«Kino-film» fra mobil med Zhiyun Smooth 5-gimbal

KJEKT Å HA: Det kan være kjekt å ha disse LED-lysene, som festes magnetisk på Zhiyun-gimbalen. (Pressefoto: Zhiyun.)

Den kinesiske gimbal-produsenten Zhiyun har lansert en ny generasjon av sin gimbal-familie myntet på smarttelefoner. Den nye modellen, Zhiyun Smooth 5, etterfølger Smooth 4 fra 2018. Smooth 5 er mindre, men har sterkere stålmotorer, og det er mulig å velge flere filmvinkler.

Dessuten har den nye modellen fått et helt nytt kontrollpanel som skal være mer intuitivt enn på forgjengeren. Ifølge distributøren, Focus Nordic, skal det nye designet gjør det enklere å kontrollere alle innstillinger på gimbalen og den tilkoblede mobilen. Dessuten kan man utføre alle slags bevegelser med bare én hånd, også når man selv er i bevegelse.

Slingrebøyle

Mye av poenget med en gimbal er altså å kunne filme mens man selv er i bevegelse, men at gimbalen hjelper til med å gjøre opptakene myke og behagelige å se på. Uten gimbal ville opptakene under slike forhold lett bli fulle av rystelser og dermed ubehagelig å se på.

STERKERE MOTORER: Den nye Zhiyun Smooth 5-gimbalen er litt mindre, men samtidig litt kraftigere i ytelsen enn forgjengeren. (Pressefoto: Zhiyun.) (Klikk for større bilde.)

På norsk kalles gimbal gjerne for en slingrebøyle. På Wikipedia er en slingrebøyle definert som «en innretning som gjør det mulig for et instrument eller gjenstand, å holde seg «i ro» selv om hovedplanet beveger seg».

Forgjengeren, Zhiyun Smooth 4, ble kåret til best-i-test hos det amerikanske nettmagasinet Wirecutter, eid av New York Times, i en testomtale som ble oppdatert så sent som i februar 2021. Zhiyun Smooth 4 ble imidlertid lansert allerede i 2018, så det tyder jo på at Zhiyun-selskapet lanserte et godt produkt den gang, siden det har greid å holde tritt med nye konkurrenter så lenge. Sjekk omtalen her.

STØRRE MOBILER: Den nye Zhiyun-gimbalen har fått større mobilklemme enn forrige modell og kan derfor trygt brukes med litt større mobiler, ifølge produsenten. (Pressefoto: Zhiyun.) (Klikk for større bilde.)

Og her er link til Kameranytts presentasjon av Zhiyun Smooth 4 i 2018:

LES OGSÅ: Hjelp til proffvideo med mobilen

Helst for mobilkamera

Uansett – nå er altså oppfølgeren Zhiyun Smooth 5 lansert. Dette er en gimbal myntet på bruk med mobiltelefoner. Maksimal nyttelast er oppgitt til 320 gram. Det går greit med mobiler – for eksempel veier iPhone 13 Pro Max 238 gram.

LES OGSÅ: Zhiyun med lomme-gimbal for mobil-filmere

Små action-kameraer som Go Pro skal gimbalen også tåle, selv om gimbalen ikke er bygd for det. For eksempel GoPro Hero9 Black, som veier 158 gram. I hvert fall hadde forgjengeren Zhiyun Smooth 4 en slags uoffisiell aksept for å brukes med GoPro-kameraer, riktignok uten mulighet til å bruke knappene på gimbalen til å styre kameraet med, slik man kan gjør når man har montert et mobilkamera i mobilen. Du finner en YouTube-video om det her.

Du bør med andre ord være blant dem som foretrekker å ta opp dine 4K-videoopptak på en smartmobil hvis du ønsker å gå for Zhiyun Smooth 5. Dét er jo fortsatt et litt kontroversielt spørsmål. Men som jeg har skrevet om tidligere – det er flere år siden den første helaftens spillefilmen ble spilt inn med iPhone, så med det rette tilbehøret, særlig når det gjelder lys, er det nok mulig å oppnå ganske høy videokvalitet selv med et mobilkamera i dag.

