Leica CL i eksentrisk britisk design

Leica CL Edition Paul Smith
BÆREREMMEN: Pressebildene av Leica CL Edition Paul Smith domineres av den tykke bæreremmen som kameraet er utstyrt med – og som faktisk utgjør en viktig del av designen. (Pressefoto: Leica)

Nok en spesialutgave av et Leica-kamera har sett dagens lys og vil som vanlig bli produsert i begrenset utvalg. Leica CL Edition Paul Smith er et kamera som blander fargerik eksentrisk britisk design med tysk teknologisk presisjon.

Kanskje kameraet er Leicas forsiktige lykke-til-hilsen – alternativt takk-for-alt-hilsen – til britene i forbindelse med Brexit? Hvem vet?

Uansett kan man kanskje påstå at kameraets design-historikk gjør det spesielt attraktivt blant Leica-brukere som også har eid en Land Rover en eller annen gang i tiden.

Read the English-language version of this article here.

Men før jeg forklarer den sammenhengen, er det på tide å spørre: Hvem er Paul Smith egentlig?

Dette er Paul Smith

Et søk på Wikipedia bringer opp en lang liste over personer med akkurat det navnet – Paul Smith er altså et ganske vanlig navn. Men det er den nå 73 år gamle britiske designeren Paul Smith vi snakker om her.

Leica CL Edition Paul Smith
DESIGNEREN: Paul Smith fotografert under London Fashion Week i 2009. (Opphavsrett: Creative Commons Attribution 2.0)

I utgangspunktet var Paul Smith mest kjent for å designe herreklær, men har etter hvert drevet med design på en rekke andre områder også. Han startet sin første motebutikk i Nottingham i 1970, og virksomheten har etter hvert ekspandert til 70 land. Noen av butikkene har ord på seg for å være ganske unike av utseende – og til dels ganske eksentriske, skriver Wikipedia.

Blant prosjektene han har vært med på, var å designe T-skjorter i forbindelse med lanseringen av David Bowies siste album, Blackstar, utgitt i 2016, to dager før Bowie døde.

I 2000 ble Paul Smith adlet av dronning Elizabeth.

Og nå har han altså være med på en form for adling av Leica CL. Leica har besluttet å la Paul Smith redesigne enkelte elementer av selskapets APS-C-kamera Leica CL, som ble lansert høsten 2017.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Dette er Leica CL

Leica CL er et forholdsvis kompakt og moderne speilløst systemkamera i en minimalistisk retro-stil, som i utgangspunktet fås i sort eller med sølvfarget topp og bunn.

Leica CL Edition Paul Smith
FARGENE: Fargespillet og Paul Smiths signatur er blant design-elementene på Leica CL Edition Paul Smith. (Pressefoto: Leica)

Paul Smith har satt sitt preg på spesialutgaven først og fremst ved det vi kan kalle litt frekk fargebruk, i hvert fall sett i lys av Leicas klassiske minimalisme. Forklaringen på Paul Smiths hang til å bruke mange og sterke farger, finner du nedenfor.

Blå dominans

Det største blikkfanget på spesialutgaven er toppdekselet i en kraftig blåfarge – det er vel ikke mange av oss som går rundt med et blått kamera? I tillegg er det noen godt synbare fargestriper nederst på kamerahuset.

Godt synlig er også den tykke kameraremmen, med Leicas og Paul Smiths logoer på skinnet der remmen festes til kamerahuset.

Leica CL Edition Paul Smith
EKSENTRISK BLÅTT: Med et kamera i så sterk blåfarge skiller man seg nok ut når man rusler rundt med Leica CL Edition Paul Smith. (Pressefoto: Leica)

På oversiden av kamerahuset finner man et smilende øye i tegneseriestil, og på baksiden er det et par tekstinskripsjoner. Øverst noe som kanskje er et slagord for Paul Smith: «Look and see». Nederst designerens signatur – eller logo?

Inspirert av Land Rover

Kameraet er inspirert av et prosjekt Paul Smith gjennomførte i 2016 i samarbeid med den britiske bilprodusenten Land Rover, som da hadde besluttet å avslutte produksjonen av den klassiske Land Rover Defender-firehjulstrekkeren. Paul Smith ønsket å gjøre ære på den klassiske bilmodellen, som hadde vært i produksjon siden 1983 og som igjen var basert på den originale Land Rover fra 1948.

