Kanskje helst for de yngste?

Nikon Coolpix W150
STERKE FARGER: Nikon Coolpix W150 fås blant annet i en kraftig oransje farge. (Pressefoto: Nikon)
Nikon Coolpix W150
STERKE FARGER: Nikon Coolpix W150 fås blant annet i en kraftig oransje farge. (Pressefoto: Nikon)

Nikon har lansert et nytt allværskamera med form, funksjoner og egenskaper som gjør at det kanskje passer best i hendene på familiens yngste: Nikon Coolpix W150.

[toc] I utgangspunktet snakker vi om typisk kompaktkamera med liten bildebrikke, enkel betjening og en størrelse som gjør at det får plass i en jakkelomme. Alt plassert i et kamerahus som er bygd for å tåle at både kameraet og fotografen faller og slår seg litt, og som i tillegg tåler vann, snø, støv og andre uhumskheter uten problemer.

Kompakt-markedet

Lanseringen viser at Nikon ikke har mistet troen på kompaktkamera-markedet, som vel er det segmentet som har slitt mest i kameramarkedet de siste årene. Men Nikon ser ut til fortsatt å ha tro på dette markedssegmentet, med rundt et dusin modeller under Coolpix-etiketten.

LES OGSÅ: Nye Superoom-er fra Nikon

Noen av Coolpix-kameraene er riktignok slett ikke kompakte, som for eksempel Nikon Coolpix P1000 på over 1,4 kg og med et brennviddeomfang tilsvarende 24-3000 mm – ifølge Nikon verdens kraftigste optiske zoomomfang. Et kamera som egner seg til blant annet å ta bilder av månelandskap ganske tett på.

Nikon Coolpix W150
ENKELT: Det er ingen unødige knapper på Nikon Coolpix W150. (Pressefoto: Nikon)

Det nye Coolpix W150-kameraet stiller nok i en helt annen klasse. Dette er definitivt et kompakt kamera, med vekten oppgitt til cirka 177 gram med batteri og minnekort. Dimensjonene er 109,5 x 67 x 38 mm, ikke medregnet utstikkende deler.

Tåler mye

Nikon Coolpix W150 er mer enn et allværskamera. Ifølge Nikon er kameraet vanntett ned til 10 meters dybde. Nikon skriver at kameraet «simpelthen elsker bassengfester». Dessuten er kameraet støtsikkert og skal tåle et fall på opptil 1,8 meter. Det er også garantert frostfritt ned til temperaturer på -10 grader Celsius. 

Blant autofunksjonene er mulighet til å ta undervannsportretter uten å måtte gå i vannet selv. Det holder om du dypper kameraet ned i vannet der noen av vennene dine bader i nærheten. I innstillingen «Komponer ansikt under vann» tar kameraet automatisk inntil fire bilder hver gang det ser et ansikt. Det eneste man trenger å gjøre, er å holde kameraet under vann.

LES OGSÅ: Trenger vi et eget feriekamera?

Det aller meste av betjening er automatisk, og fra menysystemet kan man også legge talemeldinger til bilder, aktivere morsomme velkomstskjermbilder, lage animerte lysbildefremvisninger og mye mer. «Ungene vil elske det», skriver Nikon.

Fargene man kan få kameraet i, tyder på at Nikon satser på en ung målgruppe, gjerne barna i familien. Foruten hvitt, oransje og en kraftig blåfarge kan man også få kameraet i blomstrete farger, ett der rosa er dominerende og ett der gult er dominerende. Ett for søster og ett for bror?

Tekniske data

Kameraet har en bildebrikke på 1/3,1 tommer med cirka 14,17 millioner piksler totalt, eller 13,2 millioner effektive piksler – 13,2 megapiksler, som vi også gjerne sier.

Nikon Coolpix W150
ROSA FOR JENTER?: Et blomstrete kamera med dominans av rødt og rosa vil kanskje være attraktivt for unge jenter, ser det ut til at Nikon mener. (Pressefoto: Nikon)

Kameraet har et zoomobjektiv med 3x optisk zoomomfang tilsvarende 30-90 mm omregnet til 35 mm-format. Lysstyrken er oppgitt til f/3,3 i vidvinkelmodus, f/5,9 i telemodus. 

Digitalt kan man forstørre bildevinkelen opptil 4x, som gjør at bildevinkelen tilsvarer et objektiv på 360 mm omregnet til 35 mm-format. Det er nok en del av oss som helst unngår å drive den slags digital beskjæring, særlig når bildebrikken i utgangspunktet er så liten som den er. Bildekvaliteten kan bli ganske skadelidende.

Kameraet har elektronisk vibrasjonsreduksjon både for videoopptak og stillbilder. 

Fokussystemet er kontrastsøkende autofokus med tre søkefeltfunksjoner: midtre fokusfelt, ansiktsgjenkjenning og målsøkende autofokus.

Kameraet har ingen søker, så bildene må komponeres på LCD-skjermen bak på kameraet. LCD-skjermen er på 6,7 cm diagonalt, det vil si cirka 2,6 tommer og med oppløsning på 230.000 punkter. Motivdekningen er oppgitt til cirka 96 prosent.

Tilbehørslisten inneholder blant annet ryggsekker i farger som matcher kameraene, i tillegg til flytestropp og ekstra batterilader. 

Nikon Coolpix W150
GULT FOR GUTTER?: Hvis unge gutter ønsker seg et fargerikt kamera, er det kanskje greit med et der gult dominerer? (Pressefoto: Nikon)

Kameraet støtter naturligvis Nikons SnapBridge-teknologi for overføring av bilder til iOS- og Android-mobiler.

Kanskje helst for besteforeldre?

Innledningsvis skrev jeg at Nikon Coolpix W150 kanskje er best for de yngste i familien. Men det var før jeg hadde tittet litt rundt i debattforaene på nettet. Der var det flere som hevdet det motsatte: at W150 isteden passer bedre for besteforeldre, som bare vil ta bilder uten å fumle med å sende dem til familie og venner. Ungene vil heller ha en vanntett mobil som tar vel så bra bilder og som lar dem sende bildene sine direkte til sosiale medier uten å måtte styre med SnapBridge-overføring og slikt først, var noen av påstandene jeg fant. Tiden vil vise hvem som har rett, om noen.

LES OGSÅ: – Nikon Z vil endre markedet

Prisen

Ifølge Nikon ser prisen ut til å bli liggende på cirka 1.700 kroner. Tidspunktet for når kameraet er på plass i butikkene, er ikke kunngjort i skrivende stund.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.