Korona-året sett av Canons Norden-fotografer

canon nordic korona
SISTE FERD: Et finsk offer for korona-pandemien stedes til hvile. Les mer om bildet lenger nede i artikkelen. (Foto: Petri Mast)

Folketomme byer og øde turistattraksjoner. Familie og venner som følges til graven. Ensomheten etter at møtestedene ble stengt. Men også gleden over å oppleve at familiebånd styrkes når folk tvinges til å ta det mer med ro – sammen. Canons nordiske fotografer har tolket korona-året i bilder.

Rundt omkring i verden finnes det utvalgte fotografer og filmfolk som får æren av å opptre som ambassadører for kameraprodusenter. Canon har hatt sitt ambassadørprogram i EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) siden 2008.

Fotografer som slipper gjennom nåløyet, får blant annet tilgang til nye produkter for å teste dem tidligere enn andre, samt annen støtte fra Canon. Til gjengjeld må de stille bilder og videoer til rådighet for Canon, være med på å promotere produktene og i det hele tatt være gode ambassadører både for film og fotografi som sådan og for Canon i særdeleshet.

I tillegg startet Canon i Norden et samarbeidsprosjekt kalt Canon Nordic Photographer Program i 2016, et prosjekt som har bidratt til å dra dyktige nordiske Canon-fotografer fram i lyset.

Bilder av koronaens år

Et utvalg av alle disse fotografene har nå bidratt til en bildesamling som Canon Nordic har satt sammen for å skildre det spesielle året vi er i ferd med å legge bak oss – 2020, koronaens år. Sett gjennom øynene – og objektivene – til dyktige nordiske Canon-fotografer.

Kameranytt er blant mediene som har fått anledning til å publisere bilder fra denne samlingen.

En oversikt over Canons offisielle nordiske fotografer finner du her.

Pasi Salminen

Canon Nordic korona
PÅ FLYPLASSEN: Året 2020 førte til at den globale reisevirksomheten slik vi kjenner den, stanset fullstendig opp. Dette har den finske Canon-fotografen Pasi Salminen skildret i dette bilde: «Kansellerte flygninger, parkerte fly og tomme flyplasser er noe jeg håper jeg aldri vil måtte oppleve igjen.» (Foto: Pasi Salminen/Canon) (Klikk for større bilde.)
Å MATE FUGLER: «Nær det finske skisportsstedet Ruka ligger Konttainen, som er en kort tur gjennom skogen fra Ruka. I høstferien fikk jeg endelig anledning til å hjelpe en fugl med forsyningene, noe jeg hadde ønsket lenge», forteller Pasi Salminen. (Foto: Pasi Salminen/Canon). (Klikk for større bilde.)

Petri Mast

Canon nordic covid-19
BEGRAVELSEN: Covid-19-viruset har ikke bare lammet nasjoner og forandret måten vi lever våre liv på – det har vært en personlig tragedie for mange etter hvert som venner, bekjente og familiemedlemmer i mange tilfeller tapte kampen mot viruset. Fotograf Petri Mast var til stede under en begravelse akkurat idet pandemien brøt ut i Finland. «Kistebærerne hadde beskyttende masker på seg, men likevel var det en verdig og vakker seremoni», sier han. (Foto: Petri Mast/Canon) (Klikk for større bilde.)

Gunnar Freyr

canon nordic covid-19
TOMME GATER: Turistnæringen er etter hvert blitt den viktigste inntektskilden i Islands økonomi. I 2020 var målet å slå tallet på omlag to millioner besøkende fra året før. Isteden sluttet turistene å komme da Covid-19 lammet verden. Gatene i hovedstaden Reykjavik var tomme i sommer da islendingen Gunnar Freyr tok dette bildet. (Foto: Gunnar Freyr/Canon) (Klikk for større bilde.)
canon nordic covid-19
TOMT LANDSKAP: Turister kommer i flokk og følge til fjerntliggende Island, tiltrukket av en fantastisk utsikt og en natur som byr på både overraskelser og imponerende inntrykk. Den sorte sandstranden og de majestetiske klippene ved Reynisfjara tiltrekker seg vanligvis store mengder besøkende, med tilhørende parkeringskaos i turistsesongen. Men i år var det nesten ingen besøkende der. (Foto: Gunnar Freyr/Canon) (Klikk for større bilde.)
canon nordic covid-19
Fotograf Gunnar Freyr. (Foto: Canon)

Hannes Söderlund

Da pandemien skjøt fart tidlig på året, befant fotograf Hannes Söderlund seg i karantene på Gotland. Bildene hans fra den svenske øya forteller om et nytt hverdagsliv, preget av kontraster – rolige vandringer i et Sverige som ennå var hyllet inn i vinterens frost, og en annen begivenhet som forandret livet: en nyfødt sønn.

