Kameranytt.no

Kjekk kameraveske for diskré fotografer

Think Tank Retrospective 7 V2.0
PEN ELLER…? Det kan diskuteres om Think Tank Retrospective 7 V2.0 er pen eller ikke, men som fotobag er den i hvert fall ganske anonym. (Foto: Toralv Østvang)

PRØVD: Hvis du ikke liker at fotovesken din skriker til omverdenen at du er fotograf, bør du velge en diskré fotobag. Think Tank Photo-gruppen er på banen med Retrospective 7 V2.0, som er diskré nok til å tas for en vanlig skulderveske.

[toc] Hvem vet, kanskje det bare er noen dokumenter, en bærbar PC og kanskje en nistepakke for en dag på kontoret som ligger i skuldervesken din? Eller litt hverdags-stasj som en turist gjerne vil ha med seg på byvandring – en sammenslått paraply, kart, pass, hotellnøkkel og til nød kanskje et lite lommekamera?

Etter et langt liv med mye fotografering både privat og i jobbsammenheng har jeg prøvd mange slags løsninger for å frakte med meg kamerautstyret rundt omkring. Jeg har hatt store kamerabager, små kamerabager, kameravesker med kameralogo på, eller uten, og jeg har hatt kamera-ryggsekker. Ikke minst har jeg dyttet kamerautstyr ned i vanlige skuldervesker som ikke er myntet på kamerautstyr i det hele tatt, sammen med en masse dokumenter og annet som man gjerne frakter med seg til og fra kontoret. Ja, den manglende beskyttelsen har bidratt til at en LCD-skjerm bak på et kamera en gang ble ripet opp nede i skuldervesken.

Basert på studier

Scandinavian Photo leverer fotovesker fra Think Tank Photo, som består av en gruppe av produktdesignere og profesjonelle fotografer som designer veskene sine basert på studier av hvordan fotografer arbeider. På bakgrunn av disse studiene forsøker de å designe bærevesker som representer nye måter å løse fotografenes frakt-behov på.

Kameranytt har fått låne en av de nyeste Think Tank-modellene som er kommet i salg på det norske markedet, Retrospective 7 V2.0. Som navnet antyder, er det en veske i litt retro-stil, og det er versjon nummer to av produktet.

Det finnes i alt fem modeller av Retrospective-veskene, med modellnavn henholdsvis 5, 7, 10, 20 og 30. Den minste veier 0,9 kg og rommer ifølge produsenten en standard speilrefleks – eller en standard speilløs – et nettbrett på opptil ni tommer og et 17-40 mm zoomobjektiv. Derfra går det slag i slag oppover til den største, som rommer 2 stk. Nikon D5-kamerahus, en 70-200 mm, en 24-70 mm, en 14-24 mm, en 15-tommers bærbar PC og et 10-tommers nettbrett.

Fleksibel bag

Dette er naturligvis bare eksempler for å antyde kapasiteten til de forskjellige modellene av kameraveskene. I det hele tatt er disse kameraveskene veldig fleksible. Det fant jeg ut da jeg begynte å plassere forskjellige varianter utstyr ned i bagen jeg fikk prøve, som altså er den nest minste i familien.

Ifølge produsenten har «min» kamerabag, Retrospective 7 V2.0, plass til et standard speilreflekskamera, et 10-tommers nettbrett, en 13-tommers bærbar PC, et 24-70 mm zoomobjektiv med lysstyrke f/2,8 festet på kamerahuset, samt et frittliggende 70-200 mm f/2,8 zoomobjektiv.

Think Tank Retrospective 7 V2.0
FLEKSIBELT: Det er lett å tilpasse Retrospective-kamerabagen til behovet. (Foto: Toralv Østvang)

Hvorfor akkurat disse kombinasjonene, inklusive lysstyrke, vet jeg ikke (høy lysstyrke betyr vel gjerne et litt stort og tungt objektiv), men innredningen er fleksibel og kan lett endres. Min test, som inkluderte blant annet et Sony a7S II-kamerahus og noen Sigma-objektiver som jeg fikk låne med på test fra Scandinavian Photo – og som det kommer separate omtaler av her på Kameranytt så fort jeg får tid til å prøve dem – besto av følgende utstyrssamling: Det nevnte Sony-kameraet pluss Sigma 35mm 1:1.2 DG DN (vekt 1.090 gram), Sigma 14-24mm 1:2.8 DG DN (vekt 1.150 gram) og Sigma 45mm F2.8 DG DN (vekt 215 gram). I tillegg la jeg inn en Apple MacBook Air med 13-tommers skjerm og en 9,7-tommers iPad, samt et par ladere.

