Jakten på duplikat-bildene

PhotoSweeper MacBook
DUPLIKATJAKTEN: PhotoSweeper er et effektiv program i jakten på duplikater i bildesamlingen. (Foto: Toralv Østvang)
PhotoSweeper MacBook
DUPLIKATJAKTEN: PhotoSweeper er et effektiv program i jakten på duplikater i bildesamlingen. (Foto: Toralv Østvang)

Jeg har ryddet opp i bildesamlingen min og jaktet på duplikatbilder. Våpenet i jakten var PhotoSweeper.

Mange av oss har etter hvert anskaffet godt med diskplass. Ikke minst gjelder dette oss som driver med foto og video.

Da diskplass var mye dyrere enn nå, var det en evig kamp om plassen på diskene våre. Nå når diskplass er blitt relativt rimelig, er det ikke lenger så nøye.

Men selv om vi ikke lenger befinner oss i en evig krig om diskplassen, kan det være fornuftig å prøve å holde styr på bildesamlingene våre.

Når duplikatene kommer

I bildesamlinger som bygges opp gjennom mange år, er det for eksempel fare for at det blir en del duplikater – to versjon av ett og samme bilde. Eller enda flere.

Det er flere grunner til at det oppstår duplikater. Det kan for eksempel skje når man importerer bilder fra kameraenes minnekort. Hvis man ikke sletter bildene på minnekortet etter å ha hentet dem inn på PC-disken, men setter det i kameraet igjen og bare bruker det videre, kan det hende at de samme bildene blir med inn i PC-en igjen ved neste import.

Riktignok skal bildeadministrasjonsprogrammene våre, som for eksempel Adobe Photoshop Lightroom, hindre at dette skjer. Men det skjer likevel av og til.

For min del har jeg gjentatte ganger flyttet bildene over fra ett arkivsystem til et annet, for eksempel fra Aperture til Photos/Bilder til Lightroom. Noe er gjort som eksperimenter med betaprogramvare, og selv om man ikke skal utsette en viktig bildesamling for slik eksperimentering, har jeg gjort det. IT-journalister lever et farefullt liv. Eller kanskje det er mer korrekt å si at dataene deres gjør det.

Enkelte av flytte- og kopieringsprosessene har gått galt, og bergingsaksjonene har over tid også generert en del duplikater.

I det hele tatt er det mange kilder for duplikatbilder i en bildesamling.

Ulempene med duplikater

Selv om et og annet dobbelteksemplar av samme bilde ikke skaper noen krise for diskplassen, innebærer det andre ulemper. For eksempel at man begynner å redigere «gal» versjon av bildet, eller at man redigerer ferdig et bilde, men i farten sender en uredigert versjon av bildet til den man skal sende bildet til. Eller i trykken eller ut på web, hvis man jobber med publisering, slik jeg gjør.

Men når bildesamlingene begynner å utgjøre titusenvis av bilder, er det ikke så lett å finne frem til duplikatene. Man ser dem bare når man tilfeldigvis støter på dem.

Da er det godt at det finnes programverktøy som man kan hjelpe seg med. Jeg har nå ryddet opp i en av bildesamlingene mine med PhotoSweeper.

Mange antiduplikat-programmer

Det finnes egentlig ganske mange programmer på markedet som kan brukes i jakten på duplikater. Både gratis-programmer, gratis-programmer som kan oppgraderes til betalversjoner og som deretter blir mer effektive, og rendyrkede proff-programmer som for eksempel kan skrive lister over duplikatfiler som du kan jobbe videre med senere.

DUPLIKAT-PROGRAMMER: Det kryr av programmer for å rydde opp i bildesamlinger. Her et utvalg for Mac hos Apple Store.
DUPLIKAT-PROGRAMMER: Det kryr av programmer for å rydde opp i bildesamlinger. Her et utvalg for Mac hos Apple Store.

Gjør et Google-søk med søkeord som for eksempel «duplicate photo finder» eller «duplicate photo cleaner», og du vil få opp mange forslag til både programmer og artikler om slike programmer. Ikke bare for Windows, Mac og Linux , men også for iOS og Android – supplér gjerne med operativsystemet ditt i søket.

Jeg har ikke hatt tid til å prøve ut en masse av disse programmene. Bare ett, egentlig. PhotoSweeper.

Derfor er ikke dette noen vurdering av PhotoSweeper mot konkurrentene. Det kan godt hende at det finnes bedre programmer i denne sjangeren.

