Kameranytt.no

En kremlologisk Sigma-test

Sigma 500mm DG OS HSM | S
TELE-FLAGGSKIP: Brennvidden er 500 mm og lysstyrken er f/4.0. Gode spesifikasjoner gir gjerne høy pris. (Foto: Sigma)
Sigma 500mm DG OS HSM | S
TELE-FLAGGSKIP: Brennvidden er 500 mm og lysstyrken er f/4.0. Gode spesifikasjoner gir gjerne høy pris. (Foto: Sigma)

Sigma utvider stadig til sortiment av høykvalitetsobjektiver til fullformatkameraene fra Canon og Nikon – og til sine egne kameraer, naturligvis.

Tre nye Sigma-objektiver har nå sett dagens lys, myntet på entusiast- og proffmarkedet.

Vi har gransket objektivene etter den kremlologiske testmetodikken og kommet frem til følgende: Det ene er en vidvinkelzoom med brennviddeomfang 12-24 mm, det andre er en hendig portrett-tele på 85 mm og det tredje et kraftig teleobjektiv med brennvidde på 500 mm.

Montert på et APS-C kamera, for eksempel fra Nikon med en brennviddefaktor på 1,5x, vil brennvidden tilsvare henholdsvis 18-36 mm, cirka 128 mm og 750 mm.

De to første tilhører Sigmas såkalt Art-klasse av objektiver, en betegnelse Sigma benytter på en klasse objektiver vi kan kalle premium-optikk. Sigma begynte å markedsføre Art-objektivene for omlag tre år siden, og de har høstet pen omtale. DPReview betegnet for eksempel Sigma 50mm F1.4 DG HSM|A som det beste 50 mm-premiumobjektivet som var testet til dags dato.

Det tredje objektivet, 500-millimeteren, hører hjemme i klassen som Sigma kaller Sport Lens-klassen. Her snakker vi om et objektiv som er konstruert med tanke på natur- og dyrefotografer og for fotografer som dekker sportsbegivenheter og andre begivenheter med høyt aktivitetsnivå.

Litt kremlologi

Å forstå objektivnavn er litt som god, gammeldags kremlologi – som ifølge norske Wikipedia er definert som «politisk analyse av hva som foregår i den øverste ledelsen av Russland (før 1991 i Sovjetunionen)». Her gjelder det å tolke de små tegn.

Kremlologer studerte for eksempel bildene fra 1. mai-paradene på Den røde plass for å sjekke om noen blant partitoppene var blitt opp- eller nedgradert det siste året. Dette kunne man finne ut av ved å sjekke om noen var stilt opp nærmere eller lenger unna kommunistpartiets generalsekretær på ærestribunen enn de var året før.

Hvis de var helt borte fra bildene, var de trolig utrensket.

Noen ganger ble de utrenskede retusjert bort fra historiske bilder også. Det hendte riktignok at de som manipulerte bildene, glemte å fjerne skyggen etter en person som var fjernet. Dette var før Photoshops tid.

Da er historietimen slutt.

12-24mm F4 DG HSM | A

Hvilke spesifikasjoner kan vi tolke ut av navnet på vidvinkelzoom-objektivet? Hva sier tallene og bokstavene oss?

Siagma 12-24mm F4 DG HSM | A
VIDVINKELZOOM: Det nye Sigma-objektivet med brennviddeomfang fra 12 til 24 mm. (Foto: Sigma)

Zoomomfanget går fra 12 til 24 mm brennvidde, fra ganske kraftig vidvinkel til det vi for en del år siden sikkert også ville ha kalt ganske kraftig vidvinkel.

F4 betyr at objektivet har fast lysstyrke på f/4,0 gjennom hele brennviddespekteret. Det er vanlig at zoomobjektiver har høyere lysstyrke i vidvinkelmodus enn i telemodus. Samme lysstyrke hele veien er gjerne et varsel om at både kvaliteten og prisen er høyere.

Hva med DG? Hos Sigma betyr det at objektivet er designet for digitale kameraer og for å få det beste ut av både digitale speilreflekskameraer i fullformat, 35 mm filmkameraer og i digitale speilreflekser med brikke i APS-C-format.

Og hva med HSM? Forkortelsen står for Hyper Sonic Motor. Dette betyr at objektiv har en rask autofokusmotor av ultrasonic-typen som byr på rask og stillegående fokusomstilling. Nyttig både under videoopptak og vanlig fotografering.

Til slutt de små detaljene.

A-en etter |-skilletegnet viser at dette er et objektiv i Sigmas Art-klasse.

Det vi ikke kan gjette oss til av disse forkortelsene, er at objektivet ifølge produsenten har flere asfæriske linseelementer, inkludert det største asfæriske linseelementet bygd inn i noe objektiv i denne klassen for å motvirke forvrengning og for å få økt skarphet i kantene.

Sigma anbefaler kameraet særlig til fotografering av landskap, arkitektur, interiører – og mye annet.

Objektivet er bygd for å tåle støv og vannsprut.

85mm F1.4 DG HSM|A

Over til portrett-teleobjektivet. Altså et objektiv uten zoom, men med fast brennvidde på 85 mm, ypperlig for portretter. Høy lysstyrke på f/1,4. Nok et objektiv designet for digitale kameraer, og nok et objektiv med Hyper Sonic Motor til å ta hånd om autofokusen. Og nok et Art-objektiv.

Sigma 85mm F1.4 DG HSM | A
PORTRETT-TELE: Med 85 mm brennvidde er dette nye Sigma-objektivet særlig egnet til portretter. (Foto: Sigma)

Sigma betegner objektivet som fullstendig nydesignet og velegnet til mange typer fotografering i tillegg til portrettfotografering med vakker bokeh – myk, uskarp bakgrunn takket være en ni-bladet rund blender.

500mm F4 DG OS HSM | S

Sistemann betegnes som et nytt telefoto-flaggskip. Brennvidden er altså hele 500 mm med en lysstyrke på f/4,0. Forkortelsen OS står for optisk stabilisator, her med to innstillinger, den ene for vanlig håndholdt fotografering, den andre for panorering og motivsporing vertikalt og horisontalt.

Og igjen HSM for Hyper Sonic Motor for rask og stille autofokus.

S-en til slutt regner vi med står for Sport Lens.

Målgruppen er profesjonelle fotografer.

Objektivet er bygd for å tåle støv og vannsprut.

De norske prisene

Fra Scandinavian Photo får vi opplyst at 12-24 mm-objektivet vil få en pris på 15.999 kroner inklusive mva.

85 mm-teleobjektivet blir litt rimeligere, med en veiledende pris på 11.990 kroner.

Det kraftige 500 mm-teleobjektivet må man spare litt lengre til. Der er prisen satt til 59.999 kroner.

To av objektivene, vidvinkel-zoomen og 500 mm-teleobjektivet, er ventet på markedet i løpet av oktober eller november, mens portrett-telen på 85 mm kommer til Norge i tide til julehandelen – med litt flaks, som det heter i pressemeldingen fra Scandinavian Photo.

Det er versjonene med Canon-fatning som kommer først, mens versjonene med Nikon- og Sigma-fatning kommer noe senere.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.