Kameranytt.no

Hypermoderne speilløs med retro-aner

FLAGGSKIP: X-T2 er Fujifilms nye flaggskip i APS-C-klassen. (Foto: Fujifilm)
FLAGGSKIP: X-T2 er Fujifilms nye flaggskip i APS-C-klassen. (Foto: Fujifilm)
FLAGGSKIP: X-T2 er Fujifilms nye flaggskip i APS-C-klassen. (Foto: Fujifilm)

Nye Fujifilm X-T2 byr på den nyeste kamerateknologien i et kamerahus som har spor fra speilrefleks-gullalderen for 30-40 år siden.

Fujifilm har i sommer lansert X-T2, et nytt speilløst systemkamera som baserer seg på ytterligere videreutvikling av teknologien i retro-kameraet Fujifilm X-Pro2, som ble lansert tidligere i år.

Takket være forbedringer av autofokus-systemet er det kommet påstander om at dette blir det speilløse systemkameraet som endelig greier å gi de ekte speilrefleksene en skikkelig utfordring på autofokus-hurtighet og krevende autofokus-oppgaver som følgefokus og ansikts- og øye-detektering.

Søskenmodellen Fujifilm X-Pro2, lansert i januar, er et rendyrket, klassisk retro-kamera som leder tankene hen til Leica M-kameraer –  en gren av Leica-familien som så dagens lys i 1954 – med rammesøkervindu i kamerahuset. Nye X-T2 ser derimot ut som et ordentlig speilreflekskamera.

RETRO: Fujifilm har en utpreget retrostil på sine kameraer, selv om det kanskje er mer utpreget på X-Pro2 (til høyre) enn på det nye X-T2. (Foto: Fujifilm, montasje: Kamerablogg)
RETRO: Fujifilm har en tydelig retrostil på sine kameraer, selv om det kanskje er mer utpreget på X-Pro2 (til høyre) enn på det nye X-T2. (Foto: Fujifilm, montasje: Kamerablogg)

For ordens skyld: X-T2 er et systemkamera som hører hjemme i speilløs-klassen, altså med elektronisk søker.

Inspirert av fortiden

Som X-Pro2 er heller ikke nye X-T2 fritt for retrodesign. Legger man godviljen til, er det ikke vanskelig å se likhetstrekk med en del av de forholdsvis kompakte film-baserte speilreflekskameraene som en del av oss som ikke er så unge lenger i dag, brukte for 30-40 år siden.

Fujifilm X-T2
SLANK: Fujifilm X-T2 hører hjemme blant de speilløse systemkameraene og har dermed en ganske slank design. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm X-T2 har designmessig kanskje mer til felles med for eksempel min gamle Nikon FM-speilrefleks kjøpt i 1980 enn med dagens digitale Nikon-speilreflekskameraer. Kamerahuset er ganske kompakt og flatt, med et håndgrep som er mye mer beskjedent enn på mange av dagens digitale speilreflekser.

I speilløs-verdenen er det naturligvis ingen mangel på forholdsvis lette og kompakte kameraer, både med rammesøker-design og med speilrefleks-utseende – Olympus, Panasonic og Sony er blant fabrikantene som har spennende produkter å vise til her.

Men jeg må innrømme at da jeg fikk se de første bildene av nye Fujifilm X-T2 og fikk lese spesifikasjonene, slo det meg at dette trolig ville være et kamera som jeg kunne tenkes å falle for, ikke minst når det gjelder størrelse, vekt, stil og design.

Man kan innvende at resonnementet svikter fordi dette like gjerne kunne skjedd for to og et halvt år siden, da Fujifilm lanserte X-T1, som er ganske lik X-T2 i utseende. Men man vil jo gjerne også la seg imponere av de tekniske spesifikasjonene når man velger kamera. Og X-T2 byr på en del teknologiske fremskritt som er med på å gjøre det veldig attraktivt for en som er på jakt etter et godt entusiast-systemkamera i 2016 – men som samtidig tiltrekkes av de stilmessige karaktertrekkene jeg tok for meg innledningsvis.

La oss si oss ferdig med retrodebatten i denne omgang og se nærmere på hva nye Fujifilm X-T2 faktisk har å by på.

Flere piksler – naturligvis

Omtrent som bilkjøpere tradisjonelt ser etter hestekrefter (nå i ferd med å bli erstattet av rekkevidde før neste lading), har kamerakjøpere hatt en refleksbevegelse på å se etter oppløsning. Og ganske riktig, sammenlignet med forgjengeren er oppløsningen på APS-C-brikken (23,6 x 15,6 mm) økt fra 16 til 24 megapiksler.

