Går det an å lage proffere videoer med mobilkamera hvis du svitsjer til en mer profesjonell kamera-app? Eller vil mobilkameraene forbli et mobbeoffer til evig tid?
Blackmagic Design skaper debatt. Med god hjelp fra Apple. Under sin store lansering av nye MacBook Pro og iMac med Apples M3-prosessorbrikkefamilie i slutten av oktober 2023 viste Apple som vanlig en omfattende videopresentasjon av de nye produktene. Men det var noe som var uvanlig med videoen. Hva? Les videre.
Denne gang ble ikke videoen vist på storskjerm for pressen i Apple-hovedkvarteret i Cupertino, en snau times kjøring sør for San Francisco. Apple nøyde seg isteden med å holde et fåtall mindre sammenkomster for utvalgt presse og en del influensere, blant annet i New York. Samt strømme videoen til hele verden, naturligvis.
Proff-video
Og som vanlig fikk verden se en profesjonell lanseringsvideo fra Apple, produsert med profesjonelt video- og lyd-utstyr av et stort team av profesjonelle videofolk. Med avanserte rigger, kraner, kameravogner, svære lyspaneler og mye annet tilbehør, inkludert droner. Vi fikk se sømløs bevegelse og stilfull kameraføring gjennom Apples futuristiske lokaler. Slik vi har sett Apple-lanseringene mange ganger før, perfeksjonert da Apple i en periode valgte å la være å invitere publikum og presse til sine lanseringer under covid-pandemien. Selv om gjestene og pressen nå er kommet tilbake til noen av de største årlige lanseringene, er de påkostede videopresentasjonene fra covid-årene beholdt.
Men det var én stor forskjell under høstens lansering: Alle de profesjonelle – og store – videokameraene som var blitt brukt før, gjerne til priser på over 200.000 kroner per kamera, var byttet ut med små iPhone-er. Nærmere bestemt iPhone 15 Pro Max. Over hele linja.
Den nye video-appen
Det som kanskje var mest spennende for oss som gjerne tar opp litt videofilm i ny og ne på iPhone: Apple lot være å bruke sin egen Kamera-app til opptakene. Isteden valgte Apple å benytte ny tredjeparts-programvare til opptakene, programvare som er helt gratis og som vi kan laste ned så mye vi bare lyster fra Apples App Store. Uten at det dermed er sagt at vi kan lage like avansert video som Apple.
Appen heter Blackmagic Camera App og ble lansert i midten av september 2023. Appen har fått en masse medie-oppmerksomhet i de to første månedene den har vært tilgjengelig. Apples bruk av den i forbindelse med MacBook Pro-lanseringen har ikke gjort interessen mindre.
Apple samarbeider
Det kanskje mest oppsiktsvekkende i Apples egen presseomtale av videoprosjektet er innrømmelsen av tett samarbeid mellom Apple og Blackmagic Design om utviklingen av appen. Vanligvis får vi vite lite om Apples samarbeidsprosjekter. Men nå har Apple lagt ut en pressemelding om videoprosjektet, og der står følgende (Kameranytts oversettelse):
– Vi har gjort en kjempejobb i kulissene i vårt samarbeide med en fantastisk tredjeparts-utvikler, Blackmagic Design, som har skapt en utrolig app som har gjort det mulig for oss å bruke et stort antall monitorer og medarbeidere, som alle har arbeidet akkurat slik de har vært vant til, uttaler Jon Carr.
Carr er Apple-medarbeider med profesjonell video-arbeidsflyt som spesiale. Navnet hans har tidligere stått i rulleteksten på filmer i Top Gun- og Terminator-seriene. Hans fremste medhjelper var Jeff Wozniak, som har vært innom filmer og serier som Avtar, Iron Man 2, Apeplaneten og Star Trek samt Transformers. Det hele ble ledet av dokumentaristen Brian Oakes.
Det manglet med andre ord ikke på video-kunnskap og -erfaring under planleggingen, filmingen og etterarbeidet av videoen om de nye MacBook Pro-maskinene.
Mørkt og skummelt
Noe av det som kanskje imponerte mest med videopresentasjonen, var at Apple hadde valgt å ta opp hele presentasjonen i lokaler som tidvis var ganske mørke – og litt skumle. Lanseringen falt sammen med Halloween, som amerikanerne har hatt et nært forhold til mye lengre enn oss nordmenn og som derfor kan være kulisse også for noe som er myntet på voksne.
