Kameranytt.no

Korona-brems på fotograferingen

Salten, Nordland
FERIETID: Vi tar kanskje litt færre bilder, men sørger i desto større grad for å forstørre dem og å lage fotobøker med dem. Her et nydelig feriebilde fra Salten i Nordland. (Foto: Jane Lund fra Pixabay.)

Har korona-pandemien lagt en demper på folks lyst til å fotografere? Tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen kan tyde på det. I hvert fall tok nordmenn færre bilder i korona-året 2020 enn året før. Men mens de satt inne og ventet på at pandemien skulle ta slutt, lagde de fotobøker og skrev ut bilder som aldri før. Samtidig ble det satt ny rekord i bruk av mobilkamera.

Andelen av bilder som er tatt med mobilkamera, har aldri vært større. Hele 63 prosent av alle bildene som ble tatt i Norge i 2020, ble tatt med mobilkamera. I praksis ble det tatt like mange mobilbilder i 2020 som i rekordåret 2019. Men siden antall bilder tatt med vanlig kamera sank, økte altså mobilkamera-andelen til 63 prosent. 2016 var det første året som mobilkameraene hadde en andel på over 50 prosent av alle bilder som ble tatt i Norge på ett år, og andelen har økt jevnt og trutt siden da.

Tallene som Stiftelsen Elektronikkbransjen har publisert i sommer, er basert på en undersøkelse som Respons Analyse har utført på oppdrag fra Elektronikkbransjen og Fotorådet hvert år gjennom en årrekke.

Nedgang samlet

I gjennomsnitt tok det norske folk i gjennomsnitt 1.748 bilder i 2020. Dette var en liten nedgang fra det foreløpige rekordåret 2019. Da kom tallet opp i 1.833 bilder. Men mens antall bilder tatt med mobilkamera sto omtrent på stedet hvil, sank tallet på bilder tatt med vanlig kamera – det være seg systemkamera eller kompaktkamera. Derfor ble det altså en liten nedgang samlet sett, men altså en økning i andelen bilder tatt med mobilkamera.

Elektronikkbransjen
DATAENE: 63 prosent som bildene nordmenn tok i 2020, ble tatt med mobilkamera, og det er ny rekord. (Kilde: Elektronikkbransjen/Respons Analyse. Graf: Kameranytt.) (Klikk for større bilde.)

I undersøkelsen gjøres det ikke noen forskjell på ordinære digitalkameraer og film-baserte kameraer, men andelen nordmenn som fotograferer med film i kameraet er nok forholdsvis beskjeden, selv om filmbasert fotografering har hatt en oppblomstring igjen de siste fem årene etter nedgang siden 2003, ifølge en NRK.no-artikkel fra 2017.

Hvorfor har det samlede antall fotografier gått ned i 2020? Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen har følgende forklaring:

– I et år hvor hjemmekontor, få utenlandsturer og sammenkomster som konfirmasjon, julefest og 17. mai har preget folks hverdag, har det nok gjort at nordmenn har tatt færre bilder enn tidligere.

Bildesalget vokser

Bilde- og fotobransjen kan imidlertid glede seg over kanskje enda større vekst i salget av bilder enn det som har vært vanlig de siste årene, selv om økt bildesalg generelt har vært en trøst for bransjen gjennom en lang rekke år med nedgang i selve kamerasalget.

FÆRRE, MEN FLERE: – Nordmenn tok færre bilder i korona-året 2020, men skrev ut flere bilder og lagde flere fotobøker enn før, fastslår kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen. (Foto: Toralv Østvang)

Salget av både fotobøker, papirbilder og interiørbilder vokste kraftig gjennom fjorårets pandemi og fortsatt inn i dette året. – I årets to første måneder er salget av fotobøker og bilder forstørret for å henge på veggen hjemme økt med 20 prosent, ifølge Ottemo i Elektronikkbransjen.

Bilder på hjemmekontor

Bransjeorganisasjonen mener at det ikke bare er mye oppussing gjennom korona-perioden som forklarer det økte salget av bilder til å henge på veggen. Også den voldsomme veksten i hjemmekontor har åpenbart gjort folk mer lystne på å pynte opp med egne fotografier.

En talsperson for bransjen, Cecilie Gaustad, daglig leder hos Fotoknudsen.no, sier det slik: – Sammenfallende med økte restriksjoner og utbredt bruk av hjemmekontor, kom interiør-boomen også til fotobransjen. Vi antar at dette er sammenfallende med tid til å pusse opp, men også et økende behov for ulike soner i hjemmet. Variasjonen innen bilder som finner veien til et interiørprodukt er bred. Noen savner familien, hytta, reiser – og dekorer med minner fra en mer normal tid. Noen er opptatt av det estetiske og bestiller bildevegger av fotokunst. Uansett motiv er driveren det samme, personlighet inn i interiøret, sier Cecilie Gaustad.

Mobilbildene fremkalles

Et begrep som har fått et nytt innhold i senere år, er «fremkalling». Før forbandt vi det med fiks og fremkallervæske i mørkerom der man først fremkalte filmen og deretter selve papirbildene. I våre dager snakker bransjen gjerne om fremkalling når digitale bildefiler blir brukt til å generere små og store utskrifter ved hjelp av fotoskrivere av ulike typer.

Og det viser seg nå at det slett ikke bare er bilder tatt med tradisjonelle digitalkameraer som fremkalles. Bildene vi tar med mobilen, blir slett ikke bare liggende på mobiltelefonen eller delt i sosiale medier. Stadig flere skriver ut bilder og lager fotobøker av mobilbildene sidene, ifølge pressemeldingen fra Elektronikkbransjen.

– Undersøkelsen viser at 51 prosent av nordmenn totalt sier de har fremkalt bilder tatt med mobilen, opp fra 48 prosent i forrige undersøkelse. Og har du barn, fremkaller du enda flere bilder, hele 72 prosent av de med hjemmeboende barn gjør det, sier Ottemo.

Trollheimen
FERIEMINNE: Trollheimen en lys sommernatt vil for noen være et fint minne fra norgesferien under korona-pandemien – kanskje verdt å henges opp på veggen? Eller kanskje ikke? (Foto: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Det viser seg også at kvinner i større grad enn menn fremkaller bilder tatt med mobiltelefon. Det gjelder faktisk 59 mot 43 prosent.

Halvparten bestilte fysiske bilder

Tallene fra undersøkelsen viser at halvparten av alle nordmenn bestilte en fysisk utgave av bildene sine i 2020, hvis vi ser på tvers av bilder tatt med kamera og mobil. Vanlige papirbilder er det mest populære – 22 prosent av alle nordmenn bestilte et slikt produkt i løpet av 2020. Fotobøker lå hakk i hæl med 21 prosent.

– Når de store bryllupene og de eksklusive utenlandsreisene uteblir, da lager nordmenn fotobøker om de nære tingene. Årbøker om familiens små, men betydningsfulle opplevelser i Norge, og når 2020-boken er ferdigstilt begynner de på 2019- og 2018-boken. For nå har nordmenn tid til å rydde i bildearkivet sitt, sier Gaustad hos Fotoknudsen.no.

Datagrunnlaget for undersøkelsen som Respons Analyse har gjort for Elektronikkbransjen og Fotorådet, er i alt 1.690 respondenter. Kjønnsfordelingen er 50/50. Undersøkelsen er et univers av Norges befolkning, 16 år og eldre, heter det. Dataene ble samlet inn i mars og april 2021.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.