Kameranytt.no

Kompakt Sony-normal fra Samyang

NY 45-MM: Samyang er på banen med et kompakt normalobjektiv med brennvidde på 45 mm. (Pressefoto: Samyang)
NY 45-MM: Samyang er på banen med et kompakt normalobjektiv med brennvidde på 45 mm. (Pressefoto: Samyang)

Sony-eiere som ønsker seg kompakt optikk, kan nå sette opp enda et Samyang-objektiv på listen: Samyang AF 45mm f/1.8 FE.

[toc] De to siste bokstavene i navnet, FE, antyder at objektivet primært er myntet på fullformat-kameraer med Sonys E-fatning, hvilket i praksis vil si Sony A7- og A9-familien. Men også Sonys APS-C-kameraer med E-fatning kan benytte objektivet. For eksempel gjelder dette kameraene i Sony A6000-familien. På kameraer med APS-C-bildebrikke vil brennvidden tilsvare cirka 68 mm, altså et hendig portrett-teleobjektiv.

Kompakt

Kameranytt har gjentatte ganger etterlys mer kompakt optikk til de speilløse fullformat-kameraene som det nå begynner å bli en del av på markedet, og sør-koreanske Samyang ser ut til å være en objektivprodusent som ser hvilket markedspotensial kompakte fullformat-objektiver utgjør. Det nye 45 mm-objektivet fra Samyang veier bare 162 gram, har en lengde på 56,1 mm og en diameter på 61,8 mm. 

SJU LINSER: Samyang-objektivet er bygd opp av sju linseelementer plassert i seks grupper. (Pressefoto: Samyang)

Til sammenligning kan vi nevne at det mest kompakte Canon-objektivet til Canon EOS R-kameraene er et 35 mm-objektiv som veier 305 gram, mens Sonys 50 mm-normalobjektiv Sony FE 50mm F1.8 veier 186 gram. Samyang er altså en vinner når det gjelder kompakt fullformat-optikk, ser det ut til. Den optiske kvaliteten har ikke Kameranytt noe grunnlag for å si noe om.

Normal-brennvidde

Den matematiske definisjonen på normal-brennvidde med et fullformatkamera er 43 mm (egentlig 43,266615305567872 mm og kanskje enda flere desimaler, hvis man vil), som tilsvarer diagonalen på en 36 x 24 mm fullformat-bildebrikke, eller et negativ med småbildefilm, som vi opererte med i gamle dager. Kamera- og objektivprodusentene har riktignok i mange tiår levert 50 mm-objektiver som normal-objektiver, og det er vel dette som er blitt stående som normen for normal-objektiver.

LES OGSÅ: Samyang med lett vidvinkel for Sony

Selv om mange går rundt med både kraftige vidvinkel-objektiver og store tele-objektiver, er normal-objektiver fortsatt populære. I motsetning til vidvinkel- og tele-optikk gir normal-objektivene et perspektiv som i stor grad matcher det menneskelige øye, med en bildevinkel i området rundt 50-55 grader diagonalt. 

KOREANSK: Samyang er en forholdsvis liten sør-koreansk objektivprodusent med bare rundt 150 ansatte, ifølge Wikipedia. (Pressefoto: Samyang)

Det nye Samyang-objektivet med brennvidde på 45 mm vil altså fungere utmerket som normal-objektiv på Sonys A7/A9-kameraer, og importøren, Focus Nordic, poengterer i pressemeldingen at objektivet passer utmerket for å fotografere alt fra barn til gatescener, reiser, landskap og andre motiver med dokumentarfokus.

Rask autofokus

Enkelte av de tidligere objektivene til Samyang har fått kritikk for noe langsom autofokus, men kritikken ser ut til å ha forstummet i senere tid, etter at selskapet forbedret autofokus-teknologien sin. Samyang hevder at autofokus-motoren i 45 mm-objektivet er både rask og presis, og dessuten meget stillegående. I kombinasjon med den gode lysstyrken gjør dette at objektivet passer til situasjoner der man ikke vil synes eller høres for mye, for eksempel i dåp, bryllup og andre situasjoner der kameralyd og blits kan oppleves som forstyrrende, heter det.

KOMPAKT: Det nye 45 mm-objektivet fra Samyang veier bare 162 gram. (Pressefoto: Samyang)

Objektivet har rund blenderåpning med ni blenderlameller, som skal bidra til myk og vakker bokeh. Korteste fokuseringsavstand er 45 cm.

Objektivet er bygd opp av sju linseelementer plassert i seks grupper. To av linseelementene er asfæriske og ett element er av ED-glass – Extra-low Dispersion.

Ifølge Samyang gir objektivet en anelse varm fargetone, noe mange brukere angivelig setter pris på.

Solblender og objektivdeksel medfølger og inngår i prisen. Filterdiameteren er 49 mm.

Stort utvalg

Etter lanseringen av 45 mm-objektivet begynner Samyang å få et ganske godt utvalg med autofokus-objektiver for Sonys E-fatning, alle primært myntet på FE-fatningen, altså for fullformat. Følgende brennvidder dekkes nå av Samyang-objektiver – uten zoom – med Sony FE-fatning: 14 mm, 24 mm, 35 mm, 45 mm, 50 mm og 85 mm. 

I det hele tatt har Samyang spesialisert seg på objektiver med fast brennvidde i både ordinær- og premium-klasse, noen med autofokus, andre med manuell fokus. Selskapet produserer også et utvalg cine-objektiver myntet på profesjonelle videokameraer.

Prisen

Ifølge importøren Focus Nordic vil Samyang AF 45mm f/1.8 FE koste cirka 3.800 kroner når det kommer i salg i juni 2019. Til sammenligning koster det nevnte 50 mm-objektivet fra Sony 3.200 kroner, ifølge Sonys norske nettsted.

SONY FE: Det nye 45 mm-objektivet fra Samyang er lagd for Sonys FE-fatning, det vil si E-fatning med bildesirkel stor nok til fullformat. Men Samyang leverer også objektiver til andre kameramerker. (Pressefoto: Samyang)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.