Intenst vlogge-frieri fra Sony

Sony a6600
FILME SEG SELV: Vloggerne er i fokus – bokstavelig talt – når Sony markedsfører nye a6600. (Pressefoto: Sony)
Sony a6600
FILME SEG SELV: Vloggerne er i fokus – bokstavelig talt – når Sony markedsfører nye a6600. (Pressefoto: Sony)

Igjen fremstår vloggere og bloggere med selfie-behov som en av de mest sentrale målgruppene når Sony nå lanserer to nye kameraer i sin a6X00-serie, henholdsvis et flaggskip og en ny innstegsmodell.

[toc] Folk som har stort behov for å ha med bilder eller videoklipp av seg selv i sine presentasjoner, er blitt veldig interessante for kameraprodusentene. Dette gjelder både tradisjonelle bloggere som publiserer tekst og bilder på nettet og videobloggere som deler videofilmer på YouTube og Vimeo. Dét demonstrerte Sony nylig under lanseringen av sitt nyeste kompaktkameraet RX100 VII, og Sony følger opp like sterkt nå med to nye modeller i den litt større APS-C-familien.

a6X00-familien

Sony lanserer nå en ny flaggskipsmodell i denne kameraserien, Sony a6600, og supplerer med en vesentlig rimeligere modell som vel må regnes som innstegsmodellen i kamerafamilien, Sony a6100.

a6600 fremstår som kameraet for erfarne og kravstore brukere – med forholdsvis romslig lommebok – som vil ha en kompakt APS-C-basert kameraløsning til krevende oppgaver, mens a6100 ser ut til i større grad å være myntet på folk som hittil har nøyd seg med å fotografere, blogge og vlogge med mobilkamera, men som nå ønsker seg et kamera med større muligheter, om enn uten å stille så store krav som dem som velger a6600.

Sony a6600
FLAGGSKIP: a6600 er blitt det nye flaggskipet i Sonys APS-C-familie. (Pressefoto: Sony)

A-en i produktnavnene er kortversjonen av Alpha-begrepet, et merkevare-beskyttet navn som Sony har benyttet på svært mange av sine kameraer opp gjennom årene. Skrevet på Sony-måten er det hele og fulle navnet på de to nye kameraene egentlig henholdsvis Sony Alpha 6600 og Sony Alpha 6100. Men vi nøyer oss med a-en.

Det første kameraet i familien dukket opp i 2014 i form av Sony a6000. Kameraet var på mange måter en arvtager etter Sony NEX-6, som kom høsten 2012.

Det er vel rimelig å påstå at Sony a6000 ble ett av mange viktige ledd i prosessen med å få aksept for speilløse systemkameraer. Sett med dagens øyne var kanskje ikke kameraet så imponerende, med elektronisk søker på bare 1,44 megapiksler og et hybrid autofokussystem med ikke altfor mange fokuspunkter – 179 mot dagens 425.

Sony a6100
INNSTEGSMODELL: Sony a6100 er blitt den nye begynnermodellen i denne kamerafamilien. (Pressefoto: Sony)

Men Sony kunne skryte av raske serieopptak med følgefokus allerede da, og oppløsningen på selve bildesensoren var den gang den samme som nå, på vel 24 megapiksler netto.

Stor familie

Senere har Sony fulgt opp med en rekke modeller, en oppfølger kalt a6300 tidlig i 2016 og toppmodellen a6500 høsten samme år, etterfulgt av a6400 tidlig i 2019, plassert som en etterfølger av a6300.

Og nå kommer altså både en ny toppmodell og en ny innstegsmodell i kameraserien, de nevnte a6600 og a6100.

Optikk-utfordring

Så mange modeller på så kort tid har fått noen kommentatorer til å skrive at Sony kanskje burde ha flyttet noen av sine ressurser over til objektivutviklingen, for det er noen hull i Sonys utvalg av E-fatningsobjektiver designet for APS-C-kameraer. På Sonys norske nettsted er det i skrivende stund bare 19 av de 88 Sony-objektivene som er E-objektiver for APS-C-kameraer. Noen har for eksempel etterlyst et litt bredere utvalg av «prime»-objektiver – kvalitetsobjektiver med fast brennvidde – i flere brennvidder enn det Sony byr på i dag.

Akkurat på dét punkt kommer det imidlertid forbedringer nå, for samtidig med at Sony lanserer de nye kameraene, er selskapet også på banen med to spennende nye objektiver, selv om det er zoomobjektiver det dreier seg om. Det ene er en kompakt standardzoom på 16-55 mm med lysstyrke f/2,8 gjennom hele zoomområde, det andre en rimeligere telezoom på 70-350 mm med mer moderat lysstyrke.

Vloggere og bloggere

I miljøbildene som følger med pressemeldingen for begge kameraene handler flere om typiske vlogger- og blogger-situasjoner. Altså bilder der fotografen eller videofilmeren typisk kombinerer kameraet med håndgrep og gjerne også ekstern mikrofon. Begge de nye kameraene har kontakt for ekstern mikrofon, og storebror a6600 har også kontakt for hodetelefon – kjekt når man vil ha kontroll på lydkvaliteten under videoopptakene.