Leica CL Edition Paul Smith
INSPIRASJON 1: Det var den originale Land Rover Defender, her vist i et tilfeldig eksemplar, som i sin tid inspirerte Paul Smith til å designe den fargerike spesialutgaven i 2016, som igjen har inspirert designen på Leica CL Edition Paul Smith. (Foto: nastogadka fra Pixabay.)

For å få fram hvor mange bruksområder Land Rover Defender har hatt opp gjennom årene, til alt fra militære formål via nødetatene til bruk i landbruket og mye annet, valgte Paul Smidt å designe en utgave der de forskjellige delene av bilen markerte mangfold gjennom ulike farger, 27 farger i alt. En bil i 27 farger vekker naturligvis oppsikt i trafikken.

Lesere som ikke bare er interessert i kameraer, men også biler, kan lese mer om Paul Smiths Land Rover Defender 2016-utgave her.

Leica CL Edition Paul Smith
INSPIRASJON 2: Og her er altså Paul Smiths hyllest til Land Rover Defender i 2016, en bil med i alt 27 farger. Bildet er tatt året før, i 2015. Dette er den direkte inspirasjonen til den nye spesialutgaven av Leica CL. (Opphavsrett: Nick Dimbleby, Creative Commons Attribution 2.0)

Nå viste det seg riktignok at det ikke var helt slutt på Land Rover Defender likevel i 2016. En ny Defender-modell ble avduket på den store bilmessen i Frankfurt ganske nylig, i september 2019, og den kommer i salg i 2020. Den deler imidlertid hverken komponenter eller teknologi med sine Defender-forfedre, men representerer helt ny teknologi. I Land Rover-sammenheng betyr dette for eksempel at den nye Defender-modellen ikke lenger har karosseri bygd over en ramme, men har et moderne selvbærende aluminiums-karosseri.

Dette følger med

Leica CL Edition Paul Smith leveres med en tykk og fargerik bærerem med både Leica- og Paul Smith-logo, en blå støvklut påtrykt et bilde av Paul Smiths kamera og et autentiseringsbevis. I tillegg er altså Leicas kompakte 18 mm-vidvinkelobjektiv med i pakken. Brennvidden tilsvarer 27 mm omregnet til 35 mm-format. Og for dem som ikke har fått det med seg: Leica CL er et systemkamera med utskiftbar optikk, så de som kjøper et CL-kamera, har et hav av optikk å velte seg i – vel å merke hvis de også har litt penger å velte seg i…

Leica CL Edition Paul Smith
FARGESPILLET: Det er mange sterke fargekontraster ute og går på Leica CL Edition Paul Smith. (Pressefoto: Leica)

Leica CL Edition Paul Smith vil bli produsert i til sammen 900 eksemplarer.

Vil du finne ut mer om Paul Smith, finner du hans eget nettsted her.

Prisen

Leica CL Edition Paul Smith har en veiledende utsalgspris på 43.500 kroner og er i salg nå. I prisen inngår foruten kamerahuset også Leicas «pannekakeobjektiv» for ASP-C-kameraene, Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH.

Dette må vel kunne sies å være en av spesialutgavene av Leica-kameraer som ikke utløser et pristillegg på samler-nivå. Standardprisen for Leica CL med 18 mm Elmarit-TL f/2,8, altså det samme objektivet, er 40.695 kroner, ifølge prislisten til Leica-distributør Bresson AS. Med andre ord et prispåslag på 2.805 kroner for Paul Smith-versjonen. I Leica-sammenheng må vel det sies å være et beskjedent pristillegg.

Bare så det er nevnt: Startprisen på det ordinære Leica CL-kamerahuset er 28.595 kroner, valgfritt i sort eller sølv. Men 18 mm-kit-objektivet gir altså et prispåslag på 12.100 kroner – Leicas optikk er ikke billig, selv om dette er blant de rimeligste Leica-objektivene.

Leica CL Edition Paul Smith
PRISEN: Leica CL Edition Paul Smith koster 43.500 kroner. (Pressefoto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.