Programmet jeg har prøvd, er dessuten begrenset til Mac-plattformen. Men ikke la det skremme deg fra å lese videre, dersom du foretrekker et annet operativsystem. Jeg går ikke i dybden i omtalen av programmet. Dette er bare en skildring av hvordan duplikatjakten foregår og noen tanker jeg har gjort meg i den forbindelse. Erfaringene jeg har høstet, er sikkert ikke så veldig forskjellige fra det man ville ha opplevd med andre programmer på andre plattformer.

PhotoSweeper

PhotoSweeper er blant de «dyre» programmene på dette markedet, med en pris hos Apple Store for Mac på 109 kroner. Faktum er at programmene i denne sjangeren ofte er ganske billige. Noen fås for en tier eller to, noen for snaut en femtilapp og noen for vel en hundrelapp. Det dyreste programmet som dukket opp da jeg søkte på «duplicate photo» i Apples programvarebutikk på nettet, kostet 219 kroner.

PhotoSweeper
VALGMULIGHETENE: Her er noen av valgmulighetene man har for å bestemme graden av likhet mellom duplikatene.

Det finnes også en lettversjon av programmet jeg har prøvd, PhotoSweeper Lite, til 33 kroner. Det kan gjøre mye av det samme som fullversjonen, men det er færre sammenlignings-parametere. Fullversjonen kan dessuten finne like bilder uavhengig av filstørrelse samt serieopptak med nesten like, men ikke helt identiske bilder.

PhotoSweeper fungerer med bildesamlinger som organisert i programmene Apple Bilder/Photos (Apples nyeste allround-bildeadministrasjons- og bilderedigeringsprogram, som heter Photos på engelsk og Bilder på norsk), Apple iPhoto (forgjengeren til Bilder/Photos), Apple Aperture (en mer avansert og profesjonell versjon av iPhoto, og som i likhet med iPhoto heller ikke utvikles mer, men altså er erstattet av Bilder/Photos), Adobe Photoshop Lightroom og Capture One. I tillegg kan programmet brukes mot rene bildemapper på disken og på eksterne lagringsmedier.

Det er flere grunner til at jeg valgte å prøve PhotoSweeper da jeg skulle prøve meg på duplikatjakt. For det første har det vært på markedet en stund, og i tillegg er det blitt oppgradert mange ganger. Den nyeste oppgraderingen i skrivende stund er datert 16. august 2016. Disse kriteriene viser som regel at vi både snakker om et produkt som har bevist at det har livets rett og at det fortsatt håndteres seriøst av folkene som står bak det.

Dessuten har programmet fått ganske god testomtale hos mine Macworld-kolleger i USA. Riktignok var testen jeg fant der over fire år gammel, og dermed har den kanskje begrenset relevans for dagens versjon. Men testartikkelen var en grei og uhildet innføring i bruken av programmet, som dessuten har høstet pene omtaler også på annet hold, for eksempel hos iMore, som – riktignok for tre år siden – skrev at dette er et av de beste duplikatsøk-programmene på markedet, og det beste i sitt prissjikt.

Nå lovte jeg riktignok at jeg ikke skulle sammenligne programmet med konkurrentene, men man driver jo gjerne litt granskning – om enn aldri så overflatisk – før man installerer et nytt program på datamaskinen sin…

Jakten er i gang

Når man starter PhotoSweeper, møtes man med en stor, mørk grå flate uten noen bilder, men med et symbol i midten og tekst som gir beskjed om å dra og slippe mapper med bilder her.

PhotoSweeper Lightroom
BILDEBIBLIOTEK: PhotoSweeper har fått beskjed om å hente inn et Lightroom-bibliotek.

Alternativt kan man åpne Media Browser og gi beskjed om hva som skal lastes inn herfra.

Programmet jobber raskt med små og mellomstore bildemapper og -samlinger, men man må regne med å sitte og vente litt hvis man gir seg i kast med større samlingen. Jeg prøvde med en Lightroom-samling på rundt 43.000 bilder, og da rakk jeg å koke kaffe og se en halv Miss Marple-episode før alt var hentet inn.

Det skal sies at denne duplikatjakten ble gjort på en ganske gammel iMac, av sen 2009-produksjon, kjøpt som ny i 2010. Bildearkivet lå på en ekstern disk tilkoblet via gammeldags FireWire 800-kabel. Jeg tipper at det hadde gått mye fortere på en ny datamaskin med en moderne tilkoblingsløsning.

Uansett, da alt var på plass, var det på tide å begynne å utnytte programmets analytiske egenskaper.

PhotoSweeper Lightroom
INNLASTINGEN: Her er PhotoSweeper i ferd med å laste inn et bildearkiv på over 40.000 bilder. En tålmodighetsprøve. Bildene er fra en fotosafari jeg var på i Afrika i 2005.

I første runde valgte jeg å be programmet om bare å søke etter helt identiske bildefiler, altså eksakte duplikater.

