iPhone 7 får høy DxO-karakter

iPhone 7 Plus
GODT KAMERA: Kameramodulen i den nye iPhone 7 får godt skussmål av DxO Labs. NB: Bildet viser iPhone 7 Plus. (Foto: Toralv Østvang)
iPhone 7 Plus
GODT KAMERA: Kameramodulen i den nye iPhone 7 får godt skussmål av DxO Labs. NB: Bildet viser iPhone 7 Plus. (Foto: Toralv Østvang)

Nye iPhone 7 er det beste kameramobilen fra Apple til nå, viser ny DxO-test. Men Samsung og Sony får enda litt høyere karakter.

Testen som nå er offentliggjort, viser at Apple har rett i påstanden om at nye iPhone 7 er det beste mobilkameraet som Apple har produsert til dags dato.

Riktignok gjenstår testingen av storebror iPhone 7 Plus, men også her skal resultatet være klart om kort tid, melder DxO Labs.

Dommen fra DxO Labs er interessant i lys av at enkelte testomtaler har konkludert med at kameraet i iPhone 7 ikke er merkbart bedre enn forgjengerne, tross Apples påstander om det motsatte.

Valgets kvaler

DxO-testen, anerkjent som en av de grundigste testene som gjøres av bildebrikker, digitalkameraer og optikk, er sikkert nyttig for eksisterende iPhone-brukere som sitter på gjerdet og lurer på om de skal skifte til nyeste modell.

Derimot gir den ikke noe definitivt svar til dem som ikke har noen merkelojalitet til Apple og som gjerne også vurderer andre mobilmerker.

Og de som er prinsipielle Apple-motstandere vil vel bare si «hva var det vi sa?»

86 poeng

I testen får iPhone 7 en DxOMark Mobile-karakter på 86 poeng. Noen av Apples erkerivaler har imidlertid i tidligere tester fått enda litt høyere score.

Ett poeng over, på 87 poeng, finner vi Samsung Galaxy S6 Edge Plus og Sony Xperia Z5 samt Moto Z Force Droid.

Og på topp med 88 poeng ligger HTC 10, Samsung Galaxy S7 Edge og Sony Xperia X Perf. HTC 10-kjøpere må imidlertid akseptere litt tykkere mobil, ettersom HTC har prioritert kamerakvalitet fremfor tykkelse på mobilen, heter det.

Modellene som ligger likt med iPhone 7 på 86 poeng, er LG G5, Samsung Galaxy Note V og Samsung S6 Edge.

I hvilken grad disse karakterforskjellene betyr at kameraene byr på forskjeller i bildekvaliteten som er synlige for det blotte øye, vil sikkert tilhengere og motstandere av de ulike mobilmerkene krangle om til evig tid.

Hvem er DxO?

DxO Labs er et fransk selskap som først og fremst er kjent for sine nitide tekniske målinger av kameraoptikk og bildebrikker.

I tillegg utvikler selskapet avansert bildebehandlingsprogramvare, der det mest kjente programmet er DxO OpticsPro, som blant annet er effektivt på å korrigere optiske svakheter ved et stort utvalg objektiver og kameraer, i tillegg til effektiv håndtering av råfiler.

Firmaet har også utviklet sitt eget kamera, DxO ONE, som er et lett og særdeles kompakt kamera med 20 megapikslers bildesensor på én tomme og som hektes på en iPhone eller iPad via Lightning-kontakten.

LES OGSÅ: DxO ONE med digital vannmerking

DxO har delt hovedkvarter i Paris og San Francisco og har også kontorer i Taiwan, Japan og Korea.

Gode forbedringer

I testrapporten om iPhone 7 leser vi at DxO-folkene mener at Apple har fått til betydelige forbedringer av den nyeste mobilen. Dette omfatter blant annet et mer lyssterkt objektiv, forbedret bildeprosessering, et fire-elementers LED-blitssystem, optisk bildestabilisator og et utvidet fargerom.

Det utvidede fargerommet er vel å merke noe som først kommer til nytte når man ser bildene på en skjerm fra Apple eller andre som støtter DCI-P3-standarden, en standard definert av den amerikanske filmbransjen gjennom det såkalte Digital Cinema Initiatives-opplegget.

iPhone 7-kamera
MOBILKAMERA: Slik ser Apples kamera-app ut. NB: Skjermbildet er fra iPhone 7 Plus. Det avsløres av sirkelen med 1x, som er punktet man tapper for å svitsje objektiv, noe man ikke gjør med den vanlige iPhone 7. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Til daglig kalles denne standarden gjerne for Digital Cinema-fargerommet, som er definert som mye bedre enn det tradisjonelle sRGB-fargerommet som brukes i JPEG-verdenen. DCI-P3 gjør det samme for fargegjengivelse som HDR gjør for fargetonegjengivelse, skriver DxO Labs.

