Hva betyr Z 8-trøbbelet for Nikon?

Nikon Z 8
TILBAKEKALT: Noen eksemplarer av Nikon Z 8 har i sommer vært gjenstand for tilbakekalling. Foreløpig er det uvisst om dette bidrar til å skade eller forsinke salget av kameraet, tross den gode mottakelsen i kamerapressen. (Pressefoto: Nikon.)

Et par mindre tekniske problemer skygger nå for en ellers så vellykket lansering av Nikon Z 8-kameraet. Stikkord: Trøbbel med objektiv-monteringen og fare for at bæreremmer kan falle av.

Problemene ser ut til å berøre et forholdsvis lite antall kameraer. Etter alt å dømme har Nikon greid å identifisere hvilke produksjonsserier som er berørt. Selskapet har satt i verk en tilbakekalling basert på serienummeret på de aktuelle kamerahusene med gratis utbedring av feilene. Også transportkostnader til og fra et Nikon-verksted blir dekket.

Beskjeden tilbakekalling

I skrivende stund ser det altså ut til at tilbakekallingen har et forholdsvis beskjedent omfang, selv om den varslede tilbakekallingen virker å være global. Både meldinger og leserkommentarer på rykte-nettstedet Nikon Rumors tyder på at utbedringene for de berørte kamera-eierne har gått raskt og smertefritt.

Det store spørsmålet er imidlertid hva slags konsekvenser en slik tilbakekalling kan få for Nikons anseelse på kort og lang sikt? Og om eventuelle justeringer av produksjonsprosessen kan innebære forsinkelser i nye leveranser?

Erfaringsmessig er det lite å få ut av eventuelle svar på slike spørsmål rettet til firmaer som føler seg nødt til å foreta en tilbakekalling av et produkt. Jeg har isteden valgt å søke litt rundt på nettet etter generell informasjon om tilbakekallinger, hvilke konsekvenser de kan få og hvordan de bør behandles.

Men først en liten titt på Nikons lansering av Z 8-kameraet og hvilken mottakelse det var i ferd med å få før problemene begynte å dukke opp.

Fra D850 til Z 8

Nikon Z 8 ble lansert 10. mai 2023 og var et kamera som Nikon-entusiaster og mange andre foto-interesserte hadde ventet på i spenning. Mange hadde nok latt seg imponere av Nikon Z 9, lansert høsten 2021. Men det var jo et særdeles stort og tungt kamera, myntet først og fremst på profesjonelle sports- og nyhets-fotografer, dyrelivs- og fugle-fotografer og andre som gjerne fotograferer med stor og tung (tele)optikk og som enten har stor lommebok eller en velstående arbeidsgiver.

Nikon Z 8
FORLØPEREN: Nikon D850, lansert i 2017, ble lenge ansett som det mest utpregede – og vellykte – entusiast-kameraet i Nikons portefølje. Nikon Z 8 ser ut til å overta stafettpinnen. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Et par viktige forskjeller mellom Z 9 og Z 8 er nettopp vekt og pris: Z 9 veier 1.340 gram og koster cirka 70.500 kroner, mens Z 8 veier 910 gram og koster cirka 53.500 kroner. Sistnevnte er altså heller ikke noen smågutt, hverken på vekt eller pris. Men det er allikevel et atskillig mer folkelig kamera enn Z 9, selv om begrepet «folkelig» kanskje ikke er helt passende her.

Nikon Z 8 kan vel sies å bli ansett som den speilløse arvtageren til Nikons populære speilreflekskamera D850. Dette kameraet har hatt ord på seg for å være favorittkameraet blant hardcore-entusiastene i Nikon-miljøet – som altså ikke er ensbetydende med profesjonelle yrkesfotografer – siden lanseringen i 2017.

En del D850-eiere har etter sigende valgt å sitte ganske lenge på gjerdet etter Nikons omlegging til speilløse systemkameraer, dels fordi de var så godt fornøyde med sin D850, dels fordi de ville vente og se hvor godt de nye speilløse Nikon-kameraene ble mottatt av andre før de investerte selv.