Apple ga begivenheten en litt skremmende tema-tittel: Scary Fast. Altså Skremmende Fort på godt norsk. Litt halloweensk skremsel kombinert med høy fart. For det var jo særdeles raske datamaskiner med særdeles raske prosessorbrikker som skulle presenteres.
Så hvorfor var det imponerende at Apple turte å bruke så mørke omgivelser? Jo, noe av den vedvarende kritikken mot mobilkameraer opp gjennom årene – inklusive Apples iPhone-er – har vært rettet mot fotografering og videofilming i dårlig lys. Det er særlig i dårlig lys at de iboende svakhetene ved de miniatyriserte mobilkameraene avsløres, har vært gjennomgangstonen. Apple tok derfor tilsynelatende en stor sjanse på å lage en tidvis mørk og dyster video om de nye produktene. Men jeg synes det gikk bra.
Man kan kanskje innvende at det var mer enn godt nok lys på presentatører og produktene som skulle lanseres. Apples egne pressebilder fra seansen viser at avansert og kraftig lysutstyr var i bruk. Det var helst i bakgrunnen og de ytre delene av omgivelsene at det var mørkt. Mørkt nok til å skape den rette Halloween-stemningen, men masse lys på det som Apple ville vi skulle fokusere på. Litt mørke i bakgrunnen og i utkanten av videobilder avslører neppe noen store videosvakheter hos iPhone. Apple-folkene og video-skaperne visste nok hva de gjorde.
ProRes
Viktige videostikkord for prosjektet er filming i Apples ProRes-kodek i 4K-oppløsning med opptil 60 bilderuter per sekund, samt Apple Log-koding med masse detaljer bevart til fargegraderingen i etterbehandling. Dessuten ble opptakene lagret direkte på ekstern harddisk tilkoblet iPhone-ene.
Det siste er et litt paradoksalt utslag av at Apple nærmest ble tvunget av EU til å bytte ut den lille Lightning-kontakten med standard USB-C-kontakt for lading av iPhone-ene fra og med 15-serien. Denne kontakten kan imidlertid også brukes til å koble til eksternt SSD-lagringsmedium til iPhone 15. Da får man ekstern lagring med hastighet på opptil 10 gigabit per sekund hvis man bruker riktig type kompatibel USB-3-kabel. Resultatet var at Apples filmteam kunne gjøre opptak nærmest i sanntid og gjøre endringer umiddelbart.
Apples videopresentasjon av nye MacBook Pro 14- og 16-tommer samt nye iMac kan du se her.
Blackmagic Design
Men så var det denne tredjeparts-appen, da. Blackmagic Camera App. La oss først se på selskapet som står bak. Blackmagic Design ble startet i Australia i 2001 og lanserte sitt første produkt året etter, et videografikkort for Mac som ifølge Wikipedia var det første som kunne ta imot ukomprimert 10-bits video.
10 år senere kom selskapet med sitt første Blackmagic Cinema-kamera. I mellomtiden hadde selskapet utviklet en rekke løsninger for fjernsynsvirksomhet. Dessuten hadde det kjøpt opp amerikanske Da Vinci Systems, en tidlig spesialist på fargekorrigering og fargegradering av video.
I dag har Blackmagic Design avdelinger i mange land, inkludert USA, Kina og Japan, og et stort produktspekter. Mye er myntet på den profesjonelle video- og kringkastings-bransjen. Men selskapet har også produkter for oss vanlige dødelige, som for eksempel Blackmagic Pocket Cinema-kameraene – 4K- og 6K-kameraer som til forveksling ligner på moderne speilløse systemkameraer, men er dedikerte videokameraer. Og populære både hos videoentusiaster og mindre produksjonsselskaper.
Også på programvaresiden har selskapet bygd seg opp et godt renommé, ikke minst med videoredigeringsprogrammet DaVinci Resolve Studio, som også fås i en gratisversjon uten Studio i navnet. Programmet nevnes nå gjerne i samme åndedrag som programmer som Adobe Premiere, Apple Final Cut Pro og Avid Media Composer, for å nevne noen. Altså profesjonell programvare for videobehandling, til overkommelig pris.
