Kamerablogg.no: – Nikon Z vil endre markedet

Nikon Z
VIKTIG LANSERING: Nikon Z7 representer et veiskille i markedet for proff- og entusiastkamera. Her med det nye zoomobjektivet Nikkor Z 24-70mm f/4.5 S. (Pressefoto: Nikon)

Samtidig med at Stiftelsen Elektronikkbransjen la fram nye norske tall som viste at salget av speilløse systemkameraer går ned, startet Nikon å snu trenden med Nikon Z6 og Z7.

LONDON (Kamerablogg.no): Det var onsdag 22. august 2018 at Nikon samlet europeisk fagpresse i London for å vise frem de første medlemmene av sin nye kamerafamilie, Z-familien, med Nikon Z6 og Nikon Z7 i spissen.

Kamerablogg.no var til stede som et av de første mediene som fikk prøve Nikon Z6, Z7 og de nye objektivene dagen før den offisielle lanseringen. Selv om mange sikkert synes det er i tidligste laget, tar Kamerablogg.no sjansen på å fastslå at dette er kameraer som vil endre markedet og skape fornyet vekst i salget av speilløse systemkameraer – og i særdeleshet speilløse fullformat-kameraer.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikon D7500 holder liv i speil

Global lansering

I skrivende stund, på morgenen norsk tid torsdag 23. august 2018, har Nikons ledelse nettopp presentert det nye kamerasystemet i en web-sending kringkastet globalt.

Nikon Z
FØRSTE MØTE: Kamerablogg.no prøver et av de nye Nikon Z-kameraene for første gang. (Artikkelforfatteren fotografert av Odd Richard Valmot, Teknisk Ukeblad)

Dermed har Nikon endelig gjort slutt på alle ryktene og spekulasjonene som med økende intensitet har preget både kamera-fokuserte nyhetsmedier og ikke minst debattstedene om foto på internett de siste ukene.

De første produktene

Kjernen i den aller første lanseringen av produkter i Nikons nye familie av speilløse fullformat-kameraer er de to kameraene Nikon Z7 og Nikon Z6.

Z7 er flaggskipet med en fullformat-bildesensor på 45 megapiksler, mens Z6 med sine 24 megapikslers fullformat-sensor er myntet på et mer generelt marked – og ikke minst på høykvalitets videoproduksjon.

LES OGSÅ: Nikon bekrefter speilløst kamera

Detaljer og tekniske data blir presentert i en kommende artikkel – følg med.

Nikon Z
DEN FØRSTE VISNINGEN: Toru Iwaoka fra den europeiske Nikon-ledelsen presenterer den nye Z-serien for europeiske journalister i London. (Foto: Toralv Østvang)

I tillegg har Nikon lansert de tre første objektivene i den nye objektivfamilien, de nye Z-objektivene tilpasset Z-objektivfatning. Den nye objektivfatningen utmerker seg med særdeles kort avstand mellom fatningen og bildebrikken på 15 millimeter – også kalt fokalavstanden – og tilsvarende en særdeles stor diameter på fatningen, med den indre diameteren oppgitt til hele 55 millimeter. Dette er 25 prosent mer enn på fatningen på Nikons speilreflekskameraer for dagens Nikkor F-objektiver.

Kombinasjonen endrer form og fasong på lysbrytningen inne i objektivene sammenlignet med dagens speilrefleksobjektiver og vil ifølge Nikon by på nye muligheter i objektivdesign, med både kompakte og ikke minst særdeles lyssterke objektiver.

LES OGSÅ: Alt om nye Nikon D850

Som vitnesbyrd om det siste kunngjorde Nikon at selskapet nå er i ferd med å utvikle et ekstremt lyssterkt objektiv til de nye kameraene, Nikkor Z 50mm f/0.95 S Noct. Med en lysstyrke på f/0,95 vil dette vil plasseres øverst i den nye serien av høykvalitetsobjektiver, som Nikon har døpt S-serien.

Nikon Z7 og Z6

De to nye kameraene demonstrerer klart og tydelig en av de største fordelene med speilløse systemkameraer: at de de kan designes som mye lettere og mer kompakte kameraer enn sammenlignbare speilreflekskameraer.

Nikon Z
NY OPTIKK: Kombinasjonen av fullformat-brikke, kort avstand mellom objektivet og brikken og en særdeles stor fatningsring byr på nye muligheter til å designe kvalitetsoptikk, hevder Nikon. (Pressefoto: Nikon)

Både Nikon Z6 og Z7 veier 675 gram – altså vekten for kamerahus inklusive batteri, men uten optikk. Nikons speilrefleksmodell som i egenskaper og pris ligger nærmest Z7, Nikon D850, veier til sammenligning 1.005 gram.

Dimensjonene er også svært forskjellige. Mens de to Nikon Z-kamerahusene har en størrelse på 134 x 101 x 68 mm, er de tilsvarende tallene for Nikon D850 146 x 124 x 79 mm.