For oss som ikke skal lage video for kinolerretet, men som nøyer oss med å vise videoene våre på 4K-tv-en i stua, er en gimbal trolig en fornuftig investering. Videobloggere – vloggere – som lager video for YouTube og andre sosial medier er også åpenbart i målgruppen for en gimbal som Zhiyun Smooth 5.

LED-LYS: Ekstrautstyret omfatter blant annet slike LED-lamper, som festes magnetisk til gimbalen. (Pressefoto: Zhiyun.) (Klikk for større bilde.)

Dette er en såkalt tre-akset gimbal som skal gi frie bevegelser fra alle perspektiver, også i lave og superbrede vinkler, ifølge pressemeldingen. Smooth 5 har dessuten fått en bredere telefonklemme enn forgjengeren, noe som skal gjøre det tryggere å filme med de fleste smarttelefoner, også de største.

Dessuten skal det være enkelt å skifte mellom stående og liggende modus. For ja, i våre dager er det faktisk lov – og da mener jeg ikke juridisk, men i betydningen politisk korrekt – å filme på høykant. Det skrev jeg om her på Kameranytt for over to år siden:

LES OGSÅ: Er du klar for vertikal video?

LED-lystilbehør

Den nye telefonklemmen til å montere mobilkameraet på, er ikke bare større enn før, men har dessuten to magnetiske fester for LED-lys som kan festes på begge side. Disse «lyskasterne» fås kjøpt som tilbehør. Ordet lyskaster er nok en overdrivelse i denne sammenheng. Hver av de to LED-lampene har en lysstyrke på 300 lumen, altså til sammen 600 lumen. Man kan ikke akkurat konkurrere med sola, men litt fyll-lys blir det jo, så brukt fornuftig og under de rette omstendigheter kan disse LED-lysene være kjekt å ha.

COMBO: Velger man den såkalte Zhiyun Combo-pakken, får man med LED-lys, filtre, håndleddrem og etui på kjøpet. (Pressefoto: Zhiyun.) (Klikk for større bilde.)
SLINGREBØYLE: Raske, men myke bevegelser skal kunne gjengis raskt, men mykt i videoopptakene fra en mobil montert på en Zhiyun Smooth 5-gimbal. (Pressefoto: Zhiyun.) (Klikk for større bilde.)

Via hjulene på kontrollpanelet på gimbalen kan man for øvrig dimme LED-lampene slik det passer. Det er også mulig å sette på magnetiske fargefiltre som kommer i fire forskjellige farger. Dermed er det mulig å eksperimentere med kule belysningseffekter i videoene.

I den medfølge mobilappen har man tilgang til kreative innstillinger, for eksempel Bevegelseskontroll. Da kan man starte et opptak ved å gjøre en spesiell bevegelse. Innstillingen SmartFollow brukes hvis man vil at mobilkameraet automatisk skal følge motivet i bilde.

Opptil 12 timers batteritid

Batteritiden til gimbalen er oppgitt til fire timer med LED-lys montert og innstilt på maksimal lysstyrke. Ved normal bruk uten LED-lys er batteritiden 12 timer, ifølge pressemeldingen fra Focus Nordic. Ladetiden er oppgitt til to timer.

Zhiyun, også kjent under navnene Zhiyun-Tech og Guilin Zhishen Information Technology Co., Ltd., har for øvrig eksistert siden 2014, med hovedkvarter i byen Guilin nordøst for Hongkong. Byen har i mange år hatt status som et et pent og populært turistmål, men har i senere år også bygd opp en betydelig teknologisektor som Zhiyun-selskapet er en del av.

Prisen

Zhiyun Smooth 5 har fått en veiledende norsk pris på cirka 1.900 kroner. Man vil også kunne få kjøpt gimbalen i en pakkeløsning kalt Zhiyun Smooth 5 Combo. Da får man med LED-lys, filtre, håndleddrem og etui. Prisen på Combo-pakken er cirka 2.400 kroner.

Den nye gimbalen ventes å komme i salg i Norge i slutten av november 2021.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.