– Ingen kattøye-bokeh, lover Nikon

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena
FOR PROFFENE: Profesjonelle brukere er hovedmålgruppen for Nikons nye 135 mm-objektiv. Pengesterke fotoentusiaster i Nikon-leiren kan sikkert også komme til å ta en ekstra titt på objektivet. (Pressefoto: Nikon.)

Nikon har lansert et teleobjektiv som er moderat på brennvidde, men ikke på noe annet. Nikon påstår at det nye 135 mm-objektivet representerer det ultimate innen feilfri bokeh.

Derfor er naturligvis heller ikke prisen moderat. Tvert imot. Og heller ikke vekten. Når man monterer Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 S Plena på sitt Nikon Z-kamerahus, øker vekten med hele 995 gram.

Kattøye-bokeh og løkringer

Belønningen man får for å kjøpe et så dyrt og tungt moderat teleobjektiv, skal altså være perfekte bilder helt uten antydning til kattøye-bokeh, som en av Nikons talspersoner uttrykte det på den nordiske presselanseringen av det nye objektivet. Og heller ikke noe som ligner på løkringer i bokeh-en, om vi forsto Nikon korrekt.

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena
SOLID: Det nye 135 mm-objektivet fra Nikon representerer et solid stykke optikk. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

I det hele tatt presenterer Nikon det nye 135 mm-objektivet som det fullkomne objektiv for den riktige målgruppen. Som er fotografer innenfor forskjellige segmenter som kunstfotografer, portrettfotografer, motefotografer og naturfotografer, for å nevne noen.

Nytt navn: Plena

Objektivet har til og med fått et navn som skal understreke det fullkomne: Plena. Navnet kommer fra det latinske ordet «plenus», som betyr komplett eller full. Hensikten med navnet er å vise at dette er et objektiv som leverer bokeh som er fullstendig utsøkt, ifølge Nikon.

Kun ett annet objektiv i Nikons historie har fått et eget navn, det særdeles lyssterke Nikon Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct, lansert i 2019, med en utsalgspris i dag på den nette sum av 109.937 kroner hos Foto.no.

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena
FINE PORTRETTER: Portrettfotografer er blant dem som Nikon ønsker å nå fram til med sitt nye 135 mm-objektiv med sin perfekte runde bokeh-gjengivelse. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Det nye Plena-objektivet er riktignok langt fra så dyrt. Prisen finner du mot slutten av artikkelen.

Slik utnyttes Z-systemet

Som kjent var det i 2018 at Nikon lanserte sin speilløse systemkamera-familie, Z-kameraene. Noe av det som løsningen førte med seg, var større åpning mellom objektivfestet og kamerahuset. Nikon Z-fatningen har en diameter på 55 mm, mot «bare» 47 mm på den gamle Nikon F-fatningen på Nikons speilrefleks-kameraer. Dessuten ble det mye kortere avstand, bare 16 mm, mellom objektivenes bakre ende og bildebrikken, den såkalte flens-avstanden.

Nikon har lenge sagt at selskapet ønsker å bruke disse endringene blant annet til å designe bedre objektiver med forbedret evne til å transportere lyset fra motivet til bildebrikken. På ønskelisten har også stått mer kompakte objektiver, selv om akkurat dét ikke kan sies å ha stått i fokus under utviklingen av det nye 135 mm-objektivet.

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena
PLENA: Den nye Plena-logoen er naturligvis inngravert på 135 mm-objektivet. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Mål: optisk perfeksjon

Isteden er det optisk perfeksjon som har vært hovedmålet under arbeidet med å konstruere dette objektivet. Ifølge Nikon har den store Z-fatningen åpnet nye muligheter for objektiv-utformingen for å levere virkelig sirkulær bokeh, altså vakker utforming av områder i bildet som er utenfor fokus. Også i de ytterste hjørnene av bildefeltet skal bokeh-en være av topp kvalitet, lover Nikon. Selv når man fotograferer med full blenderåpning mot komplekse bakgrunner eller på kort, hold skal de fineste detaljene kunne isoleres med stor skarphet mot den uskarpe bakgrunnen.

Elementer som skal bidra til den høye bildekvaliteten, er en avrundet blenderåpning med 11 bladlameller samt en kompleks optisk konstruksjon som i betydelig grad skal bidra til å redusere aberrasjoner i form av ulike avbildningsfeil. Vignettering i form av lysavvik i hjørnene skal heller ikke være noe problem med Nikon Plena-objektivet.

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena
BOKEH: Dét er hovedstikkordet for Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

16 linseelementer

Objektivet er bygd opp av 16 linseelementer fordelt på 14 grupper. Elementene omfatter blant annet Nikons SR-glass samt et asfærisk objektivelement. SR-forkortelsen står for short-wavelength refractive lens element og er en Nikon-utviklet teknologi som brukes til å posisjonere blått lys med kort bølgelengde nærmere rødt og grønt lys og dermed minske faren for fargeblødning.

Nikon benytter dessuten sitt såkalte mesoamorf-belegg og ARNEO-belegg til å bekjempe gjenskinn og lysflekker ved å hindre innfallende lys fra alle retninger, fremholder selskapet.

Nærmeste fokusavtand er oppgitt til 82 cm.

På objektivet er det to L-Fn-knapper som kan programmeres til forskjellige funksjoner.

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena
ET PASSENDE OBJEKTIV: Nikons nye 135 mm-objektiv ser ut til å passe som hånd i hanske på Nikon Z 8. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena kan bruke det samme store utvalget av 82 mm-filtre som S-Line f/1.2-objektivene til Nikon.

Prisen

Nikon Nikkor Z 135mm f/1.8 Plena lanseres på verdensbasis når disse linjer skrives, 27. september 2023. Salgsstart er angitt til midten av oktober 2023, og norsk pris vil være 37.990 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.