Kameranytt slått ut

Apple Watch Fall Detection
BETRYGGENDE: Kameranytt.no har fått prøvd i praksis, om enn høyst ufrivillig og utilsiktet, hvor betryggende det er med smartklokker med fallregistrering og håper slik teknologi blir standard i alle smartklokker etter hvert. (Pressefoto: Apple)

Én-persons-nettsteder som Kameranytt.no er sårbare. Når personen som står bak et slik nettsted er slått ut, er nettstedet det også. Som Kameranytt.no akkurat nå.

Det er kanskje ikke så mange av Kameranytts lesere som uten videre trekker tråden fra Kameranytt til historien som har svirret rundt på nettet de siste døgnene om nordmannen som svimte av på et badeværelse, dunket hodet hardt i gulvet og ble liggende bevisstløs, men som kom seg raskt til sykehus fordi Apple Watch automatisk ringte nødtjenestene.

Men jeg er altså én og samme person.

Saken har vakt oppsikt fordi det har vist seg vanskelig selv for profesjonelle testere å foreta realistiske tester av Fallregistrering-funksjonen i nye Apple Watch. Lykkes man med det, risikerer man jo å bli straffet for å få ha sendt ut falsk nødmelding. Derfor vekker det oppsikt når det dukker opp hendelser fra den virkelige verden som dokumenterer at fallregistreringen virkelig fungerer. Og jeg har nå, høyst ufrivillig, vakt stor oppsikt av den grunn.

Nei til skjerm

Det var altså sist helg det skjedde, nettopp det jeg beskrev ovenfor, og jeg har fått streng beskjed fra legene om at hjernerystelsen og andre hodeskader jeg har pådratt meg, gjør at jeg fremfor alt må unngå å sitte foran en skjerm de nærmeste dagene og kanskje ukene. Det være seg tv-skjerm, pc-skjerm, nettbrett-skjerm eller mobil-skjerm.

Toralv Østvang
UTSLÅTT: Her er jeg i sykesenga på Elverum sykehus på lørdag, mobilfotografert av min kjære datter. (Foto: Kirsti Østvang, DinSide)

Vanskelig, naturligvis, for dette er jo det jeg stort sett gjør dagen lang, og ofte langt utover kvelden også – og av og til langt på natt. Men jeg har fått beskjed om at hvis jeg ikke tar legenes advarsel på alvor, kan jeg på lengre sikt få problemer knyttet til varig hodepine, konsentrasjonsvansker, synsvansker og andre vansker – jeg husker ikke hele listen. Det er uansett snakk om vansker som kan komme i veien for målet mitt om å fortsette å jobbe hardt med Kameranytt-nettstedet. Derfor denne saken ut på Kameranytt.no nå i all hast, og ikke noe mer skjermbruk de neste dagene.

Skjerm hele tida

Hvis jeg ikke passer på og sørger for at jeg også i framtida kan jobbe ved en skjerm, får jeg altså problemer. Jeg er avhengig av skjerm i alt jeg gjør. Fra mandag til onsdag jobber jeg som journalist i it-publikasjonen Computerworld, der jeg også oppdaterer forlagets Macworld-sider på web. Det er i den forbindelse jeg av og til tester ut nye Apple-produkter, som for eksempel Apple Watch Series 4, med en innebygd funksjon kalt Fallregistrering – som jeg nå har fått prøvd ut svært realistisk, men også svært ufrivillig.

Toralv Østvang
I ARBEID: Slik er det jeg ønsker å ha det, fotografert av en god kollega og konkurrent under utprøving av et nytt kamera, i dette tilfellet nye Canon EOS R i fjor høst. (Foto: Toralf Sandåker, Fotomag)

Torsdager og fredager konsentrerer jeg meg om mitt eget Kameranytt-nettsted, som i utgangspunktet er et hobbyprosjekt, men med seriøse ambisjoner. Og i helgene blir det litt av alt. Litt fritid, litt bildebehandling med gamle og nye fotografier, litt videoredigering, litt passing av barnebarn, og litt skriving om ting jeg ikke har rukket å skrive om resten av uka.

Ganske mye av dette forutsetter arbeid ved en pc-skjerm, og også en god del bruk av nettbrett og mobil. For eksempel er de fleste bøker jeg kjøper i dag, digitale og må leses på skjerm.

Maktpåliggende

Så det er maktpåliggende, som det heter, at jeg passer på at jeg også i tida framover kan fortsette å jobbe ved skjerm. Derfor er jeg nødt til å ta det litt med ro når det gjelder skjermbruk en tid framover.

Dette vil altså gå ut over Kameranytt. Som om jeg ikke allerede er lei meg for at jeg har altfor lite tid til overs for dette nettstedet, for det er jo her jeg får skrive om det som interesserer meg aller mest. Jeg testet jo tross alt digitalkameraer i 20 år i nå nedlagte PC World Norge.

Etter besvimelsen sist helg blir det nå altså enda litt lengre mellom artiklene her på Kameranytt.no de neste dagene, og kanskje litt inn i de neste ukene også.

Sterkere tilbake

Jeg håper dere bærer over med meg – og at dere tror meg når jeg sier at jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme sterkere tilbake om så kort tid som mulig.

Og for dem som lurer på hva alt dette handler om, tillater jeg meg å legge ut en link til nettpublikasjonen som brakte saken ut på nettet først, som var NRK.no.  Noen i redaksjonen der hadde åpenbart oppdaget et uskyldig og i utgangspunktet helt privat Facebook-innlegg som min datter hadde lagt ut om hendelsen – det er bare det at Facebook er ikke så privat at det gjør noe:

Smartklokken reddet Toralv

 Og her er en link til min egen kommentar om det hos Macworld.no, som litt motvekt mot alle de etter hvert stadig litt mer ukorrekte beretningene om episoden som nå spres på nettet – viralt, er det vel det heter:

En ubehagelig Apple-test

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.