Hvor mye bedre mobil-kamera er iPhone 15 blitt?

Apple iPhone 15
3 BLIR 7: De tre kameraene på baksiden av iPhone 15 Pro Max (til venstre) er organisert med så mange muligheter at det oppleves som at man går rundt med sju kameraer i lommen, hevder Apple. (Pressefoto: Apple.)

Folk som fotograferer mye med mobil-kamera, har fått et nytt dilemma: Er det aktuelt å oppgradere til iPhone 15? Apple har nå lansert fire iPhone 15-modeller – med litt eller mye foto-nytt.

For ordentlige foto-entusiaster – for eksempel slike som leser Kameranytt.no – er det vel egentlig bare toppmodellen som er interessant: iPhone 15 Pro Max. Blant annet med et nytt zoomobjektiv som byr på 5x optisk zoom opptil en tele-brennvidde tilsvarende 120 mm. Men også modellene som ikke er fullt så foto- og video-sentriske som iPhone 15 Pro Max, byr på interessante forbedringer på foto- og video-siden.

Nytt hovedkamera

En nyhet for de to rimeligste modellene, iPhone 15 og iPhone 15 Plus, er nytt hovedkamera, opp fra 12 megapiksler i iPhone 14 og iPhone 14 Plus til 48 megapiksler i årets iPhone 15-utgaver. Den store økningen i oppløsningen er riktignok ikke oppnådd ved hjelp av en mye større bildebrikke, men med det som Apple kaller en «quad-pixel sensor». Dette er knyttet til hvordan lyset leses av gjennom fargefilteret som ligger over fotodiodene på bildebrikken. 

Apple iPhone 15
FARGENE: iPhone 15 og iPhone 15 Plus er tilgjengelig i fem farge, fra venstre: sort, blå, grønn, gul og rosa. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Apple benytter et såkalt Quad Bayer-mønster der fire piksler inntil hverandre leser av en og samme farge, i stedet for det klassiske Bayer-mønsteret der to nabopiksler leser av grønt, mens de to resterende av de fire leser av henholdsvis rødt og blått. Resultatet av Quad Bayer-teknikken blir en form for firedobling av pikselstørrelsen. De 48 megapikslene blir i praksis lest av som fra en brikke på 12 megapiksler, men med mye større piksler enn de fysiske pikslene på brikken.

Apple innførte en slik forbedret oppløsning på de to Pro-modellene i iPhone 14-generasjonen som kom for ett år siden, i iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max. Jeg skrev da en ganske detaljert artikkel om teknikken som du kan lese her:

Det nye nå i 2023 er altså at denne løsningen er benyttet på hovedkameraet i alle de fire nye modellene, iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max.

For rask autofokus har hovedkameraet 100 prosent «Focus Pixels», skriver Apple i pressemeldingen. Dette er Apples måte å snakke om fasedetekterende autofokus på. Det betyr at her dekker fokussensorene hele bildefeltet.

I stedet for å bruke full 48-megapikslers modus kan man velge å fotografere i en «binned» modus på 24 megapiksler. Kjekt med litt redusert filstørrelse hvis man for eksempel vil dele bilder med andre, men på den andre siden også kjekt med dobbelt så høy oppløsning som den gamle på 12 megapiksler.

Apple iPhone 15
NYT DETALJENE: Eksempel på detaljrikt bilde tatt med hovedkameraet i iPhone 15 eller iPhone 15 Plus. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Ultravidvinkel-objektiv

Apple opererer også med et 12-megapikslers teleobjektiv som egentlig går ut på at et utsnitt av quad-pixel-bildesensoren benyttes til å ta et 2x tele-utsnitt av bildet, altså med en brennvidde som tilsvarer 52 mm. Hovedkameraets standard-brennvidde tilsvarer 26 mm, med lysstyrke på f/1,6, og man har den samme lysstyrken også i tele-modus.

I tillegg har iPhone 15 og iPhone 15 Plus et ultravidvinkel-kamera der objektivet har en brennvidde på 13 mm med lysstyrke f/2,4.

Gjennom intelligent integrasjon mellom maskin- og programvare gir denne objektiv-sammensetning tre optiske standard-zoomnivåer: 0,5x, 1x og 2x. For første gang på en iPhone med to fysiske kameraer.

Begge kameraene har for øvrig bildestabilisering med bevegelig sensor.

