Kameranytt.no

Kamerabransjens Jobs og Musk, hvor er de?

Elon Musk Steve Jobs
GRÜNDERE: Elon Musk (t.v.) fotografert på The Summit 2013. (Foto: Dan Taylor, Heisenberg Media, Creative Commons.) Steve Jobs (t.h.) fotografert under lanseringen av den første MacBook Air i San Francisco i 2008. (Foto: Matt Yohe, Creative Commons.)
Elon Musk Steve Jobs
GRÜNDERE: Elon Musk (t.v.) fotografert på The Summit 2013. (Foto: Dan Taylor, Heisenberg Media, Creative Commons.) Steve Jobs (t.h.) fotografert under lanseringen av den første MacBook Air i San Francisco i 2008. (Foto: Matt Yohe, Creative Commons.)

Kamerabransjen sliter. Nyskapingen har stoppet. Aktørene tråkker i hverandres spor.

[toc] Trenger vi en gründer av typen Elon Musk eller Steve Jobs til å frembringe noe virkelig nytt?

Tesla-gründer Elon Musk har besøkt Norge nok en gang. Som vanlig når han er på en kjapp norgesvisitt, har han truffet folk høyt på strå, denne gang både statsministeren og samferdselsministeren.

Hovedbudskapet hans var at Norge med all sin vann- og vindkraft kan bli Europa ledende energiprodusent – selv etter at oljeeventyret er over.

Digitaleventyret over?

For kamerabransjen ser det store digitaleventyret ut til å være over. Ikke det at det blir slutt på digitalkameraer, tvert imot – vi har mye mer digitalt i vente. Men etter en eksplosiv salgsvekst gjennom mange år er det totale kamerasalget nå på vei ned mot normalen igjen, altså ned mot nivået det var før den digitale revolusjonen.

Og det paradoksale er at den sjangeren som først ble den store kannibalen i bransjen, blir med i dragsuget. Jeg snakker om kompaktkameraene.

Se til mobilkameraene

Nedgangen brutal. Og den omfatter heller ikke alle. Mens store deler av den tradisjonelle kamerabransjen blør, kan produsentene av mobiltelefoner gni seg i hendene og glede seg over at nå er det deres tur.

Det bringer oss over til en annen gründer, nå avdøde Apple-sjef Steve Jobs.

(Hans norgesbesøk skapte ikke så stor medieblest som når Musk kommer til Norge. Den eneste norgesvisitten jeg er kjent med, var da han så anonymt og diskret som mulig var til stede under nobelprisutdelingen i Oslo Rådhus for sin venn Al Gore Jr. i 2007.)

Smartmobilen slik vi kjenner den i dag, hadde sikkert kommet på markedet før eller senere uten ham – akkurat som det i sin tid sto mange utviklere i kø verden rundt for å erobre tittelen Lyspærens far, en tittel Thomas Edison kanskje vant litt ufortjent.

Men at Steve Jobs med sin iPhone-lansering i det nevnte året 2007 – med et mobilkamera på to megapiksler – fortjener mye av æren for at smartmobilen og mobilkameraet er blitt en så vital del av vår hverdag, er det etter min mening liten tvil om.

Og det bringer meg til poenget: Hver på sin måte har gründerne Musk og Jobs vært med på å revolusjonere bransjer de er kommet i kontakt med.

Nytenkning

For Musk har det særlig vært elbilen, selv om han har hatt fingene – og pengene sine – i mye annen teknologisk utvikling også.

Jobs på sin side forbindes nok sterkest med Mac-en og dens rolle i datamaskinhistorien. Men i ettertid kan det altså hende at smartmobilen og alt rundt den – kamera, foto, video, musikk og mye annet – blir stående igjen som feltet der Jobs hadde sin viktigste samfunnsinnflytelse. Selv om alt henger sammen.

Tross forskjellene har de hatt én evne felles: Å få ut løsninger og produkter basert på eksisterende teknologier, men designet og satt sammen på måter som «ingen» hadde tenkt på før – eller i hvert fall ikke fått til.

Det er her kamerabransjen sliter. Deler av den holder fast på hva den kan best, for eksempel speilreflekskameraer. Andre tror at retro er løsningen. Men da frir de nok helst til mimrende gubber som meg.

Flere tanker samtidig

Jeg har for så vidt allerede plassert meg selv i det nevnte gubbesjiktet, i og med at jeg for kort tid siden – tilfeldigvis på datoen 1. april, men ikke ment som en aprilspøk – skrev en kommentarartikkel med tittelen «Men speilrefleksen var ikke død».

Etter den kommentaren blir jeg vel oppfattet som en som bare går og drømmer meg tilbake til den tiden da menn var menn og ordentlige kameraer var store og tunge som krevde sin mann.

(For ordens skyld: Slik har jeg aldri tenkt. Som journalist på 1970-tallet hadde jeg ofte med meg kvinnelig pressefotograf ut på jobb og reflekterte aldri over om det kunne være noe problem. Tanken streifet meg ikke engang.)

Selv om jeg nå skriver en kommentar om behovet for nyskaping i kamerabransjen, står jeg inne for påstanden min om at det fortsatt også er behov for speilreflekskameraer i markedet.

Men det går an å ha både to og flere tanker i hodet samtidig. Kamerabransjen trenger noe som dytter den over i en ny generasjon, en ny epoke. Og til det trenger den åpenbart noen gründere som vi ikke har sett noe til ennå.

Vi trenger kamerabransjens Musk og Jobs. Nå. Hvor er de?

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.