Sony a6100
RIMELIGERE VLOGGING: Også den rimeligere a6100 kan godt brukes til å lage YouTube- og Vimeo-filmer, fremholder Sony. (Pressefoto: Sony)

Begge de nye kameraene har også LCD-skjerm på baksiden som kan vippes opp slik at skjermbildet kan ses av den som står foran kameraet. Igjen – kjekt når man tar selfier eller filmer seg selv.

Det som også er med på å styrke disse kameraenes posisjon som blogger-/vlogger-verktøy, er at Sonys autofokus-teknologi stadig blir bedre. Begge de to nye kameraene støtter nyeste versjon av Sonys sanntids-sporing med algoritmer som ved hjelp av kunstig intelligens skal greie å detektere og følge bevegelige motiver mye bedre enn før.

Dette i kombinasjon med støtte for Sonys øyefokus-teknologi – som fungerer både mot mennesker og dyr – er med på å gjøre kameraene svært treffsikre når man fotograferer og filmer håndholdt med kameraet rettet mot seg selv, for eksempel gående bortover en gate.

Autofokusen skal være lynrask med en fokustid helt ned mot 0,02 sekund. Journalister som var med på den internasjonale lanseringen av de nye kameraene – hvilket ikke inkluderer Kameranytt – har beskrevet autofokusen som imponerende rask.

Sony a6600
VELKJENT: Betjeningen av Sony a6600 foregår på velkjent måte, men kameraet har fått en ekstra knapp som kan programmeres av brukeren. (Pressefoto: Sony)

425 fasedetekterende fokuspunkter dekker omtrent 84 prosent av bildeflaten for rask autofokus, og de blir støttet av like mange kontrastdetekterende fokuspunkter som bidrar til å sikre skarpheten.

Autofokussystemet er naturligvis ikke bare nyttig til selfies og vlogge-opptak, men bidrar også til at man trygt kan overlate fokuseringen til automatikken og konsentrere seg om komposisjonen og å følge motivet når man filmer og fotograferer.

Bedre farger – bedre batteri

Begge kameraene nyter også godt av Sonys forbedringer i håndteringen av fargene i JPEG-bildene, som skal være bedre enn før.

a6600 har på sin side fått et etterlengtet større batteri med bedre batterikapasitet. Den er oppgitt til hele 810 bilder målt etter CIPA-standarden og er i praksis enda høyere.

Selv om speilløse kameraer fortsatt ikke kan måle seg med speilreflekskameraer på batterikapasitet, er dette imponerende tall. Til sammenligning er kapasiteten på lillebror a6100 oppgitt til 420 bilder.

Sony a6600
STØRRE BATTERI: Takket være større batteri har Sony a6600 også fått større batterigrep. (Pressefoto: Sony)

Det store batteriet på a6600 bidrar også til at kameraet har fått mye større batterigrep. Dermed er kameraet også blitt bedre å holde.

God og svak søker

Mens brukerne av a6600 kan glede seg over en elektronisk søker på 2,36 megapiksler, må brukerne av a6100 nøye seg med de samme 1,44 megapiksler som var i den første modellen i serien, a6000.

Den tre-tommer store LCD-skjermen på baksiden av kameraet er imidlertid som den alltid har vært, på 921.600 punkter.

Lukkertidene er også uendret, fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund. Og begge kameraene greier serieopptak på opptil 11 bilderuter i sekundet, selv om minnebufferen er noe begrenset.

Sony a6600
SELFIE-SKJERM: Å kunne snu LCD-skjermen så den synes forfra er et must på dagens kameraer myntet på bloggere og vloggere. (Pressefoto: Sony)

For øvrig har a6600 mistet den innebygde blitsen som har vært tilgjengelig på alle modellene i denne kameraserien til nå, inkludert a6100. Men Sony har jo gode eksterne å blitser å by på og som kan brukes i blitsskoen, som fortsatt er der.

Dimensjonene

På grunn av det store batteriet er a6600 bli tyngre enn noen av forgjengerne, med en vekt inkludert batteri på 503 gram. a6100 veier til sammenligning 396 gram.

Begge kameraene har samme bredde og høyde som før, 120 x 67 mm, men a6600 er én centimeter tykkere, 69 mm, mot 59 mm på a6100.

Prisene

Sony a6600 kommer i salg i Norge i oktober og vil koste cirka 16.500 kroner for kamerahuset, eller rundt 21.000 kroner med et såkalt kit-objektivet på 18-135 mm.

Sony a6100
KLASSISK: Sony a6100 følger den klassiske a6X00-stilen. (Pressefoto: Sony)

Sony a6100 er prissatt til omlag 9.500 kroner for kamerahuset. Her vil to samlepakker være tilgjengelig, én med zoomobjektiv på 16-50 mm til rundt 10.500 kroner og én med en 55-210 mm-zoom for cirka 13.000 kroner.

Prisene er hentet fra Sonys engelsk-språklige pressemelding for det norske markedet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.