Med andre ord fikk jeg med meg ganske mye fotoutstyr i den forholdsvis lille kameravesken. Det har nok sammenheng med at den er fleksibel på flere måter.

Borrelås – med lyd

I tillegg til glidelåser som brukes til å lukke flere av rommene og beskytte utstyret mot at uvedkommende kan forsyne seg når man befinner seg i tette folkeforsamlinger, er det i stor grad benyttet borrelås-løsninger flere steder på vesken.

Dermed er det lett å justere hvor stramt man fester de forskjellige lokkene. Har man lite utstyr med seg den ene dagen, ser hele vesken ganske liten ut, samtidig som den kan utvide seg ganske mye hvis man fyller den til randen. Blant mine tidligere fotovesker finner man flere som ser like store og imponerende – eller skremmende – ut enten de er stappfulle eller nesten tomme.

Den eneste ulempen med borrelås eller velcro-sammenkoblinger er at de bråker litt når du tar dem fra hverandre. Jeg kan tenke meg at det finnes situasjoner der du vil opptre mest mulig diskré hvor lyden av borrelås er litt problematisk. Men det er neppe noe stort problem. Løsningen er vel bare å passe på å ta ut aktuelt utstyr litt i forkant, hvis mulig.

Mange lommer

Det er flust med lommer på utsiden av vesken, inkludert to på baksiden. Den største av disse har glidelås, og der fikk jeg god plass til et nettbrett, som jeg synes det kan være praktisk å ha med seg på tur som alternativ til bærbar PC. Et nettbrett er enkelt å overføre bilder til, og samtidig stort nok til at det går an å redigere bildene på den – jeg liker ikke å redigere bilder på en liten mobilskjerm.

Det er også mulig å feste stativ og annet tilbehør på utsiden av bagen.

Solid – og med regntrekk

Think Tank Retrospektive 7 V2.0 kjennes solid ut på alle måter, med en kraftig skulderrem samt en kortere bærerem som kan brukes når det er praktisk å bære bagen i hånden.

Hvis du trenger en fotobag med skikkelig beskyttelse mot regn, er kanskje ikke denne bagen det beste valget. Blant annet bidrar designen til at det ser ut til å være en aldri så liten fare for at regn kan trenge ned i bagen fra sidene. Jeg har imidlertid ikke prøvd bagen i så kraftig regnvær at jeg har fått testet dette – og har heller ikke satt den i dusjen.

Det medfølger imidlertid regnbeskyttelse i form av en fastmontert pose – vel, stroppen kan løsnes, hvis man ikke vil ha den med seg – som kan pakkes ut og dermed blir til et solid regnovertrekk. Slik sett passer bagen godt til norske forhold likevel.

kamerabager
DISKRÉ? Hvilken av disse to kamerabagene er mest avslørende om hva du bærer på, mon tro? (Foto: Toralv Østvang)

Jeg har lest i noen omtaler at bagen angivelig lett kan tippe over på siden når man setter den fra seg når den er fullastet med kamerautstyr, men dette skjedde ikke under min utprøving av bagen.

På den andre siden er jeg helt enig i det jeg leste i en omtale at skulderremmen er en av de mest behagelige på markedet. Det er viktig når man går rundt med en masse tungt kamerautstyr.

Vesken veier 1,2 kg med det medfølgende tilbehøret, men før du begynner å fylle den med fotoutstyr.

Konklusjon

Think Tank Retrospektive 7 V2.0 kan anbefales for alle som har behov for å frakte med seg kamerautstyr, men som ikke er så ivrig etter å signalisere for omverdenen at det er dyr kamerautrustning man bærer på.

Jo da, det er produktlogo på denne fotobagen også, men ikke plassert som et reklameskilt som på min Lowepro foto-ryggsekk. Den ene logoen er på innsiden og den andre på baksiden, godt skjult for andres blikk når man er ute og går.

Vesken er forholdsvis lett, den er fleksibel og har også rimelig god plass til tilbehør som nettbrett og bærbar PC.

Anbefales.

Prisen

Think Tank Retrospective 7 V2.0 koster 1.695 kroner hos Scandinavian Photo og er tilgjengelig på markedet nå. Leverandørens egen presentasjon av produktet kan du lese her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.