Kameranytt.no

Kompakte Tamron-vidvinkler for Sony-fullformat

Tamron vidvinkel
TAMRON-TRIO: Tamron lanserer nå tre nye objektiver med Sonys E-fatning på henholdsvis 20, 24 og 35 mm. (Pressefoto: Tamron)

Tamron har lansert tre ganske kompakte premium-objektiver for Sonys fullformat-kameraer og hjelper dermed Sony med å gi kundene sine større valgmuligheter også når det gjelder kompakt fullformat-optikk. For dét er det ikke flust av.

[toc] Alle de tre objektivene har lysstyrke f/2,8, og det de taper i lysstyrke fremfor dyrere og større konkurrenter, tar de igjen på forholdsvis beskjeden vekt og størrelse. Noen synes dét innebærer fordeler også.

Brennvidden på de tre objektivene er henholdsvis 20, 24 og 35 mm, men selv om de ser ut til å være tiltenkt Sonys fullformat-kameraer, hvilket i første rekke vil si Sony a7-familien, passer de med sin Sony E-fatning også på Sonys APS-C-kameraer, hvilket blant annet vil si høstens nykommere Sony a6100 og a6600. Brennvidden på dem vil da tilsvare henholdsvis 30, 36 og 52,5 mm – altså fra moderat vidvinkel til beskjeden portrett-tele, hvis vi får lov å si det om et objektiv som ligger så nært den omforente normalobjektiv-standarden.

645 gram

Objektivene kan definitivt kalles lette og kompakte. De veier 645 gram – vel å merke til sammen. 20 mm-objektivet veier 220 g, 24 mm-objektivet 215 g og 25 mm 210 g.

Tamron vidvinkel
NÆRE SØSKEN: De tre nye Tamron-ombjektivene er nesten like som trillinger, bortsett fra litt ulik brennvidde. (Pressefoto: Tamron)

Siden både objektivfatning og filterdiameter også er lik – filterstørrelsen er 67 mm, lengden på hvert av objektivene er 64 mm og diameteren er 73 mm – må vi kunne si at objektivene i praksis er like store. Eller små, om man vil.

Tamron selv betegner 20 mm-objektivet som kjekt for dem som ønsker å utnytte mulighetene som en ultravidvinkel gir, mens 24 mm-objektivet omtales som en perfekt allrounder, og 35 mm-objektivet har en brennvidde som gjør det ideelt for mange formål, samtidig som det er et godt gatefoto-objektiv.

Alternativene fra Sony

Siden jeg har påstått at det er et beskjedent utvalg med lett og kompakt originaloptikk ute og går hos Sony, bør vel påstanden sjekkes. La oss se hva vi finner på nettsidene til Sony Norge. Jeg filtrerte søket på objektivtype av E-typen, for 35 mm med full bilderamme, og som tredje kriterium: Primeobjektiver.

Sony har et 24 mm-objektiv med lysstyrke f/1,4, vekt på 445 gram og pris på 16.000 kroner. Det objektivet ligger vel langt unna Tamrons nye alternativer, noe betegnelsen GM i navnet vitner om.

Videre har Sony et 35 mm-objektiv med lysstyrke f/1,8. Det ligger litt nærmere i både pris og vekt, i hvert fall vekt. Det veier 280 gram. Men prisen på 7.500 kroner ligger jo langt over Tamrons pris – prisene finner du som vanlig i slutten av artikkelen her hos Kameranytt.

Vi kan vel også nevne Sonys 35 mm-objektiv med lysstyrke f/1,4 til 17.500 kroner og en vekt på 630 gram, men igjen altså i en helt annen klasse.

Tamron vidvinkel
TÅLER UVÆR: De nye Tamron-objektivene skal ha god beskyttelse mot værgudene, ifølge Tamron. (Presseillustrasjon: Tamron)

Sonys forsøk på å komme opp med et kompakt alternativ her har resultert i Sonys 35 mm-objektiv med lysstyrke f/2,8. Definitivt lett og kompakt. Det veier bare 120 gram. Men prisen ligger på 9.200 kroner, som er dobbelt så høy som prisen de nye Tamron-objektivene.

Jeg tror det er trygt å fastslå at Sonys eget norske nettsted ikke kan oppvise så mange orginal-konkurrenter til de tre nye objektivene fra Tamron, i hvert fall hva gjelder pris og vekt.

Hvorvidt den optiske kvaliteten er sammenlignbar, kan jeg derimot ikke si noe om. Der vil jeg anta at Sony-folk har sterke meninger i Sonys favør, uten at jeg så langt har registrert noen offisielle kommentarer.

Slik er objektivene – ifølge Tamron

I pressemeldingen hevdes det at de nye Tamron-objektivene gir ekstremt høy skarphet helt ute i hjørnene, takket være optimal bruk av linseelementer med lav spredning – LD: Low Dispersion – og glass-støpte asfæriske elementer – GM.

Strølys og gjenskinn bekjempes med Tamrons linsebelegg kalt Broad-Band Anti-Reflection – BBAR – og dette skal sikre høy kontrast og skarphet selv i vanskelige situasjoner som lav sol, scenelys og motiver med stor grad av refleks, heter det.

Objektivene har dessuten beskyttende belegg på frontelementet som avviser vann, olje og smuss, og som bidrar til å gjøre det lett å rengjøre objektivene. Objektivene skal ha god værbeskyttelse.

1-2-3: Tre objektiver med tilnærmet identisk ytre og små forskjeller innvendig. (Pressefoto: Tamron. Montasje: Kameranytt)

Videre har objektivene optimalisert og stillegående fokusmotor som ifølge Tamron gir rask og stillegående autofokus, og de støtter autofokus-funksjonene til Sony, som for eksempel øyefokus samt rask hybrid- og direkte manuell fokus. De er også kompatible med Sony-kameraenes innebygde objektivkorreksjon som automatisk korrigerer for vignettering, kromatisk abberasjon og forvrengning i JPEG-bildefiler, heter det.

Alle de tre objektivene har 67 mm filterdiameter. Dessuten kan objektivene fokusere på motiver tett innpå fotografen med et makroforhold på 1:2. Dette skal gjøre det lett å få dramatiske nærbilder med uskarp bakgrunn til tross for at det er vidvinkelobjektiver vi snakker om.

20- og 24-mm-objektivene består av ti linseelementer fordelt på ni grupper, mens 35 mm-objektivet har ni linseelementer i åtte grupper. f/22 er minste blenderåpning på alle de tre objektivene, og nærgrense er 22 cm.

Prisen

Siden mye annet er likt mellom de tre nye Tamron-objektivene, er det bare rett og rimelig at også prisen er identisk. Hvert av de tre objektivene koster «cirka» 4.699 kroner, ifølge pressemeldingen fra Tamron-importør Focus Nordic.

Nå er det jo alltid litt morsomt med cirka-priser som ender på så eksakte beløp, så jeg for min del ville vel satt cirka-prisen én krone høyere, cirka 4.700 kroner. Men det er nå meg.

Leveringen av Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 – der kom endelig det hele og fulle navnet også – og Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 starter i slutten av november 2019. Tamron f/2.8 Di III OSD M1:2 vil bli lansert i januar 2020, melder Focus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.