Hverken Nikon Z 7 eller oppfølgeren Z 7 II, de første speilløs-flaggskipene, så ut til å bli noen «D850-killer». D850-eierne ventet seg åpenbart enda mer. Derfor kom det neppe som noen overraskelse at det var mange som spådde at Z 8 ville bli den reelle etterfølgeren til D850 allerede mens Nikon Z 8 bare var et rykte.

Og nå ser det altså ut til at det blir Nikon Z 8 som får æren av å bli den store etterfølgeren til D850. Til tross for at overgangen fra speilrefleks til speilløst kan bli litt krevende økonomisk for de berørte entusiastene. Mange av dem jo folk som betaler for kamerautstyret sitt selv uten utsikter til å tjene inn igjen noe særlig av investeringen, slik profesjonelle fotografer kan.

Bare for å illustrere hva det koster, kan det nevnes at D850 fortsatt er i salg og fås kjøpt for vel 37.000 kroner, mens man må ut med rundt 53.500 kroner for nye Z 8. Men nå er det jo ikke noe nytt at overgangen fra speilrefleks til speilløst i stor grad har betydd vesentlig høyere kamerapriser da, uansett kameramerke.

Z 8-mottakelsen

Mottakelsen av et nytt kamera kan man lese om både i de såkalte «first look»-omtalene og i de grundigere testomtalene som kommer litt senere. Jeg har ikke gjort noen systematisk gjennomgang av testene, men har gjort en kjapp gjennomgang av konklusjonene i et utvalg omtaler av Nikon Z 8 etter lanseringen på forsommeren. I tillegg har jeg skummet gjennom en del leserkommentarer for å danne meg et bilde av hvordan Nikon Z 8 er mottatt så langt.

Nikon Z 8
DE KRITISKE PUNKTENE: Det var problemer med festene for kameraremmen som utløste den andre tilbakekallingen av et antall Nikon Z 8-kameraer. (Pressefoto: Nikon. De røde ringene er «påsatt» av Kameranytt.no.) (Klikk for større bilde.)

Digital Photography Review (DPReview) skriver om førsteinntrykket at Z8 er mye av det samme kameraet som Z9 har vist seg å være – et av de mest imponerende kameraene som skribenten noensinne har prøvd. Men i motsetning til Z 9 har Z 8 en akseptabel vekt og en pris som man har råd til å betale uten å måtte selge unna altfor mange indre organer.

I en litt mer seriøs tone skriver testeren at forbedringene i bildekvalitet trolig heller kommer fra de nye objektivene med Z-fatning heller enn fra selve bildebrikken, en stablet CMOS-sensor som ser ut til å være en videreutvikling av brikken i D850. Men sammenlignet med sistnevnte får man med Z 8 et raskere kamera med et mye mer avanserte autofokussystem ­– ypperlig for dem som ofte fotograferer raske dyr, fugler og brudepar. (Ja, bryllupsfotografering består ikke minst i å fange det rette øyeblikket. Flere påstår at nettopp Z 8 vil appellere sterkt til bryllupsfotografer.) 10-bits intern video og stor HDMI-kontakt er også viktige forbedringer, heter det. Men miksen av to typer minnekort trekker litt ned. Uansett har Nikon gjort en imponerende jobb, skriver DPReview.

Steve Huff publiserer ikke så mange kameratester lenger på sitt nettsted Stevehuff Reviews og har noen særegne regler for hvordan han velger ut kameraer til sine få, eksklusive tester: Han tester bare kameraer og lydprodukter som han kunne tenke seg å kjøpe for sine egne penger. Å teste noe han ikke liker, er bortkastet tid.

Tross et litt sært utgangspunkt har jeg med glede lest mange av hans kamera-omtaler opp gjennom årene. Han har både mye erfaring og god innsikt, tross litt spesielle preferanser. I dag fotograferer han mest med Leica SL2, men har tidligere brukt mye Nikon-utstyr.