Blackmagic Camera App
Den nye iOS-appen Blackmagic Camera App er på en måte et resultat av selskapets engasjement både på maskinvare- og programvare-siden. iPhone-appen ser i stor grad ut som en tro kopi av brukergrensesnittet på Blackmagic Cinema-kameraene og er ment å skulle gi noe av den samme brukeropplevelsen, selv om iPhone jo er et mobilkamera, ikke et Blackmagic Cinema-kamera.
Hva er det som skiller Blackmagic-appen fra Apples Kamera-app? Jeg er fristet til å si alt. Apples app er trofast mot Apples mantra om at det meste skal være så enkelt som mulig. Jeg skal innrømme at jeg tidvis har prøvd mer avanserte video-apper som er ment å skulle gi litt mer «profesjonelle» muligheter for videofilmingen med iPhone. Men jeg har liksom syntes at brukergrensesnittet er kommet litt i veien. Sannsynligvis har jeg vært for utålmodig.
Men gratis-appen Blackmagic Camera App virket umiddelbart forlokkende. Ja visst har det et vell av innstillingsmuligheter. Men de ligger godt gjemt i et oversiktlig menysystem og forstyrrer ikke når man filmer. Under filming har man utvalgte menyknapper på høyre side av skjermen, men lite som forstyrrer selve videobildet.
Jeg planlegger å gjøre en grundigere vurdering av selve Blackmagic Camera App når jeg har fått prøvd appen litt mer enn jeg har rukket til nå. I denne omgang får jeg nøye meg med å fastslå at den byr på mange funksjoner og innstillingsmuligheter som bidrar sterkt til å gi brukeren en følelse av at iPhone er blitt et profesjonelt videokamera.
Når du i innstillingene for eksempel kan velge mellom å få vist lukkertid eller lukkervinkel på skjermen, skjønner du har et profesjonelt videoverktøy i hendene. Lukkervinkel er nok et ganske ukjent begrep for de fleste av oss, men ikke for folk med lang fartstid innen video-virksomhet.
Egentlig er lukkervinkel et begrepet som har gått i arv fra tidligere tiders filmkameraer med en roterende lukkermekanisme. Lukkervinkelen forteller hvor stor andel av en full 360-graders sirkel lukkeren slipper inn lys til hver enkelt bilderute på filmen. Filmfotografene tilstrebet en lukkervinkel på 180 grader. Da var lukkeren åpen halve tiden hver bilderute kunne eksponeres – ansett som et godt kompromiss mellom god gjengivelse av detaljer og behagelig gjengivelse av bevegelse, og også den største lukkervinkelen som var tilgjengelig. I motsetning til lukkertid er lukkervinkelen relatert til bps/fps – altså antall bilderuter per sekund man filmer i. En lukkervinkel på 180 grader tilsvarer en lukkertid på 1/50 sekund når man filmer med 25 bps, men 1/60 sekund hvis man filmer med 50 bps. I noen sammenhenger er slikt greit å vite, selv om det med dagens digitale videokameraer kanskje mest dreier seg om sjargong.
Video i skyen
Blackmagic Camera-appen støtter for øvrig Blackmagic Cloud, en skytjeneste der man kan laste opp sine videoer, ikke bare for lagring, men også for å dele og samarbeide med videoredigerere og folk som jobber med fargegradering og lignende. Over hele kloden. Men da må man betale en abonnementspris som man slipper hvis man bare vil ha appen.
Blir videoen proffere?
Det innledende spørsmålet mitt om mobil-videoene blir mer proffe med en proff video-app, har jeg foreløpig ikke noe svar på. Men jeg har en mistanke om at noe av svaret er at en app med så mange flere innstillings- og valg-muligheter bidrar til å gjøre deg mer nysgjerrig.
Kanskje føler du behov for å lese deg opp på funksjoner og teknikker du ikke er fortrolig med. Kanskje inspirerer de mange nye valgmulighetene deg til å eksperimentere mer med funksjoner du aldri har prøvd før. En proffere app kan altså bidra til å gjøre deg til en proffere videofotograf.
Da tror jeg det er på tide å stanse skrivingen i denne omgang og gå ut og filme litt med iPhone 13 Pro Max, som er den jeg bruker for tiden. Med Blackmagic Camera-appen som opptaksverktøy, naturligvis. Det gjenstår å se om videoene mine blir bedre. Men forhåpentlig blir jeg i hvert fall snart klar til å skrive en ordentlig vurdering av dette spennende programmet.
Vi ses.