Kameranytt.no

Leica CL – nå også i sølv

Leica CL sølv
CL I SØLV: Den nye sølvfargede Leica CL med det sølvfargede pannekakeobjektivet. (Pressefoto: Leica)

Listen over Photokina-nyheter begynner å bli lang med både små og store nyheter. Blant de små finner vi Leica CL i sølv.

Lille Leica CL er åpenbart et populært kamera. Nå har jeg ingen salgstall tilgjengelig, men etter at jeg fikk låne Leica CL til en grundig utprøving ved juletider og skrev en omfattende omtale med tittelen «PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?», viser det seg at denne artikkelen, og den engelske oversettelsen, har tronet på toppen over de mest leste artiklene her hos Kameranytt.no gjennom nesten hele 2018.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera»

Kort oppsummert: Leica CL er et lettere retro-preget speilløst og kompakt APS-C-kamera myntet på kameraentusiaster som føler seg tiltrukket av Leicas minimalistiske design, men som ikke ønsker å betale det hvite ut av øyet for et kamera med den røde Leica-logoen. Selv om Leica CL er dyrt nok.

I to farger

Leica CL ble lansert i november 2017 og har fram til nå bare vært tilgjengelig i sort utforming. Nå lanserer Leica altså en sølvfarget-versjon, der det riktignok bare er topp- og bunnplaten som er i sølvfarge. Resten av kamerahuset er fortsatt sort.

Leica CL sølv
SØLV OG SORT:Leica CL sølv Vario Kit 18-36 mm, med objektiv i sort. (Pressefoto: Leica)

Spørsmålet om farge på kameraer og objektiver er naturligvis et svært personlig og subjektivt anliggende. Noen foretrekker sorte kameraer fordi de tiltrekker seg mindre oppmerksomhet, noe som gjør at man føler seg litt mer diskret som fotograf. Men kanskje et sølvfarget kamera egentlig fungerer enda mer diskret? Med et sølvfarget kamera på magen ser man kanskje mer ut som en turist enn som en fotograf – og oppleves dermed i mindre grad som en inntrenger i gatemiljøene man fotograferer i? Bare en tanke…

LES OGSÅ: Leica gjenoppliver CL-navnet

Spesifikasjonene

En kort oppsummering av de viktigste egenskapene ved Leica CL: 

Leica CL er som sagt et kamera i APS-C-klassen, med oppløsning på cirka 24 megapiksler. Kameraet har innebygd elektronisk søker på 2,36 megapiksler og en tre-tommers ikke-vridbar LCD-skjerm på cirka én million piksler.

Leica CL sølv
MINIMALISTISK: Leica CL fremstår som et forholdsvis minimalistisk APS-C-kamera. (Pressefoto: Leica)

Lysfølsomheten strekker seg fra ISO 100 til ISO 50.000. Kameraet kan ta seriebilder med en hastighet på inntil 10 bilder i sekundet og kan ta opp video i opptil 4K-format med 30 bilderuter i sekundet. Wifi er innebygd, og kamerahuset er ganske lett og kompakt, med en vekt inkludert batteri på cirka 403 gram.

Sølvprisene

Ønsker man å kjøpe bare kamerahuset – i sølvfarge – er veiledende utsalgspris 25.995 kroner. 

I tillegg tilbyr Leica to ferdige pakkeløsninger med optikk. Leica CL sølv Prime Kit har en pris på 36.995 kroner. Da får man med «pannekakeobjektivet» Leica Elmarit-TL 18mm f/2,8 ASPH i sølvfarge. Leica hevder at dette er det smaleste vidvinkelobjektivet på markedet med en vidde på kun 20,5 mm. Den gode optikken gjør at man ikke trenger å bruke solblender, ifølge Leica. Brennvidden tilsvarer 27 mm omregnet til 35 mm-format.

Leica CL sølv
SIDEVEIS: Slik ser Leica CL i sølvfarge ut fra siden. (Pressefoto: Leica)

Den andre pakkeløsningen heter Leica CL sølv Vario Kit 18-36 mm. Her får man kameraet i sølvfarge, men dessverre har ikke Leica lagd noen sølvfarget versjon av sin standardzoom, Leica Vario-Elmar-T 18-36 mm f/3,5-5,6 ASPH. Brennviddeomfanget tilsvarer cirka 28-85 mm omregnet til 35 mm-format. Prisen på pakkeløsningen er 38.695 kroner.

Optikk i sølv

Det finnes noen sølvfargede objektiver i Leicas M-serie som kan benyttes med adapter.

Det er imidlertid objektivene i TL-serien som i utgangspunktet er myntet på Leica CL-, T-, TL- og TL2-kameraene. Foruten det nevnte 18-mm pannekakeobjektivet kan også en 35-mm lyssterk vidvinkel (normalobjektiv omregnet til 35 mm-format) og et 60-mm makroobjektiv (tilsvarende 90 mm) i TL-serien fås i sølv eller sort.

Objektivene vi snakker om her, er henholdsvis Leica Summilux-TL 35 f/1,4 ASPH til vel 22.000 kroner og Leica APO-Macro-Elmarit-TL 60 f/2.8 ASPH til omtrent samme pris.

Leica CL i sølvfarge kommer i salg i løpet av oktober.

Norsk distributør er Bresson AS i Oslo.

Leica CL sølv
SLANK LØSNING: Den sølvfargede Leica CL sett ovenfra med det sølvfargede 18 mm-objektivet. Slank kameraløsning. (Pressefoto: Leica)

LES OGSÅ: Leica CL – the camera of your dreams?

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.