Artikkelen hans om Nikon Z 8 – som også handler mye om Z 9 – preges av at han nå føler han er kommet hjem. Til Nikon. Interessant er det også at han påpeker at disse kameraene ikke bare er utpreget profesjonelle kameraer, men også er kameraer for ekte entusiaster, som han selv. Og at mange av dem som kjøper dem, er nettopp dét.

Vi hopper rett til konklusjonen, som neppe trenger å oversettes: «I’ll say it now, WOW, what a camera». Ellers: Menysystemet er særs fyldig, særlig sammenlignet med minimalistiske Leica SL2, og krever litt tilvenning. Autofokusen er lynrask, også på video. Steve Huff avslutter testomtalen med å erklære at han nå vil bytte ut sin Leica SL2 for foto og Sony FX3 for video med Nikon Z 8 eller Z 9 – det ble visst sistnevnte. Ingen kritiske merknader? Jo, kvaliteten på lydopptakene kunne vært bedre.

Nikon Z 8
VARSLINGEN: Faksimile av meldingen fra Nikon til norske kunder om tilbakekallingen av Nikon Z 8-kameraer som har problemer med maljen på kamerastroppen. (Skjermdump: Kameranytt.no.) (Klikk for større bilde.)

«Et av de beste kameraene vi noensinne har testet», skriver nettstedet PhotographyBlog.com.  Bortsett fra litt kortere batteritid og kortere opptakstid på video matcher det storebror Z 9 på alt. Og byr dessuten på noen fordeler: Lettere å bære, flere minnekort-formater, dobbel USB-C-port og autofokus som også omfatter fly. Z 8 har to viktige roller: Det er den klare etterfølgeren til Nikon D850 og er samtidig den «baby-Z 9’en» som mange hadde håpet på.

Nettstedet PetaPixel røper konklusjonen allerede til tittelen på testartikkelen: «Nikon Z8-test: Det beste kameraet for de mest seriøse fotografene».

Skribenten, tidligere DPReview-journalist Chris Niccolls, påpeker riktignok i konklusjonen at Z 9 fortsatt byr på noen fordeler – for noen. Som Ethernet-port og innebygd GPS, som Z 8 mangler. De utvalgte som trenger akkurat disse funksjonen, samt bedre batteritid, vet hvem de er og kan velge Z 9 isteden. For det store flertallet av fotografer er Nikon Z 8 veien å gå, skriver han.

«En sikker vinner», konkluderer norske Fotomag.no i sin testomtale av Nikon Z 8. Det digitale magasinet fastslår at Nikon Z 8 tangerer Z 9 på nesten alle punkter. «En mer kompakt kropp og lavere pris vil friste flere til å kjøpe Nikons spissteknologi», spår Fotomag.no. 

Konklusjon: God mottakelse

Rundt omkring på nettet ligger det en god del andre omtaler og testartikler om Nikon Z 8, men jeg har vel allerede fått dokumenter at Nikon Z 8 har fått en gjennomgående god mottakelse i kamera- og foto-pressen.

Det er imidlertid verdt å merke seg at mange av de dedikerte kamera-tech-nettstedene også har publisert nyheten om to runder med tilbakekallinger av Nikon Z 8.

Nikon Z 8
OPTIKK-PROBLEMER: Først var det problemer med å få satt på optikk som utløste en tilbakekalling sommeren 2023 – men neppe noe som berørte akkurat det avbildede Z 8-kameraet og det påmonterte objektivet. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Effekter av tilbakekalling

Nettstedet Digital Camera World er blant dem som direkte har kommentert tilbakekallingene. Etter at den andre tilbakekallingen ble kjent, skrev nettstedet at «disse produksjonsfeilene kan innebære en seriøs knekk i folks tillit til produktet». (Kameranytts oversettelse.) Nettstedet omtaler tilbakekallingene som «et blått øye» på Nikon. Selv om nettstedet i sin testomtale av Nikon Z 8 hadde betegnet kameraet som det beste allround speilløse fullformat-kameraet som verden har sett til nå…

Da er det på tide å se litt mer generelt på temaet «tilbakekallinger». La oss først fastslå at tilbakekalling av produkter slett ikke er noe sjeldent fenomen. Det britiske konsulentselskapet Aon PLC rapporterer at det i perioden 2018-2020 var mellom 7.000 og 8.000 tilbakekallinger årlig – bare i USA. 75 prosent av var riktignok knyttet til medisinsk utstyr samt medisiner og andre biologiske produkter. (Kilde: The One Brief.)