Automatisk portrettmodus

Apple iPhone 15
PORTRETTMODUS: iPhone 15 detekterer når det er en person i bilderuten og registrerer automatisk dybdedata som gjør at brukeren kan bestemme om bildet for eksempel skal lagres i portrettformat med uskarp bakgrunn – med en gang eller senere i Apple Bilder-appen. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

En annen nyhet som gjelder for kameraene i alle iPhone 15-modellene, er at portrett-modus nå slår inn automatisk – Apple kaller det neste generasjons portretter med fokus- og dybdeskarphetskontroll. Når systemet detekterer en person, en hund eller en katt i bilderuten, går mobilkameraet automatisk over i portrett-modus der kameraet også registrerer dybdeinformasjon i motivet. Det samme skjer når man tapper på skjermen for å angi fokuspunkt manuelt. Dermed kan brukeren enkelt gjøre om bildet til et vakkert, skarpt portrett med diffus bakgrunn etterpå i Apple Bilder-appen på iPhone, iPad eller Mac. Slik kan brukeren også justere fokuspunktet etter at bildet er tatt.

I tillegg skal natt-modusen være forbedret, med skarpere detaljer og mer livaktige farger. Smart HDR skal bidra til mer realistiske hudtoner, med kraftigere høylys, rikere mellomtoner og dypere skygger gjengitt i Apple Bilder-appen. Denne HDR-rendringen vil også være tilgjengelig i tredjeparts-apper. Disse forbedringene gjelder både hovedkameraet på 48 megapiksler, ultravidvinkel-objektivet og selfie-kameraet på forsiden.

Pro- og Pro Max-forbedringene

Så er vi kommet fram til de «ordentlige» iPhone-kameraene, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Den nyeste generasjonen av Apples mobiler som er attraktive for fotoentusiaster som har erfart at man får gode og anvendelige bilder og videoer også med mobilkamera. Selv om puritanerne blant oss fortsatt fnyser av mobilkameraer.

Jeg påstår naturligvis ikke at et mobilkamera, selv ikke i toppklassen, kan erstatte et fullformats speilrefleks-kamera eller speilløst system-kamera. Hverken på bildekvalitet, forstørrelsesmuligheter eller på selve fotograferings-opplevelsen. Derfor bruker jeg da også som oftest et speilløst systemkamera i de fleste situasjoner der fotografering eller videofilming er planlagt.

7 OBJEKTIVER: iPhone 15 Pro Max kan oppleves som å ha sju objektiver i lommen, hevder Apple. (Video: Apple.)

Men til mitt bruk viser det seg som regel at bildene og videoklippene som blir tatt opp litt mer spontant på den alltid medbrakte mobilen, holder mer enn godt nok til de visningsalternativene som jeg benytter. I skrivende stund breuker jeg for det meste en iPhone 13 Pro Max med 512 GB lagringsplass. Jeg jobber tross alt ikke som reklamefotograf og trenger ikke tenke på at bildene mine skal forstørres til store plakater, og jeg lager ikke videoreklame som skal vises i kinosaler, selv om jeg er glad i å skyte litt 10-bits HLG-video til min Dolby Vision-TV i stua. Jeg er heller ikke sportsfotograf. Og jeg fotograferer ikke dyr og fugler med kraftige teleobjektiver.

Derfor er mobilkamera helt OK for meg. Og for utallig mange andre, om man skal dømme utfra både salgstall og den åpenbare interessen for mobil-kameraer der ute.

Apple slåss mot Samsung, Google, Motorola, Xiaomi og en rekke andre mobilprodusenter i et knallhardt marked. Og det er Apple mot røkla, i den forstand at konkurrentene har én ting til felles: Android-operativsystemet. Mens Apple er alene – selvvalgt – på sin iOS-plattform. Og Apple har greid seg bra med sine mobilsatsing. iPhone-omsetningen utgjorde i 3. regnskapskvartal i regnskapsåret 2023 cirka 48,5 prosent av Apples globale omsetning. Dette gjaldt perioden april-juni 2023, ettersom Apple har avvikende regnskapsår. Tre-fire ganger i årene 2015-2018 var iPhone-andelen oppe i nesten 70 prosent av omsetningen, ifølge Statista

Så iPhone er definitivt et sentralt produkt for den gamle Mac-produsenten. Både de rimeligere modellene – om ikke akkurat billige – for de brede massene av mobilbrukere, og de dyrere – til dels svært dyre – for foto- og video-entusiaster.

Støpt i titan

Apple iPhone 15
TITAN: iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max har en ny ramme støpt i titan. Lett, solid og god å holde i, ifølge Apple. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Den kanskje mest iøynefallende nyheten med iPhone 15 Pro med 6,1-tommers skjerm og iPhone 15 Pro Max med 6,7-tommers skjerm er at begge nå er støpt i titan i stedet for stål. Ifølge Apple har titan et av de beste styrke-til-vekt-forholdene i et metall. Derfor brukes titan for eksempel i romfartøy på ferder til Mars, noe Apple naturligvis gjør et poeng av i presentasjonen av de nye Pro-modellene.

