– Leica-butikken i Oslo viktig for Leica

Leica Store Oslo
LEICA STORE OSLO: De står klare til ta imot de første kundene hos nye Leica Store Oslo. Fra venstre Pål Andrè Elvenes fra Leica-distributør Bresson AS, nordisk salgssjef for Leica, Espen Harward, og Erik Faarlund fra Foto.no. (Foto: Toralv Østvang)

Leica Store-butikkene rundt om i verden er viktige for Leica fordi de tiltrekker seg velstående «Leica-turister». Det gjelder også for Leica Store Oslo, som nå er flyttet fra utkanten til sentrum i hovedstaden.

– Tilgjengelighet er viktig. Siden vi allerede har registrert at det kom en del «Leica-turister» til Leica Store Oslo mens den lå ute på Skøyen, vil det sikkert komme enda flere nå når butikken er flyttet inn til sentrum, sier Espen Harward, salgssjef for Leica i Norden.

Bakgrunnen for at Leica Store Oslo nå er å finne som butikk i butikken hos Foto.no i den såkalte Barcode-rekken like ved Oslo S, er at Foto.no i februar 2019 kjøpte opp Interfoto, en stor konkurrent som holdt til i lokaler på Skøyen.

LES OGSÅ: Foto.no kjøper Interfoto

Det var i Interfotos lokaler på Skøyen at den første Leica Store Oslo ble åpnet i mai 2017, som en butikk i butikken til Interfoto. Nå er den altså flyttet til nye og elegante lokaler i sentrum.

Fra Oslo Vest til sentrum

For dem som ikke er kjent i Oslo, er det rett og rimelig å ta med at mens Foto.no-lokalene ligger i Dronning Eufemias gate i Oslo sentrum, fem-seks minutters gange fra Oslo S, ligger Interfoto-lokalene på Skøyen, et godt stykke vestover i Oslo og i god avstand fra det som betegnes som sentrum i hovedstaden. Selv om det på tider av døgnet med liten trafikk bare tar 15-20 minutter å kjøre fra Dronning Eufemias gate i sentrum til Drammensveien 130 på Skøyen, fremstår Skøyen-området neppe som noe stort turistmål i Oslo.

Leica Store Oslo
M10: Leia M10 er blant Leica-modellene du kan regne med å få se hos Leica Store Oslo. (Pressefoto: Leica)

Men det er ikke bare tilreisende «Leica-turister» som er attraktive for Leica Store Oslo. Den nye beliggenheten i Bjørvika bringer også butikken nærmere områder som Leica-folkene anser for å by på et større kundegrunnlag for Leica. I bygningene og blokkene i det nærmeste nabolaget kryr det av firmaer med ganske høyt lønnsnivå for mange av sine medarbeidere, og lokalene ligger også i gangavstand for mange i andre sentrumsnære bedrifter, institusjoner og offentlige etater.

Eller – som Leica-folkene altså sier det – tilgjengelighet er viktig.

Spesialutgavenes betydning

Hva er egentlig en Leica-turist, forresten? Jeg kan ikke huske å ha sett noen lignende betegnelse på kamera-entusiaster knyttet til andre merker, som for eksempel Canon-turister eller Nikon-turister.

Noe av forklaringen ligger i Leicas tradisjon med å lansere spesialutgaver av kameraene sine, versjoner som er teknisk identiske med originalene, men som har et designmessig særpreg og som produseres i et begrenset antall. Spesialutgavene er spesielt interessante for dem som investerer i og samler på Leica-produkter.

Et ekstremt eksempel på små produksjons-serier er Leica Oslo, en spesialutgave av Leica M Monochrome som ble lansert i tilknytning til åpningen av den første Leica Store Oslo i 2017.

LES OGSÅ: Leica Oslo er her

Oslo-utgaven av Leica M Monochrome hadde bynavnet inngravert på baksiden og ble levert i en luksusinnpakning sammen med et 28 mm-objektiv.

Leica Oslo ble produsert i bare ti eksemplarer. Leica Store Oslo har ett eksemplar igjen, og det er ikke til salgs.

De såkalte Leica-turistene jakter for øvrig ikke bare på slike spesialutgaver av Leica-kameraer, men oppsøker Leica-butikkene i landene de er på besøk i også for å se om det er noen andre godbiter å få tak i, som for eksempel produkter som er mer eller mindre utsolgt rundt omkring, eller kanskje et og annet brukt Leica-produkt som har funnet veien til hyllene i en eller annen Leica Store rundt om i verden.

Stilig butikk

Den nye Leica Store Oslo i Foto.no sine lokaler i Barcode-rekken er blitt en stilig kamerabutikk. Den ligger i utkanten av Foto.no-lokalene, med inngang både fra Foto.no og via egen inngang direkte fra gågaten inne i bygningen der Foto.no holder til.

Foruten sentral beliggenhet med kort vei til de viktigste knutepunktene for kollektivtransporten i hovedstaden – Oslo S, bussterminalen, t-banen og trikkene – har området også gode parkeringsmuligheter med parkeringshus tilknyttet Oslo S like i nærheten. I hvert fall enn så lenge…

Omrokeringer

På spørsmål fra Kameranytt om hvilken del av produktspekteret Foto.no var nødt til å kaste ut for å få plass til Leica Store Oslo i sine lokaler, svarer Erik Faarlund fra Foto.no følgende: – Ingenting!

Han utdyper svaret med å fortelle at som ledd i omorganiseringen etter oppkjøpet av Interfoto har Foto.no besluttet å flytte sin virksomhet innenfor profesjonell video til Interfoto-lokalene på Skøyen. Dermed er det blitt frigjort plass for Leica Store Oslo i Dronning Eufemias gate.

Interfoto-lokalene på Skøyen blir for øvrig i større grad enn før forbeholdt profesjonelle kunder – innen både foto og video – mens Foto.no-lokalene i sentrum gjerne vil tiltrekke seg et bredere kundegrunnlag, med større vekt på entusiaster og forbrukere.

Leica Store Oslo
MÅ OPPDATERES: Informasjonen om Leica Store Oslo er litt utdatert på Leicas internasjonale nettsider, men blir sikkert snart oppdatert. (Skjermdump: Toralv Østvang)

På verdensbasis har Leica nærmere 90 Leica Store-butikker. På Leicas internasjonale nettsider peker informasjonen om Leica Store Oslo i skrivende stund fortsatt til Leica-butikken på Skøyen, men jeg regner med at det snart kommer en oppdatering her som sender Leica-turistene til Foto.no-lokalene i sentrum.

Leica-lanseringer

På pressekonferansen i forkant av den offisielle åpningen av nye Leica Store Oslo ble det for øvrig foretatt to Leica-lanseringer. Disse lanseringene kommer Kameranytt tilbake til i løpet av de nærmeste dagene. Men Leica-kyndige vil kanskje finne et hint i bildet øverst i denne artikkelen, for begge de lanserte produktene er med på bildet. Følg med og se om du har gjettet riktig…

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.