iPhone 11 Pro: Ta flere bilder samtidig – med ulik brennvidde

iPhone 11-lansering
IPHONE 11: Apples Kaiann Drance lanserer iPhone 11 under Apples september-event. (Pressefoto: Apple)
iPhone 11-lansering
IPHONE 11: Apples Kaiann Drance lanserer iPhone 11 under Apples september-event. (Pressefoto: Apple)

En av de mest oppsiktsvekkende funksjonene med Apples nye iPhone 11 Pro er at man kan ta bilde eller video med flere kameraer samtidig – i henholdsvis supervidvinkel-, vidvinkel- og tele-modus.

[toc] Apple har oppgradert sin iPhone-familie med tre nye modeller. Den ene er en litt folkelig modell som har fått navnet iPhone 11. De to andre hører hjemme i feinschmecker-klassen og vil ikke minst være attraktive for dem som driver med foto og film: iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Navnene er i tråd med mange av ryktene som gikk på forhånd.

Den vanlige iPhone 11 har fått to kameraer på baksiden tillegg til selfie-kameraet på framsiden. iPhone 11 er en direkte oppfølger til forrige iPhone-generasjons XR-modell, som bare hadde ett kamera på baksiden. Jeg var selv blant dem som savnet et ultravidvinkel-kamera på iPhone XR, særlig etter at jeg fikk prøve dette på et par Huawei-mobiler. Så jeg er sikker på at mange synes dette er en kjærkommen forbedring av fotomulighetene på den rimeligste iPhone-en.

Pro med tre kameraer

Men vi kommer ikke utenom at nye iPhone 11 Pro og storebror iPhone 11 Pro Max har en mye mer spennende kameraløsning, med tre bakre kameraer med optikk som i praksis kan regnes som henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel/normal og portrett-tele.

Apple iPhone 11 launch
BRENNVIDDER: Med tre kameraer får man tre brennvidder å velge i. Christopher Cohen og Sean Baker viser neste versjon av Filmic Pro-appen. (Pressefoto: Apple)

Og det er her mange bør rydde opp litt i språkbruken sin. Mange snakker om objektivene eller «linsene» på mobilkameraer som om de tror en mobil har ett kamera med flere objektiver. Men det dreier seg jo alltid om separate kameraer – med hvert sitt objektiv.

Det er derfor iPhone 11 Pro-modellene kan ta flere bilder samtidig, med de ulike brennviddene som hvert kamera byr på, eller to videoklipp samtidig.

Det siste demonstrerte Apple under lanseringen i samarbeid med folkene bak video-appen Filmic Pro, som i neste versjon kommer med mulighet til å vise skjermbilde fra alle de fire kameraene samtidig – inkludert selfie-kameraet – og å filme fra to av dem samtidig. For eksempel under opptak av en dokumentarfilm eller YouTube-video med intervjueren som bilde-i-bilde i visningen av intervjuobjektet.

Men også under ordinær bruk kan du stille inn de nye iPhone-ene til «dobbelt-opptak», med å ta opp både fra ultravidvinkel- og det vanlige vidvinkel-objektivet samtidig. Hvis du etterpå ser på opptaket – enten det er video eller stillbilde – i Bilder-appen og oppdager at noe mangler i vidvinkel-opptaket, kan du sjekke om det er med i supervidvinkel-opptaket og eventuelt velge å endre beskjæringen slik at du får det med likevel. Så fort du har trykket på Rediger-knappen, blir «ekstra-informasjonen» fra det andre kameraet tatt vare på. Hvis du ikke vil bruke den, vil den etter hvert bli slettet. Slik blir samtidige opptak fra to kameraer et sikkerhetsnett, altså.

Bedre sent enn aldri

Apple kom altså litt senere ut med ultravidvinkel-kamera på sine mobiler enn konkurrenter som Huawei og Samsung, men det ser ut til at trofaste iPhone-brukere som har ventet tålmodig, ikke har ventet forgjeves. For eksempel kan man med enkelte andre mobiler oppleve at man under zooming der mobilen skifter fra det ene kameraet til det andre, får et uønsket hopp når dette skiftet skjer, eller til og med at hvitbalansen plutselig endrer seg midt i zoomingen. På de nye iPhone-modellene skjer denne zoomingen og dette kameraskiftet helt sømløst, så det ut til på demonstrasjonen under lanseringen.

iPhone 11 Pro
NATTMODUS: iPhone 11 og 11 Pro-modellene har endelig fått nattmodus. (Pressefoto: Apple)

Et annet eksempel på spennende nye kamerafunksjoner fra Apple er Deep Fusion. Dette er navnet på en løsning som kommer etter en programvareoppdatering senere i høst der kameraet vil bli i stand til å ta til sammen ni bilder på under ett sekund og bruke såkalt nevral-prosessering til å beregne sammensying av bildene. Da blir man sittende igjen med et kvalitetsbilde – til mobilkamera-bilde å være – med svært god gjengivelse av detaljene og minimalt med bildestøy. Deep Fusion bruker avansert maskinlæring til å utføre bildebehandlingen bildepunkt for bildepunkt. 

