Hvor gode er iPhone-bildene, egentlig?

Shot on iPhone Challenge 2019
Et av vinnerbildene i Shot on iPhone-konkurransen. Se det ubeskåret lenger nede i artikkelen. (Foto: Alex Jiang)
Shot on iPhone Challenge 2019
Et av vinnerbildene i Shot on iPhone-konkurransen. Se det ubeskåret lenger nede i artikkelen. (Foto: Alex Jiang)

Apple har kunngjort de ti vinnerne i Apples globale fotokonkurranse Shot on iPhone Challenge. Ingen norske bidrag kom helt til topps. Men hvor gode er egentlig vinnerbildene?

[toc] Kameranytt gjengir her alle de ti vinnerbidragene, som Apple har distribuert med grønt lys for redaksjonell publisering. 

Faktisk er nettopp publisering i praksis en viktig del av premieringen. I utgangspunktet skulle det faktisk være helepremien. Men akkurat dét vakte såpass mye oppsikt at Apple snudde om og besluttet å gi vinnerne en pengepremie i tillegg. Størrelsen på premiebeløpet er imidlertid ikke kjent, ifølge nettstedet Digital Trends.

I tillegg til å bli presentert på Apples nettsider vil vinnerbildene også bli stilt ut i Apples butikker, og i utvalgte byer vil de også bli stilt ut i stort format på plakattavler rundt omkring.

Apple på sin side får rett til å bruke konkurransebidragene royalty-fritt i ett år. Reglene skrev vi mer detaljert om i en artikkel som ble publisert mens konkurransen ennå pågikk.

LES OGSÅ: Stor iPhone-konkurranse

Vinnerbildene

Men nå er det altså de ti vinnerbildene det dreier seg om. De ti bildene som vant konkurransen, er tatt med et utvalg av iPhone-modeller, fra iPhone 7 til nye iPhone Xs Max. 

Apple har kjørt sin Shot on iPhone-konkurranse i flere år nå, og hensikten har vært å vise verden hvor profesjonelle fotoresultater man kan få med et mobilkamera i toppklassen. 

Problemet for Apple akkurat nå, som Digital Trends påpeker, er at konkurransen er blitt mye sterkere i det siste, med mobilkameraer fra Huawei, Samsung, Google og andre som ikke bare puster iPhone i nakken, men som i en del tester er blitt rangert foran iPhone. Derfor er det ventet at Apple til høsten vil prøve å komme seg opp på toppen igjen med nye iPhone-modeller med enda bedre kameraer, heter det.

LES OGSÅ: Ekstern iPhone 7-optikk – smør på flesk?

I mellomtiden får vi nøye oss med vinnerbildene i Shot on iPhone-konkurransen, som jeg for min del synes er spennende bilder. De er veldig forskjellige i motivvalg og komposisjon, og vinnerrekka spenner over mye, fra klassiske landskapsbilder til mer abstrakte kunstforsøk.

Mobilkamera-debatten

Debatten om mobilen som akseptabelt kamera eller ikke er både høylytt og intens. Noe av debatten er knyttet til spørsmålet om det er mulig å lage gode forstørrelser – i betydningen store bilder – av bilder tatt med så små bildebrikker. Noe av debatten går på ergonomien – eller mangelen på ergonomi – med noe som er så ulikt et klassisk kamera som en mobiltelefon er. Og noe av debatten går på om mobilkameraprodusentenes forkjærlighet for teknologiske nyvinninger som kunstig intelligens, dataskapt bokeh og mangelen på manuelle styringsmuligheter gjør at mobilkameraene ikke kan regnes som kameraer i det hele tatt. For en tid siden var jeg innom en norsk fotogruppe på Facebook som gjerne tok imot medlemmenes bilder for bildekritikk – forutsatt at de ikke var tatt med mobilkamera. Personlig synes jeg det er å operere med en utdatert fotografi-definisjon, men det er det sikkert mange som er uenig i. 

LES OGSÅ: Enda bedre data-foto fra Apple

Ta debatten!

Apropos enig eller uenig: Har du noen synspunkter på vinnerbildene i Shot on iPhone-konkurransen, er du velkommen til å legge inn noen ord i kommentarfeltet.

Juryen har for øvrig bestått av 11 medlemmer, de fleste profesjonelle fotografer, men også med innslag fra Apples ledelse.

LES OGSÅ: Portrett-krig: iPhone, Nikon og Panasonic

Endelig er vi klare til å gå løs på vinnerbildene. Sammendragene av jurykommentarene er oversatt og kortet ned av Kameranytt, men med stor vekt på å bevare meningsinnholdet så godt som mulig.

