Et sett med ekstra objektiver er i ferd med å gjøre iPhone 7 Plus til et skikkelig systemkamera.
Det amerikanske firmaet Kamerar USA har lansert et sett med flere tilleggsobjektiver til Apples nyeste mobil, iPhone 7.
Settet er vel å merke utviklet for 7 Plus-modellen, som allerede fra Apples side er utstyrt med to objektiver.
Mobilen som systemkamera?
Det som kjennetegner et såkalt systemkamera, er i første rekke at man kan skifte objektiv på kameraet. Speilreflekskameraer har i alle år vært den mest typiske representanten for systemkamera-konseptet, noe som vises ved at de største speilrefleksprodusentene, Canon og Nikon, har produsert over 100 millioner objektiver hver. Nikon passerte denne grensen i juni 2016, Canon en del tidligere.
Andre kameratyper kvalifiserer også som systemkameraer, for eksempel Leicas rammesøkerkameraer med utskiftbar optikk.
Det samme gjelder de speilløse kameraene som bare skiller seg fra speilreflekskameraene ved at de ikke har vippbart speil, men ellers er de like mye for systemkameraer å regne.
Kompaktkameraer og mobilkameraer har vi derimot ikke regnet som systemkameraer. Det hjelper ikke at kompaktkameraer flest kan skilte med til dels kraftige zoomobjektiver – noe systemkamera er de per definisjon ikke.
Utskiftbar iPhone-optikk
Mobilkameraene har vi heller ikke regnet som systemkameraer, men dette ser nå ut til å kunne endre seg.
I senere tid har vi fått flere mobiler på markedet med to objektiver.
I noen tilfeller, for eksempel Huawei P9, snakker vi om to objektiver med samme brennvidde, men der det ene tar sort/hvitt-bilder, mens det andre tar fargebilder. Når dataene fra disse to objektivene smeltes sammen til én bildefil, får man – i hvert fall i teorien, trolig også i praksis – høyere bildekvalitet.
Andre mobilprodusenter, for eksempel LG og Apple, har levert sine første mobiler med to innebygde objektiver med forskjellig brennvidde.
For Apples del er det 2016-modellen iPhone 7 Plus dette gjelder. Kameraet er utstyrt med to objektiver, med brennvidde som tilsvarer henholdsvis 28 mm vidvinkel og 56 mm normal/telebrennvidde omregnet til 35 mm-format.
Men kvalifiserer to innebygde objektiver til betegnelsen systemkamera? Neppe fullt ut, selv om dette byr på nye fotograferingsmuligheter med mobilkamera. Apple har supplert 56 mm-objektivet med en programvarebasert portrettfunksjon som gir myk bokeh-bakgrunn, som om man skulle ha benyttet en skikkelig portrett-tele.
Likevel er det langt igjen til den fleksibiliteten og valgfriheten som systemkamera-konseptet byr på. Til for eksempel Nikons speilreflekskameraer kan man velge blant rundt 100 forskjellige objektiver av Nikons eget fabrikat, under merkevarenavnet Nikkor,i tillegg til tredjepartsobjektiver. Det er nok langt igjen før mobilkameraene kommer dit.
Kamerar USA er ikke den første produsenten til å tilby ekstraoptikk til iPhone. Både Zeiss, Moment og Olloclip er kommet med «snap-on»-objektiver tilpasset forskjellige iPhone-modeller.
Kjapt objektivbytte
Det som ser ut til å skille Kamerar Zoom-objektivsettet fra de andre, er hvor lett det er å bytte objektiv. Her snakker vi om «snap on» i begrepets egentlige forstand, ser det ut til.
Kamerar Zoom-løsningen er todelt. Først monterer man et deksel på iPhone-en, tilsynelatende av noenlunde samme type som de utallige beskyttelsesdekslene man får kjøpt.
Øverst på Kamerar Zoom-dekselet er det en liten ramme som fungerer som et slags spor som man trer små objektiver ned i. Når man drar dobbeltobjektivene helt ned i sporet, frigjøres det innebygde dobbeltobjektivet, og man kan fotografere på vanlig måte med iPhone 7 Plus, altså med vidvinkel tilsvarende 28 mm og standard- eller kort tele-brennvidde tilsvarende 56 mm.
Men når man drar det påmonterte dobbeltobjektivet oppover i sporet slik at det klikker på plass foran de innebygde objektivene, kan man fortsette å fotografere med de nye brennviddene som disse ekstraobjektivene omgjør de innebygde objektivene til. Kamerar betegner løsningen som «snap and slide».
Fisheye, tele og makro
I første omgang byr Kamerar på to objektivsett.
Det ene gjør det mulig å velge mellom fisheye-brennvidde, altså ekstrem vidvinkel med rundt bildeutsnitt, og en telefotomodus, som man kan zoome fritt mellom.
Det andre er en spesiell makrokombinasjon der man kan zoom mellom ulike makroutsnitt.
Kamerar har samarbeidet med optikkfirmaet Ztylus om utviklingen av det optiske systemet.
Kamerablogg.no har ikke prøvd den nye optikkløsningen for iPhone 7 Plus ennå, så jeg kan ikke si noe som helst om den optiske kvaliteten som løsningen byr på. Men jeg antar dette er noe jeg vil komme tilbake til senere.
Ikke dyrt
Noe som skiller Kamerar-løsningen fra enkelte av de andre eksterne optikkløsningene til iPhone, er at prisen er lav. Utsalgsprisen i USA er 45 dollar eller omkring 390 kroner etter dagens kurs.
Fire-i-én-objektivet fra Olloclip koster til sammenligning 690 kroner kjøpt fra Apples norske online-butikk, og Zeiss ExoLens-videvinkelsettet for iPhone 6/6 Plus ligger på et par hundre dollar hos Apple i USA.
Kamerars objektivløsning fra iPhone 7 Plus kan kjøpes direkte fra produsentens nettsted i USA. Så vidt vi kan se, er det ingen restriksjoner på å bestille produktet for levering i Norge. Leveringstiden er angitt til mellom sju og 18 dager – så det rekker nok ikke frem til julaften om du bestiller nå. Produktet sendes direkte fra Kina. Merk at toll, moms og andre avgifter kommer i tillegg til prisen på 45 dollar.
Systemkamera?
Så gjenstår det å ta stilling til om objektivløsningen fra Kamerar bidrar til å kvalifisere iPhone 7 Plus som systemkamera? Neppe fullt ut, men jeg velger å ikke ha noen bastant mening om det foreløpig.