Kameranytt har fått korona-beskyttelse

Ansiktsmaske
KAMERA-RELATERT VIRUSBESKYTTELSE: Ansiktsmaske sydd av Mali Storli Engedal med kamera-inspirert stofftrykk fra amerikanske Spoonflower. (Foto: Toralv Østvang)

I disse korona-tider er det ikke mange pressekonferanser i kamerabransjen, i hvert fall ikke der journalister og bransjefolk møtes ansikt til ansikt. Men noen få har det jo vært innimellom, og nå kan i hvert fall Kameranytt delta i forvissing om at ansiktsmasken gjenspeiler tilhørighet til kameraverdenen.

Først må jeg imidlertid opplyse om at den kamera-relaterte ansiktsmasken som jeg legger ut bilder av her, ikke er noe som kan bestilles og kjøpes ferdig. Men kreative lesere som behersker symaskin i tillegg til kameraer, eller som har en symaskin-kyndig person i husstanden eller vennekretsen, vil lenger nede i artikkelen finne tips til hvordan man går fram for å få lagd slike ansiktsmasker selv.

Virtuelle og personlige pressemøter

De fleste pressekonferanser og pressebriefinger på kamerasektoren, som på de fleste andre fagområder, har siden mars 2020 stort sett vært av det virtuelle slaget. Da sitter man på sitt kontor eller hjemmekontor og deltar i en videokonferanse med deltakere spredt rundt overalt. Pressebriefinger med store aktører som for eksempel Adobe antar gjerne globale dimensjoner i så måte.

Fordelen med virtuelle pressekonferanser er naturligvis at man kan delta fra hvor som helst, og at det er helt trygt når det gjelder smittefare. I sommerferien opplevde jeg for eksempel å måtte delta i en nordisk pressebriefing med Nikon mens jeg satt i bilen på en parkeringsplass i Oppdal, hvor vi var på hytteferie.

Slike pressemøter fungerer for så vidt greit, men de blir jo gjerne litt mer formelle og upersonlige enn møter der man møtes ansikt til ansikt. Heldigvis har det vært noen tradisjonelle pressemøter i løpet av året også, naturligvis avholdt i tråd med smittevernbestemmelsene og rådene fra myndighetene.

Ansiktsmaske
KLAR FOR PRESSEKONFERANSE: Kameranytt.no er klar til å stille opp på neste pressekonferanse med ansiktsmaske som ikke levner tvil om hva som interesserer. (Selfie: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Det er nok hensynet til avstand mellom deltakerne som det har vært mest fokus på, og jeg har opplevd at firmaene som har invitert til slike pressemøter, for eksempel Stiftelsen Elektronikkbransjen og Canon Norge, har funnet det fornuftig å leie mye større lokaler enn de pleide å gjøre før. Pressekonferanser som tidligere ble holdt i trange og intime møterom, er isteden holdt i store konferansesaler. På pressekonferanser med få deltakere har vi nok opplevd det som litt rart, men som vi stadig vekk sier nå om dagen: – Slik er det jo i disse korona-tider.

Slik blir det nok fortsatt en tid framover også, selv om meldingene om snarlig vaksine-godkjennelse gir grunnlag for litt mer optimisme for året 2021 enn det vi har opplevd nå i 2020.

En moderne quilter

Men i den grad det fortsatt blir noen tradisjonelle pressekonferanser utover høsten og vinteren, er i hvert fall Kameranytt nå klar til å stille opp i forvissing om at man klart og tydelig fremstår som en skribent som fortrinnsvis skriver om kameraer og den slags.

Historien er kort fortalt at min bedre halvdel, min kjære Mali, i mange år har vært aktiv innenfor håndverksfeltet som kalles moderne quilting, en gren innenfor fagområdet der en ren og minimalistisk design prioriteres høyt.

I miljøet er det de siste månedene blitt populært å sy ansiktsmasker til familie og venner, gjerne med et personlig tilsnitt. Siden tre av de fire barnebarna våre bor i USA, et mye mer Covid 19-befengt land enn Norge, satte Mali naturligvis i gang en storstilt ansiktsmaske-produksjon til barnebarna, basert på stoffer med motiver som gjenspeiler deres interesser for tiden, så som Star Wars, Harry Potter, Minecraft og lignende – som det finnes et stort utvalg av på stofftrykk-markedet.

Ansiktsmaske
KAMERAMOTIVER: Eksempler på stofftrykk med foto- og kamera-motiver som kan brukes til å sy ansiktsmasker. Fra kolleksjonen til Spoonflower – se link i artikkelen. (Skjermdump: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Da det umiddelbare ansiktsmaske-behovet til barna og barnebarna var oppfylt, var det jo naturlig for meg å følge opp med en utfordring om å få sydd noen ansiktsmasker som gjenspeiler mine interesser, med foto og kameraer i sentrum. Jakten på stoffer med relevant motiv førte henne til det amerikanske stoffdesign-firmaet Spoonflower, som heldigvis har en avdeling i Europa, inkludert et stofftrykkeri i Berlin. Jeg sier heldigvis – fordi postgangen fra USA i disse korona- og Trump-tider har vært særdeles treig, noe som ikke minst har rammet quiltere, som ofte kjøper stofftrykk fra amerikanske nettbutikker. Stofftrykkene som ble bestilt fra Berlin, ble imidlertid levert av Posten på bare tre dager.

Ansiktsmaskene som Mali syr, er tre-lags, basert på tett-vevde stofftrykk i to lag med et tredje lag midt imellom av såkalt vliselin. Vlisesin (uttales fliselin) – i dette tilfellet Vliseline L11 – er en type stoff som ikke er vevd, men trykket, og som ofte brukes som filter i munnbind og som skal tåle vask i opptil 95 grader (sjekk hos leverandøren for sikkerhets skyld).

Instruksjonsvideo hos Dinside

Mali syr ikke ansiktsmasker for salg, bare som gaver til familie og nære venner, men nettstedet Dinside.no har lagt ut en instruksjonsvideo der hun viser hvordan man lager slike ansiktsmasker. Hvis noen som leser dette er interessert i å prøve selv, eller har noen i huset som håndterer symaskin, er det bare å ta en titt på instruksjonsvideoen her.

Link til Spoonflowers fotografi-relaterte stoffmotiver finner du her. Spoonflower kaller seg selv verdens største digitale produsent av stofftrykk, veggtapeter og hjemmedekoreringsprodukter med en katalog på over 1,8 millioner design-produkter. Hovedkvarteret ligger i byen Durham i den amerikanske delstaten Nord-Carolina. Firmaet har naturligvis en rikholdig nettbutikk.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.