Men også produkter i kamera-sfæren – da regner vi også med mobilkameraer – har vært utsatt for tilbakekallinger, inkludert hendelser med svært alvorlige konsekvenser. Blant de mest katastrofale tilbakekallingene i nyere tid er tilbakekallingen av Samsung Galaxy Note 7 i 2016. Ifølge The One Brief kostet den tilbakekallingen selskapet 5,3 milliarder dollar (over 56 milliarder kroner).

Kostnader og omdømme

Den mest synlige konsekvensen av en tilbakekalling er de umiddelbare økonomiske kostnadene. Logistikken rundt analyser, feilsøking og kanskje til og med etterforskning er kostbar. Nøkkelpersonell må kanskje flyttes til arbeidsoppgaver som slett ikke er produktive. Produktretur er kostbart, med ikke-budsjettere transport- og lagringsutgifter – og en masse byråkrati. Kanskje må man også endre produksjonsrutiner og mye annet. En tilbakekalling kan skape store forsinkelser i framtidige leveranser.

Nikon Z 8
SØSKEN: Nikon Z 9 (til venstre) og lillebror Nikon Z 8. (Pressefoto: Nikon. Montasje: Kameranytt.no.) (Klikk for større bilde.)

Enda verre er det med tapt omdømme. Riktignok er det vanskelig å kvantifisere kostnadene av et dårlig rykte i kroner og øre. Men de kan potensielt vare mye lengre, ifølge The One Brief.

Nettstedet Investopedia fastslår at tilbakekallinger kan føre til kostnader i milliard-dollarklassen. Store multinasjonale selskaper overlever som regel, men mindre bedrifter mangler ofte økonomisk ryggrad til å tåle en tilbakekalling, fastslår Investopedia. Et eksempel: Toyota overlevde tilbakekallingen i 2009 av over 10 millioner biler med gasspedal og airbag som ikke fungerte som de skulle. Tapene på reparasjonskostnader og tapt salg er beregnet til et par milliarder dollar. Og i kombinasjon med effektene av finanskrisen falt aksjekursen med 35 milliarder dollar (over 370 milliarder kroner). Men det knekket altså ikke Toyota. 

Hva med Nikon?

I lys av alt dette er tiden nå kommet til å spørre om tilbakekallingen av et antall Nikon Z 8-kameraer sommeren 2023 kan komme til å ha noen alvorlig negativ effekt på selskapet Nikon? Noen, som for eksempel Digital Camera World, mener altså at Nikon har fått seg et blått øye. Det tåler nok Nikon, selv om det slett ikke er noe stort selskap.

Personlig tror jeg ikke at disse tilbakekallingene er alvorlige nok eller omfattende nok til å gjøre særlig stor skade på Nikon. Dessuten hjelper det sikkert at Nikon ser ut til å ha vært raskt på ballen både med å avdekke problemene og å tilby de berørte en løsning som i verste fall bare har betydd noen få dager uten tilgang til kameraet de nettopp har kjøpt.

Naturligvis skal man ikke undervurdere de potensielle konsekvensene av feilene som er påvist. Senarioet om et 50.000-kronerskamera som deiser i bakken fordi bæreremmen løsner eller et dyrt objektiv som faller av fordi festeanordningen svikter er naturligvis uhyggelig for en fotoentusiast. Men fram til nå ser dette bare ut til å ha vært et hypotetisk uhell, ikke noe som har skjedd i virkeligheten.

Isteden bør vi vel glede oss over at Nikon er på banen med et sterkt produkt som Nikon-entusiaster kan få mye glede av i årene som kommer. Og som også brukerne av kameraer fra Nikons ledende konkurrenter på sikt vil dra fordel av, når disse produsentene etter hvert kommer opp med kameraer som skal møte den nye konkurransen fra Nikon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.