Leica feirer tysk design-minimalisme

BEGRENSET SERIE: Leica CL «100 jahre bauhaus» vil bare bli produsert i 150 eksemplarer. (Foto: Leica)

Leica kommer nå med en ny mini-serie myntet på entusiaster og Leica-samlere, en spesialversjon av Leica CL for å markere 100-årsjubileet til kunst- og designskolen Bauhaus.

Det er de minimalistiske design-prinsippene til Leica som ligger til grunn for Leicas 100-årsmarkering av denne utdanningsinstitusjonen. De første Leica-kameraene så dagens lys like før Bauhaus-skolen ble opprettet – Leica feiret sitt eget 100-årsjubileum i 2014. Den minimalistiske designen som sto så høyt hos Bauhaus-skolen, fikk trolig også stor betydning for hvordan Leica-designerne arbeidet i mellomkrigstiden – og videre oppover mot vår tid.

 «100 jahre bauhaus»-utgaven av Leica CL vil bli produsert i en liten serie på maksimalt 150 kameraer på verdensbasis, så på vanlig Leica-vis blir nok dette først og fremst et produkt for samlere. 

Diskret Leica CL

Det er den sølv-fargede versjonen av Leica CL som er basis for jubileumsmodellen, som leveres med det kompakte vidvinkelobjektivet Leica Elmarit-TL 18mm f/2.8 ASPH.

MINIMALISME I FOKUS: Slik presenterer Leica sitt nyeste samlerprodukt, Leica CL «100 jahre bauhaus». (Foto: Leica)

Både læret utenpå kamerahuset og den medfølgende bæreremmen vil være påført den stilige Bauhaus-logoen. Denne ble utviklet av en av de første studentene ved Bauhaus-skolen, Joost Schmidt, i 1929, i tilknytningen til produksjonen av skolens kvartalstidsskrift.

I tillegg er Bauhaus-modellen av Leica CL påført en sort versjon av Leicas logo, ikke rød, som den pleier å være. I pressemeldingen fra Leica hevdes det at den sorte Leica-logoen og den subtile bruken av Bauhaus-logoen til sammen reflekterer konseptet med enkel design basert på prinsippet om at «form følger funksjon», slik Bauhaus-skolen lærte sine studenter å tenke.

Bauhaus-skolen

Bauhaus-skolen var en tysk kunst- og design-skole som eksisterte fra 1919 til 1933 og som ble en viktig faktor i utviklingen av tysk modernisme i mellomkrigstiden. Selv om skolen ikke tilbød noe formelt arkitekt-studium, fikk den stor innflytelse på stilutviklingen både innen arkitektur, møbeldesign, grafisk design, typografi og på andre områder.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

I 1933 besluttet ledelsen ved skolen selv å legge ned Staatliches Bauhaus, som skolen egentlig het. Bakgrunnen var beskyldninger fra de nye nazistiske makthaverne i Tyskland om at skolen var blitt et senter for kommunistisk intellektualisme, ifølge Wikipedia. Etter nedleggelsen emigrerte mange av lærerne og foreleserne til andre land og verdensdeler og bidro i så måte til å spre tysk minimalistisk design rundt omkring i verden. 

24 megapiksler

Leica CL er et speilløst systemkamera i APS-C-formatet. Kameraet har rask autofokus og kan ta bildeserier med en hastighet på opptil 10 bilderuter i sekundet. Kameraet har en elektronisk søker med oppløsning på 2,36 megapiksler, og kameraet kan ta opp video i 4K-kvalitet.

Foruten Leicas egne objektiver med L-fatning vil Leica CL også kunne benytte objektiver utviklet i tråd med retningslinjene til L-fatningsalliansen som Leica etablerte for en stund siden sammen med Panasonic og Sigma.

Prisen

Vi har i skrivende stund ikke fått avklart om noen eksemplarer av Leica CL «100 jahre bauhaus» vil komme til noen norske Leica-forhandlere og hva den norske prisen eventuelt blir, men i USA vil man få kjøpt spesialutgaven for 3.750 dollar (32.912 kroner etter kursen 20. mai 2019), ifølge nettstedet Hypebeast.

LEICA CL: Slik ser den ordinære Leica CL ut, med rød logo. Her i sølvfarge, men det finnes en sort modell også. (Foto: Leica)

Den ordinære utgaven av Leica CL med det samme 18 mm-objektivet koster hos 3.195 dollar (28.041 kroner) hos den kjente amerikanske fotohandleren B&H, så dette må vel sies å være et forholdsvis beskjedent påslag i prisen for samler-modellen i forhold til andre slike spesialprodukter fra Leica i senere år.

LES OGSÅ: Leica med stilig C-Lux

Siden amerikanske varer annonseres uten moms og andre skatter og avgifter, blant annet fordi disse avgiftene varierer fra delstat til delstat, ser det ut til at B&H-prisene ligger ganske nær de norske Leica CL-prisene, når vi tar hensyn til den norske momsen. I prislisten hos den norske Leica-importøren Bresson AS er Leica CL Prime Kit 18mm satt opp med en pris på 36.995 kroner inklusive mva. Basert på dette kan man anta at jubileumskameraet vil koste rundt 41.000-42.000 kroner – hvis det skulle komme i salg her i landet, da.

De 150 eksemplarene av Leica CL «100 jahre bauhaus» som vil bli bygd, kommer i salg 27. mai.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.