Kameranytt.no

Kvalitet er salgs-mantra for Leica SL2

Leica SL2
LEICA STORE OSLO: Butikksjef hos Leica Store Oslo, Arash Taheri (til venstre), og nordisk Leica-salgssjef Espen Harward demonstrerer nye Leica SL foran ivrige Leica-entusiaster. (Foto: Toralv Østvang)

Ikke bare tysk presisjon, men til og med tysk håndverk er argumenter som Leica-folk trekker fram når de skal promotere nye Leica SL2, som nå er lansert med brask og bram. Leica Store Oslo hadde samlet en stor gruppe Leica-entusiaster til lanseringstreff.

[toc] Tross stadig mer avanserte produksjonsmaskiner og industriroboter bruker altså Leica fortsatt godt, gammeldags manuelt håndverk i enkelte deler av produksjonsprosessen av sine kameraer og objektiver, inkludert det teknisk svært avanserte Leica SL2.

Og til tross for tett og langvarig samarbeid med Panasonic i Japan produseres Leica SL2 og objektivene til kameraet i Europa, for det meste i Tyskland, selv om Leica også har fabrikk blant annet i Portugal.

Det er ikke så mye kameraproduksjon som foregår i Europa i våre dager, så dette er med på å gjøre Leica til en ganske unik kameraprodusent – noe Leica-folkene vet å utnytt for alt det er verdt.

Leica SL2
SL2: Leicas familie av speilløse fullformat-kameraer er utvidet med Leica SL2. (Pressefoto: Leica)

SL2-nyhetene

Leica SL2, som altså er et speilløst fullformat-kamera fra Leica, har fått ny bildebrikke med vesentlig høyere oppløsning, opp fra 24 megapiksler på Leica SL fra 2015 til 47 megapiksler på nye Leica SL2.

Leica SL2
DESIGN LEICA: Det er gjenkjennelig minimalistisk Leica-design over Leica SL2, og den røde logoen er på plass. (Pressefoto: Leica)

Stikkord for de øvrige forbedringene er kraftigere og mer avansert signalprosessor, Maestro III, innebygd bildestabilisering i kamerahuset for første gang, designforbedringer som ikke minst har gjort kameraet mer ergonomisk, bedre beskyttelse mot regn, fuktighet og støv, enda større oppløsning på den elektroniske søkeren, større LCD-skjerm med høyere oppløsning enn før, en ny multiskudd-funksjon der kameraet setter sammen flere bilder – opptil åtte – av stillestående motiver til et bilde på nærmere 200 megapiksler, raskere serieopptak enn før, nå opptil 20 bilder i sekundet, kraftige videoforbedringer inkludert en profesjonell «Cine-modus» og mulighet for å lade kameraet via en ny USB-C 3.1-port.

«Tungt og dyrt»

Da det første Leica SL-kameraet ble lansert høsten 2015, skrev jeg følgende om det i PC World Norge: «Stort og tungt til å være et speilløst systemkamera. Til og med dyrt til å være en Leica. Men likevel en spennende nyhet – med ny teknologi.»

LES OGSÅ: Leica med super-speilløs (hos PC World Norge)

Påstanden om at kameraet var dyrt til og med til å være en Leica, hadde vel sammenheng med at prisen ved salgsstart i Norge i 2015 var satt til 72.000 kroner for kamerahuset. Dermed var Leica SL dyrere enn Leicas klassiske rammesøker-kameraer – jeg mener å huske at prisen for den vanligste Leica M-modellen som var i salg den gang, lå på rundt 65.000 kroner, eller i hvert fall en del lavere enn prisen på nye Leica SL2.

Leica SL2
FORENKLET: De fire store og umerkede knappene baksiden av Leica SL er byttet ut med tre tydelig merkede knapper på baksiden av Leica SL2. (Pressefoto: Leica)

Leica SL2 kan vel fortsatt betegnes som tungt og dyrt sammenlignet med mye av det man ellers finner på markedet for speilløse systemkameraer. Men som vi skal se, har prisen nå faktisk gått noe ned, og i tillegg er også vekten redusert noe, selv om det neppe er mulig å føle en vektreduksjon på 12 gram – den må nok måles med digital vekt. Kamerahuset veier nå 835 gram, mens konkurrenter som Canon EOS R, Nikon Z 6 og 7 og Sonys a7-kameraer ligger i sjiktet mellom 650 og 675 gram.