Kalibrering

Siden iPhone 11 Pro-mobilene har tre kameraer som dels brukes simultant, dels umiddelbart etter hverandre, har Apple forbedret produksjonsprosessen sin og lagt inn kalibrering og andre tilpassinger som sørger for at både fokuspunkt, farger og eksponering er identisk uansett hvilket kamera som er i bruk.

Når man tar opp video og bruker zoomfunksjonen, blir dessuten lyden tilpasset videoen for et mer dynamisk lydbilde. Audiozoom kaller Apple det.

Et annet område der Apple tilsynelatende har ligget litt etter enkelte konkurrenter, er på nattmodus, som endelig er kommet til den nye iPhone-generasjonen. Noen sammenlignende tester foreligger ikke i skrivende stund, men Apple lover at nattbildene skal ha høy kvalitet med naturlige farger og redusert bildestøy.

Bedre portrettmodus

Portrettmodusen er videreutviklet og man kan velge mellom bruk av vidvinkelobjektivet og teleobjektivet slik at det i portrettmodus også er lett å ta gruppebilder med portrettfunksjon – altså fin bokeh med uskarp bakgrunn.

iPhone 11 portrett-modus
GRUPPEPORTRETT: Portrett-modusen til iPhone er forbedret og kan nå også brukes til gruppebilder. (Pressefoto: Apple)

Teleobjektivet har dessuten fått høyere lysstyrke, fra f/2,4 på iPhone XS og XS Max til f/2,0 på 11 Pro og 11 Pro Max.

Det betyr både at objektivet lettere gir uskarp bakgrunn i portretter selv før datagenereringen av bokehen setter inn, og at objektivet slipper inn 40 prosent mer lys enn forrige generasjon. Det bidrar til økt kvalitet i dårlig lys både når det gjelder foto og video.

Apropos foto og video: Hvis man befinner seg i foto-modus og finner ut at man likevel vil ta opp video, er det bare å fortsette å holde den digitale utløserknappen nede. Da starter videoopptak automatisk.

Pro-kameraene

iPhone 11 Pro og 11 Pro Max er i praksis identiske rent teknisk, med unntak for skjermstørrelsen.

For eksempel har begge modellene de samme kameraløsningene. Det vi gjerne kaller hovedkameraet, har et vidvinkelobjektiv tilsvarende 26 mm og lysstyrke f/1,8, mens ultravidvinkel-objektivet tilsvarer 13 mm med lysstyrke f/2,4. Teleobjektivet har en brennvidde tilsvarende 52 mm, som vel anses for å være normal- og ikke tele-brennvidde på større kameraer, men dette er gjerne portrett-telebrennvidden på mobilkameraer. Lysstyrken er altså f/2,0.

iPhone 11 Pro
IPHONE 11 PRO: De nye Pro-modellene kommer i fargene midnattsgrønn, stellargrå, sølv og gull. (Pressefoto: Apple)

Noen mener man burde gått bort fra brennvidde-sammenligning på mobilkamera-objektiver og holde seg til bildevinkel isteden, fordi brennvidde-sammenligningen angivelig ikke gir et riktig bilde av forskjellene mellom mobilkameraer og større kameraer. Dessuten har mange unge som aldri har brukt noe annet enn mobilkamera, ikke noe forhold til brennvidde-begrepet. Det får bli en annen diskusjon.

To av kameraene er utstyrt med optisk bildestabilisator, mens ultravidvinkel-kameraet ikke har slik stabilisering. Men det er heller neppe så nødvendig på et ultravidvinkel-objektiv.

Selfie-kameraet på framsiden har lysstyrke på f/2,2. Som de tre kameraene på baksiden har også dette kameraet en oppløsning på 12 megapiksler.

Proff-mottakelsen

Det vil nok ble skrevet og diskutert mye på nettet de kommende dagene og ukene om hvor stor oppgradering dette var av iPhone-modellene. Nettstedet No Film School, som er myntet på profesjonelle filmmakere, konkluderte etter lanseringen med dette er smartmobil-kameraet for profesjonelle filmmakere, og uten tvil en stor oppdatering.

