En ulempe med digitale kompaktkameraer har tradisjonelt vært liten bildesensor. Det gjelder ikke for Fujifilm XF10, et nytt lommekamera med APS-C-sensor.
[toc] Når vi holder tykkelsen unna sammenligningen, er Fujifilm XF10 mindre enn en iPhone 8 – altså målt i bredde og høyde når vi holder mobilen sideveis som et kamera. Derimot er kameraet over fem ganger så tykt som den nevnte mobilen.
Lommekamera
Likevel omtales det som et «lommekamera», og selv om det kanskje ikke går ned i en trang bukselomme, får det sikkert plass i mange jakkelommer. For dem som er opptatt av brikkestørrelser og slikt, og som til enhver tid vil ha med seg et kamera med størst mulig bildebrikke i forhold til kamerastørrelsen, kan nok et APS-C-kamera i lommeformat høres besnærende ut.
Denne kundegruppen utgjør kanskje ikke noen stor del av kameramarkedet, men det er hyggelig at kameraprodusentene også vier disse litt oppmerksomhet.
Konseptet
Nå er i og for seg ikke Fujifilm XF10 noen nyskaping. Fujifilm lanserte i 2016 en kameramodell kalt X70 som bygger på det samme konseptet som nye XF10 – et kompakt APS-C-kamera med fastmontert vidvinkelobjektiv med brennvidde tilsvarende 28 mm, tre-tommers LCD-skjerm på baksiden og ingen elektronisk eller optisk søker, alt bygd slik at det hele får plass i en jakkelomme.
Med andre ord et typisk reisekamera eller et kamera til å ha med seg overalt og til enhver tid, for å være beredt på de gode motiver som plutselig dukker opp når når det man finner det uhensiktsmessig å dra med seg et større systemkamera.
Opp- eller nedgradering?
Sammenligningen med det to og et halvt år gamle X70-kameraet har satt i gang en aldri så liten krangel blant Fujifilm-interesserte om det nye XF10 skal ses på som en opp- eller nedgradering av X70.
På den ene siden har XF10 høyere oppløsning, opp fra 16 til 24 megapiksler. Det har flere fokuspunkter, opp fra 77 til 91, og det kan ta opp 4K-video, noe som ikke var mulig med X70.
Samtidig er nykommeren blitt rundt 60 gram lettere. Fujifilm har greid å gjøre det litt tynnere enn forgjengeren, kanskje takket være forbedret design basert på enda større dyktighet innen miniatyriseringsfagfeltet.
Men selv om alt dette kan betegnes som forbedringer, er det også en del som har kommentert tegnene på det motsatte – at XF10 er blitt et «billigere» kamera ikke bare på pris, men også på egenskaper.
For eksempel har XF10 en fastmontert LCD-skjerm som ikke lar seg vri og vende på, i motsetning til den vridbare skjermen på X70. Ettersom kameraet mangler søker, er det en del som mener at nykommeren i det minste burde ha fått beholdt vridbar skjerm for å sikre de kreative mulighetene som dette innebærer. Skjermen er imidlertid berøringsfølsom for dem som liker å betjene kameraet via skjermen. Og det at den ikke er vridbar, er kanskje også noe av grunnen til at kameraet er tynnere.
Nye XF10 har dessuten fått forenklet betjening sammenlignet med X70. Det kan sikkert bidra til å gjøre kameraet mer attraktivt for visse kundegrupper, mens det til gjengjeld virker litt mer «simpelt» for andre.
Og selv om XF10 kan ta opp 4K-video, skjer dette med den samme begrensning som i X-T100: Bildefrekvensen er begrenset til 15 bilderuter per sekund.
X-Trans-debatten
Noen er også skeptisk til at Fujifilm har droppet sin X-Trans-teknologi i fargefilteret over bildebrikken, men isteden har gått tilbake til tradisjonelt Bayer-filter. Forskjellen ligger i fordelingen av de blå, røde og ikke minst grønne filterelementene i fargefilteret over bildebrikken, noe som kan innvirke på fargestøy, moaré og skarphet. X-Trans har en 6×6-fordeling av fargefiltrene, mot et 4×4-mønster i tradisjonelle Bayer-filtre.
Fujifilm har brukt X-Trans-teknologien for alt den er verdt i markedsføringen, men ser nå ut til å være mer innstilt enn før på å droppe den, i hvert fall på sine rimeligere kameraer, som ganske nye X-T100 og altså helt nye XF10. Et par av ulempene med X-Trans-løsningen har vært at den krever mer prosessorkraft, at den fordyrer kameraene og at den byr på utfordringer i Raw-prosesseringen som programvareprodusentene ikke alltid har greid å håndtere. Fujifilm har signalisert at den økte oppløsningen og prosesseringskraften som dagens kameraer har fått, kompenserer for en del av fordelene som X-Trans-teknologien byr på når det gjelder bildekvaliteten.
Premium-kompakt
Fujifilm selv kaller XF10 for et «premium-kompaktkamera» for reiser og hverdagsøyeblikk. Blant forbedringene trekker Fujifilm blant annet fram muligheten for kontinuerlig Bluetooth-oppkobling mot smartmobil for sømløs bildeoverføring. Bildefiler kan overføres i full oppløsning via WiFi.
Fujifilm-appen Fujifilm Camera Remote finnes både for iOS og Android og byr blant annet på rask konvertering til kvadratisk 1:1-format.
Fujinon-objektivet i XF10 har en brennvidde på 18,5 millimeter, som tilsvarer cirka 28 mm omregnet til 35 mm-format. Lysstyrken er f/2,8, og minste blenderåpning er f/16. Objektivet kan fokusere fra 10 cm til uendelig.
For å være klar til å ta bilde på et øyeblikks varsel kan man stille kameraet inn i en «Snapshot»-modus. Da vil fokusavstand og blender være låst til enten to meter og blender f/8 eller fem meter og f/5,6.
Fujifilm beskriver APS-C-sensoren i XF10 som 14 ganger større enn bildeprosessoren i en smarttelefon.
Som X-T100 kan XF10 også ta opp høyhastighetsvideo, panorama og timelapse/intervallopptak.
Digital telekonverter
XF10 byr for øvrig på det som Fujifilm kaller en digital telekonverter. Ved å vri på en ring rundt objektivet får man brennvidder som tilsvarer 35 og 50 mm.
Fujifilm er kjent for sine filmsimuleringer og byr på 11 variasjoner av filmsimulering i XF10, samt 19 andre filtre for kreative effekter.
ISO-omfanget går fra ISO 200 til ISO 12.800, og kan utvides ukalibrert til ISO 51.200.
Foruten den begrensede 4K-videokvaliteten byr kameraet på Full HD med opptil 59,94 bilderuter i sekundet. Høyhastighetsvideo kan tas opp i HD-oppløsning på 1.280 x 720 piksler med hastighetsøkning på 1,6x, 2x, 3,3x og 4x.
Lukkertiden er fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund med den mekaniske lukkeren og ned til 1/16.000 sekund med den elektroniske lukkeren.
Kameraet har en 2,5 mm lydplugg-inngang for ekstern mikrofon til videoopptak.
Serieopptak kan gjør med opptil seks bilder i sekundet, eller med opptil 15 bilder i sekundet med 4K-seksvensopptak.
Kameraet veier cirka 280 gram inkludert batteri og bildebrikke. Dimensjonene er 112,5 x 64,4 x 41 mm.
Prisen
Fujifilm XF10 kommer i salg i Norge i august til en veiledende pris på cirka 5.000 kroner. Man kan velge mellom fargene sort og Champagne Gold.