Titan-båndene rundt kanten av iPhone 15 Pro-mobilene har bidratt til at disse modellene har fått en tynnere ramme enn noen tidligere iPhone har hatt. Dessuten er de børstet og sandblåst, og de har fått avrundede konturer. Alt dette skal ha bidratt til å gjøre titan-mobilene mer behagelige å holde i.

Tetraprisme

Med den nyeste iPhone-lanseringen følger det også med et nytt ord som mange av oss må lære. For det kanskje ikke så mange som vet hva et tetraprisme er? Ikke så rart, for det gjør ikke Wikipedia heller.

Lenge før lanseringen fortalte ryktene oss at den kommende iPhone 15 Pro Max ville komme med en heftigere telezoom enn før. Forgjengeren hadde et 3x teleobjektiv tilsvarende 77 mm. Nå var det snakk om 5x, altså med en brennvidde opptil tilsvarende rundt 120 mm. Ryktene sa at det ville være et teleskopisk objektiv, altså liggende en annen vei enn det fremste linseelementet pekte. Det samme prinsippet som gjør at en ubåt-kaptein kan se utover havet i alle retninger når ubåten ligger i overflaten, selv om periskopet i utgangspunktet peker rett opp mot himmelen.

Apple iPhone 15
FARGENE: iPhone 15 Pro-modellene kan fås i fire farger, fra venstre: sort titan, hvit titan, blå titan og en farge som Apple kaller naturlig titan. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Men ryktemakerne tok feil. Apple kaller løsningen «en innovativ tetraprismedesign». Det hele beskrives som en foldet struktur av glass under objektivet som reflekterer lysstrålene fire ganger. Dette gjør det mulig for lyset å bevege seg lenger innenfor det samme området, slik at man får en ny brennvidde som strekker seg. Angivelig enklere enn periskop-systemet, selv om Apple foreløpig ikke når opp i så lang telebrennvidde som enkelte av konkurrentene.

Sammen med dette har Apple koblet sitt mest avanserte stabiliseringssystem til nå, med dobbelt så mange mikrojusteringer som tidligere. Den tredimensjonale optiske bildestabiliseringsmodulen har bevegelige sensorer og autofokus som beveger seg i tre retninger. Vi snakker om opptil 10.000 mikrojusteringer per sekund.

I tillegg til optisk zoom på 5x får man også tilgang til digital zoom på opptil 25 x. Det gjenstår å finne ut hvor mye det går ut over bildekvaliteten, som digital zoom vanligvis gjør. 

3 objektiver i mobilen

Rent fysisk har iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max tre kameraer på baksiden. Begge har i likhet med ikke-Pro-modellene et 48 MP hovedkamera. Men brikken er litt større, med litt større fotodioder. Brikkesettet i iPhone 15 og iPhone 15 Plus har dioder på 1 mikrometer, og brennvidden er oppgitt til 26 mm, mens de tilsvarende data for iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max er 1,22 mikrometer samt brennvidde tilsvarende 24 mm og lysstyrke f/1,78. Alle modellenes hovedkamera har optisk bildestabilisering med bevegelig sensor, 100 prosent dekning av fokuspunkter og støtte for superhøyoppløselige bilder på 24 MP og 48 MP.

Begge har også et 12 MP ultravidvinkel-objektiv på 13 mm og lysstyrke på f/2,2.

Apple iPhone 15
PROFF VIDEO: Med iPhone l5 Pro-modellene får videofolk bedre støtte for profesjonell arbeidsflyt. Med programmet Capture One kan man for eksempel ta opp video med iPhone og umiddelbart få overført 48-megapikslers ProRAW-videofiler direkte til en Mac. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

På telesiden er det altså forskjell på de to mobil-modellene. iPhone 15 Pro ser ut til å ha samme telekamera som før, med et 12 MP 3x-objektiv tilsvarende 77 mm med lysstyrke f/2,8 og optisk bildestabilisering. Mens iPhone 15 Pro Max har det nye 5x teleobjektivet på 12 megapiksler og brennvidde tilsvarende 120 mm.

I tillegg til de tre fysiske kameraene kommer 12 MP 2x tele via quad-pixel-sensor tilsvarende 48 mm, altså tele via utsnitt fra hovedkameraet, akkurat som på iPhone 15 og iPhone 15 Plus.

