Kompakt vidvinkelzoom fra Tamron

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
KOMPAKT: Det nye Tamron-objektivet konkurrerer på vekt, størrelse og pris. (Pressefoto: Tamron)
Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
KOMPAKT: Det nye Tamron-objektivet konkurrerer på vekt, størrelse og pris. (Pressefoto: Tamron)

Tamron er på banen med en prisgunstig vidvinkelzoom som skal konkurrere med originaler fra Canon og Nikon.

[toc] Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD er bygd for fullformatkameraer og vil leveres med fatning for Nikons og Canons speilreflekskameraer.

Objektivet kan også brukes med APS-C-kameraer. På Nikon-kameraer tilsvarer brennviddeomfanget cirka 25-52 mm, mens det på Canon-kameraer vil tilsvare omlag 27-56 mm.

Kompakt

Vidvinkelzoomobjektiver med høy lysstyrke er gjerne forholdsvis store og tunge objektiver – og gjerne også ganske dyre. I denne sammenheng er Tamrons nye 17-35 mm-objektiv forholdsvis kompakt, med en vekt på 460 gram. Til sammenligning ligger Canons EF 16-35 mm på 790 gram, mens Nikons 17-35 mm har en oppgitt vekt på 745 gram.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
FOR NIKON OG CANON: Det nye Tamron 17-35 mm-objektivet kommer med fatning for Canon- og Nikon-kameraer. (Pressefoto: Tamron)

Lengden på Tamron-objektivet er 93 mm med Canon-fatning og 90 mm med Nikon-fatning. Med andre ord ser det ut til at Tamron-distributør Focus Nordic har rett i påstanden om at det nye objektivet er «markedets minste og letteste zoom i sin klasse», for å sitere fra pressemeldingen.

LES OGSÅ: Tamron med doble prosessorer

Filterdiameteren er 77 mm.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD er utstyrt med værsikring som skal hindre at fuktighet og støv trenger inn. I tillegg har det fremre linseelementet fått et beskyttende lag av fluorine som støter bort fett og regndråper.  

Stille, men ingen vibrasjonsdemping

Ifølge produsenten har objektivet fått en ny og skreddersydd fokusmotor som skal være særdeles stillegående, samtidig som den er rask og nøyaktig. Objektivnavnet avsluttes med forkortelsen OSD, som står for Optimized Silent Drive.

Derimot er det ingen vibrasjonsdemping i objektivet. Noen av de konkurrerende objektivene har vibrasjonsdemping innebygd. Noen vil sikkert mene at dette er viktig, ettersom hverken Nikon eller Canon opererer med vibrasjonsdemping i kamerahusene på sine speilreflekskameraer – de to har alltid foretrukket optisk bildestabilisering i objektivene isteden. Andre vil kanskje hevde at det ikke har så stor betydning her, siden dette dreier seg om vidvinkel-fotografering.

Nærgrensen på det nye Tamrom-objektivet er for øvrig 28 cm gjennom hele brennviddeområdet.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
OVENFRA: Slik ser Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD ut ovenfra. (Pressefoto: Tamron)

Objektivet er bygd opp av 15 linseelementer arrangert i 10 grupper. Fire av linseelementene er produsert av lavspredningsglass – Low Dispersion-glass, forkortet LD. Dette bidrar til å korrigere kromatisk fargespredning. I tillegg er to av linseelementene av sfærisk konstruksjon, som skal hjelpe til med å holde skarpheten oppe kanten av bildet.

Canon- og Nikon-alternativene

Et av de nærmeste objektivene å sammenligne med i Canons sortiment er vel Canon EF 17-40mm f/4L USM, som ifølge Prisjakt.no ligger i prissjiktet på rundt 7.500 kroner. I samme prisklasse som nykommeren fra Tamron, men det er ikke så lyssterkt. Canon har også Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, en mer lyssterk vidvinkelzoom til en pris fra rundt 19.000 kroner. Tamron-objektivet byr på samme lysstyrke i full vidvinkelmodus, selv om den kryper ned til f/4 når man zoomer inn.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
VÆRBESKYTTELSEN: Slik illustrerer Tamron beskyttelsen mot støv og fuktig i det nye objektivet. (Ill.: Tamron)

Hos Nikon finner vi blant annet AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G ED til snaut 8.000 kroner, AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR til rundt 12.000 kroner, AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED i 20.000-kronersklassen, og vi tar også med AF-S Zoom Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED til vel 18.000 kroner – alle prisene hentet hos Prisjakt.no.

LES OGSÅ: Ultrazoom for Canon og Nikon

Valgets kvaler

Bør speilreflekseiere holde seg til optikk fra sin kameraprodusent, eller blir man like godt fornøyd med å velge tredjepartsoptikk? Noen kameraeiere bruker prinsipielle begrunnelser for sine valg her og mener at man bør holde seg til merkevaren. Valget av for eksempel et Nikon- eller Canon-kamerahus er kanskje gjort nettopp for å få tilgang til optikken som disse to produsentene er så kjent for.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
LINSEELEMENTENE: Slik er glasselementene distribuert i det nye Tamron-objektivet. (Ill.: Tamron)

Andre har en mer fleksibel tilnærming og mener at man finner både god og mindre god optikk hos så vel hos merkevareleverandørene som hos tredjepartsleverandører. Valget bør derfor skje for eksempel etter å ha studert grundige testomtaler av aktuelle objektiver, sier de. Akkurat den debatten går nå om det nye Tamron-objektivet på enkelte nettsteder, men noen testomtaler har jeg ikke greid å finne ennå – objektivet er ikke kommet i salg ennå. Det eneste man har å holde seg til foreløpig, er en del eksempelbilder som produsenten selv har lagt ut.

LES OGSÅ: Tamron fornyer seg på høyt nivå

Tap-in Console

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD er kompatibel med Tamroms Tap-in Console-teknologi. Dette tilbehøret består av en liten adapter som monteres på objektivfatningen og som kobles via USB-kabel til en pc. Ved hjelp av denne løsningen kan man finjustere autofokusen og oppdatere objektivets fastvare.

Prisen

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD kommer i salg med Nikon-fatning i september, mens Canon-brukere må smøre seg med tålmodighet til oktober.

Prisen er satt til cirka 7.300 kroner både for Canon- og Nikon-varianten av objektivet.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD
FATNINGEN: Man kan velge mellom Nikon- og Canon-fatning på det nye Tamron-objektivet. (Pressefoto: Tamron)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.