Flere detaljer om Nikon Z7 og Nikon Z6 vil du finne i kommende artikler her på Kamerablogg.no. La meg bare ta med i denne omgang at veiledende pris på de to kameraene i Norge vil være 35.990 kroner inklusive mva. for Nikon Z7 og 19.900 kroner for Nikon Z6, ifølge prislisten som Kamerablogg.no har fått fra Nikon Nordic. 

LES OGSÅ: Nikons billigste er helt OK

Z7-modellen er ventet å komme i salg i Norge i slutten av september 2018, mens den rimeligere modellen, Z6, kommer i slutten av november.

De første objektivene

De tre første objektivene til den nye Z-familien kommer i salg i slutten av september.

Nikkor Z 24-70mm f/4,5 S vil koste 10.990 kroner. Nikkor Z 35mm f/1,8 S får en veiledende pris på 9.490 kroner, mens Nikkor Z 50mm f/1,8 S får en norsk pris på 6.490 kroner.

Kamerablogg.no fikk anledning til noen kjappe prøveopptak med de nye objektivene under pressebrifingen i London. Førsteinntrykket var at de bød på kjapp autofokus og at de ga flotte bilder, i hvert fall slik de kunne ses på LCD-skjermen. Men både objektivene og kamerahusene vi fikk prøve, var førproduksjonsmodeller. Som vanlig under slike pressevisninger fikk journalistene ikke ta med seg bildebrikkene ut av demorommet, så vi må vente på kommende testeksemplarer før vi sier noe mer bastant om produktene.

Den viktige adapteren

Nikon Z
ADAPTEREN: Mount Adapter FTZ er den viktige brobyggeren mellom eksisterende Nikkor-objektiver og de nye Nikon Z-kameraene. (Pressefoto: Nikon)

Den nye objektivadapteren som vil gjøre det mulig å kjøre vanlige Nikkor-objektiver for speilreflekskameraene på Nikon Z-kameraene, Mount Adapter FTZ, vil koste cirka 3.000 kroner kjøpt separat, men hvis man kjøper den sammen med et av Z-kamerahusene, er prispåslaget for adapteren 1.000 kroner. 

LES OGSÅ: Her er årets EiSA-vinnere

Nikon opplyste på pressebrifingen i London at i overkant av 90 Nikkor-objektiver vil være 100 prosent kompatible med Nikon Z-kameraene når man bruker Mount Adapter FTZ. Men i tillegg vil mange av Nikkor-objektivene være delvis kompatible. Selv uten å være 100 prosent kompatible vil de altså kunne brukes på Z-kameraene. Ifølge Nikon vil dermed rundt 360 eksisterende objektiver kunne brukes på Nikon Z-kameraene ved hjelp av adapteren.

To verdener

Nikon har måtte tåle mye kritikk de siste årene fordi selskapet – sammen med erkerival Canon – har vært sent ute med å gå for speilløse fullformat-kameraer, eller for for ikke å ha villet satset seriøst på speilløs-produkter. Men selv om Nikon nå viser at selskapet er villig til å gå «all in» i dette markedet, er Nikon samtidig nøye på å understreke at selskapets tradisjonelle speilreflekskunder vil bli vel ivaretatt også i årene som kommer.

Det var ingen tilfeldighet at Nikons mange europeiske representer som var til stede under pressevisningen i London, gikk rundt med t-skjorter med påskriften «Best of both worlds» – det beste fra to verdener. Dette var en hilsen til Nikons mange speilrefleks-brukere der ute om at Nikon ikke har tenkt å svikte dem.

Nikon Z
SPEILREFLEKS OG SPEILLØST: Vegar Berg hos den norske avdeling av Nikon Nordic hadde skjorte med påskriften «Best of both worlds» da han deltok på pressevisningen av Nikon Z-kameraene i London. (Foto: Toralv Østvang)

– Tvert imot, understreket Vegar Berg fra Nikon i Norge i en samtale med Kamerablogg.no i London. I samtalen etterlot han ingen tvil om at Nikon også i årene som kommer vil fortsette å satse for fullt på speilrefleks, og han nevnte Nikon D850 som et sterkt vitnesbyrd på Nikons fortsatte entusiasme for selskapets tradisjonelle teknologier og verdier, samtidig som han ikke greide å skjule sin egen entusiasme for de nye Nikon Z-produktene.

Derfor blir Nikon Z en suksess

Jeg hevdet innledningsvis at jeg tror Nikon Z-lanseringen vil være med på å snu den negative trenden for speilløse systemkameraer. Problemene for speilløs-produsentene ble markert med tallene for første halvår 2018 fra Stiftelsen Elektronikkbransjen. Her kom det fram at det har vært nedgang i salget av speilløse kompaktkameraer i Norge – akkompagnert av noe vekst i salget av speilreflekskameraer.

Mange vil sikkert være overrasket over akkurat disse tallene, og for min del tror jeg at trenden vil snu igjen – til vekst for speilløst og status quo eller ny nedgang for speilreflekskameraer.