Begge iPhone 15-modellene har dessuten digital zoom, Pro-modellen på opptil 15x og Pro Max-modellen på opptil 25x. Dessuten har naturligvis alle iPhone 15-modellene et 12 MP selfie-kamera på fremsiden, hos Apple kalt et TrueDepth-kamera.

7 objektiver i lommen

De forskjellige kombinasjonsmulighetene med objektivene på iPhone 15 Pro-modellene gjør at det kan føles som om man har med seg sju objektiver i lommen, hevder Apple. Man kan starte med 0,5x ultravidvinkel i makro-modus når man er tett innpå et motiv. Eller man kan ta et ordinært 0,5x ultravidvinkel-avstandsbilde med brennvidde tilsvarende 13 mm. Hovedkameraet kan kjøre i 1x-modus tilsvarende forhåndsinnstillinger på 24 mm, 28 mm eller 35 mm, eller man kan svitsje til 2x tele på 48 mm eller den nye 5x tele-modusen tilsvarende 120 mm.

Mens man før tok bilder på maks 12 megapiksler, gjør teknologien i det som Apple kaller den nye Photonic Engine at de beste pikslene fra et høyoppløselige bilde kombineres med en eksponering som er optimalisert for å fange lyset. Da lager kameraet automatisk et bilde på 24 megapiksler, som jo er dobbelt så høy oppløsning som før.

Hva så med å fotografere fullt ut i 48 megapiksler? Jo, det kan du gjøre i det effektive HEIF-formatet, som tross høy oppløsning gir bilder som er lett å dele. Men for virkelig maksimal gjengivelse av detaljene kan du fotografere i ProRAW med 48 megapiksler – riktignok med ganske store bildefiler som resultat.

Nye video-muligheter

iPhone 15 Pro-modellene har fått en ny funksjon som iPhone har manglet tidligere: Mulighet til å lagre videoopptak på eksterne lagringsmedier. Overføringen skjer da gjennom den nye USB-C-kontakten. Folk som sliter med den begrensede lagringsplassen internt i iPhone-ene vil sikkert være glad for denne løsningen.

Apple iPhone 15
PROFF-VIDEO: Med blant annet mulighet for ekstern lagring av store videofiler kommer trolig iPhone 15 Pro Max til å bli litt mer attraktiv i profesjonelle videomiljøer. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Dette betyr også at du kan ta opp video i Apples ProRes-format i 4K opptil 60p, mot maks 30p tidligere.

Apple legger også inn støtte for et log-format for profesjonelle videofolk som ønsker bedre muligheter for fargegradering av opptakene. iPhone 15 Pro-modellene støtter nå Academy Color Encoding-systemet (ACES) for profesjonell arbeidsflyt knyttet til fargegradering. Det kan innebære økt aksept for iPhone Pro Max i profesjonelle videomiljøer.

Man må opp på Pro-modellene for å kunne videofilme i 10-bits HDR og ProRes-formatet, men alle modellene støtter Dolby Vision HD opp til 60 bps.

Rask USB-bildeoverføring

Apple iPhone 15
20X RASKERE: Overføring av store videofiler fra iPhone 15 Pro-modellene til en Mac kan nå gjøres opptil 20 ganger raskere enn før takket være kombinasjonen av USB-C og USB 3, ifølge Apple. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Med enda større bilde- og videofiler enn før øker nok brukernes ønske om mulighet til raskere bildeoverføring, for eksempel til Mac for bilderedigering der. Med den nye iPhone-generasjonen har Apple ikke bare gått over fra Lightning-kontakt til USB-C-kontakt – etter ordre fra EU. Men iPhone 15 Pro-modellene er de første iPhone-ene som støtter USB 3-standarden, som vel å merke forutsetter at man bruker en USB-C-kabel som støtter overføringshastighet på opptil 10 gigabit per sekund (Gbps). Dermed får man opptil 20x raskere filoverføringer enn før, ifølge Apple.

iPhone 15 Pro og Pro Max støtter dessuten Wi-Fi 6E, som gir opptil dobbelt så rask trådløs hastighet som før.

Annet

Nyheter utenom det som direkte har med foto og video å gjøre, selv om det innvirker indirekte på foto og video når det gjelder ytelse, er blant det nye Apple-designed A17 Pro-brikkesettet med ny 6-kjerners sentralprosessor (CPU), ny 6-kjerners grafikkprosessor (GPU) og ny 16-kjerners Neural Engine.

Opptak til Spatial Video blir tilgjengelig senere i 2023. Dette vil gjøre det mulig å gjøre opptak myntet på å vises i Apples Vision Pro-briller.

Apple iPhone 15
NATTMODUS: Bilder tatt i mørke med iPhone 15 skal bli bedre enn før takket være forbedret nattmodus, ifølge Apple. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Alle iPhone 15-modeller vil naturligvis støtte nye iOS 17, som kommer om kort tid.