Fujifilm X-T2
BLITS: Fujifilm X-T2 har ingen innebygd blits, men en enkel ekstern blits følger med som standard. (Foto: Fujifilm)

Maks oppløsning på bildene er altså 6000 x 4000 piksler. Brikken er av CMOS-typen. Foruten vanlige 3:2-proporsjoner kan man også fotografere i 16:9 og 1:1.

Bildebrikken bærer navnet X-Trans CMOS III. Den er koblet til Fujifilms signalprosessor X Processor Pro og er den samme løsningen som vi finner i X-Pro2.

Som en god del av konkurrentene har Fujifilm valgt å droppe lavpassfilteret i dette kameraet. Dette skal, i hvert fall i teorien, gi noe skarpere bilder, om enn med noe mer fare for moarémønster i visse typer motiver, som i stripete eller rutete mønstre i skjorter, hustak og lignende.

Mye tyder imidlertid på at dette er et marginalt problem, for hverken i testomtaler eller i brukerfora ser det ut til å være noe særlig fokus på moaré-problemer, til tross for at stadig flere kameraprodusenter fjerner lavpassfilteret i stadig flere kameramodeller.

Fujifilm for sin del argumenterer med at lavpassfilteret er unødvendig i X-T2 som middel mot moaré fordi kameraet har et fargefilter med uregelmessig pikselarrangement.

4K-video

Mens forgjengeren, X-T1, maks kunne håndtere Full HD-video på 1920 x 1080-oppløsning og det samme gjelder X-Pro2, kan nye X-T2 skilte med 4K-video med oppløsning på 3840 x 2160 piksler.

For å gi best mulig videokvalitet i 4K benyttes 1,8x oversampling, noe som betyr at det hentes inn 1,8 ganger mer informasjon fra bildesensoren enn det som egentlig trenges for å produsere 4K-videoopptak.

Fujifilm X-T2
Med batterigrepet Vertical Power Booster Grip VPB-XT2 kan kameraet ta opp 30 minutter 4K-video. (Foto: Fujifilm)

Kameraet gir også mulighet til å lagre video med en bitrate på 100 megabit per sekund. Dette skal bidra til å dempe faren for at videofilene får «artefakter» som følge av videokomprimeringen. I videosammenheng betyr artefakter for eksempel at piksler gjengis med gal farge eller at det oppstår andre former for synlig støy som følge av kodingen av videosignalene.

Avanserte videobrukere vil sette pris på at de kan ta ut ukomprimert videosignal via kameraets HDMI-utgang.

I tillegg byr kameraet på «fokus-peaking» som assistanse til manuell fokusering, og lydsignalet kan også justeres manuelt ved videoopptak.

Med ekstra batterigrep kan man ta opp inntil 30 minutter med 4K UHD-video på 30 bilderuter i sekundet, mot 10 minutter uten slik grep, altså bare med batteriet i kamerahuset. Vi merker oss også at tilbehøret omfatter ekstern mikrofon som kan monteres i blitsskoen, samt hodetelefonuttak i batterigrepet.

Mye tyder på at det nye Fujifilm-kameraet har gode sjanser til å finne venner hos videofolket.

Utfordrer på autofokus

Mens «ekte» speilreflekskameraer tradisjonelt har hatt en dedikert fokussensor-modul i kamerahuset og har kunnet benytte rask fasedetekterende autofokus, har de speilløse kameraene vært begrenset til langsommere kontrastdetekterende fokus målt direkte på bildebrikken. Blant ulempene har vært problemer med å fokusere raskt og nøyaktig i dårlig lys.

Fujifilm X-T2
AUTOFOKUS: Fujifilm X-T2 høster lovord for forbedringene av autofokus, særlig knyttet til følgefokus. (Foto: Fujifilm)

Dette har nok bidratt til at speilløse kameraer er blitt møtt med en viss skepsis blant speilrefleksentusiaster og profesjonelle fotografer, særlig blant dem som hyppig fotograferer motiver i rask bevegelse, for eksempel sportsfotografer, dyrefotografer og lignende.

Dette er en veldig forenklet beskrivelse – hybrid-autofokus og andre teknologier har bidratt til å løse disse problemene i senere år, i hvert fall i noen grad.

Like fullt er det dem – for eksempel Gordon Laing hos Camera Labs – som mener at nettopp autofokus-forbedringene på Fujifilm X-T2 kan gjøre dette produktet til et av de speilløse kameraene som action-fotografer endelig får tillit til. Naturligvis er det andre aktører på banen her, men på APS-C-markedet kan Fujifilm her komme i en sterk posisjon med X-T2, heter det.

Fujifilms hybrid-autofokussystem, med både kontrast- og fasedetekterende fokus-sensorer, er ikke helt nytt. Vi finner det også i X-Pro2 og til og med i X-T1 etter en firmware-oppdatering våren 2015.