Men de som kan håndtere både prisen og vekten på Leica SL2 og den tilhørende optikken, kan nok glede seg til gode fotograferings-opplevelser. Jeg har riktignok ikke noe annet grunnlag for å påstå dette enn å ha studert spesifikasjonene og å ha fått holdt kameraet i hendene et snaut minutt. Og da hadde jeg fokus på den elektroniske søkeren. Fotografer som fortsatt er skeptisk til elektroniske søkere, bør unne seg opplevelsen det er å se i søkeren på Leica SL2. Oppløsningen er økt fra 4,4 megapiksler til hele 5,76 megapiksler – de fleste konkurrentene ligger fortsatt «bare» på 3,69 megapiksler – og søkerbildet på SL2 er fantastisk skarpt, lyst og kontrastfylt.

Leica SL2
MYKERE LINJER: Leica SL (til venstre) og Leica SL2 ved siden av hverandre. Designendringene må vel kunne kalles subtile, men SL2 har fått litt mer avrundede former og fremstår som mer ergonomisk. (Pressebilder: Leica – montasje: Kameranytt.)

– Søkerbildet er stort, like stort som på mellomformat-kameraer, fremholdt Espen Harward, nordisk salgssjef for Leica, under sammenkomsten hos Leica Store Oslo.

Han påpekte også at den LCD-baserte touch-skjermen på baksiden av kameraet er blitt 20 prosent større enn før, nå 3,2 tommer, og oppløsningen er økt vel én megapiksel til 2,1 megapiksler.

Raske serieopptak

Leica SL2 kommer neppe til å konkurrere med de kommende speilrefleks-toppmodellene som Nikon og Canon har kunngjort de vil lansere med tanke på neste års sommer-OL i Tokyo. Eller med den speilløse OL-konkurrenten fra Sony, a9. Men Leica kan slå i bordet med ganske høy hastighet på Leica SL2 også.

Leica SL2
ALUMINIUM: Toppdekselet på Leica SL2 er frest ut av ett stykke aluminium og inneholder derfor ingen elementer som er blitt bøyd eller strukket, noe som skal bidra til ekstra soliditet, ifølge Leica. (Foto: Toralv Østvang)

Med den elektromagnetiske fokalplan-lukkeren greier kameraet opptil 10 bilder i sekundet – korteste lukkertid er 1/8.000 sekund – og hvis man svitsjer til den elektroniske lukkeren med korteste lukkertid på 1/40.000 sekund, skal man kunne ta opptil 20 bilder i sekundet – begge tallene gjelder uten aktivert autofokus. Med autofokus operativ er maks hastighet seks bilder i sekundet.

10 og 20 bilder i sekundet er uansett kjapt for et kamera som en del kanskje oppfatter mest som et studio-kamera. Takket være to UHS II-kompatible SD-kortspor kan filene lagres samtidig i DNG- og JPEG-format. DNG er som kjent et filformat basert på Adobes Raw-format, «det digitale negativet», som Leica har valgt som sitt standard Raw-format.

Leica SL2
TO MINNEKORT: På høyresiden (sett bakfra) er dekselet som skjuler to stk. SD-kortplasser. Begge er UHS II-kompatible – på SL var det bare den ene SD-kortplassen som støttet UHS II. (Pressefoto: Leica)

Minnebufferen på fire gigabyte holder til serier på opptil 78 DNG-bilder eller 100 JPEG-bilder.

Multiskudd

I motsatt retning til raske serieopptak finner vi den nye multiskudd-modusen, som gjør at man kan ta opptil åtte bilder av et stillestående motiv – dette er typisk en stativ-jobb – hvorpå kameraet selv analyserer og setter sammen opptakene til ett bilde på opptil 187 megapiksler. Bildesensoren forskyves en halv piksel for hver eksponering.