Dette kan være første gang at mobile filmmakere endelig får en mobil bygd nettopp for dem, i stedet for at de må bruke forbruker-mobiler til å lage filmer som ser ut som nisjefilmer, skrev nettstedets utsendte etter lansering.

iPhone 11-kameraene

iPhone 11 havnet nok litt i skyggen av de to Pro-modellene under og etter Apples lansering, men også her er det viktige forbedringer, som sagt med dobbeltkamera på baksiden som den viktigste forbedringen.

iPhone 11
IPHONE 11: Den vanlige iPhone 11-modellen kan fås i lilla, grønn, gul, sort, hvit og Product(Red). (Pressefoto: Apple)

Også på iPhone 11 er det 12 megapikslers-kamera over hele linjen, både de to på baksiden og selfie-kameraet på framsiden. Hovedkameraet er en 26 mm vidvinkel med lysstyrke på f/1,8, mens ultravidvinkelen er på 13 mm med lysstyrke på f/2,4. Det ser altså ut til å være identisk med de samme objektivene på Pro-modellene. Det samme gjelder selfie-kameraet.

A13 Bionic

Alle de tre nye iPhone-modellene nyter godt av den nye prosessorbrikken, A13 Bionic, som Apple hevder er den raskeste brikken i noen mobiltelefon. Prosessor- og grafikkytelsen er økt med 20 prosent fra forgjengeren A12, og den er bygd for maskinlæring som utføres under sanntidsanalyse av bilder og video.

Prosessoren kan utføre over én trillion operasjoner i sekundet, sa Apple under lanseringen. På norsk snakker vi vel da strengt tatt om det vi i vår del av verden kaller én billion. Uansett er tallet så høyt at vi knapt skjønner det.

iPhone 11 Pro ultravidvinkel
ULTRAVIDVINKEL: Vidvinkel-objektivet på 13 mm brennvidde er kanskje den viktigste forbedringen på de nye iPhone-modellene. (Pressefoto: Apple)

Baksiden på iPhone 11 er lagd av ett enkelt presisjonsskåret stykke glass. Apple hevder det er det sterkeste glasset i en smarttelefon noen gang. Mobilen har en vannbestandighets-rangering på ned til to meters dybde i opptil 30 minutter og skal tåle søl av kaffe og brus.

iPhone 11-skjermen

iPhone 11 fåes i seks ny farger: lilla, grønn, gul, sort, hvit og det som Apple kaller Product(Red), en farge som er forbeholdt modeller som selges med støtte til bekjempelse av aids.

LCD-skjermen på iPhone 11 er på 6,1 tommer, og brukerne kan raskt og enkelt få tilgang til favorittappene sine ved hjelp av følbare trykk på skjermen. Dette er en funksjon som er integrert i iOS 13, som gjør at brukerne kan opprette snarveier til hyppig brukte oppgaver.

iPhone 11 veier 194 gram.

Pro-skjermene

De to Pro-modellene har en bakside i matt glass med tekstur og en ramme i polert rustfritt stål. På disse modellene er vannbestandigheten oppgitt til en dybde på fire meter i opptil 30 minutter.

Skjermene på Pro-modellene er ikke LCD, som på den rimeligere modellen, men en spesialdesignet OLED-skjerm som Apple kaller Super Retina XDR. Den gir HDR-opplevelse av filmer og byr på en lysstyrke på opptil 1.200 nits. Kontrastforholdet er to millioner til én.

iPhone 11 vannbestandig
TÅLER VANN: iPhone 11-mobilene er godt beskyttet mot støv, vann og søl. (Pressefoto: Apple)

iPhone 11 Pro har en skjerm på 5,8 tommer, mens iPhone 11 Pro Max har skjerm på 6,5 tommer.

Vekten på de to modellene er henholdsvis 188 og 226 gram.

Retningsforståelse

En nyhet for alle iPhone 11-modellene er den såkalte U1-brikken, som er utviklet av Apple og bruker ultrabredbånds-teknologi for romforståelse. Overføringsteknologien AirDrop vil da bli enda bedre og inkludere forslag basert på retningsforståelse. Dette kommer med iOS 13,1-oppdatering som er varslet 30. september. iOS 13 kommer 19. september.

Prisene

iPhone 11 blir tilgjengelig i utgaver på 64, 128 og 256 GB og vil koste fra 8.490 kroner.

iPhone 11 Pro vil være tilgjengelig i modeller på 64, 256 og 512 GB i fargene midnattsgrønn, stellargrå, sølv og gull til en pris fra 11.990 kroner. Startprisen på iPhone 11 Pro Max, som kommer med de samme lagrings- og fargevalgene, er 12.990 kroner.

De nye iPhone-ene kan bestilles fra 13. september og blir tilgjengelig fra 20. september, ifølge Apple Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.