Canon nordic covid-19
KARANTENE: I karantene på Gotland – 1. (Foto: Hannes Söderlund/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
KARANTENE: I karantene på Gotland – 2. (Foto: Hannes Söderlund/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
KARANTENE: I karantene på Godland – 3. (Foto: Hannes Söderlund/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
VÅRSOL: De første strålene fra vårsolen i april pleier alltid å trekke lokalbefolkningen ut på gater og fortau i det fornemme Stureplan-området i sentrum av Stockholm. Men pandemien satt fort sitt spor på byens gater og torg. «Jeg syklet rundt i en folketom Stockholm by, og det føltes veldig rart», sier Hannes Søderlund. (Foto: Hannes Søderlund) (Klikk for større bilde)
Canon nordic covid-19
PÅ HYTTEFERIE I NORGE: Den svenske fotografen Hannes Söderlund tok med seg familien sin til Norge for å være i karantene i en hytte langs en fjord. «Vi fisket blåskjell, kreps, hummer, krabber og torsk. Norge er fantastisk med all sin natur og sin vakre utsikt, sier Hannes Søderlund. (Foto: Hannes Søderlund/Canon) (Klikk for større bilde.)
canon nordic covid-19
Fotograf Hannes Söderlund. (Foto: Canon)

Johnny Haglund

canon nordic covid-19
TOG-HILSEN: Togfører Mads Skoland hilser til en møtende kollega når to malmtog møtes på malmjernbanen mellom Kiruna i Sverige og utskipningshavnen i Narvik i Norge. Dette er verdens sterkeste lokomotiver. Grunnen til at de trenger så mye rå kraft er at de trekker Europas tyngste tog, lastet med jernmalm for eksport. To lokomotiver trekker 68 vogner med en samlet vekt på 8.000 tonn. (Foto: Johnny Haglund/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
ALENE: Bror Wyller sier han er reddere for å være alene om kvelden enn han er redd for selve koronaviruset. De siste 30 årene har han gått ut nesten hver kveld for å ta seg en øl og treffe folk. Da myndighetene i Norge i mars tvang barene i Oslo til å stanse salget av alkohol og nedstengningen begynte, ble han tvunget til å holde seg hjemme i den lille leiligheten sin. På bildet, som ble tatt like før sjenkingen stanset, nyter han en halvliter mens han skriver i notisboken sin. Han liker å skrive dikt om folkene rundt seg, og så deler han diktene med dem han har skrevet om før alle går hjem til sitt. (Foto: Johnny Haglund/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
Fotograf Johnny Haglund. (Foto: Canon)

Knut Erik Alnæs – OK

Canon nordic covid-19
SOM FØR I NATUREN: Til tross for pandemien er det ingen nedstengning ute i naturen, og der er det heller ikke snakk om noen sosial distanse. Den norske naturfotografen Knut Erik Alnæs har fanget dette øyeblikket der to majestetiske kongeørner slåss om mat som fotografen selv har plassert der. (Foto: Knut Erik Alnæs/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
ET GODT ÅR: Selv om 2020 har vært et av de mest krevende årene på lenge for oss mennesker, har det vært et veldig godt år for lundefuglene. Stadig mindre tilgang på mat gjennom flere tiår har ført til at lundefugl-bestanden har gått stadig nedover, men nå ser vi en positiv utvikling – tallet på unge fugler er i vekst. (Foto: Knut Erik Alnæs/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
Fotograf Knut Erik Alnæs. (Foto: Canon)

Mira og Thilda Berglind

For de svenske søstrene Mira og Thilda Berglund, kjent som populære influensere og motebloggere, ble 2020 det året da de begynte å tilbringe mer tid utendørs. «Våre familiebånd er blitt sterkere og vi har begynt å fokusere på det som er viktig her i livet. Det har ikke vært noe lett år, men på en eller annen måte har det gitt oss rom for å sette ned tempoet og ta oss tid til å reflektere. Det er som om verden har fått tid til å trekke pusten».

Canon nordic covid-19
UTENDØRSLIVET: Bilde 1. (Foto: Mira og Thilda Berglind/Canon) (Klikk for større bilde.)
canon nordic covid-19
UTENDØRSLIVET: Bilde 2. (Foto: Mira og Thilda Berglind/Canon) (Klikk for større bilde.)

Morten Nordstrøm

KORONAENS LÆRDOM: Dette sier Morten Nordstrøm om sitt bilde fra Vor Frue Plads i København: «Dette er et av bildene jeg husker best fra 2020. Etter å ha holdt meg hjemme i det som føltes nesten som en evighet i forbindelse med nedstengningen denne våren, var jeg på vei til mitt første fotooppdrag på lenge. Det skulle finne sted senere på ettermiddagen. På vei dit så jeg denne kvinnen sittende alene på en benk med en bok og sykkelen sin. Det ble tatt på Vor Frue Plads, der det vanligvis er stappfullt av folk. Men her satt hun alene under trærne som var klare til å springe ut i sine vakreste farger. Hun nøt ettermiddagssolen og trivdes åpenbart i sitt eget selskap. For meg var det et sterkt øyeblikk som ble et godt eksempel på hva jeg tror koronaen har lært oss: Å senke tempoet og prøve å gjøre det beste ut av det vi har». (Foto: Morten Nordstrøm/Canon) (Klikk for større bilde.)
Canon nordic covid-19
Fotograf Morten Nordstrøm. (Foto: Canon)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.