Kamera med fotoskriver

Polaroid Mint Instant Pocket Printer
POCKET PRINTER: Polaroids nye lommeskriver benytter Zink-utskriftsteknologi. (Pressefoto: Polaroid)

Polaroid er fortsatt oppegående og har nettopp lansert to nye fotoprodukter, en mobilskriver og lite kamera med innebygd skriver.

Kamera med innebygd skriver høres jo veldig kjent ut når vi snakker om noe som forbindes med Polaroid, selv om det kanskje var kamera med innebygd fremkallingsløsning det egentlig dreide seg om i Polaroid-kameraenes glansdager.

Men nå er i hvert fall Polaroid på banen med to nye foto- og utskriftsprodukter.

Det ene produktet er en fotoskriver i lommeformat, Polaroid Mint Instant Pocket Printer. Med denne enheten er det enkelt å lage små fotoutskrifter når man er på farten – en ny trend som er blitt populær i sosiale sammenhenger.

LES OGSÅ: Polaroid gjenoppstår. Eller…?

Polaroid har fulgt opp med intet mindre enn et digitalkamera som egentlig er en hybrid mellom et kamera og en skriver: Polaroid Mint Instant Print Camera.

Skriveren

Polaroid Mint Instant Pocket Printer er en skriver i lommeformat som skriver ut bilder i størrelse 5 x 7,6 cm med Zink-teknologi. Skriveren er ment å skulle brukes mot en mobil eller et nettbrett, som den kobles opp mot trådløst via Bluetooth. Utskriftstiden er på snaut ett minutt. Det innebygde batteriet holder til opptil 50 utskrifter, ifølge produsenten. Skriveren lades via vanlig USB-kabel med MicroUSB-kontakt i den ene enden. 

Polaroid leverer app både for iOS og Android. 

Dimensjonene på lommeskriveren er 116 x 77 x 18 mm, og vekten er 162 gram.

LES OGSÅ: Miniskriver for småbilder

Det er kommet flere slike skrivere på markedet. For eksempel leverer Canon en liten skriver kalt Zoemini med omtrent identiske spesifikasjoner og omtrent identisk pris, og også den benytter seg av Zink-teknologien.

Lommekameraet

Polaroid Mint Instant Print Camera er på størrelse med en liten mobiltelefon og har omtrent samme fasong. Oppløsningen er på 16 megapiksler, og kameraet er utstyrt med automatisk LED-blits, selvutløser og seks bildeprogrammer. Man kan ta bilder i farger, i sort/hvitt, såkalte vintage-bilder som jeg antar er litt gammelmodig stil, fargebilder med Polaroid-ramme, sort/hvitt-bilder med Polaroid-ramme og vintage-bilder med Polaroid-ramme.

Polaroid Mint Instant Print Camera
SHOOT + PRINT: Polaroids nye digitalkamera har optisk søker. Selfies tas ved hjelp av speil. (Pressefoto: Polaroid)

Så fort man har trykket på utløserknappen, leverer den innebygde skriveren bilder på 5 x 7,6 cm på under ett minutt.

Det innebygde batteriet holder til opptil 40 bilder per lading, ifølge pressemeldingen.

Kameraet har kortplass for MicroSD-kort på opptil 256 gigabyte, og har innebygd speil for selvportrett. Selfie med speil, altså. 

Dimensjonene er 117 x 78,5 x 19,8 mm, og vekten er oppgitt til 173 gram.

Zink

Den underliggende teknologien i begge produktene er den blekkfrie Zink-teknologien utviklet av firmaet Zink. Det vil si – teknologien ble i utgangspunktet utviklet hos Polaroid, men videreført i et frittstående selskap, Zink, som ble opprettet for å ta denne løsningen videre.

LES OGSÅ: Leica leker seg med «Leicaroid»

Teknologien gjør det mulig å skrive ut fotografier på små skriverenheter som ikke trenger å utstyres med blekkpatroner eller fargebånd. Zink-skriverne bruker varme til å aktivere fargekrystaller i fargene cyan, magenta og gult. Disse fargekrystallene er innebygd i selve fotopapiret. Resultatet er fargerike, flekkfrie og varige bilder av høy kvalitet, hevder Zink-folkene.

Prisene

Begge de to nye Polaroid-produktene kommer i butikkene i slutten av september, ifølge importøren, Focus Nordic. Polaroid Mint Instant Print Camera vil koste cirka 1.390 kroner, mens Polaroid Mint Pocket Printer vil koste – ja, det samme – cirka 1.390 kroner. Prisene er inklusive mva. 

Inkludert i prisen for begge produktene er en startpakke med 10 ark Zink-papir.

Ikke død likevel

Men Polaroid var ikke død. En slik vri på den norske krimforfatteren Øvre Richter Frichs boktittel fra 1929 er sikkert blitt misbrukt til kjedsommelig i omtalen av personer, bedrifter og merkevarer som har gått nedenom og hjem, men som plutselig og gjerne på forunderlig vis gjenoppstår.

Slik også med Polaroid, det nå 81 år gamle selskapet som i gullalderen sent på 1970-tallet hadde 21.000 ansatte og levde storslagent på å produsere kameraer med øyeblikksfilm. Når man hadde tatt et fotografi, matet man ut «bildet» fra kameraet, lot det ligge et lite minutt, og så tok man av det øverste laget og sto der med et ferdig fremkalt albumbilde i hendene.

Polaroid og dets karismatiske toppsjef Edwin Land hadde i sin tid en status som kan sammenlignes med Apple og Steve Jobs i vår tid. Med fokus på innovasjon frembrakte selskapet en hel masse nytt, fra polariserte solbrilleglass til kameraer med øyeblikksfilm og mye annet.

På midten av 1990-tallet var Polaroid også et av foregangsselskapene i den nye digitalkamera-teknologien som var begynt å vokse frem, men selskapet lyktes dårlig både her og i skanner-markedet, og i 2001 slo selskapet seg selv konkurs.

I årene etter har det vært en lang kamp knyttet til rettighetene til selskapets uendelighet av patenter og andre verdier, og i 2009 gjenoppsto selskapet Polaroid Corporation som heleid av PLP IP Holdings, LLC. Digitalkameraer, digitale videokameraer, digitale bilderammer og mobilprodukter under merkenavnet PoGo var blant produktene.

I 2017 ble eierskapet overtatt av en stor polsk investor.

En turbulent historie, altså, men med den nye lanseringen av mobilprinter og mobilkamera kan vi trygt si at Polaroid var ikke død likevel. Selv om det en stund kanskje så slik ut.

Relevant?

Hvorvidt dette er relevante produkter for kameraentusiastene blant leserne av Kamerablogg.no, har jeg ingen formening om. På den andre siden har jeg selv fått prøve en tilsvarende Zink-printer fra en annen produsent, og de bittesmå bildene ser ut til å bli godt tatt imot når jeg deler dem ut til folk i hyggelige sosiale sammenhenger. Så de dekker kanskje et behov likevel?

Zink-bildene har for øvrig et lag på baksiden som kan fjernes. Da fungerer bildene som klistremerker som kan klistres opp for eksempel på speil, kjøleskapsdører og lignende.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.