Den nye iPhone-generasjonen har ikke lenger lydbryteren som har fulgt disse mobilene i mange år, men har fått en ny handlingsknapp. Som standard brukes den til å slå ringelyden av eller på, men den kan også programmeres til en rekke andre funksjoner, som for eksempel å slå på kameraet.

Batteritiden oppgis til opptil 29 timers videospilling på iPhone 15 Pro Max, 23 timer på iPhone 15 Pro, 26 timer på iPhone 15 Plus og 20 timer på iPhone 15.

Den såkalte Dynamic Island som kom først på iPhone 14 Pro-modellene som en løsning for å utnytte den såkalte «busslommen» på toppen av skjermen, er nå i funksjon på alle iPhone 15-modellene. Løsningen brukes til varsling og oppdateringer i sanntid.

Mottakelsen

Det er dårlig med testomtaler der ute ennå siden det i skrivende stund bare er ett døgn siden iPhone 15-generasjonen ble lansert og fortsatt noen dager igjen til testeksemplarer blir sendt ut. Men en del synspunkter er jo dukket opp. 

For eksempel kommer nettstedet GSMArena med en advarsel mot å kjøpe iPhone 15. Nettstedet hevder at dette langt fra er den store oppdateringen som Apple vil ha oss til å tro. Man får ikke noe særlig mer enn med iPhone 14, som igjen var nesten identisk med iPhone 13, ifølge GSMArena. Skjermen har dårlig skjermoppfriskning på bare 60 Hz, heter det. Hadde Apple i det minste økt den til 90 Hz, ville det ha hjulpet, men den ligger uansett milelangt bak skjermen på iPhone 15 Pro med sine 120 Hz og en alltid-på-funksjon.

Apple iPhone 15
PORTRETT: Et sort/hvitt iPhone 15-portrett i telemodus. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Derimot får iPhone 15 Pro-modellene mye skryt. A17 Pro-brikkesettet, verdens første 3 nanometers-systembrikkesett, trekkes fram sammen med 10 prosent raskere prosessor og opptil 20 prosent raskere grafikk. GSMArena ser også ut til å være begeistret for det nye 48-megapikslers kameraet i begge Pro 15-modellene, med enda større sensor enn i ikke-Pro-modellene, 1,22 mikrometer pikselstørrelse mot 1,0 mikrometer. 5x telezoom-kameraet i iPhone 15 Pro Max omtales som en zoom-revolusjon i iPhone-familien, selv om det tok Apple flere år å utvikle løsningen.

Prisene

Man kan begynne å forhåndsbestille de nye iPhone 15-modellene fra 15. september 2023 klokka 14. De første enhetene blir tilgjengelig fra 22. september, ifølge Apple.

Startprisen på den enkleste utgaven av iPhone 15 med 6,1-tommers skjerm er 11.990 kroner. Da er lagringsplassen beskjedne 128 GB. Du kan få den for 13.390 kroner med 256 GB, eller du kan makse ut på 512 GB for 16.390 kroner.

Vi du ha iPhone 15 Plus med den større 6,7-tommers skjermen, er startprisen 13.490 kroner med 128 GB lagring, 14.890 kroner med 256 GB lagring og 17.890 kroner med 512 GB lagring.

Går du for iPhone 15 Pro med 6,1-tommers skjerm, koster den rimeligste 14.990 kroner – med 128 GB lagringsplass. Du får den for 16.390 kroner med 256 GB lagring, eller 19.390 kroner med 512 GB lagring. Maks lagringsplass er 1 TB, og da er prisen 22.390 kroner.

Så er vi fremme ved toppmodellen, iPhone 15 Pro Max. Her er minste lagringsplass 256 GB, og da er prisen 17.990 kroner. Med 512 GB koster Pro Max-modellen 20.990 kroner. Helt på toppen finner vi utgaven med 1 TB lagring til 23.990 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

  1. “Ingenting” om Selfiekamera? iPhone 14 Pro var verdens første med Ekte Autofokus. Har iPhone 15 det samme?
    Nummer 2 med AF i Selfie er Meizu 20 Infinity der TLens fra det norske firmaet polight fra Horten! Og den norske linsen er utrolig mye bedre enn VCM-moduler med masse støy og pumping for å fokusere!
    Som ivrig tilhenger av norsk Tech anbefaler jeg deg å ta en tur til Horten for å sjekke ut Norges kommende Enhjørning!
    Ha en fortsatt fin kveld!

    Mvh Kjell Olav Naley
    97533515

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.