Men nå er systemet blitt forbedret. Området for fasedetektering er blitt utvidet med rundt 230 prosent sammenlignet med tidligere modeller, skriver Fujifilm i sin beskrivelse av autofokussystemet i X-T2.

Tallet på dioder på bildebrikken som brukes til fokusmålinger, er økt fra 49 til 91. De 49 sentrale fokuspunktene er fasedetekterende, og kameraet aktiverer nå fasedetekterende autofokus hyppigere enn før.

Fujifilm X-T2
FLEKSIBEL: LCD-skjermen kan vris og vendes nesten i en hvilken som helst retning. (Foto: Fujifilm)

De kontrastdetekterende autofokuspunktene som supplerer de fasedetekterende, bidrar til raskere og mer nøyaktig autofokus i dårlig lys, nå så langt ned som til -3 EV, ifølge Fujifilm.

Gjennom en innstilling i menyen går det an å øke antall piksler på bildebrikken som brukes som fokuspunkter, helt opp til 325 punkter, ifølge Fujifilm.

Effektiv motivsporing

For dem som fotograferer motiver i rask bevegelse, er det også nyttig at Fujifilm byr på fem forhåndsprogrammerte innstillinger av autofokus-systemet knyttet til sporingsfølsomhet, om motivet beveger seg med konstant eller variabel hastighet, sideveis eller diagonalt i bildeflaten eller til og fra fotografen, hvordan autofokusen skal oppføre seg hvis hovedmotivet plutselig blir skjult bak en annet element og så videre. Altså slik som man vanligvis finner på ganske profesjonelle speilreflekskameraer.

I tillegg kan brukeren selv komponere det sjette forhåndsoppsettet for autofokus av motiver i bevegelse.

Disse mulighetene er basert på forbedringer som Fujifilm har gjort med algoritmen for følgefokus. Den nye autofokus-algoritmen skal i tillegg ha forbedret evnen til å fokusere nøyaktig på enkelte typer motiver som har vært et problem tidligere – Fujifilm nevner fuglefjær som et eksempel.

Lysfølsomheten strekker seg fra ISO 200 til ISO 12.800, i tillegg til de ukalibrerte verdiene ISO 100, ISO 25.600 og ISO 51.200.

Kameraet har både mekanisk og elektronisk lukker. Den mekaniske går fra 30 sekunder til 1/8.000 sekund, mens den elektroniske går fra 30 sekunder til 1/32.000 sekund. Blitssynkroniseringen går til 1/250 sekund.

Kameraet kan i utgangspunktet ta seriebilder med opptil åtte bilder i sekundet, eller 11 bilder i sekundet med det ekstra batterigrepet. Med den elektroniske lukkeren aktivert kan man ta seriebilder med opptil 14 bilder i sekundet.

Elektronisk søker

Fujifilm X-T2 hører altså hjemme blant de moderne systemkameraene med elektronisk søker. Vi snakker om en OLED-søker med oppløsning på 2,36 megapiksler og forstørrelsesgrad på 0,77x med 50 mm-objektiv.

Fujifilm X-T2
Fujifilm X-T2 har en elektronisk søker med oppløsning på 2,36 megapiksler. (Foto: Fujifilm)

Søkeren har en innebygd øyesensor som registrerer når brukeren holder kameraet mot øyet.

Listen over forbedringer omfatter også fjernstyring og synkronisering av flere blitser.

Kameraet har innebygd trådløs-kommunikasjon basert på 802.11b/g/n-standarden.

Kablet kommunikasjon skjer via USB 3.0-kontakt med micro-USB-tilkobling. I tillegg er det HDMI-kontakt Type D samt mikrofonkontakt.

Kameraets størrelse er oppgitt til 132,5 x 91,8 x 49,2 mm, og vekten er 457 gram netto eller 507 gram inkludert batteri og minnekort – en moderat økning av både størrelse og vekt sammenlignet med X-T1.

Fujifilm X-T2
VERKTØY: Fujifilm X-T2 fremstår som et solid arbeidsredskap for seriøse fotoentusiaster. Her med VPB-XT2-batterigrepet, som vil koste i overkant av 3.000 kroner. (Foto: Fujifilm)

Tilbehørslisten omfatter i tillegg til den nevnte videomikrofonen også et ekstra håndgrep i tillegg til det kombinerte vertikale håndgrepet med ekstra batteriholder.

Fujifilm X-T2 koster rundt 20.000 kroner inklusive mva. med kit-objektivet Fujinon XF 18-55 mm f/2,8-4 R LM OIS.

Kameraet blir tilgjengelig hos forhandlerne i september.

I skrivende stund har Fujifilm i alt 22 objektiver å velge blant.

Mer informasjon hos Fujifilm Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.