Nikon Z
FØRSTE BILDE: Artikkelforfatterens første bilde av Nikon Z7, bokstavelig talt tatt håndholdt under litt kaotiske forhold under presselanseringen i London. Jeg medgir at pressebildene fra Nikon er bedre… (Foto: Toralv Østvang)

Jeg tror en av grunnene til at mange har valgt å sitte på gjerdet i senere tid i stedet for å svitsje fra speil til speilløst – eller å supplere sine speilreflekskameraer med speilløst – nettopp er at to av de største kameraprodusentene, altså Nikon og Canon, selv har sett ut som om de har sittet på gjerdet i dette spørsmålet. Dette til tross for at i hvert fall Nikon, slik lanseringen nå viser, og trolig også Canon har jobbet hardt og lenge i kulissene med å utvikle sine speilløs-strategier og -produkter.

Når vi nå begynner å se fruktene av dette arbeidet, vil interessen for og tilliten til speilløse kameraer øke.

Generasjonsskifte

Videre tror jeg vi er inne i et generasjonsskifte blant både profesjonelle fotografer og foto- og kameraentusiaster som vil dra mange over mot speilløst. Mens speilrefleksteknologien forsvares høylydt av fotografer som har jobbet med denne teknologien gjennom mange tiår av sin karriere som fotograf eller fotoentusiast, kommer det nå fram en ny generasjon fotografer. De yngste blant disse har knapt nok brukt speilrefleks noen gang. De er vokst opp i en tid da bilder og fotografering er noe man først og fremst har et forhold til på skjerm, for eksempel i forbindelse med å fotografere med mobilkamera. Når disse nå ønsker å avansere til mer profesjonell kamerautrustning, vil det være naturlig for dem å ønske en skjermbasert søkerløsning som de er fortrolig med, med andre ord kameraer med elektronisk søker.

LES OGSÅ: Nikon bekrefter lett 500 mm

Etter mitt eget første, om enn korte møte med Nikons speilløse fullformat-kameraer føler jeg meg også ganske trygg på at selv en del etablerte speilrefleksfotografer vil være mer villig enn før til å se nærmere på det speilløse alternativet. Etablerte Nikon-fotografer har hittil måttet se på et konkurrerende kameramerke, Sony, for å få en ide om hvordan dette fungerer for dem som sverger til fullformat. Selv om Sony lager bra kameraer, har det i denne sammenheng kanskje ikke hatt noen heldig psykologisk effekt på svorne Nikon-fotografer å måtte «se til Sony».

Nikon Z
AMBASSADØREN: Ross Harvey er Nikon-ambassadør innenfor bryllups- og gatefotografering og har fått prøvd Nikon Z7 grundig. Overfor Kamerablogg.no betegnet han Nikon Z7 som et eksepsjonelt kamera. (Foto: Toralv Østvang)

Nå får de isteden endelig se hvordan deres «eget» merke håndterer denne nye teknologien. Etter hvert som stadig flere veletablerte speilrefleksfotografer begynner å medgi at det fungerer jo veldig bra med speilløst også, tror jeg at selv skeptikerne vil begynne å tenke seg om og i det minste være villig til å prøve den nye teknologien. Selv om det sikkert alltid vil være en hard kjerne av taleføre speilløs-skeptikere der ute.

Dersom Canon også skulle slutte seg til kretsen av produsenter av speilløse fullformat-kameraer, får vi den samme effekten i den leiren også, tror jeg. 

Det er også verdt å merke seg at de nye kameraene ser ut til å by på mer avanserte videomuligheter enn Nikon har kunne skilte med tidligere, for eksempel nå med mulig for 10-bits videofiler, ikke bare 8-bits. At Nikon med disse kameraene også gjør seg mer attraktiv inn i det voksende videoproduksjonsmarkedet kan bli en nyttig sideeffekt av satsingen på speilløse fullformatkameraer.

Godt konsept

Den viktigste grunnen til at jeg tror Nikon Z blir en suksess, er imidlertid at det ser ut til at Nikon har valgt et særdeles godt konsept for sin inntreden i familien av produsenter av speilløse system- og fullformat-kameraer.

Nikon Z
MINNEKORT: Nikon Z7 og Z6 har kortplass for bare ett minnekort, med kort i XQD-standarden, som vel å merke er den mye raskere etterfølgeren til CompactFlash. (Pressefoto: Nikon)

Jeg må naturligvis ta forbehold om hva de kommende og sikkert mange testomtalene av Nikon Z7 og Z6 vil vise, samt om at det kan dukke opp et eller annet teknisk problem som kan svekke disse kameraenes anseelse. Tilbakekallinger av produkter er aldri god PR, hverken for kamera- eller bilbransjen.

Førsteinntrykket av Nikon Z-kameraene og den tilhørende optikken, samt Nikons veikart for nye Nikkor Z-objektiver de neste to årene, gjør uansett at jeg tror denne lanseringen er med på å markere et veiskille i kameramarkedet.

Så får tiden vise om dette var en riktig spådom eller ikke.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.