I forrige generasjon var optisk bildestabilisering forbeholdt toppmodellen, iPhone 6s Plus, men nå er slik stabilisering bygd inn i både den nye toppmodellen, iPhone 7 Plus, og i den vanlige modellen, iPhone 7.

Den viktigste hovedforskjellen på dem ellers er at iPhone 7 har en 4,7-tommers skjerm, mens iPhone 7 Plus har 5,5-tommers skjerm. I tillegg har 7 Plus dobbelt objektiv. Hvilke fordeler det byr på, får vi sikkert høre mer om i neste rapport fra DxO Labs.

LES OGSÅ: DxO ONE blir bedre – og billigere

I rapporten påpeker DxO Labs at selv om iPhone 7 har en bildebrikke som ser ut til å være identisk med brikken i iPhone 6s og 6s Plus, altså en 1/2,7-tommers bildesensor med oppløsning på 12 megapiksler, skiller den seg fra forgjengerne med mer lyssterkt objektiv, med fast blenderåpning på f/1,8 mot f/2,2 på forgjengerne.

Ifølge DxO-ingeniørene bidrar den nye optikkdesignen til bedre avlesing av teksturer i motivet, mens redusert bildestøy skyldes en kombinasjon av mer lyssterkt objektiv og forbedringer av bildeprosesseseringsbrikken.

– Godt synlig

DxO-folkene mener at disse forbedringene av bildekvaliteten er godt synlige sammenlignet med iPhone 6s Plus. iPhone 7 byr på stort dynamisk omfang, nøyaktig hvitbalanse og god fargehåndtering. I tillegg blir detaljene tatt godt vare på selv i utendørsbilder tatt i sterkt lys, heter det.

De eneste svakhetene testerne påpeker, er at noen av de aller fineste detaljene ikke alltid blir med i bildene, at fokuseringen ikke er helt stabil i alt slags lys og at det kan oppstå synlig luminansstøy i dårlig lys.

Apple får skryt for en god HDR-funksjon (High Dynamic Range). Når den aktiveres, får man god eksponering av både høylys- og skyggepartier.

Kameraet i iPhone 7 får også ros for god skarphet fra hjørne til hjørne.

Innendørsbildene er stort sett gode, bortsett fra at bilder tatt i lampelys kan ha en liten forvrengning mot gult.

Autofokusen i iPhone 7, der kontrast-basert autofokus er blitt supplert med fase-detekterende autofokus-sensorer, blir betegnes som rask og som regel ganske stabil, selv om den kan bomme av og til, selv i godt lys.

iPhone 7 og 7 Plus
DxO-VURDERT: iPhone 7 (i forgrunnen) har bare ett objektiv, i motsetning til storebror iPhone 7 Plus, som har to. (Foto: Apple)

LED-blitsen, der antallet LED-dioder er doblet fra to til fire, får skryt for god fargetilpasning, ikke minst når det gjelder å gi lys i riktig fargetemperatur for hudtoner. Men den får kritikk for sterkt lysavfall i hjørnene.

LES OGSÅ: DxO ONE – mer enn bare et mobilkamera

Testerne hos DxO Labs er imponert over den optiske bildestabiliseringen, som blir omtalt som «remarkable».

iPhone 7 blir dessuten betegnet som en god multimedie-mobil med videoopptak av topp kvalitet som matcher kvaliteten på stillbildene. Under videoopptak i dårlig lys synker det dynamiske omfanget noe, men totalt sett er resultatet veldig godt, heter det.

LES OGSÅ: iPhone 7 er blitt en racer

DxO Labs påpeker at mange mobilkameraer nå er i stand til å hente inn et rikere fargerom enn det som kan vises gjennom sRGB. Men ettersom de fleste mobilkameraene lagrer JPEG-bildene i sRGB, kan man bare få tak i et større fargerom ved å fotografer i Raw-format.

Det Apple har gjort, skriver DxO Labs i rapporten, er å la brukerne fotografere og filme i JPEG med et større fargerom enn de typiske smartmobilene byr på. Når bildene vises på iPhone 7-skjermen, bidrar denne høykvalitets-mobilskjermen til at det utvidede fargespekteret blir gjengitt riktig.

Samtidig kan dette by på problemer når man viser bildene på en skjerm som ikke støtter DCI-P3. Da kan bildene se litt blasse ut, ettersom disse skjermene feilaktig tolker JPEG-bildene fra iPhone 7 som om de skulle ha blitt kodet i tråd med  sRGB-standarden.

Oppsummert

I sin oppsummering fastslår DxO Labs altså at iPhone 7 fortjener 86 poeng for sine kvalifikasjoner som stillbildekamera og 85 poeng som videokamera. Beste fotokarakter som er gitt så langt, er altså 88 poeng, som vi omtalte innledningsvis.

For kuriositetens skyld kan vi ta med at iPhone 4 i sin tid fikk 50 poeng. Dette var i 2012. Det har skjedd mye på mobilkamera-fronten siden den gang.

DxOs iPhone 7-testrapport kan du lese i sin helhet her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.