Selve søkingen etter duplikatene med dette oppsettet gikk forholdsvis fort. Det tok programmet ni minutter og 40 sekunder å søke gjennom de 43.000 bildene, altså etter at de først var lest inn fra disken.

Jakten på duplikater var definitivt vellykket. Programmet kom opp med over 6.000 bilder i over 3.000 grupper. Hver gruppe her representerer en samling av minst to duplikater – i de fleste tilfeller nettopp to, men i noen tilfeller også tre eller fire kopier av samme bilde.

Fra dette bildearkivet på rundt 500 gigabyte utgjorde duplikater rundt 50 gigabyte med diskplass. Det var med andre ord ganske mye diskplass å spare på å jakte på duplikater og slette dem.

PhotoSweeper
DUPLIKATER: PhotoSweeper har funnet en masse duplikater i min bildedatabase, inkludert disse bildene fra PMA-fotomessen i Orlando i 2006. Personen på bildene, Amund Hamre, har her stilt seg opp til pressefotografering for PC World Norge med et av HPs digitalkameraer i hendene. Senere har han sluttet i HP og lever nå en forholdsvis anonym tilværelse – i hvert fall overfor pressen – som norgessjef hos Apple. Duplikatene som man anbefales å slette, er merket med rødt.

Det er naturligvis en tøff beslutning å skulle slette så mange duplikater. Mange spørsmål dukker opp. Har programmet oppfattet det riktig? Risikerer jeg å slette den eneste versjonen av noen av disse filene?

Det som gjorde den problemstillingen litt enklere for meg, i hvert fall til å begynne med, før jeg følte jeg kunne stole på programmet, var å ta litt mindre deler av bildesamlingen om gangen, for eksempel mappene for ett år, eksempelvis 2006-bildene – hvis man har arrangert bildesamlingene sine på den måten, da.

Heldigvis kan man gå skrittvis til verks med slettingen, også. I stedet for å slette bildene som er merket som duplikater, kan man også bestemme at de i første omgang bare skal flyttes til en egen mappe. Så får de en ekstra sjanse mens man sjekker om bildearkivet fortsatt inneholder alle de bildene man ønsker skal være der.

Det som kan komplisere bruken av PhotoSweeper med Adobe Lightroom, er at du må være bevisst på i hvilke mapper du har lagret bildene, slik at du ikke blander sammen det som på lightroomsk kalles for henholdsvis Folders og Collections. Folders er de originale mappene på disken som bildefilene ligger i, og Collections er albumene som du organiserer bildene i internt i programmet, med pekere til originalfilene. For å få fjernet duplikater fra disken må du fjerne dem fra Folders.

Hva så med bilder som ikke er helt identiske kopier av hverandre? Programmet kan også stilles inn til å lete etter bilder som er identiske, men som ikke er lagret i samme filformat, som for eksempel Raw- og JPEG-versjoner av samme bilde. Kameraene kan jo lagre begge deler når man fotograferer, og det gir jo mange duplikater.

PhotoSweeper
FINJUSTERING: I jakten på bilder som ser like ut, men som ikke er direkte duplikater, kan man finjustere søkekriteriene.

Man også stille inn bildesøket til å jakte på seriebilder, altså bilder tatt en brøkdel av et sekund etter hverandre eller med lengre mellomrom – man kan stille inn tidsgapet som man ønsker. Denne funksjonen er fin dersom man har tatt mange bilder av samme motiv for å ha mulighet til å velge det beste, noe som dessverre også er med på å fylle opp disken med mange mislykte versjoner som PhotoSweeper kan hjelpe til med å holde i sjakk.

Både i jakten på direkte duplikatfiler, bilder som ligner på hverandre og på seriebilder har man mange muligheter til å finjustere søket.

Jeg har for ordens skyld prøvd PhotoSweeper mot andre programmer, som Apples nevnte Bilder/Photos-program og har erfart mye av det samme som under den grundigere utprøvingen av PhotoSweeper mot Adobe Photoshop Lightroom.

Konklusjon

PhotoSweeper har virkelig åpnet øynene mine for hvor mange eksemplarer man kan ha av bilder man tror man bare har ett av. Nesten en litt sjokkerende opplevelse.

Jeg kommer kanskje til å prøve konkurrerende programmer senere, muligens noe fra Windows-verdenen. Men inntil videre velger jeg å forholde meg til PhotoSweeper som et program man kan stole på som redskap i jakten på duplikater.

Les mer om PhotoSweeper her.

PhotoSweeper-06
GLADMELDING: Jakten på duplikater er ferdig, oppryddingen er unnagjort – og en siste sjekk viser at resultatet var vellykket.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.