. Vekten er oppgitt til cirka 144 gram.

P9 Plus er jo da litt større, med dimensjoner på 152,3 x 75,3 millimeter og en tykkelse på 6,98 mm. Vekten er oppgitt til cirka 162 gram.

P9-modellene kjører Android 6.0, og begge støtter nærfeltkommunikasjon (NFC).

Mens Huawei i Norge sjekker de norske prisene for oss, får vi i denne omgang nøye oss med euro-prisene:

P9 fås med 3 GB RAM og 32 GB lagring for 599 euro (cirka 5.665 kroner) og med 4 GB RAM og 64 GB lagring for 649 euro (cirka 6.140 kroner). P9 Plus kommer med 4 GB RAM og 64 GB lagring for 749 euro (vel 7.000 kroner).

Mer informasjon hos Huawei om P9 her og P9 Plus her.

Oppdatering: Norske priser

Oppdatering 8. april 2016: Etter det Kamerablogg.no erfarer, kommer P9 i salg i Norge 2. mai med en utsalgspris på 5.495 kroner inklusive mva., mens P9 Plus kommer i salg i juni og vil koste 6.995 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.