Leica SL2
100 ÅR: – Leica kom jo faktisk med sitt første speilløse fullformatkamera allerede i 1914, sa Leicas nordiske salgssjef Espen Harward og trakk historien bak Leica SL2 over 100 år bakover i tid. I bakgrunnen butikksjef Arash Taheri hos Leica Store Oslo. (Foto: Toralv Østvang)

Funksjonen er myntet for eksempel på fotografering av historiske gjenstander i forbindelse med registreringsarbeid, på fotografering av stillestående motiver som skal blåses opp til store plakatutskrifter og så videre.

Takket være den nye Maestro III-prosessoren lover Leica forbedret ytelse, ikke minst når det gjelder autofokusen, som skal være betydelig raskere, mykere og tilnærmet fri for hakking. En ny modus kalt Smart Autofokus skifter selv mellom fokus- og lukker-prioritet.

Cine-video

Den nye prosessoren bidrar dessuten til store forbedringer på videosiden, ifølge Leica. Man kan filme i 8- og 10-bitsmodus direkte til minnekortene eller strømme 10-bits video via HDMI-utgangen til ekstern videoopptaker. Kameraet støtter flere profesjonelle gamma-profiler.

Leica SL2 støtter 4K-video opptil 60 bilderuter i sekundet så å si uten beskjæring i tillegg til en 5K-modus fra et redusert utsnitt av bildebrikken.

Leica SL2
SAMMENLIGNER: Espen Harward hos Leica demonstrerer forskjellene på Leica SL2 (i forgrunnen) og Leica SL. (Foto: Toralv Østvang)

Dessuten kan man stille om til en profesjonell Cine-modus som gjør at Leica SL2 blir forvandlet til et manuelt kontrollert Cine-kamera. ISO blir da til ASA, lukkerhastigheten blir markert i grader på rotasjonsskiven, og blenderåpning blir erstattet av T-stopp som måler den faktiske lysmengden som overføres gjennom optikken. Det er kommet påstander om at dette gir like god videokvalitet som med RED-videokameraer

Leica SL2
KONTAKTENE: Bak sidedekselet skjuler det seg en ny USB-C-kontakt, HDMI-kontakt i full størrelse og inn- og utgang for lyd-tilbehør. (Pressefoto: Leica)

I Full HD-modus kan kameraet ta opp video med opptil 180 bilder i sekundet for elegant slowmotion.

5,5-stegs stabilisering

Bildestabiliseringen i kamerahuset byr på en stabilisering som tilsvarer opptil 5,5 steg – lukker- eller blender-steg – etter CIPA-normen, langs fem akser. Dette vil gi nye muligheter til å ta bilder med håndholdt kamera i dårlig lys.

Kameraets dimensjoner er 146 x 107 x 42 mm, som betyr at det er én millimeter smalere, men tre millimeter høyere og tykkere enn forgjengeren.

Leica SL2
TILBEHØR: Batterigrep og blits hører med blant tilbehøret som kommer til Leica SL2. (Pressefoto: Leica)

Leica kommer nå også med en oppgradert versjon av sin Fotos-app for iOS og Android. Denne er en forutsetning for å kunne bruke kameraets Wlan-funksjoner, og man kan også sette opp kameraet med appen i stedet for via menysystemet på LCD-skjermen på kameraet.

Leica SL2
SKJERMEN BESTÅR: Den lille info-skjermer på toppen av kamerahuset har fått bli med videre. (Pressefoto: Leica)

Batteritiden er oppgitt til cirka 370 bilder etter CIPA-normen, uten bruk av den elektroniske søkeren.

Prisen

Leica SL2 er naturligvis fortsatt et særdeles dyrt kamera, men prisen er altså gått merkbart ned siden Leica SL ble lansert i 2015. Da var prisen på kamerahuset som sagt 72.000 kroner. Nå er den norske prisen på Leica SL2 satt til 66.500 kroner.

Men i prislisten til den norske Leica-importøren Bresson AS står også den originale Leica SL-modellen fortsatt oppført, men nå med en pris på 65.995 kroner, altså lavere enn da kameraet kom på markedet for fire år siden.

Leica SL2 kommer i salg 21. november.

Leica SL2
FAMILIEN: Da Leica SL ble lansert i 2015, var det bare 24-90 mm-zoomobjektivet som var klart til lansering samtidig med kameraet. Ved lanseringen av Leica SL2 er fullformat-optikken med SL-logo bli en stor familie. (Pressefoto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.