Du kan for øvrig klikke på hvert av bildene for å få se dem i «full størrelse», det vil si basert på de ulike filstørrelsene som Apple har valgt å distribuere bildefilene i. Disse ligger på mellom 1,6 og 5,9 megabyte.

Alex Jiang, USA, med iPhone Xs Max:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Alex Jiang.

Om dette bildet sier jurymedlem Chen Man at bildet er fylt av vakre farger, og at komposisjonen gir en følelse av at her fortelles det en historie. Hvis man zoomer inn, kan man se detaljer knyttet til hver familie og deres unike særpreg.

LES OGSÅ: Med iPhone 8 Plus på Times Square

Blake Marvin, USA, med iPhone Xs Max:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Blake Marvin.

Phil Schiller, Apples globale markedssjef, satt i juryen og sier at det stjålne øyeblikket med blikk-kontakt mellom fotografen og vaskebjørnen er ubetalelig. Det er som om den ene sier til den andre at hvis du trekker deg langsomt tilbake, blir ingen skadd. Fotograf Austin Mann i juryen påpeker at timingen er perfekt, takket være null lukkertidsforsinkelse med iPhone, samt Smart HDR-funksjonen som gjør det mulig å få fram både vaskebjørnens øyne og de mørke skyggene inne i trestokken.

Darren Soh, Singapore, med iPhone Xs Max:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Darren Soh.

Her sier jurymedlem Phil Schiller at fotografiet er et speilbilde som ser ut som et maleri – to verdener som har kollidert. Chen Man sier dette bildet skaper en fantastisk følelse hos betrakteren.

Nikita Yarosh, Hviterussland, med iPhone 7:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Nikita Yarosh.

Jurymedlem Austin Mann sier om dette bildet at det viser at man ikke trenger å reise helt til Island for å fotografere skjønnhet, for skjønnheten er rett fremfor øynene våre. Måten linjene krysser hverandre på i bildet, de levende fargene, følelsen av gammelt og nytt – dette er ganske enkelt et flott bilde, sier han.

LES OGSÅ: Bruker Huawei-mobil til fotojobben

Dina Alfasi, Israel, med iPhone X:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Dina Alfasi.

Om dette bildet sier jurymedlem Brooks Kraft at det har et unikt perspektiv og viser en ny måte å ta bilder av reflekterende motiver, som er et populært motiv. Han påpeker også at det store dybdeskarphetsomfanget til iPhone i standardmodus gjorde det lett å få alt skarpt i dette bildet. Med et speilreflekskamera ville det ha vært vanskelig å holde alt i fokus, hevder han.

Elizabeth Scarrott, USA, med iPhone 8 Plus:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Elizabeth Scarrott.

Jurymedlem Pete Souza, som i likhet med Brooks Kraft har vært offisiell fotograf i Det hvite hus, sier at dette er et godt portrett der bakgrunnen er med på å sette det hele inn i en sammenheng. Barnets ansikt har en optimal plassering i bildet, plassert slik at bakgrunnen rett bak henne er ren og ikke forstyrrende. Souza sier han kjenner igjen stedet der bildet er tatt og at han sannsynligvis har stått på akkurat det samme stedet selv. – Men bildet ligner ikke på noen andre jeg har sett fra dette stedet, sier han.

Andrew Grisworld, USA, med iPhone Xs:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Andrew Griswold.

Her sier jurymedlem Jon McCormack at dette bildet er veldig godt gjennomtenkt og gjennomført. Bakgrunnsmønsteret holder bildet sammen, og gjentakelsen av mønsteret i de små vanndråpene gjør bildet visuelt interessant. Han påpeker at den kreative bruken av dybdeskarphet er utmerket.

Bernard Antolin, USA, med iPhone Xs Max:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Bernard Antolin.

Kaiann Drance i juryen sier om dette bildet at det kanskje ser ut som et enkelt landskapsbilde, men at god anvendelse av sort/hvitt-mulighetene har hevet bildet og skapt en annerledes stemning, med dramatiske kontraster i skyene og landskapet.

LieAdi Darmawan, USA, med iPhone Xs:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: LieAdi Darmawan.

– Jeg føler at dette landskapet er blitt håndtert som et gammelt portrett, sier jurymedlem Luísa Dörr. Teksturen i fjellene minner om et gammelt og rynkete ansikt, mener hun. – De eldste motivene som mennesker har greid å gjenskape, er portretter og landskap, og det er noe i dette bildet som appellerer til underbevisstheten, sier hun.

Robert Glaser, Tyskland, med iPhone 7:

Shot on iPhone Challenge 2019
Foto: Robert Glaser.

Om dette bilder sier jurymedlem Kaiann Drance at bildet har et fantastisk dynamikkomfang. Det er fine detaljer i hele bildet, både i åkeren, trærne og skyene. En vakker dyp himmel og behagelige farger overalt.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.